Ads by Google

Showing posts with label SOLVED PAPERS. Show all posts
Showing posts with label SOLVED PAPERS. Show all posts

Wednesday, March 8, 2017

Chhattisgarh Patwari Exam Solved Question Paper (Exam Held on: 15-01-2017)

1. Which is not the objective of scrapping the Rs. 500 and Rs. 1000 notes? 
(a) To abolish black money 

(b) To eliminate corruption 
(c) To accelerate the economic growth 

(d) None of the above 
(Ans : c)

2. Which sector has more growth rate to accelerate the industrial growth of India in 2015-16? 
(a) Mining and Quarrying 

(b) Manufacturing 
(c) Electricity 
(d) Construction 
(Ans : c)

3. Which State has least population in India as per 2011 census? 
(a) Arunachal Pradesh 

(b) Sikkim 
(c) Goa 
(d) Mizoram 
(Ans : b)

4. Which of the following is not included in the term 'State' as defined in the Article-12 of the Constitution? 
1. Parliament 
2. State Legislature 
3. Union Judiciary 
4. State Judiciary (High Court) 
6. Union Executive 6. State Executive 
7. All local authorities of India 
8. All local authorities under the control of government of India 
(a) 1, 2 

(b) 3, 4 
(c) 5, 6 
(d) 7, 8 
(Ans : b)

5. In which of the following years the Non-cooperation movement was suspended by Mahatma Gandhi? 
(a) 1921 

(b) 1922 
(c) 1923 
(d) 1924 
(Ans : b)

6. How many parts are there in the Constitution? 
(a) 22 

(b) 23 
(c) 24 
(d) 25 
(Ans : d)

7. An important cash crop of Punjab is– 
(a) Cotton 

(b) Jute 
(c) Manila Hemp 
(d) Bajra 
(Ans : a)

8. What type of air pressure is found at the centre of cyclone? 
(a) Low 

(b) High 
(c) Medium 
(d) All of these 
(Ans : a)

9. Which of the following Governor-Generals Promulgated the policy of 'Subsidiary Alliance'? 
(a) Warren Hastings 

(b) Lord Cornwallis 
(c) Lord Wellesley 
(d) Lord Dalhousie 
(Ans : c)

10. The second battle of Panipat in AD 1556, was fought between whom of the following? 
(a) Akbar and Rana Pratap 

(b) Akbar and Hemu 
(c) Akbar and Hana Sanga 
(d) Akbar and Durgavati 
(Ans : b)

11. Who can remove the members of State Public Service Commission? 
(a) President 

(b) Governor 
(c) Supreme Court 
(d) State Legislature 
(Ans : a)

12. The filament of a bulb is made of– 
(a) copper 

(b) tungsten 
(c) aluminium 
(d) lead 
(Ans : b)

13. The human eye forms the image of an object at its– 
(a) cornea

(b) iris 
(c) pupil 
(d) retina 
(Ans : d)

14. What is correct about Appropriation Bill? 
1. It is introduced by Finance Minister. 
2. It is introduced in Lok Sabha. 
3. It can be amended by Lok Sabha. 
4. It is presigned by President. 
5. It gives the legal power to the government for expenditure. 
6. Cut motion can be introduced by the opposition. 
Code : 
(a) 1, 4, 6 

(b) 2, 4, 5 
(c) 2, 3, 5 
(d) 1, 2, 5 
(Ans : d)

15. Who of the following was the first Home Minister of Independent India? 
(a) Sardar Patel 

(b) Govind Ballabh Pant 
(c) Jagjivan Ram 
(d) Maulana Azad 
(Ans : a)

16. Which Five Year Plan will be end in 2016-17 in India? 
(a) 13th Five Year Plan 

(b) 11th Five Year Plan 
(c) 12th Five Year Plan 
(d) None of the above 
(Ans : d)

17. Which of the following includes the term 'Office of the Profit' in the context of membership of Parliament? 
(a) Whether government has power of appointment. 

(b) Whether government has the right to remove the holder of office. 
(c) Whether government pays the remuneration to the holder of office. 

