Ads by Google

Showing posts with label OBJECTIVE GK. Show all posts
Showing posts with label OBJECTIVE GK. Show all posts

Sunday, July 12, 2015

Objective Questions on Indian Penal Code 1860

1. Which one of the following is not essential for an offence? 
(A) Intention (B) Motive (C) Prohibited act (D) Punishment for act (Ans : B)

2. In which of the following mens rea has been considered to be an essential element of an offence? 
(A) Srinivasmal Barolia Vs. Emperor (B) R. Vs. Tolsen 
(C) Nathulal Vs. State of Madhya Pradesh (D) All of the above (Ans : D)

3. Which one of the following is not a valuable security? 
(A) A postal receipt for an insured parcel (B) A rent note 
(C) A promissory note (D) Added of divoree (Ans : D)

4. Common Intention means– 
(A) Similar intention (B) Same intention 
(C) Sharing of intention by all persons (D) Common plans (Ans : C)

5. Nothing is an offence which is done by a child of–
(A) Eight years (B) Ten years (C) Seven years (D) Twelve years (Ans : C)

6. What punishment may be awarded to the person, whose act is covered under general exceptions? 
(A) No punishment (B) Half of the punishment prescribed for that offence 
(C) One-fourth the of the punishment prescribed for offence (D) Depends upon discretion of court (Ans : A)

7. Insanity is– 
(A) Lack of free will (B) Incapacity produced due to drunkenness 
(C) Incapable of knowing nature of act committed (D) Diseased mind (Ans : D)

8. A instigates B to give false evidence here if B does not give false evidence what offence A has committed? 
(A) A is guilty of no offence (B) Attempt to give false evidence 
(C) Offence punishable with the imprisonment of any description provided for that offence for a term which may extend to one-fourth part of longest term provided for that offence and with fine 
(D) None of above (Ans : C)

9. Minimum number of persons required to commit an affray is– 
(A) Five (B) Two (C) Ten (D) Eleven (Ans : B)

10. A puts his hand in pocket of B for stealing money but pocket was empty. A is guilty of– 
(A) Theft (B) Not guilty of theft (C) Guilty of attempt to commit theft (D) Not guilty of any offence (Ans : C)

11. Any hurt is grievous if it causes sufferer to be in severe bodily pain or unable to follow his ordinary pursuits during space of– (Chhat. J.S.) 
(A) Fifteen days (B) Twenty days (C) Twenty five days (D) Thirty days (Ans : B)

12. Sexual intercourse by a man with a woman even with her consent is a rape if she is below age of– 
(A) 17 years (B) 16 years (C) 19 years (D) 18 years (Ans : B)

13. For abduction abducted person should be– 
(A) Below 16 years of age (B) Below 18 years of age (C) insane person (D) Of any age (Ans : D)

14. A does sexual intercourse with a widow below 16 years of age with her consent– 
(A) A has not committed Rape (B) A has committed Adultery 
(C) A has committed Rape with B (D) Nothing above is correct (Ans : C)

15. Making preparation to commit dacoity is punishable in the Indian Penal Code 1860 under– 
(A) Section 393 (B) Section 395(C) Section 398 (D) Section 399 (Ans : D)

16. There is no offence of adultery if it is committed, with consent of– 
(A) Woman (B) Husband of woman (C) Member of family of woman 

(D) Wife of adulterer (Ans : b) 

17. A cheats by pretending to be B, a person who is deceased. A commits– 
(A) Cheating (B) Cheating by presentation (C) Extortion (D) Dacoity (Ans : B)

18. A commits house trespass by entering Z’s house through a window it is– 
(A) Mischief (B) House-breaking (C) Extortion (D) None of the above (Ans : B)

19. A finds a purse with money not knowing to whom it belongs he afterwards discovers that it belongs to B and appropriates to his own use. A is guilty of– 
(A) Theft (B) Criminal Misappropriation (C) Criminal Breach of Trust (D) Cheating (Ans : B)

20. A makes an attempt to pick pocket of B by thrusting his hand into B’s pocket. A fails in attempt in consequence of B’s having nothing in his pocket. A is guilty of– 
(A) No offence (B) Theft (C) Attempt of theft (D) Using Criminal Force (Ans : c) 

Sunday, May 3, 2015

Delhi Postman Mail Guard Exam General Knowledge Solved Paper (Exam Held on 21-12-2014)

1. Who among the following has not won the Bharat Ratna Award? 
(A) CNR Rao (B) M. G. Ramachandran 
(C) Sivaji Ganesan (D) K. Kamaraj (Ans : C)

