Ads by Google

Showing posts with label RRB. Show all posts
Showing posts with label RRB. Show all posts

Tuesday, October 12, 2010

OBJECTIVE GK FOR COMPETITIVE EXAMS

1. “Thangla Pass’ is situated in which district ?

(A) Charnoli
(B) Pithcragarh
(C) Uttarkashi
(D) Almora

Answer.C

2. Rajjat is celebrated in a gap of how many years ?

(A) 06 years (B) 10 years
(C) 12 years (D) 05 years.

Answer.C

3. Where is ’Khat1ing glacier’ situated ?

(A) Pithoragarh district
(B) Tehri district
(C) Chamoli district
(D) Uttarkashi district

Answer.B

4. How many district share boundary with Nainital ?

(A) 05 (B) 04
(C) 06 (D) 03

Answer.B

5. Who was the youngest soldier who got ’Victoria Cross’ award
in Uttarakhand ?

(A) Gabar Singh Negi
(B) Darmiyan Singh Negi
(C) Chandra Singh Garhwali
(D) Madho Singh Bhandari

Answer.A

6. How many deemed, State, Central universities were work-
ing till 2009_ in Uttarakhand ?

(A) 08 (B) 10
(C) 09 (D) 15

Answer.D

7. In which district of Uttarakhand
Lakha Mandal is situated ?

(A) Dehradun
(B) Rudraprayag
(C) Nainital
(D) Uttarkashi

Answer.A

8. Which of the following is not a Tribe 0f Uttarakhand ?

(A) Bhotia (B) Tharu
(C) Boksa (D) Naga

Answer.D

9. Where is the ’Central Building Research Institute’ situated ?

(A) Haridwar (B) Dehradun
(C) Tehri (D) Roorkee

Answer.D

10. Who were Kaluwa and Bija
Singh ?

(A) Freedom fighters
(B) Traders
(C) Painters
(D) Players

Answer.A

11. Which river in Uttarakhand is named as ’Rathwahini’ ?

(A) Nayar
(B) Finder
(C) Ramgariga
(D) Sarayu

Answer.C

12. When did the famous ‘Gaud1ar’
fair begin ?

(A) 1930 (B) 1951
(C) 1961 (D) 1943

Answer.D

13. Why did the place ’Malpa’ came into light ?

(A) Tourist place
(B) Land slide
(C) Trade V
(D) Sports

Answer.B

14. When and by whom was Uttaranchal Development
Council formed ?

(A) May 30-31, 1982 by Dr. D. D.
Pant
(B) August 15, 1958 by Govind
Ballabh Pant
(C) May 30-31, 1988 by Soban
Singh ]ina
(D) November 9, 2000 by
Nityarnand Swami

Answer.C

15. To which—Wadia Institute of
Dehradun is related ?

(A) Music
(B) Geology
(C) Archaeology
{D) Engineering ‘

Answer.B

16. Which of the following is not
properly matched ?

(A) Chandi Prasad Bhatt
-— Environment
(B) Bachhendri Pal
-— Mountaineering
(C) jaspal Rana — Literature
(D) B. C. Khanduri —P0litics

Answer.C

17. Who among the following is
called the ’Gandhi’ of Uttara
khand 7

(A) Sunder La1Bahuguna
(B) Indramani Badoni
(C) Chandi Prasad Bhatt
(D) Hemwati Nandan Bahuguna

Answer.B

18. Who established the ’Santikunj’
in Haridwar ?

(A) Swami Ramteertha
(B) Swami Sahajanand
(C) Pt. Sri Ram Sharma
(D) Vivekanand

Answer.C

19. Who was the founder of Katorie’s
dynasty ?

(A) Basant Dev
(B) Nimber Dev
(C) Lakhan Pal Dev
(D) Subhik Raj Dev

Answer.A
A
20. Who made Garhwal Painting ?

(A) Mukundilal
(B) Gumani Pant
(C) Maula Ram
(D) V ishvambhar Datt Chandola

Answer.C

21. When did H.N.B. Garwal University get the status of Central
University ?

(A) January 15, 2009
(B) August 15, 2009
(C) March 15, 2009
(D) january 26, 2009

Answer.A

22. Where did Mahatma Gandhi
wrote ’Anashakti Yoga Tika’ ?

(A) Kausani
(B) Almara
(C) Haridwar
(D) Pauri

Answer.A

23. Who is known as hero of
Peshawar incident ?

(A) Keshar Singh Rawat
(B) Veer Chandra Singh
Garhwali
(C) Harak Singh Rawat
(D) Narayan Singh Gousai

Answer.B

24. When did Martyr ’Shri Dev
Suman’ die ?

(A) Iuly 24, 1943
(B) ]u1y 22, 1944
(C) ]uly 24, 1944
(D) ]u1y 25, 1944

Answer.D

25. Who led the Chipko Movement ?

(A) Gaura Devi
(B) SaralaBel1an
(C) Radha Bhatt
(D) Teelu Rauteli

Answer.A

26. The founder of ’Gadar Party’
was-

(A) Vasudev Phadke
(B) Vinay Darnodar Savarkar
(C) Bhagat Singh
(D) Lala Hardayal

Answer.D

27. In which year ’SALT” incident
took place ?

(A) September 5, 1942
(B) September 6, 1942
(C) September 10, 1942
(D) September 8, 1942