(d) All of the above (Ans : b)

18. A citizen, who was declared disqualified to contest election by the supreme Court of India, even then she was appointed Chief Minister by the Governor and State. 
(a) Mayawati/Romesh Bhandari/Uttar Pradesh 

(b) Mamta Banerjee/NN Vora/West Bengal 
(c) Jayalalitha/Fatima Ali/Tarnil Nadu 

(d) Sheela Dixit/Najeeb Jung/Delhi 
(Ans : c)

19. Mauryan emperor Bindusara was the follower of which of the following religion? 
(a) Vedic religion 

(b) Buddhism 
(c) Jainism 
(d) Ajivika religion 
(Ans : d)

20. Which is not included in allied sectors of agriculture in India? 
(a) Crops 

(b) Livestock products 
(c) Forestry 
(d) Fisheries 
(Ans : a)

21. In which natural region, maximum diurnal range of temperature occurs? 
(a) Equatorial region 

(b) Western European region 
(c) Mediterranean region 
(d) Hot desert region 
(Ans : d)

22. The gas used in fire extinguisher is– 
(a) nitrogen

(b) sulphur dioxide 
(c) carbon dioxide 
(d) hydrogen 
(Ans : c)

23. Which type of wind belongs to loo? 
(a) Permanent wind 

(b) Periodic wind 
(c) Local wind 
(d) None of these 
(Ans : c)

24. Diphtheria is caused by following organism– 
(a) Fungus 

(b) Virus 
(c) Bacteria 
(d) Worm 
(Ans : c)

25. On which latitude is the sun vertically located on June 21? 
(a) Equator 

(b) Tropic of Cancer 
(c) Tropic of Capricorn 
(d) North Pole 
(Ans : b)

26. Gujarat is one of the chief producer of which of the following crop? 
(a) Wheat 

(b) Sugarcane 
(c) Bajra 
(d) Coconut 
(Ans : c)

27. A remote of a television is related to– 
(a) X-rays 

(b) Ultraviolet rays 
(c) Infrared signals 
(d) None of these 
(Ans : c)

28. What is correct about Finance Bill? 
1. It is presigned by the President. 
2. It can be' introduced in Rajya Sabha. 
3. It can be introduced in Lok Sabha only. 
4. Rajya Sabha can refuse to assent the Bill. 
5. In the position of deadlock President can summon for joint session of Parliament, 
28. President can't refuse to sign on the Bill. 
(a) 1, 2, 4, 5 

(b) 2, 3, 5, 6 
(c) 1, 3, 4, 5 
(d) 2, 4, 5, 6 
(Ans : d)

29. The weight of a body is measured maximum in– 
(a) air 

(b) water 
(c) hydrogen 
(d) nitrogen 
(Ans : a)

30. Which is the most appropriate criteria to measure the economic development of a nation? 
(a) Increase in Gross Domestic Product 

(b) Increase in Net National Income 
(c) Increase in Per Capita Income 

(d) Improvement in Human Development Index
(Ans : d)

31. Lime water contain– 
(a) calcium hydroxide 

(b) sodium hydroxide 
(c) calcium chloride 
(d) None of these 
(Ans : a)

32. In which of the following sessions in 1929, the Indian National Congress passes the resolution of 'Poorna Swaraj'? 
(a) Amritsar Session 

(b) Karachi Session 
(c) Lahore Session 
(d) Nagpur Session 
(Ans : c)

33. In which side of the continent, the Hot deserts are located? 
(a) Eastern 

(b) Western 
(c) Anywhere 
(d) Middle 
(Ans : b)

34. What is the loan limit of Kishor Bucket under Pradhan Mantri MUDRA Yojana? 
(a) Rs. 50000 

(b) Rs. 50000 to 5 lakh 
(c) Rs. 5 lakh to 10 lakh 
(d) None of the above 
(Ans : b)

35. Which of the following Vedas contains the famous Gayatri Mantra? 
(a) Rigveda 

(b) Samaveda 
(c) Yajurveda 
(d) Atharvaveda 
(Ans : a)

36. Elected President of America, Donald Trump was candidate of which party? 
(a) Democratic party 

(b) Republican party 
(c) Green party 
(d) Constitution party 
(Ans : b)

37. Which University of this State is associated with Management Technology? 
(a) Maharishi University 

(b) OP Jindal University 
(c) Ayush University 
(d) Guru Ghasidas University 
(Ans : a)

38. Which is the 5th country inducted in BRICS Nations? 
(a) Brazil 

(b) Russia 
(c) India 
(d) South Africa 
(Ans : d)