2. Complete the following series: YAZ, WBX, UCV, .……
(A) STD (B) SOT (C) SEP (D) SDQ (Ans : B)

3. Who among the following has not held the post of Chief Election Commissioner of India? 
(A) Navin Chawla (B) S. Y. Qureshi 
(C) Rangarajan (D) J. M. Lyngdoh (Ans : C)

4. Who presided over the Karachi Session of the Indian National Congress 1931 ? 
(A) Sardar Patel (B) Subhash Chandra Bose 
(C) Gandhiji (D) Maulana Azad (Ans : A)

5. Arrange the following in the increasing order of their size. 
Karnataka, Kerala, Tamil Nadu, Telangana 
(A) Kerala, Telangana, Tamil Nadu, Karnataka 
(B) Kerala, Tamil Nadu, Telangana, Karnataka 
(C) Kerala, Telangana, Karnataka, Tamil Nadu 
(D) Karnataka, Tamil Nadu, Telangana, Kerala (Ans : D)

6. Which of the following languages was not awarded Classical Language status by the Central Govt. ? 
(A) Bengali (B) Sanskrit (C) Kannada (D) Oriya (Ans : A)

7. In a row of boys, if Ashok who is 10th from the left and Zakir who is 9th from the right interchange their positions, Ashok becomes 15th from the left. How many boys are there in the row ? 
(A) 23 (B) 31 (C) 27 (D) 29 (Ans : A)

8. Who among the following won the US Open Tennis Champion- ship 2014 ? 
(A) Kei Nishikori (B) Serena Williams 
(C) Venus Williams (D) Petra Kvitova (Ans : B)

9. Who among the following is associated with 'Wikileaks' ? 
(A) Julian Assange (B) Edward Snowden 
(C) Mark Zuckerberg (D) Oscar Pritorius (Ans : A)

10. The 'Budhacharita' was written by– 
(A) Amarasimha (B) Bhasa 
(C) Virasena (D) Ashwaghosha (Ans : D)

11. Which of the following diseases is not caused by a virus? 
(A) Ebola (B) Malaria 
(C) Rabies (D) Yellow Fever (Ans : B)

12. Simuka was the founder of which dynasty? 
(A) Pallava (B) Satavahana 
(C) Rashtrakuta (D) Huna (Ans : B)

13. The violent incident at Chauri Choura occurred during which of the following agitations? 
(A) Civil Disobedience Movement (B) Non Co-operation Movement 
(C) Quit India Movement (D) None of these  (Ans : B)

14. Arun said, "This girl is the wife of the grandson of my mother. " Who is Arun to the girl? 
(A) Uncle (B) Father-in-law 
(C) Grandfather (D) Cousin (Ans : B)

15. Which of the following rivers flow into the Bay of Bengal? 
(A) Indus (B) Narmada (C) Tapti (D) Yamuna (Ans : D)

16. The ozone layer is found in–
(A) Troposphere (B) Stratosphere 
(C) Exosphere (D) Thermosphere (Ans : B)

17. We get which vitamin through exposure to sunlight? 
(A) Vitamin A (B) Vitamin D 
(C) Vitamin E (D) Vitamin K (Ans : B)

18. Who was awarded the Best Actress in the 61th National Film Awards? 
(A) Geetu Mohandas (B) Amruta Subhash 
(C) Geetanjali Thapa (D) Suhasini (Ans : C)

19. In which state is the Chilka lake? 
(A) Odisha (B) Andhra Pradesh 
(C) Arunachal Pradesh (D) Rajasthan (Ans : A)

20. What is the maximum (sanctioned) strength of Supreme Court including the Chief Justice of India? 
(A) 14 (B) 18 (C) 31 (D) no limit (Ans : C)

21. What is the chemical name for baking soda ? 
(A) Potassium Nitrate (B) Sodium chloride 
(C) Sodium Bicarbonate (D) Potassium chloride (Ans : C)

22. Which of the following is not a browser? 
(A) Android (B) Firefox 
(C) Chrome (D) Safari (Ans : A)

23. Which metal is common to the alloys brass, bronze and gun-metal? 
(A) Zinc (B) Tin (C) Aluminium (D) Copper (Ans : D)

24. Silvassa is the capital of– 
(A) Oaman and Oiu (B) Oadra and Nagar Haveli 
(C) Lakshadweep (D) Andaman and Nicobar (Ans : B)

25. In which year did nationalization of banks start in India? 
(A) 1966 (B) 1969 (C) 1975 (D) 1980 (Ans : B)

Bihar SSC Graduate Level Preliminary Exam General Knowledge Solved Paper (Exam Held on 16-2-2015)

1. The green pigment found in plants that perform photosynthesis is– 
(A) Chlorophyll (B) Chloroplast (C) Chloroform (D) None of the above (Ans : A)