Answer.A

28. From which year ’A1mora
Akhbar’ published ?

(A) 1871 (B) 1771
(C) 1971 (D) 1870

Answer.A

29. Which one of the following pairs
(Pr0duct—C0untry) is not
correctly matched ?

(A) Tea — Sri Lanka
(B) Olive – Tunisia
(C) Banana — Costa Rica
(D) Coffee — Cuba

Answer.D

30. Which of the following is cold•
ocean current ?

(A) Gulf-Stream
(B) Labrador
(C) Kuroshio
(D) None of the above

Answer.B

31. Which of the following countries
in South America is largest in
Area ?

(A) Argentina (B) Bolivia
(C) Brazil (D) Chile

Answer.C

32. Which of the following ports is
not of Western coast in India ?

(A) New Mangalore
(B) Kandla
(C) Mumbai
(D) Haldia

Answer.D

33. Where Mount Cotopaxi (highest
active volcano in world) is located ?

(A) Ecuador (B) Peru
(C) Tanzania (D) ]apan

Answer.A

34. EI Nino is related to-

(A) Climate (B) Forest
(C) Film (D) Plant

Answer.A

35. Which of the following State has
the longest coast line ?

(A) Maharashtra
(B) Tamil Nadu
(C) Andhra Pradesh
(D) Gujarat

Answer.D

36. The formation of ’Yardang’ is
caused by-

(A) Erosion by wind
(B) Deposition by wind
(C) Transportation by wind
(D) None of the above

Answer.A

37. The oldest mountain in India is-

(A) Satpura (B) Nilgiri
(C) Himalaya (D) Aravali

Answer.D

38. In which country the [COIN Belt’
is located ?

(A) Brazil (B) U.S.A.
(C) Australia (D) Russia

Answer.B

39. During the month of January at
which one of the following
places you will find the sunlight
for the maximum duration ?

(A) Bhopal
(B) Shimla
(C) Chennai
(D) Kanya Kumari

Answer.D

40. Where is Kalahari desert ?

(A) South~West Africa
(B) West Africa
(C) West Asia
(D) Western Australia

Answer.A

41. Where Mediterranian Sea is
located ?

(A) Between Africa and Europe
(B) Between North America and
South America
(C) Between Asia and Japan
(D) Between U.K. and France

Answer.A

42. Grand Bank is located in-

(A) Indian Ocean
(B) Atlantic Ocean
(C) Pacific Ocean
(D) Arctic Sea

Answer.D

43. Nepanagar is related to which
Industry ?

(A) Fertilizers
(B) Cotton Textile
(C) Jute
(D) Newsprint Paper

Answer.B

44. In which State Dabhol project is
located ?

(A) Andhra Pradesh
(B) MadhyaPradesh
(C) Maharashtra
(D) Uttarakhand

Answer.C

45. ln which month Quit India
Movement of 1942 started ?

(A) January (B) July
(C) August (D) September

Answer.C

46. Indian National Congress was
established in-

(A) 1885
(B) 1906
(C) 1905
(D) None of the above

Answer.A

47. Who has the power to Constitute
a new State in the Union of
India 7

(A) President of India
(B) Parliament of India
(C) State Assembly
(D) None of the above
Answer.B

48. Lengthwise which one of the
following is the largest ?

(A) Himalayas
(B) Alps
(C) Great Dividing Range
(D) Andes

Answer.D

49. In which Article, the Fundamental Duties are incorporated
in our Constitution ?

(A) Article 51 A
(B) Article 52
(C) Article 49
(D) None of the above

Answer.A

50. After independence of India the
first general elections were held

(A) 1950 (B) 1951-52
(C) 1949 (D) 1948

Answer.B

Sunday, August 29, 2010

RRB Malda TC Exam- Objective Gk

                           RRB Malda-TC Exam 2008
(Held on 03-02-2008)


1. The speed of light with the rise in the temperature of the medium—
(A) Increases
(B) Decreases
(C) Remains unaltered
(D) Drops sharply
Ans : (C)

2. Which from the following rivers does not originate in Indian territory?
(A) Mahanadi
(B) Brahmaputra
(C) Ravi
(D) Chenab
Ans : (B)

3. The gas predominantly responsible for global warning is—
(A) Carbon dioxide
(B) Carbon monoxide
(C) Nitrous oxide
(D) Nitrogen peroxide
Ans : (A)

4. 26th January is India’s—
(A) Independence Day
(B) Republic Day
(C) Revolution Day
(D) Parliament Day
Ans : (B)

5. Which of the following uses non-conventional Source of Energy?
(A) Kerosene lamp
(B) Wax candle
(C) Solar lantern
(D) Torch
Ans : (C)

6. Electric current is measured by—
(A) Voltmeter
(B) Anemometer
(C) Commutator
(D) Ammeter
Ans : (D)

7. The dynamo is a device for converting—
(A) Heat energy into electrical energy
(B) Mechanical energy into electrical energy
(C) Magnetic energy into electrical energy
(D) None of these
Ans : (B)

8. Galvanised Iron sheets have a coating of—
(A) Tin
(B) Lead
(C) Zinc
(D) Chromium
Ans : (C)

9. The hardest substance available on earth is—
(A) Platinum
(B) Diamond
(C) Quartz
(D) gold
Ans : (A)

10. Washing soda is the common name for—
(A) Calcium carbonate
(B) Calcium bicarbonate
(C) Sodium carbonate
(D) Sodium bicarbonate
Ans : (C)