39. Who is the present Chief Justice of India? 
(a) YV Chandrachud 

(b) HL Dattu 
(c) TS Thakur 
(d) Jagdish Singh Khehar 
(Ans : d)

40. Areawise, what is the rank of Chhattisgarh State, in the country? 
(a) 6th 

(b) 9th 
(c) 10th 
(d) 11th 
(Ans : c)

41. World's longest tunnel Gotthard base is located in– 
(a) France 

(b) Italy 
(c) Switzerland 
(d) Germany 
(Ans : c)

42. Which of the following player hit three centuries in a calendar year? 
(a) Virat Kohli 

(b) Ricky Ponting 
(c) Brendon McCullam 
(d) All of the above 
(Ans : a)

43. Marwa thermal power plant is located in which district of this State? 
(a) Janjgir Champa 

(b) Raigarh 
(c) Bilaspur 
(d) Korba 
(Ans : a)

44. Which religion is associated with Losar festival?
(a) Jain 

(b) Buddha 
(c) Sikh 
(d) Hindu 
(Ans : b)

45. 'Ghumura' dance is a folk dance of which State? 
(a) Jharkhand 

(b) Arunachal Pradesh 
(c) Maharashtra 
(d) Odisha 
(Ans : d)

46. Sports to which Harjit Singh is associated with and he got fame from– 
(a) Athletics - Olympics 
(b) Swimming - Olympics 
(c) Hockey - Junior World Cup 
(d) Hockey - Asia Cup 

(Ans : c)

47. The country with which Seventh joint military exercise Ekuverin was done by India. 
(a) Sri Lanka 

(b) Bangladesh 
(c) Maldives 
(d) China 
(Ans : c)

48. How many countries have participated in 2016 Kabaddi World Cup? 
(a) 06 

(b) 10 
(c) 12 
(d) 08 
(Ans : c)

49. Match the following list–  
List I (Archaeological Excavation Sites) A. Pachrahi 

B. Sirpur 
C. Maheshpur 
D. Madkudeep
 
List II (District) 
1. Sarguja 

2. Kabeerdham 
3. Baloda Bazar 
4. Mahasamund
 
Code : 
A B C D 
(a) 2 4 3 1 
(b) 2 4 1 3 
(c) 2 1 4 3 
(d) 2 3 1 4 (Ans : b)

50. In this State under the Saur Sujala Scheme, farmers will be given which of the following in subsidised rate? 
(a) Solar cooker 

(b) Pump for irrigation 
(c) Gas cylinder 
(d) All of these 
(Ans : b)

51. The fort situated in which place of this State is known as 'Gaj Kila'? 
(a) Jashpur

(b) Sarguja 
(c) Bastar 
(d) Ratanpur 
(Ans : d)

52. At which of the following places in this State, the largest deposit of iron are exists? 
(a) Ravghat 

(b) Chhote Dongar 
(c) Bailadila 
(d) Rajhara 
(Ans : a)

53. Which of the following rail lines does not exist in this State? 
(a) Mumbai-Howrah 

(b) Raipur-Vishakhapatnam 
(c) Bilaspur-Katni 
(d) Raigarh-Puri 
(Ans : )

54. Which is called as 'jogi Bithai' in Bastar Dassahara? 
(a) Establishment of idol 

(b) Establishment of flag in chariot 
(c) Appointment of Pujari 

(d) Establishment of Kalash in the temple 
(Ans : b)

55. Which of the following was the first Maratha ruler in this State after the end of Kalchuri rule? 
(a) Bhaskar Pant 

(b) Raghuji Bhosla 
(c) Bimbaji Bhosla 
(d) Keshav Dinkar 
(Ans : c)

56. The main occupation of which tribe of this State is 'Bamboo craft'? 
(a) Halba 

(b) Kandara 
(c) Kathiya 
(d) Jhariya 
(Ans : a)

57. Which of the following was involved in the Raipur Conspiracy Case of 1942 in this State? 
(a) Maulana Abdul Raul 

(b) Ramgopal Tiwari 
(c) Paras ram Soni 
(d) Ratnakar Jha
(Ans : c)

58. In which of the following years, the British territories of this State were incorporated into a division of the Central Provinces? 
(a) 1858 

(b) 1862 
(c) 1870 
(d) 1872 
(Ans : b)