2. ‘Silent Valley’ is in– 
(A) Tamil Nadu (B) Goa (C) Jammu and Kashmir (D) Kerala (Ans : D)

3. On which river is Goa located? 
(A) Narmada (B) Mandovi (C) Tapi (D) Pennar (Ans : B)

4. Xerophthalmia in human beings is caused due to deficiency of– 
(A) Vitamin-K (B) Vitamin-D (C) Vitamin-A (D) Vitamin-C (Ans : C)

5. Protein-Energy Malnutrition causes– 
(A) Marasmus (B) Rickets (C) Beri-beri (D) Pellagra (Ans : A)

6. At which of the following locations the value of ‘g’ is the largest? 
(A) On top of Mount Everest (B) On top of Qutub Minar 
(C) At a place on Equator (D) A camp site in Antarctica (Ans : D)

7. Malfunction of which organ causes diabetes? 
(A) Liver (B) Pancreas (C) Kidney (D) Heart (Ans : B)

8. EBOLA is a– 
(A) Virus (B) Bacteria (C) Protozoa (D) Fungi (Ans : A)

9. Goitre is caused due to deficiency of Iodine. It is prevalent in– 
(A) Coastal areas (B) Hilly areas (C) Desert areas (D) None of the above (Ans : B)

10. Vitamin-A is mainly stored in– 
(A) Lungs (B) Kidney (C) Breast (D) Liver (Ans : D)

11. Female Culex mosquito is vector of– 
(A) Malaria (B) Filariasis (C) Ring-worm (D) None of the above (Ans : B)

12. Isobars are lines displaying areas of equal– 
(A) humidity (B) temperature (C) rainfall (D) atmospheric pressure (Ans : D)

13. Which of the Rivers mentioned below flows into Rann of Kutchch? 
(A) Sabarmati (B) Luni (C) Betwa (D) None of the above (Ans : B)

14. Thyroid gland is situated in our– 
(A) liver (B) neck (C) arm-pits (D) None of the above (Ans : B)

15. What is the chemical name of the common salt? 
(A) Calcium Carbonate (B) Sodium Carbonate 
(C) Sodium Chloride (D) None of the above (Ans : C)

16. The colour of stars depends upon their– 
(A) Temperature (B) Pressure 
(C) Age (D) Distance from Solar System (Ans : A)

17. Dr. Norman E. Borlaug belonged to– 
(A) Spain (B) Mexico (C) America (D) Austria (Ans : C)

18. Iodine test is used to detect– 
(A) Cholesterol (B) Fat (C) Protein (D) Carbohydrate (Ans : D)

19. Which Article of Indian Constitution abolishes untouchability? 
(A) Article-14 (B) Article-15 (C) Article-17 (D) Article-18 (Ans : C)

20. The chemical name of Plaster of Paris is– 
(A) Calcium Chloride (B) Calcium Nitrate 
(C) Calcium Sulphate Hydrate (D) None of the above (Ans : C)

21. Among the breeds of cows mentioned below which one is not indigenous? 
(A) Holstein-Friesian (B) Gir (C) Red-Sindhi (D) Tharparkar (Ans : A)

22. Under Bihar Panchayati Raj Act every Gram Panchayat has a life of five years. It is calculated from– 
(A) the date of notification of election (B) the date of first meeting 
(C) the date of result of panchayat election (D) None of the above (Ans : C)

23. In the context of Rajya ‘Sabha which one of the following statements is true? 
(A) Council of Ministers is responsible to Rajya Sabha. 
(B) Confidence vote can be introduced in Rajya Sabha also. 
(C) Parliament can enact laws for the State List subject if Rajya Sabha with two third majority approves that a subject pertaining to State List has gained national importance. 
(D) Money bill can be introduced in Rajya Sabha. (Ans : C)

24. From the following statements identify the incorrect statement pertaining to national symbols– 
(A) Ratio of width of national flag of India to its length is two to three. 
(B) The wheel in the national flag has 24 spokes. 
(C) State emblem is an adaptation from the Lauria Nandangarh Lion Capital. 
(D) Playing time of full version of national anthem is 52 seconds. (Ans : C)

25. In an election to the Lok Sabha or State Legislative Assembly a candidate will lose his deposit if he fails to secure– 
(A) 1/5th of total valid votes (B) 1/7th of total valid votes
(C) 1/6th of total valid votes (D) None of the above (Ans : C)

26. First Convention of Indian National Congress was held in December 1885 at– 
(A) Calcutta (B) Bombay (C) Lahore (D) Madras (Ans : B)

27. A party claims status of opposition party in Lok Sabha. It should have at least member of Parliament in Lok Sabha– 
(A) 55 (B) 65 (C) 40 (D) 100 (Ans : A)