11. 2008 Olympic games will be held in—
(A) China
(B) Greece
(C) Italy
(D) France
Ans : (A)

12. Who among the following has been appointed as the new Captain of Indian Test Cricket Team?
(A) Sachin Tendulkar
(B) Rahul Dravid
(C) Anil Kumble
(D) Mahender Singh Dhoni
Ans : (C)

13. Who among the following has been selected as new coach for the Indian Cricket Team?
(A) Vivian Richards
(B) Gary Kirsten
(C) Kapil Dev
(D) Allan Border
Ans : (B)

14. The mascot for the 34th National Games, to be held in Jharkhand in 2008, is—
(A) Sheru
(B) Roopa
(C) Chauva
(D) None of these
Ans : (C)

15. With which game is the Agha Khan Cup associated?
(A) Football
(B) Badminton
(C) Basketball
(D) Hockey
Ans : (D)

16. The term, L.B.W. is associated with which of the following games?
(A) Cricket
(B) Hockey
(C) Football
(D) Polo
Ans : (A)

17. Wankhede stadium is situated in?
(A) Chandigarh
(B) Bangalore
(C) Mumbai
(D) Chennai
Ans : (C)

18. The Olympic games are normally held at an interval of—
(A) 2 years
(B) 3 years
(C) 4 years
(D) 5 years
Ans : (C)

19. Jaspal Rana is the name associated with which of the following games?
(A) Boxing
(B) Shooting
(C) Archery
(D) Weight lifting
Ans : (B)

20. Netaji Subhash National Institute of Sports is located at—
(A) Kolkata
(B) New Delhi
(C) Jhansi
(D) Patiala
Ans : (D)

21. A person wants to contest election for the membership of Gram Panchayat, what should be his age?
(A) 18 years or above
(B) 19 years or above
(C) 21 years of above
(D) Minimum 25 years
Ans : (C)

22. Who summons the joint sitting of the Rajya Sabha and Lok Sabha?
(A) President
(B) Speaker of the Lok Sabha
(C) Chairman of the Rajya Sabha
(D) Prime Minister
Ans : (A)

23. Which of the following is not a source of revenue to the village panchayat?
(A) Property Tax
(B) House Tax
(C) Land Tax
(D) Vehicle Tax
Ans : (C)

24. All electioneering campaigns during the time of elections are stopped.
(A) 48 hours before the appointed time of election results
(B) 48 hours before the actual poll
(C) 24 hours before the actual poll
(D) 36 hours before the actual poll
Ans : (D)

25. Who appoints the Chief Election Commissioner of India?
(A) President
(B) Prime Minister
(C) Parliament
(D) Chief Justice of India
Ans : (A)

26. The General Budget is presented in the parliament normally in the month of—
(A) January
(B) February
(C) March
(D) Last month of the year
Ans : (B)

27. Who is the signatory on the Indian currency notes in denomination of two rupees and above?
(A) Secretary, Reserve Bank of India
(B) Finance Secretary, Minister of Finance
(C) Governor, Reserve Bank of India
(D) Finance Minister, Ministry of Finance
Ans : (C)

28. The monetary unit of Bangladesh is—
(A) Rupee
(B) Takka
(C) Rupiah
(D) Dollar
Ans : (B)

29. Sellers market denotes a situations where—
(A) Commodities are available at competitive rates
(B) Demand exceeds supply
(C) Supply exceeds demand
(D) Supply and demand are equal
Ans : (B)

30. Development means economic growth plus—
(A) Inflation
(B) Deflation
(C) Price stability
(D) Social change
Ans : (D)

31. The Abbreviation NAEP stands for—
(A) National Atomic Energy Planning
(B) National Adult education Programme
(C) National Authority on Engineering Projects
(D) Nuclear and Atomic Energy Project
Ans : (B)

32. The Abbreviations PSLV stands for—
(A) Polar Survey Landing Vehicle
(B) Polarised Source Laser Viewing
(C) Precise Source Locating Vision
(D) Polar Satellite Launch Vehicle
Ans : (D)

33. The term ‘epicentre’ is associated with—
(A) Earthquakes
(B) Tornadoes
(C) Cyclones
(D) Earth’s interior
Ans : (A)

34. Which of the following order is given to the plantes of solar system on the basis of their sizes?
(A) Jupiter, Saturn, Earth, Mercury
(B) Saturn, Jupiter, Mercury, Earth
(C) Mercury, Earth, Jupiter, Saturn
(D) Earth, Mercury, Saturn, Jupiter
Ans : (A)

35. The solar eclipse occurs when—
(A) the sun comes in between the moon and the earth
(B) the earth comes in the between the sun and the moon
(C) the moon comes in between the sun and the earth
(D) None of these
Ans : (C)

36. The removal of top soil by water or wind is called—
(A) Soil wash
(B) Soil erosion
(C) Soil creep
(D) Silting of soil
Ans : (B)

37. Which of the following is suitable for growing cotton?
(A) Sandy soil
(B) Clayey soil
(C) Black soil
(D) Alluvial soil
Ans : (C)