59. In which of the following years Raipur was made the capital of this state? 
(a) 1818 

(b) 1825 
(c) 1858 
(d) None of these 
(Ans : d)

60. Which of the following dynasties was the earliest during ancient period in this State? 
(a) Rajarshitulya Kula 

(b) Sharabhpuriya 
(c) Pandu 
(d) Nala 
(Ans : b)

61. To which of the following Zamindaris, the first martyr of this State Narayan Singh belonged? 
(a) Bilaigarh 

(b) Pendra 
(c) Gundardehi 
(d) Sonakhan 
(Ans : d)

62. Which of the following is the principal river of the Bastar Plateau in this State? 
(a) Indravati 

(b) Shivanth 
(c) Hasdo 
(d) Kanhar 
(Ans : a)

63. Who was one of the leader of this state imprisoned at the time of Raipur District Political Conference in March, 1922? 
(a) Pt. Sundarlal Sharma 

(b) Raul Khan 
(c) Pt. Ravishankar Shukla 
(d) Pt. Ramanand Dubey 
(Ans : c)

64. On which of the following rivers in this State, the Ravishankar Sagar Project has been situated? 
(a) Mahanadi 

(b) Shivnath 
(c) Hasdo 
(d) Indravati 
(Ans : a)

65. 'Sarhul' is the festival of which tribe of this State? 
(a) Uraon 

(b) Gond 
(c) Pradhan 
(d) Kanwar
(Ans : a) 

Thursday, September 22, 2016

IGNOU B.Ed. Entrance Exam General Awareness Solved Questions

1. The Speaker of Lok Sabha in India is elected by the– 
(A) Members of Lok Sabha (B) Members of Lok Sabha and Rajya Sabha 
(C) Council of Ministers (D) Speakers of State Legislative Assemblies (Ans : A)

2. The responsibility for framing the Constitution of independent India was entrusted to the– 
(A) Lok Sabha (B) Rajya Sabha (C) Constituent Assembly (D) Parliament and State Legislative Assemblies (Ans : C)

3. The amended Artic1e-45 of our Constitution directs the State to promote- 
(A) Pre-school Education (B) Primary Education (C) Elementary Education (D) Non-formal Education (Ans : C)

4. According to NCTE regulations, a senior secondary teacher should possess– 
(A) Post-graduation degree (B) Post-graduation degree with B. Ed. 
(C) Post-graduation degree with M. Ed. (D) Post-graduation degree with M. Phil. (Ans : B)

5. What does three language formula imply? 
(A) Three languages should be taught In schools 
(B) Examinations should be conducted in three languages 
(C) The study of three languages should be made compulsory at the senior state 
(D) Every student should study three languages in schools (Ans : A)

6. What is an Open University? 
A University that imparts education through– 
(A) Distance mode (B) Correspondence mode 
(C) Face-to-face interaction in classrooms (D) Organisation of open book examinations (Ans : A)

7. In India, Education Day is celebrated on the occasion of the birthday of– 
(A) Maulana Abul Kalam Azad (B) Dr. Zakir Husain (C) Dr. S. Radhakrishnan (D) Dr. B. R. Ambedkar (Ans : A)

8. The members of Lok Sabha in India are elected by– 
(A) All the citizens of India (B) Citizens above the age of 21 years 
(C) Registered voters (D) Educated citizens of India (Ans : C)

9. Green Revolution made India self-sufficient in– 
(A) Milk production (B) Green trees and plants (C) Production of foodgrains (D) Green forests (Ans : C)

10. Sarva Shiksha Abhiyan aims at– 
(A) Enrolment of all girls in schools (B) Enrolment of all boys in schools 
(C) Enrolment of all children in schools (D) Enrolment and completion of Elementary education by all children (Ans : D)

11. The Central Universities are established in India by– 
(A) A Resolution of the Union Cabinet (B) A Resolution of the Council of Ministers
(C) A Resolution of the Central Advisory Board of Education (CABE) (D) An Act of Parliament (Ans : D)

12. Which one of the following authorities has been entrusted with the responsibility for the redressal of grievances under the RTE Act, 2009 ? 
(A) CABE (B) NCERT (C) NCPCR (D) NCHR (Ans : A)

13. Juvenile Justice Act applicable for children below the age of 18 years prescribes maximum punishment of– 
(A) Two years (B) Three years (C) Five years (D) Six years (Ans : B)