28. Under Bihar Panchayati Raj Act, a member of Gram Panchayat may resign his membership in writing under his hand addressed to Mukhiya. After submission in how many days the resignation will become effective? 
(A) 7 days (B) 15 days (C) 21 days (D) 28 days excluding Sundays (Ans : A)

29. Post independence first General Elections in India was held in the year– 
(A) 1947 (B) 1948 (C) 1952 (D) 1956 (Ans : C)

30. Expenses of NREGS Programme is shared by Central Government and State Government in the ratio of– 
(A) 90 : 10 (B) 50 : 50 (C) 75 : 25 (D) None of the above (Ans : A)

31. Which of the five year plans mentioned below was badly hit by drought and two wars? 
(A) First Five Year Plan (B) Third Five Year Plan 
(C) Fifth Five Year Plan (D) Sixth Five Year Plan (Ans : B)

32. Who founded Kisan Sabha in Bihar? 
(A) Dr. Rajendra Prasad (B) Sahajanand Saraswati 
(C) Jay Prakash Narayan (D) Swami Agnivesh (Ans : B)

33. Nil Darpan, published in 1860 pot-rays the plight of indigo cultivators. Who wrote Nil Darpan ? 
(A) Michael Madhusudan Dutt (B) James Long 
(C) Dinbandhu Mitra (D) Bankim Chandra (Ans : C)

34. Among the committees mentioned below, which committee is related to Panchayati Raj ? 
(A) Balwant Rai Mehta Committee (B) Shah Commission 
(C) M. C. Joshi Committee (D) Justice (Retd.) Mukul Mudgal Committee (Ans : A)

35. Crux of Community Development Programme was– 
(A) Construction of roads (B) Family Planning 
(C) Peoples participation (D) Irrigation (Ans : C)

36. Dronacharya Award is given in– 
(A) Literature (B) Peace (C) Sports Coaching (D) Bravery (Ans : C)

37. National Sports Day is celebrated on 29th August, which is related to– 
(A) Dhyan Chand (B) Milkha Singh (C) Daleep Singh (D) C. K. Nayadu (Ans : A)

38. Magsaysay Award is given after Ramon Magsaysay. He was President of which nation ? 
(A) Myanmar (B) Malaysia (C) Philippines (D) Sweden (Ans : C)

39. XXII Winter Olympic Games were organized in which country ? 
(A) Russia (B) South Korea (C) United Kingdom (D) Switzerland (Ans : A)

40. Sahara Desert is situated in– 
(A) Asia (B) Europe (C) Africa (D) Australia (Ans : C)

41. Durand Cup is associated with– 
(A) Tennis (B) Soccer (C) Hockey (D) None of the above (Ans : B)

42. Who won the Nobel Prize for Peace for the year 2014 ? 
(A) Barack Obama (B) Ban Ki Moon 
(C) Malala Yusufzai and Kailash Satyarthi (D) European Union (Ans : C)

43. ‘Bihu’ is a folk dance of– 
(A) Assam (B) Odisa (C) West Bengal (D) Tripura (Ans : A)

44. Capital of Peru is– 
(A) La Paz (B) Quito (C) Lima (D) Bogota (Ans : C)

45. Chernobyl Nuclear Plant, now decommissioned is in– 
(A) Russia (B) Ukraine (C) Belarus (D) Georgia (Ans : B)

46. What is the currency of Japan? 
(A) Dirham (B) Kroner (C) Yuan (D) Yen (Ans : D)

47. Which of the cyclones did not touch the Eastern Coast of India? 
(A) Nilofar (B) Hud Hud (C) Lehar (D) Helen (Ans : A)

48. Who wrote the book ‘Train to Pakistan’ ? 
(A) Mulk Raj Anand (B) Shobha Singh 
(C) Ruskin Bond (D) Khuswant Singh (Ans : D)

49. Who is the author of the book “Wings of Fire” ? 
(A) Abul Kalam Azad (B) Abdul Kalam 
(C) Arundhati Roy (D) Chetan Bhagat (Ans : A)

50. ‘The Discovery of India’ was written in Ahmadnagar Fort during imprisonment. Who wrote ‘The Discovery of India’ ? 
(A) Swami Vivekanand (B) Mahatma Gandhi 
(C) Subhash Chandra Bose (D) Jawahar Lal Nehru (Ans : D)

51. Which country is known as Sugar Bowl of the World? 
(A) Cuba (B) India (C) Brazil (D) U.S.A. (Ans : A)

52. Water attains maximum density at– 
(A) 0°C (B) 4°F (C) 4K (D) 4°C (Ans : D)

53. In which year United Nations Organization was formed ? 
(A) 1945 (B) 1947 (C) 1954 (D) 1919 (Ans : A)

54. Who was the Viceroy of India on the eve of Indian Independence? 
(A) Lord Wave II (B) Lord Curzon (C) Lord Mountbatten (D) C. Raj Gopalachari (Ans : C)