38. Bandipur Sanctuary is located in the State of—
(A) Tamil Nadu
(B) Uttar Pradesh
(C) Karnataka
(D) Madhya Pradesh
Ans : (C)

39. Largest State in terms of area, in India is—
(A) Assam
(B) Rajasthan
(C) Madhya Pradesh
(D) Jammu and Kashmir
Ans : (C)

40. Koraput is related to which of the following Industry—
(A) Aeroplane
(B) Ship building
(C) Iron and steel
(D) Electric locomotives
Ans : (A)

41. Which of the following group of States is the largest producer of tea?
(A) West Bengal, Tamil Nadu, Himachal Pradesh
(B) Karnataka, Uttar Pradesh, Rajasthan
(C) Assam, Bihar, Jharkhand
(D) West Bengal, Assam, Karnataka
Ans : (D)

42. Which of these has the largest river basin?
(A) Brahmaputra
(B) Ganga
(C) Godavari
(D) Sutlej
Ans : (B)

43. The Indus Valley Civilization was famous for—
(A) Well-planned cities
(B) Efficient civil organization
(C) Development of Art and Architecture
(D) All of these
Ans : (D)

44. The Red Fort of Delhi was built by—
(A) Akbar
(B) Shahjehan
(C) Jahangir
(D) Sher Shah
Ans : (B)

45. The ancient name of the city of Patna is—
(A) Pataliputra
(B) Kanauj
(C) Kausambi
(D) Kapilavastu
Ans : (A)

46. The ancient kingdom of “Avanti” had its capital at—
(A) Vaishali
(B) Kausambi
(C) Ujjain
(D) Ayodhya
Ans : (C)

47. When did Vasco-da-Gama come to India—
(A) 1492
(B) 1498
(C) 1398
(D) 1542
Ans : (B)

48. The General who gave the firing order at Jallianwala Bag was—
(A) Tegart
(B) Cornwallis
(C) Simpson
(D) O. Dwyer
Ans : (D)

49. Gandhiji started Satyagraha in 1919 to protest against the—
(A) Rowlatt Act
(B) Salt Law
(C) Act of 1909
(D) Jallianwala Bagh Messacre
Ans : (A)

50. The Britishers come to India as traders and formed company named—
(A) Indo-British Company
(B) The Great Britain Company
(C) Eastern India Company
(D) East India Company
Ans : (D)

51. Mahatma Gandhi was born in—
(A) Wardha
(B) Porbander
(C) Sabarmati
(D) Ahmedabad
Ans : (B)

52. Who gave the slogan “You give me blood, I promise you freedom”?
(A) Bhagat Singh
(B) Chandra Shekhar Azad
(C) Subhash Chandra Bose
(D) Bal Gangadhar Tilak
Ans : (D)

53. In which State is Jawahar Tunnel located?
(A) Himachal Pradesh
(B) Uttaranchal
(C) Goa
(D) Jammu and Kashmir
Ans : (D)

54. Where did the dance form “Mohini Attam” develop?
(A) Manipur
(B) Kerala
(C) Karnataka
(D) Tamil Nadu
Ans : (B)

55. On selling three articles at the cost of four article, there will be profit of—
(A) 25%
(B) 100/3 %
(C) 75/2%
(D) 40%
Ans : (B)

56. By selling an article for Rs. 40, there is loss of 40%. By selling it for Rs. 80 there is—
(A) Gain of 20%
(B) Loss of 10%
(C) Loss of 20%
(D) Gain of 10%
Ans : (A)

57. A number consists of two digits whose sum is 8. If 8 is subtracted from the number, the digits interchange their places. The number is—
(A) 44
(B) 35
(C) 62
(D) 33
Ans : (D)

58. A horse is tied to a peg hammered at one of the corner of a rectangular grass field of 40 m by 24 m by a rope 14 m long. Over how much area of the field can the horse graze?
(A) 154 m2
(B) 308 m2
(C) 240 m2
(D) 480 m2
Ans : (A)

59. The sides of a triangle are in the ratio 3 : 5 : 7 and its perimeter is 30 cm. The length of the greatest side of the triangle in cm is—
(A) 6
(B) 10
(C) 14
(D) 16
Ans : (C)

60. The radius of a right circular cone is 3 cm and its height is 4 cm. The curved surface of the cone will be—
(A) 12 η sq. cm
(B) 15 η sq. cm
(C) 18 η sq. cm
(D) 21 η sq. cm
Ans : (B)

61. The steam engine was invented by—
(A) James Watt
(B) James Prescott Joule
(C) New Commen
(D) Isaac Newton
Ans : (A)

62. Who invented the telephone?
(A) Thomas Alva Edison
(B) Galileo
(C) Alexander Graham Bell
(D) G. Marconi
Ans : (C)

63. Albert Einsten was a famous—
(A) Physician
(B) Chemist
(C) Physicist
(D) Biologist
Ans : (C)

64. The fractions 7/11, 16/20, 21/22 when arranged in descending order is—
(A) 7/11, 16/20, 21/22
(B) 21/22, 7/11, 16/20
(C) 21/22, 16/20, 7/11
(D) 7/11, 21/22, 16/20
Ans : (C)

65. If 10% of a number is subtracted from it, the result is 1800. The number is—
(A) 1900
(B) 2000
(C) 2100
(D) 2140
Ans : (B)