14. The name of Montessori is associated with– 
(A) Pre-school Education (B) Special Education (C) Secondary Education (D) Primary Education (Ans : A)

15. The National University for Educational Planning and Administration (NUEPA) has the responsibility to– 
(A) Set up Universities (B) Administer Schools and Colleges 
(C) Conduct Research relating to Educational Planning (D) Assessment of Higher Education Institutions (Ans : C)

16. The corporal punishment in schools has been prohibited by the– 
(A) RTE Act, 2009 (B) Domestic Violence Act, 2005 (C) Child Labour Prohibition Act (D) Juvenile Justice Act (Ans : A)

17. Acharya Chanakya was a teacher III the Gurukul located at–
(A) Taxila (B) Nalanda (C) Vikramshila (D) Vaishali (Ans : A)

18. Which one of the following is the major source of Vitamin D ? 
(A) Sun (B) Mineral Water (C) Multigrain Bread (D) Fruits and Vegetables (Ans : A)

19. Scientific temperament means– 
(A) Temperament to take decisions on the basis of reasoning (B) Interest in the study of science 
(C) Ability to undertake scientific experiments (D) Ability to speak on scientific themes (Ans : B)

20. Who advocated for craft centred education? 
(A) Lala Lajpat Rai (B) B. R. Ambedkar (C) Mahatma Gandhi (D) Mahatma Phule (Ans : C)

21. The declaration of the state of internal emergency in India in 1975 was approved by the– 
(A) Prime Minister of India (B) Speaker of Lok Sabha (C) Chief of Army Staff (D) President of India (Ans : D)

22. Who became the Prime Minister of India after Rajiv Gandhi in 1989 ? 
(A) V. P. Singh (B) P. V. Narsimha Rao (C) Charan Singh (D) Chandra Shekhar (Ans : B)

23. The disease hypertension is also known as– 
(A) Low Blood Pressure (B) High Blood Pressure (C) Migraine (D) Arthritis (Ans : B)

24. The T. V. serial 'Bharat Ek Khoj' was based on the book 'Discovery of India' written by– 
(A) M. N. Roy (B) Mahatma Gandhi (C) Lala Lajpat Rai (D) Jawaharlal Nehru (Ans : D)

25. Comprehensive Evaluation means– 
(A) Evaluation in all school subjects (B) Evaluation of student performance in scholastic and co-scholastic areas 
(C) Question paper comprising all types of questions (D) Question paper comprising questions from the entire syllabus (Ans : B)

Thursday, January 14, 2016

NABARD Assistant Manager (Grade A and B) Exam General Awareness Solved Paper (Exam Held on 1-3-2015)

1. World's first robot-staffed Hotel is set to open in which of the following countries?
(A) China (B) US (C) Singapore (D) Abu Dhabi (E) Japan (Ans : E) 

2. In which of the following states, the per capita availability of Milk is highest in the country? 
(A) Maharashtra (B) Haryana (C) Guajarat (D) Punjab (E) Tamil Nadu (Ans : D) 

3. In which city is India's first post office ATM opened? 
(A) Ahmedabad (B) Chennai (C) New Delhi (D) Mumbai (E) Hyderabad (Ans : B) 

4. At present how many credit information companies are operating in India? 
(A) Two (B) Three (C) Other than those given as options (D) Four (E) Five (Ans : D) 

5. SWIFT was founded in which of the following cities? 
(A) London (B) Brussels (C) New York (D) Hong Kong (E) Mumbai (Ans : B) 

6. Who is the head of the newly formed Expenditure Management Commission ? 
(A) Dr. Anand Sinha (B) Dr. Urjit Patel (C) Shri Arvind Mayaram (D) Dr. Subir Gokarn (E) Dr. Bimal Jalan (Ans : E) 

7. Vistara airline started its operations in India in January 2015. What is the tagline of this airline? 
(A) Fly the New Feelings (B) Now Everyone Can Fly (C) Fly at the cheapest rates 
(D) World's most favourite airline (E) Fly like a King (Ans : A) 

8. The NITI Aayog is headed by– 
(A) Minister for Planning (B) Prime Minister (C) Finance Minister (D) RBI Governor. (E) President of India (Ans : B) 