55. Which ICS Officer was associated with the formation of Indian National Congress in 1885 ? 
(A) Macauley (B) Lord Simon (C) Lord Irwin (D) A. D. Hume (Ans : D)

56. New capital of Myanmar is– 
(A) Yangon (B) Mandalay (C) Naypyidaw (D) Kachin (Ans : C)

57. Who wrote the novel ‘Tamas’ ? 
(A) Bhisma Sahani (B) Balraj Sahani (C) Prem Chand (D) Amrita Pritam (Ans : A)

58. Which team won the Ranji Tropy for the year 2013-14 ? 
(A) Maharashtra (B) Railway (C) Karnataka (D) Punjab (Ans : A)

59. Who was the Prime Minister of Britain at the time of Indian Independence? 
(A) Harold Wilson (B) Winston Churchill 
(C) Clement Attlee (D) Macmillan (Ans : C)

60. Who is the current Governor of Reserve Bank of India? 
(A) Bimal Jalan (B) U.K. Sinha (C) Raghu Ram Rajan (D) Nandan Nilkeni (Ans : C)

61. Who is the current Chairperson of National Commission for Women of India? 
(A) Mamata Sharma (B) Lalitha Kumaramangalam 
(C) Girija Vyas (D) Krishna Tirath (Ans : B)

62. When was Panchsheel Treaty signed between India and China? 
(A) 1949 (B) 1962 (C) 1954 (D) None of the above (Ans : C)

63. Who is the father of Green Revolution in India? 
(A) Prakash Singh Kairon (B) A.P.J. Abdul Kalam 
(C) M.S. Swaminathan (D) None of the above (Ans : C)

64. Aung San Suu Kyi leader of NLO belongs to which country ? 
(A) South Korea (B) Sri Lanka (C) Thailand (D) Myanmar (Ans : D)

65. When was Poona Pact signed between Mahatma Gandhi and Baba Saheb Ambedkar ? 
(A) 1919 (B) 1932 (C) 1937 (D) 1935 (Ans : B)

66. Gir forests are famous for lions. They are located in– 
(A) Jharkhand (B) Chhattisgarh (C) Gujarat (D) Assam (Ans : C)

67. Famous painter Raja Ravi Verma belonged to the court of– 
(A) Mysore (B) Travancore (C) Coorg (D) Cooch Behar (Ans : B)

68. Which river flowing in Bihar originates at Amarkantaka ? 
(A) Koyal (B) Sone (C) Pun Pun (D) Karo (Ans : B)

69. Who among the following studied in the University of Nalanda ? 
(A) Megasthanese (B) Hiuen Tsang (C) Ibn Batuta (D) Al-Baruni (Ans : B)

70. When was the resolution of ‘Poorna Swaraj’ passed by the Congress? 
(A) 26th February, 1930 Karachi (B) 26th January, 1930 Lahore 
(C) 26th November, 1931 Calcutta (D) 26th January, 1930 Bombay (Ans : B)
 

Sunday, March 8, 2015

Indian Economy Practice Questions for All Competitive Exams

1.    Which of the following factor forms the invisible account of the Balance of Payments of a country?
(a)    International trade in services.
(b)    Income associated with non resident assets and liabilities.
(c)    Remittance of worker income.
(d)    All the above.
Answer: (d)
Explanation: Balance of payment broadly comprises of current and capital accounts. Current account records export and import of goods (visible items),   export and import of services (invisible items) and unilateral transfers from one country to another.
2.    Which of the following is part of capital account of a country?
(a)    Export and import of goods.
(b)    Export and import of services.
(c)    Unilateral transfers from one country to another.
(d)    NRI deposits.
Answer: (d)
Explanation: Capital account of a country includes foreign direct investment, portfolio investment, external commercial borrowings, NRI deposits among others.
3.    What is Greenfield investment?
(a)    A form of foreign direct investment where a parent company starts a new venture in a foreign country by constructing new operational facilities.
(b)    A form of foreign direct investment where a company purchases or leases existing production facilities to launch a new production activity.
(c)    Investment by non resident Indians.
(d)    Investment in shares and debts.
Answer: (a)
Explanation: A form of foreign direct investment where a parent company starts a new venture in a foreign country by constructing new operational facilities is called Greenfield Investment. A form of foreign direct investment where a company purchases or leases an existing production facility to launch a new production activity is called Brownfield Investment.