66. The number is just preceding 9909 which is a perfect square is—
(A) 9908
(B) 9900
(C) 9899
(D) 9801
Ans : (D)

67. In banking ATM stands for—
(A) Automated Tallying Machine
(B) Automatic Teller Machine
(C) Automated Totalling Machine
(D) Automated Transaction of Money
Ans : (B)


68. Which amongst the following Abbreviations stands for organization related to Indian Defence forces?
(A) DOD
(B) RDSO
(C) DRDO
(D) DRES
Ans : (C)

69. Which amongst the following Abbreviations stands for organization related to Indian space programme?
(A) NASA
(B) ISO
(C) ISRO
(D) NSAT
Ans : (C)

70. The injection of anti-toxin is given to prevent—
(A) Tetanus
(B) Tuberculosis
(C) Typhoid
(D) Filariasis
Ans : (A)

71. Dental caries are due to—
(A) Viral infection
(B) Contaminated water
(C) Bacterial infection
(D) Hereditary causes
Ans : (C)

72. Palak leaves are rich source of—
(A) Vitamin A
(B) Iron
(C) Carotene
(D) Vitamin E
Ans : (B)

73. Which of these is not a mosquito borne disease?
(A) Dengue fever
(B) Malaria
(C) Filariasis
(D) Goitre
Ans : (D)

74. Oranges are rich source of—
(A) Carbohydrates
(B) Fats
(C) Proteins
(D) Vitamins
Ans : (D)

75. Which acid is produced when milk gets sour?
(A) Tartaric acid
(B) Butyric acid
(C) Lactic acid
(D) Acetic acid
Ans : (C)

76. AIDS stands for—
(A) Acquired Immune Disease Syndrome
(B) Acquired Immunity Deficient Syndrome
(C) Acquired Immune Deficiency
(D) Acquired Infection Deficiency Syndrome
Ans : (C)

77. Stem cuttings are commonly used for re-growing—
(A) Cotton
(B) Banana
(C) Jute
(D) Sugar Cane
Ans : (D)

78. Persons with which blood group are called universal donors—
(A) AB
(B) A
(C) O
(D) B
Ans : (C)

79. Silk is produced by—
(A) Egg of silkworm
(B) Pupa of silkworm
(C) Larva of silkworm
(D) Insect itself
Ans : (C)

80. Which amongst the following is the train introduced by Indian Railways bringing travel by AC class withing the reach of a common man?
(A) August Kranti
(B) Jan Shatabdi
(C) Garib Rath
(D) Sampark Kranti
Ans : (C)

81. Approximately how many stations are there on the Indian Railway Network?
(A) 6000
(B) 7000
(C) 8000
(D) 9000
Ans : (B)

82. The Headquarters of North Western Railway is at—
(A) Abu Road
(B) Jodhpur
(C) Ajmer
(D) Jaipur
Ans : (D)

83. The new electric railway engines are manufactured in—
(A) Varanasi
(B) Chittaranjan
(C) Patiala
(D) Chennai
Ans : (C)

84. Which of the following is true in regard to Indian railway?
(A) It is the cheapest means of transportation
(B) The chief source of income is transportation of goods
(C) It is the only largest employer
(D) All of the above
Ans : (D)

85. The highest gallantry award in India is—
(A) Ashok Chakra
(B) Paramvir Chakra
(C) Mahavir Chakra
(D) Param Vishista Chakra
Ans : (B)

86. Oscar prize is related to—
(A) Literature
(B) Films
(C) Science
(D) Music
Ans : (B)

87. Arjuna award is given for—
(A) Bravery in the battle field
(B) excellence in archery
(C) excellence in sports
(D) excellent service during emergency
Ans : (C)

88. The first Indian recipient of Nobel Prize in Literature is—
(A) Mother Teresa
(B) Rabindranath Tagore
(C) Sorijini Naidu
(D) C.V. Raman
Ans : (B)

89. Bismillah Khan is related to—
(A) Tabla
(B) Sarod
(C) Flute
(D) Shehnai
Ans : (D)

90. Who is the external affairs minister in the present union Cabinet?
(A) Shivraj Patil
(B) Pranab Mukherjee
(C) Priyaranjan Dasmunshi
(D) A.K. Antony
Ans : (B)

91. Who is the present Union Agriculture Minister?
(A) Raghuvansh Prasad Singh
(B) Manishankar Iyyer
(C) Sharad Parwar
(D) Kamalnath
Ans : (C)

92. Who is the present union Tourism and Culture Minister?
(A) Ambika Soni
(B) Kapil Sibbal
(C) Renuka Chaudhary
(D) Sushil Kumar Shinde
Ans : (A)

93. Who is the chairman of senior selection committee in BCCI?
(A) Sunil Gavaskar
(B) Dilip Vengasarkar
(C) Kapil Dev
(D) Chetan Chauhan
Ans : (B)

94. The assembly elections were held recently in two states namely—
(A) Gujarat and Andhra Pradesh
(B) Madhya Pradesh and Himachal Pradesh
(C) Himachal Pradesh and Gujarat
(D) Andhra Pradesh and Himachal Pradesh
Ans : (C)

95. Thermometer is related to degree in the same way as clock is related to—
(A) Wall
(B) Tower
(C) Hour
(D) Cock
Ans : (C)