9. According to an order issued by the Culture Ministry on January 28, 2015. Who among the following has been appointed as the new chairman of Sangeet Natak Academi ? 
(A) Leela Samson (B) Anant Nag (C) Dr. P. V. Rajamannar (D) Girish Karnad (E) Shekhar Sen (Ans : E) 

10. As per Swachh Bharat Abhiyan, the aim of building a clean India is by which year? 
(A) 2021 (B) 2019 (C) 2018 (D) 2020 (E) 2016 (Ans : B) 

11. The first woman officer who led the Guard of honour at Rashtrapati Bhavan on January 26th 2015 is– 
(A) Nisha Thakur (B) Pooja Thakur (C) Punit Arora (D) Namrata Thakur (E) Other than those given as options (Ans : B) 

12. Paulina Vega, a 22-year-old student won the coveted title of Miss Universe 2015. She is from which of the following countries? 
(A) Colombia (B) India (C) Hungary (D) Honduras (E) Lithuania (Ans : A) 

13. Who amongst the following is the present Director of Centre for Advanced Financial Research and Learning (CAFRAL)? 
(A) D. K. Mohanty (B) P. Vijaya Bhaskar (C) H. R. Khan (D) G. Gopalakrishna (E) Dr. K. C. Chakraborty (Ans : D) 

14. Which of the following is the largest stock exchange in the world? 
(A) New York Stock Exchange (B) London Stock Exchange (C) Shanghai Stock Exchange 
(D) Tokyo Stock Exchange (E) NASDAQ OMX (Ans : A) 

15. Which Bank has announced the launch of country's first ‘contact-less' debit and credit cards to enable electronic payments with- out swiping ? 
(A) ICICI bank (B) HDFC bank (C) Axis bank (D) Union Bank of India (E) State Bank of India (Ans : A) 

16. Which of the following state Govt. has recently appointed yoga guru Ramdev as its brand ambassador to promote yoga and ayurveda in a big way? 
(A) Uttarakhand (B) Haryana (C) Madhya Pradesh (D) Himachal Pradesh (E) Uttar Pradesh (Ans : B) 

17. Who is the host of ICC Cricket World Cup 2015 ? 
(A) Australia and Newzealand (B) Other than those given as options (C) India and Sri Lanka 
(D) South Africa and Australia (E) England (Ans : A) 

18. Who is the chairperson of RBI? 
(A) Y. V. Reddy (B) K. L. Mohanti (C) Raghuram Rajan (D) Indra Nooyi (E) None of these (Ans : C) 

19. Who amongst the following is the present foreign secretary of India? 
(A) Sujata Singh (B) Ranjan Mathai (C) Shivshankar Menon (D) Nirupama Rao (E) Subrahmanyam Jaishankar (Ans : E) 

20. Recently the Government has notified that One Rupee Currency Notes will be put it to circulation again. The new notes will bear the signature of which of the following authorities? 
(A) Prime Minister (B) Finance Secretary (C) Finance Minister (D) Governor of RBI (E) President of India (Ans : B) 

21. RAM mense ? 
(A) Random Access Memory (B) Read Only Memory (C) Read Access Memory (D) Random Auto Memory (Ans : A) 

22. What is the minimum paid-up equity capital required for starting a small finance bank ? 
(A) Rs. 50 Crore (B) Other than those given as options (C) Rs. 250 Crore (D) Rs. 100 Crore (E) Rs. 500 Crore (Ans : D) 

23. The 'digital village' project to provide services ranging from cashless banking to digitised school teaching was recently started at Akodara village of Gujarat at the initiative of– 
(A) Aziz Premji Trust (B) Govt. of Gujarat (C) ICICI Bank (D) State Bank of India (E) Tata Enterprises (Ans : C) 

24. The year 2015 has been declared by the 68th Session of United Nations General Assembly as– 
(A) International Year of Fruits (B) International Year of Food (C) International Year of Vegetables 
(D) International Year of Good Health (E) International Year of Soils (Ans : E) 

25. Union Government renamed Direct Benefit Transfer Scheme for LPG as– 
(A) Other than those given as options (B) PAHAL (C) Ajeevika 
(D) Direct Transfer Scheme (E) Money Transfer Scheme (Ans : B) 