4.    Which of the following is not a feature of Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana?
(a)    Providing universal access to banking facilities.
(b)    Providing Basic Banking Accounts with overdraft facility of Rs.5000 after six months and RuPay Debit card with inbuilt accident insurance cover of Rs. 1 lakh and RuPay Kisan Card
(c)      Financial Literacy Programme
(d)    Issuance of credit cards.
Answer: (d)
Explanation: The PMJDY has been conceived as a national mission on financial inclusion with the objective of covering all households in the country with banking facilities and having a bank account for each household. Financial inclusion or inclusive financing is the delivery of financial services at affordable costs to sections of disadvantaged and low-income segments of society.
Phase I (15th August ,2014-14th August,2015)-
 
•    Universal access to banking facilities
•    Providing Basic Banking Accounts with overdraft facility of Rs.5000 after six months and RuPay Debit card with inbuilt accident insurance cover of Rs. 1 lakh and RuPay Kisan Card.
•    Financial Literacy Programme
Phase II (15th August 2015-15th August,2018)-
•    Creation of Credit  Guarantee Fund   for coverage of defaults in overdraft  A/Cs   
•    Micro Insurance     
•    Unorganized sector Pension schemes like  Swavlamban

5.    Which of the following is not a function of Reserve Bank of India?
(a)    Regulation of credit.
(b)    Regulation of foreign exchange.
(c)    Management of fiscal deficit.
(d)    Banker to the government and commercial banks.

Answer: (c)

Explanation: Set up in 1935, RBI’s main functions include regulation of credit, regulation of foreign exchange, banker to the government and commercial banks, issue of notes and coins and lender of last resort.

6.    Which of the following is a qualitative credit control tool used by RBI?
(a)    Moral suasion.
(b)    Open market operations.
(c)    Repo rate.
(d)    Cash reserve requirement.
 
Answer: (a)
Explanation: Moral suasion is application of pressure but not force to get members to adhere to a policy or advice that RBI gives. Other qualitative credit control tool includes margin requirements, consumer credit regulations, RBI guidelines, rationing of credit.

7.    Consider the following statements.
1.    Bharat Bill payment System is a proposed centralized bill payments infrastructure which will enable customers to pay a variety of bills anytime anywhere.
2.    It has been proposed by RBI.
3.    The National Payments Corporation of India (NPCI) has been designated as the authorized Bharat Bill Payment Central Unit.

Which of the above statements are correct?
(a)    1 and 2.
(b)    1 and3.
(c)    2 and 3.
(d)    1, 2 and 3.

Answer: (d)

Explanation:
 The Reserve Bank of India (RBI) proposes to set up anytime anywhere bill payment system under Bharat Bill Payment System (BBPS). The BBPS is designed to function as a tiered structure for operating the bill payment system in the country with a single brand image providing convenience of ‘anytime anywhere’ bill payment to customers. The National Payments Corporation of India (NPCI) has been designated as the authorized Bharat Bill Payment Central Unit (BBPCU) to set the standards for BBPS processes which need to be adhered to by all authorized operating units under the system.

8.    Consider the following statements about ‘Swachh Bharat Kosh’.
1. Funds will be used for improving cleanliness levels in rural and urban areas, including in schools.
2. It will be under the Ministry of Tourism.
3. Its functioning will be monitored on quarterly basis by the Finance Minister and by the Prime Minister from time-to-time.
4. Projects under it will be implemented and carried out by the existing institutions at the state, district, and sub district level and no new institutions would be created.
  
Which of the above statements are correct?
(a)    1, 2, 3 and 4.
(b)    1, 2 and 3.
(c)    1, 3 and 4.
(d)    2, 3 and 4.
Answer: (c)
Explanation:  Government recently launched a fund Swachh Bharat kosh that will be used be used for improving cleanliness levels in rural and urban areas, including in schools. As a top priority, funds will be used to bring out innovative projects and girl toilets. It will be under the Ministry of Finance and will be managed by a Governing Council headed by Expenditure Secretary. Its functioning will be monitored on quarterly basis by the Finance Minister and by the Prime Minister from time-to-time. Projects under it will be implemented and carried out by the existing institutions at the state, district, and sub district level and no new institutions would be created. These funds will finance activities such as construction of new toilets as well as repair and renovation of dysfunctional toilets in rural areas, urban areas, elementary, secondary and senior secondary government schools, aanganwaadis. It will be also used for constructing water lines to the toilets, training and skill development to maintain hygiene in the toilets as well as other activities to improve sanitation.