96. The headquarters of the United Nations Union is located at—
(A) Geneva
(B) New York
(C) Rome
(D) Washington
Ans : (B)

97. To work on mobile cell phone which of the following is/are required?
(A) Favourable handset
(B) Sim card
(C) Service provider network
(D) All of the above
Ans : (D)

98. Find the root value of 36.1 / 102.4—
(A) 61 / 34
(B) 19 / 31
(C) 19 / 32
(D) 19 / 33
Ans : (C)

99. Which of the following keys of personal computer is not available in the key board of traditional typewriters?
(A) Tab
(B) Spacebar
(C) Enter
(D) Backspace
Ans : (C)

100. Which of the following words is not related to the functioning of Internet?
(A) www
(B) http
(C) e-mail
(D) All of the above
Ans : (D)

RRB Bhopal Ticket Collectors Exam

                                  RRB Bhopal Ticket Collector,
                               Commercial Clerk Exam, 2007

                                                       (Held on 16.9.2007)


1. The main sources about the Indus Valley civilization are —
(A) Inscriptions
(B) Coins
(C) Manuscripts on leaves of palm and birch
(D) Archaeological excavations

2. The propounder of Yoga School of Philosophy was —
(A) Patanjali
(B) Gautam
(C) Jaimini
(D) Shankaracharya

3. The term ‘Double Fault’ is related to the game of —
(A) Badminton
(B) Golf
(C) Tennis
(D) Cricket

4. Which of the following pairs of names are related ?
(A) Golf- Polo
(B) Soccer- Football
(C) Billiards- Snookers
(D) Volleyball- Football

5. Which of the following pairs is the highest peak of India ?
(A) Kanchanjungha
(B) Nanda Devi
(C) Mount Everest
(D) Kamet

6. After how many years elections are held to elect the members of Rajya Sabha ?
(A) 6 years
(B) 2 years
(C) 3 years
(D) 4 years

7. Which of the following is the longest river in India ?
(A) Ganga
(B) Brahmaputra
(C) Yamuna
(D) Godavari

8. Which of the following vitamins is obtained from sunlight ?
(A) Vitamin A
(B) Vitamin C
(C) Vitamin D
(D) Vitamin B

9. How many bones are there in the human body ?
(A) 206
(B) 202
(C) 204
(D) 203

10. Which of the following is the longest river in the world ?
(A) Amazon
(B) Nile
(C) Mississippi
(D) Danube

11. Silk is mostly obtained from —
(A) Ujjain
(B) Koshambi
(C) Taxila
(D) Varanasi

12. Who among the following is associated with the Sarnath Inscription ?
(A) Ashoka
(B) Harshavardhana
(C) Chandra Gupta Maurya
(D) Samundra Gupta

13. Which of the following names of play ground is correct ?
(A) Ring – Skating
(B) Diamond – Cricket
(C) Field – Cycling
(D) Bull – Tennis

14. Who among the following is competent to amend the provisions of citizenship ?
(A) Parliament
(B) President
(C) Prime Minister
(D) Chief Justice of the Supreme Court

15. Who among the following administers the oath of office to the President ?
(A) Chief Justice of the Supreme Court
(B) Prime Minister
(C) Vice President
(D) Speaker of the Lok Sabha

16. Who among the following administers the oath of office to the Chief Justice of a High Court ?
(A) Governor
(B) President
(C) Chief Justice of the Supreme Court
(D) Council of Ministers

17. Railway in included in which of the following lists ?
(A) Union list
(B) State list
(C) Concurrent list
(D) None of these

18. Who among the following was the first and last woman ruler of Delhi ?
(A) Razia Beghum
(B) Chand Bibi
(C) Mumtaz
(D) Karnavati

19. Who among the following was the first to land on moon ?
(A) Neil Armstrong
(B) Tenzing Norgay
(C) Rakesh Sharma
(D) Edwin Aldrin

20. Who among the following was the first Indian woman to scale the Mount Everest ?
(A) Bachendri Pal
(B) Santosh Yadav
(C) Dicky Dolma
(D) None of these

21. Zero hour is the period
(A) just after question hour in both Houses of Parliament —
(B) at the starting of the sitting
(C) at the end of sitting
(D) None of these

22. The maximum interval between the two sessions of the Houses is —
(A) Six months
(B) 3 months
(C) 2 months
(D) one year

23. The period of proclamation of emergency is —
(A) one month
(B) two months
(C) six months
(D) one year

24. The Chief Minister who remained in the office for the longest period —
(A) Jyoti Basu
(B) Lalu Prasad
(C) Mayawati
(D) M. Karunanidhi

25. The Salarjung Museum is located in —
(A) Hyderabad
(B) Bhopal
(C) Patna
(D) Ranchi

26. Which of the following gases is filled in a balloon ?
(A) Helium
(B) Hydrogen
(C) Bromine
(D) Oxygen

27. Which of the following is called Banker’s Bank ?
(A) Reserve Bank of India
(B) State Bank of India
(C) Punjab National Bank
(D) None of these

28. Who was the President of the Constituent Assembly ?
(A) Dr. Rajendra Prasad
(B) Bhimrao Ambedkar
(C) Jawaharlal Nehru
(D) Sachchidanand Sinha