26. At the Asian Games held in September-October 2014, which Indian boxer refused to accept the bronze medal in order to protest a controversial decision by the judges? 
(A) L. Sarita Devi (B) Mary Kom (C) Rolando Bohol (D) Varghese Johnson (E) Kavita Goyal (Ans : A) 

27. As per Union Budget, how much capital is required to be infused in banks to meet Basel-III norms by 2018? 
(A) Rs. 2.40 lakh crore (B) Rs. 0.50 lakh crore (C) Rs. 1.00 lakh crore (D) Rs. 3.40 lakh crore (E) Rs. 5.00 lakh crore (Ans : A) 

28. Banks borrow money from the RBI at which of the following rates? 
(A) Base Rate (B) Reserve Repo Rate (C) Bank Rate (D) CRR (E) Repo Rate (Ans : E) 

29. Banks will soon be able to offer higher rate of interest on unbreakable fixed deposits. What is the minimum amount that is required to be invested in such a deposit scheme? 
(A) Over Rs. 50 lakhs (B) Upto Rs. 51akhs (C) Upto Rs. 10 lakhs (D) Over Rs. 25 lakhs (E) Over Rs. 100 lakhs (Ans : E) 

30. How many applications have been received by RBI, for starting payments bank ? 
(A) 112 (B) 65 (C) 41 (D) 72 (E) 113 (Ans : C) 

31. Pravasi Bhartiya Divas (PBD)- 2015 which was celebrated recently, was organized in which of the following States? 
(A) Kerala (B) Gujarat (C) Maharashtra (D) Rajasthan (E) Himachal Pradesh (Ans : B) 

32. A small deposit scheme for girl child, as part of the 'Beti Bachao Beti Padhao' campaign, was launched by the Govt. recently it is called as– 
(A) Balika Shiksha Account (B) Beti Padhao Deposit Scheme (C) Suraksha Deposit Scheme 
(D) Kanya Jagriti Jyoti Account (E) Sukanya Samridhi Account (Ans : E) 

33. Under the Liberalized Remittance Scheme (LRS) for resident individuals, what is the maximum amount that can be remitted abroad? 
(A) $ 250,000 (B) $ 350,000 (C) $ 500,000 (D) $ 150,000 (E) $ 50,000 (Ans : A) 

34. Which Indian state has been ranked as the fastest growing state for the year 2013-14 with GDP growth rate of 11-08% in 2013-14 ? 
(A) Madhya Pradesh (B) Haryana (C) Gujarat (D) Maharashtra (E) Bihar (Ans : A) 

35. Who among the following is the chairman of the External Advisory Committee (EAC) set up by RBI to evaluate application received for Payment? 
(A) Dr. Nachiket Mor (B) Smt. Usha Thorat (C) Shri H. R. Khan (D) Shri R. Gandhi (E) Shri S. S. Mundra (Ans : A) 

36. The deadline to exchange pre-2005 currency notes is– 
(A) 31-12-2015 (B) 30-06-2015 (C) 31-03-2015 (D) 30-09-2015 (E) 28-02-2015 (Ans : B) 

37. 'Winds of sarnara' won the new Age Album Trophy at 57th Grammy Awards recently. The album has been launched by– 
(A) A. R. Rahman (B) Ricky Kej and Wouter Kellerman (C) Bennet Veetraag 
(D) Peter Kater and Zakir Hussain (E) Paul Avgernios and Peter Kater (Ans : B) 

38. Which of the following books is written by Sanjaya Baru, former media advisor of the former Prime Minister, Manmohan Singh, just before the last Lok Sabha Election? 
(A) The Prime Minister with innovative ideas (B) The Accidental Prime Minister (C) The Intelligent Prime Minister 
(D) The Different Prime Minister (E) The Sudden Prime Minister (Ans : B) 

39. The player's auction for the 8th edition of Indian Premier League was concluded recently in Bengaluru. Which player amongst the following fetched highest amount at the auction? 
(A) Dinesh Karthik (B) Yuvraj Singh (C) Darren Sammy (D) Michael Hussey (E) Murali Vijay (Ans : B) 

40. Who among the following is the chairman of the recently constituted 7th Pay Commission? 
(A) Justice B. N. Srikrishna (retd.) (B) Dr. C. Rangarajan (C) Dr. D. Subbarao 
(D) Justice Ashok Kumar Mathur (retd.) (E) Dr. Y. V. Reddy (Ans : D)
 
loading...