9.    What is the full form of NITI Aayog?
(a)    National Institute to Transform India.
(b)    National Institute for Transforming India.
(c)    National Institution to Transform India.
(d)    National Institution for Transforming India.
Answer: (d)
10.    Swabhiman is a:
(a)    Financial inclusion initiative.
(b)    Pension initiative for BPL families.
(c)    Insurance policy for women.
(d)    Rural infrastructure project.
Answer:  (a)
Explanation:  Swabhiman aims at providing branchless banking through the services of banking correspondents (Bank Sathi).
11.  According to Suresh Tendulkar Report, What percentage of population was under the poverty Line in 2004-05?
A.36 %
B.37.2 %
C.40.2%
D.33 %
Answer: B
12.  Which of following statement is true about the Primary deficit?
A.    It is difference between Revenue receipts and Revenue Expenditure
B.    It is difference between capital receipts and Interest Payment    
C.    It is difference between the Fiscal Deficit and Interest Payment
D.    It is addition of Fiscal Deficit and Interest Payment
Answer: C
13.  Who introduced Zamindari system in India?
A. Lord Carnwallis 
B. Lord Wlliam Bentinck
C. Lord Dalhousie 
D. Lord Canning
Answer:  A
14.  Base Effect remains in news, which of following statement is true about Base Effect:
A. It is Change in numbers of items for which price quotations are taken
B. It measures Impact of fuel items on inflation 
C. Impact of the rise in price level in the previous year over the rise in price level in the current year
D. Problem due to miscalculation
Answer: C
15.  What percent branches are to be established in unbanked areas under the provision of  new Banking licensing schemes
A.20%
B.40%
C.22%
D.25%
Answer: D
16.  What does the tax haven mean?
A. Important source of tax revenue for government 
B. Countries or states which impose no tax or very low tax that attract wealth from all over the world. 
C. Rich class of society that pays the tax
D. Particular section of society that does not pay the tax
Answer: B
17. Our first five year plan primary focused on
A. Agricultural Sector
B. Manufacturing Sector
C. Defense up gradation 
D. Service sector
Answer: A
18.  Which of following statement is true about charged expenditure?
A. Expenditure which requires voting of parliament 
B. Expenditure which does not require voting of parliament 
C. Expenditure which is incurred on productive activities 
D. Expenditure which is incurred on social welfare schemes
Answer: B
19.  Which sector constitutes the maximum share in GDP of India
A. Primary Sector
B. Secondary Sector
C. Tertiary Sector
D. None of above
Answer: C
20. Who operates the monetary policy in India?
A. Ministry of Finance
B. Reserve Bank of India (RBI)
C. Security and Exchange Board of India
D. All of above
Answer: B
21.Which of following statement is true about the Economic Growth 
a. It refers to increase in Gross Domestic Product ( GDP)
b. It refers to the long and sustained rise in real  Gross Domestic Product  (GDP) 
c. It is characterized by fall in unemployment rate
d. Rise in GDP on monetary term
Answer:  b  
Explanation : Economic growth implies change or an increase in the real output of country. Such changes should not be momentarily. Such growth should be maintained for certain period of time. Increase in GDP owing to increase in prices cannot be termed as Economic Growth.  
22.Market Based economy means
a. All economic decision are taken based on the demand and supply forces
b. Some economic decision are taken by government and other are left to market forces
c. Government has full control over the private sector
d. Economic decisions are taken after keeping in view the social welfare 
Answer:  a 
Explanation :Market based economy refers to the economic system where all economic decisions are taken based on the demand and supply conditions prevailing in the market. Government has minimal interference in economic activities. Private players are free to produce the goods and services based on the demand and supply signals in the market.
23.Quaternary  sector implies 
a. Activities related to mining and quarrying 
b. Activities related  to manufacturing 
c. Fishing activities 
d. Research and developmental  activities
Answer: d
Explanation :Quaternary sector is characterized by the intellectual persons or individuals or group of individual. It includes the research and development activities. Mining and quarrying and fishing are concerned with primary sector activities 
24.Sustainable Development implies 
a. Sustained rise in real GDP
b. Long lasting development without negatively impacting the environment 
c. Full exploitation of natural resources 
d. Reduction in unemployment and poverty 
Answer: b
Explanation :Brundtland commission in Our Common Future, also known as the Brundtland Report defined sustainable development:
"Sustainable development is development that meets the needs of the present without compromising the ability of future generations to meet their own needs.
25.  Mixed Economy Implies
a. Absence of Public Sector
b. Absence of private sector
c. Co-existence of public and private sector
d. All economic activities are motivated by social welfare 
Answer:   c
Explanation :Mixed Economy is characterized by the co-existence of private and public sectors. Generally public sector is motivated by the general welfare while private sector perform economic activities out of profit motive 
26.Sustainable economic growth depends upon
  a. Investment, not saving
  b. Saving, not investment
  c. Both saving and investment
  d. Neither saving nor investment
Answer: c
Explanation :Saving makes the availability of fund for carrying out the investment activities. Investment cannot be carried out without saving. Further, saving is of no use until it is channelized into different investment activities. 
27.  Which of the following are not third-world regions? 
a. Latin America.
b. Asia.
c. Africa.
d. Australia
Answer: d
Explanation :Various terms has been used to developing countries such as the underdeveloped countries, less developed countries, Third world countries or region etc. developing countries exhibit some common features based on which one can differentiate these countries from developed countries. These regions are characterized by low growth rate, low saving and investment rates, low capital formation, high population growth, and lack of technological development. 
28. Economic development means 
a. Economic growth.
b. Economic growth plus structural and qualitative changes. 
c. Improvement in the living standard of the urban population.
d. Sustainable increases in Gross National Product (GDP).
Answer:  b
Explanation :Economic development means the change in growth along with progressive changes in socio-economic conditions of country. While Economic growth implies change or an increase in the real output of country.Growth must be accompanied by the progressive reduction in the inequalities and social vagaries for being called economic development. Economic growth does not take into account the social implications in form of reduction in inequalities. Change or increase in one component such as consumption or investment may be regarded as the economic growth. 
29. Who operates the monetary policy in India?
a. Ministry of Finance
b. Reserve Bank of India (RBI)
c. Security and Exchange Board of India
d. All of above
Answer: b
Explanation :Central Bank, The Reserve Bank of India is responsible for implementing the monetary policy in India. RBI uses the monetary policy for controlling the inflation and getting high rate of growth. Ministry of Finance and SEBI are not concerned with monetary policy. 
30. Consider the following statements:
I) Government disinvesting its share in various public sector undertakings
II) Process of disinvestment is very fast
III) Process of disinvestment is very slow and government always falls short of target
Which of above statements is/ are true about government policy of disinvestment
a. Only I
b. I and III
c. I and II
d. I, II and III
Answer: b
Explanation :Government of India is divesting its share from public sector undertakings,. Most of government undertakings were incurring losses during the pre liberalization period. Hence, after the introduction of new economic policy in 1991, government started downsizing its share in PSU. But the process of disinvestment is very slow due to host of legal and political hurdles. 
31.    Consider the following statements 
I.    Multidimensional poverty index was introduced in 2010
II.    It uses different factors to determine poverty beyond income-based lists
III.    It has replaced Human Poverty Index
IV.    It reflects deprivations in very rudimentary services and core human functioning for people.
Which of above statement is/are correct?
a.    I and II
b.    all are correct 
c.    only III
d.    II and IV
Answer: b