29. Which of the following is the longest platform in the world ?
(A) Kharagpur
(B) Kolkata
(C) Leningrad
(D) Tokyo

30. Who among the following built the Grand Trunk road ?
(A) Shershah
(B) Akbar
(C) Humayun
(D) Shahjehan

31. Focus on the age eye is adjusted through —
(A) Retina
(B) Iris
(C) Comea
(D) Lens

32. Who among the following was the ruler of Kalinga ?
(A) Kharvela
(B) Ashoka
(C) Samudragupta
(D) None of these

33. Maximum oil can be extracted from —
(A) Sunflower
(B) Groundnut
(C) Mustard
(D) Cardamom

34. The most suitable conductor is —
(A) Saline water
(B) Fresh water
(C) Pure water
(D) None of these

35. The mausoleum of which saint is located in Ajmer ?
(A) Moinuddin Chisti
(B) Badruddin Zacharia
(C) Khwaja Walliullah
(D) Abdul Shatari

36. Gobar gas mainly contains —
(A) Methane
(B) Ethane
(C) Propane
(D) Butane

37. Who among the following invented the decimal system ?
(A) Aryabhatt
(B) Copernicus
(C) Magellan
(D) Charak

38. Nose starts bleeding when one climbs up mountain due to —
(A) low pressure
(B) high pressure
(C) height
(D) None of these

39. In which of the following sectors maximum number of women are employed ?
(A) Tea
(B) Agriculture
(C) Jute
(D) Textile

40. Railway earns maximum revenue from —
(A) freight charges
(B) passenger fares
(C) advertisement
(D) None of these

41. Which of the following is called the laughing gas ?
(A) Nitrogen Oxide
(B) Hydrogen Oxide
(C) Nitrous Oxide
(D) Sulphur Oxide

42. Who was the first Indian to qualify for Olympics ?
(A) Shiny Abraham
(B) PT Usha
(C) Karmam Malleshwari
(D) Jyotirmony Sikdar

43. During Shivaji’s childhood, who among the following exercised the maximum influence on his character ?
(I) Jija Bai, his mother
(II) Dadaji Kondadev, his tutor
(III) Shahji Bhonsle, his father
(A) I Only
(B) I and III
(C) I, II and III
(D) I and II

44. ‘Black Hole Episode’ was the main cause of —
(A) Battle of Buxar
(B) Battle of Plassey
(C) Battle of Wandiwash
(D) Battle of Haldighati

45. Who is known as the ‘Grand Old Man of India’ ?
(A) Khan Abdul Ghaffar Kan
(B) C. Rajgopalachari
(C) Lala Lajpat Rai
(D) Dadabhai Naoroji

46. The slogan ‘Inquilab Zindabad’ was first raised by —
(A) Lokmanya Tilak
(B) Veer Savarkar
(C) Chandrashekhar Azad
(D) Bhagat Singh

47. Which of the following is/ are true about Sarojini Naidu ?
(a) She was the First Woman President of the Congress
(b) She was the first Woman Governor in independent India
(c) She was the first Health Minister in independent India
(d) She wrote the famous ‘Golden Bough’
(A) a, b and d
(B) a and c
(C) a and b
(D) Only b

48. Which planet looks reddish in the night sky ?
(A) Mercury
(B) Mars
(C) Jupiter
(D) Saturn

49. Geostationary orbit is at a height of —
(A) 6 km
(B) 1000 km
(C) 3600 km
(D) 36,000 km

50. The ozone layer in the upper part of the atmosphere protects us from —
(A) Cosmic rays
(B) Ultrasonic waves
(C) Infra- red rays
(D) Ultraviolet rays

51. Nights are cooler in the deserts than in the plains because —
(A) sand radiates that more quickly than the earth
(B) the sky remains clear most of the time
(C) sand absorbs heat more quickly than the earth
(D) None of these

52. Which of the following is the highest plateau in the world ?
(A) Colorado Plateau
(B) Pamir Plateau
(C) Patagonia Plateau
(D) Potwar Plateau

53. Pointing towards a woman Manju said that ‘She is the sister of father of son of my mother’. How is that woman related to woman ?
(A) Aunt
(B) Sister
(C) Niece
(D) None of these

54. Tipu Sultan was the ruler of —
(A) Hyderabad
(B) Madurai
(C) Mysore
(D) Vijayanagar

55. Which of the following passes through India ?
(A) Tropic of Cancer
(B) Tropic of Capricorn
(B) Prime Meridian
(D) Equator

Answers1. (D) 2. (A) 3. (C) 4. (B) 5. (A) 6. (A) 7. (A) 8. (C) 9. (A) 10. (B)
11. (D) 12. (A) 13. (A) 14. (A) 15. (A) 16. (A) 17. (A) 18. (A) 19. (A) 20. (A)
21. (A) 22. (A) 23. (A) 24. (A) 25. (A) 26. (A) 27. (A) 28. (A) 29. (A) 30. (A)
31. (B) 32. (A) 33. (A) 34. (A) 35. (A) 36. (A) 37. (A) 38. (B) 39. (A) 40. (A)
41. (C) 42. (B) 43. (D) 44. (B) 45. (D) 46. (D) 47. (D) 48. (B) 49. (D) 50. (D)
51. (A) 52. (B) 53. (A) 54. (C) 55. (A)