32.    Amartya Sen is known for 

a.    Welfare Economics
b.    Money and Banking 
c.    Industrial Economics 
d.    Behavioral Economics
Answer:  a 

33.  Liquidity refers to:
a.  Wealth available with investors
b.  Ease with which assets can be converted into the money
c.  Currency convertibility 
d.  All of above

Answer: b

34.  Which of following statement is true about the Primary deficit?
a.    It is difference between Revenue receipts and Revenue  Expenditure
b.    It is difference between capital receipts and Interest Payment    
c.    It is difference between the Fiscal Deficit and Interest Payment
d.    It is addition of Fiscal Deficit and Interest Payment
Answer: c

35. Base Effect always remains in news, which of following statement is true about Base Effect:
a.    It is Change in numbers of items for which price quotations are taken
b.    It measures Impact of fuel items on inflation 
c.    It is related to Impact of the rise in price level  in the previous year over the rise in price levels in the current year
d.    It is related Problems which arises due to miscalculation 
Answer: c 


36.  What percent branches are to be established in unbanked areas under the provision of new Banking licensing scheme?

a.    20%
b.    40%
c.    22%
d.    25%
Answer: d

37. What does the tax heaven mean?
a. Important source of tax revenue for government 
b. countries or states which impose no tax or very low tax that attract wealth from all over the world. 
c. Rich class of society that pays the tax
d. Particular section of society that does not pay the tax
Answer: b


38. Our first five year plan primary focused on 
a. Agricultural Sector
b. Manufacturing Sector
c. Defense up gradation 
d. Service sector
Answer: a


39. Consider the following statements 
I) Recession reduces the demands for goods and services
II) Recession leads to unemployment 
III) Government interference is desirable to reverse the recessionary trends
Which of above statements is/ are true about Recession 
a.    Only I
b.    Only II
c.    I,II,III
d.    None of above 
Answer: c


40.  Consider the following statement:
I) Government disinvesting its share in various public sector undertakings
II) Process of disinvestment is very fast
III) Process of disinvestment is very slow and government always falls short of target
Which of above statements is/ are true about government policy of disinvestment
a.    Only I
b.    I and III
c.    I and II
d.    I, II and III
Answer: b
loading...