RRB Kolkata Ticket Collector Exam - General Awareness

          RRB Kolkata Ticket Collector Exam., 2006
General Awareness
(Held on 5-11-2006 )



1. Who is considered the real founder of the Gupta Empire?
(A) Chandragupta II
(B) Chandragupta I
(C) Samudragupta
(D) Srigupta

2. Shahjahan ascended the Mughal throne in—
(A) 1628 AD
(B) 1626 AD
(C) 1625 AD
(D) 1627 AD

3. Which is correct order?
(A) Babur, Humayun, Jahangir, Akbar, Shahjahan, Aurangzeb
(B) Babur, Humayun, Akbar, Jahangir, Shahjahan, Aurangzeb
(C) Babur, Akbar, Humayun, Shahjahan, Jahangir, Aurangzeb
(D) Babur, Humayun, Shahjahan, Akbar, Jahangir, Aurangzeb

4. Ibn Batutah visited India during the rule of—
(A) Alauddin Khilji
(B) Ghiyasuddin Tughlaq
(C) Sher Shah Suri
(D) Muhammad-bin-Tughlaq

5. Who was the Nawab of Bengal during ‘Battle of Plassey’?
(A) Siraj-ud-daola
(B) Mir Jafar
(C) Mir Qasim
(D) None of these

6. FIFA World Cup, 2006 was played in—
(A) Germany
(B) France
(C) Spain
(D) UK

7. Munaf Patel plays which sport?
(A) Badminton
(B) Football
(C) Cricket
(D) Table-Tennis

8. The first Asian lady swimmer to have crossed the English Channel was—
(A) Bula Choudhury
(B) Arati Saha
(C) Nilima Ghosh
(D) None of these

9. Which country has never won the Cricket World Cup?
(A) India
(B) Pakistan
(C) Sri-Lanka
(D) England

10. Which cricket playing countries fight for the ‘ASHES’?
(A) Indian and Pakistan
(B) Australia and South Africa
(C) Australia and England
(D) England and West Indies

11. Who was the first Law Minister of independent India?
(A) Jawaharlal Nehru
(B) Vallabhbhai Patel
(C) Maulana Abul Kalam Azad
(D) Dr. B.R.Ambedkar

12. Who was the first speaker of the Lok-Sabha?
(A) B.R.Ambedkar
(B) G.V.Mavlankar
(C) N.Sanjeeva Reddy
(D) Dr. S.P.Mukherjee

13. How many states (except Delhi) are there in India?
(A) 28
(B) 29
(C) 25
(D) 30

14. Which country won the first World Cup Cricket?
(A) Australia
(B) India
(C) England
(D) West Indies

15. Who was the woman President of the United Nations?
(A) Sarojini Naidu
(B) Vijaya Lakshmi Pandit
(C) Golda Mayer
(D) Margaret Thatcher

16. Who was the first man to land on moon?
(A) Neil Armstrong
(B) Edwin
(C) Gagarin
(D) John Collins

17. One inch is equal to how many centimeters?
(A) 2.54
(B) 2.84
(C) 2.94
(D) 3.0

18. Bronze is an alloy of copper and—
(A) Nickel
(B) Tin
(C) Zinc
(D) Aluminium

19. Minus 40 degree centigrade is equal to _____ degree Fahrenheit.
(A) 104
(B) 122
(C) -40
(D) None of these

20. What is the value of XC (Roman Number)?
(A) 100
(B) 40
(C) 110
(D) 90

21. The person of which of the following blood groups can accept the blood of any group?
(A) AB
(B) O
(C) A
(D) B

22. Mountain K2 is known as—
(A) Everest
(B) Nanga Parbat
(C) Godwin
(D) Austen

23. Lucknow is situated on the banks of river—
(A) Yamuna
(B) Tapti
(C) Shipra
(D) Gomti

24. Who won the Golden Ball Award during FIFA World Cup 2006?
(A) Ronaldo
(B) Klose
(C) Ronaldinho
(D) Zidane

25. Who is the Chief Minister of Orissa?
(A) K C Singhdeo
(B) Nandini Satyaji
(C) Navin Patnaik
(D) Rameshwar Thakur

26. Who is the Finance Minister of India?
(A) Manmohan Singh
(B) P Chidambaram
(C) Murasoli Maran
(D) Pranab Mukherjee

27. Where is the headquarters of South-East Central Railway located?
(A) Bilaspur
(B) Jabalpur
(C) Bhopal
(D) Raipur

28. Which of the following places in India receives maximum precipitation?
(A) Itanagar
(B) Mawsynram
(C) Cherrapunjee
(D) Tezpur

29. Who was elected the President of the Cricket Association of Bengal (CAB) in July 2006?
(A) Prasen Mukherjee
(B) Ajit Panja
(C) Jagmohan Dalmiya
(D) Sourav Ganguly

ANSWERS 1. (A) 2. (A) 3. (B) 4. (D) 5. (A) 6. (A) 7. (C) 8. (B) 9. (D) 10. (C)
11. (D) 12. (B) 13. (A) 14. (D) 15. (B) 16. (A) 17. (A) 18. (B) 19. (C) 20. (D)
21. (A) 22. (C) 23. (D) 24. (B) 25. (C) 26. (B) 27. (A) 28. (B) 29. (C)
loading...