Ads by Google

Showing posts with label GENERAL AWARENESS. Show all posts
Showing posts with label GENERAL AWARENESS. Show all posts

Sunday, January 10, 2016

RRB EXAM GENERAL KNOWLEDGE SOLVED PAPER

1. When was the first underground railway (Metro Railway) started?
(A) 1982 (B) 1989 (C) 1984 (D) 1992 (Ans : C)

2. Shatabdi Express train was started in–
(A) 1984 (B) 1988 (C) 1990 (D) 1985 (Ans : B)

3. At which of the following places Diesel Component Works is established?
(A) Jamshedpur (B) Patiala (C) Perambur (D) Varanasi (Ans : B)

4. Which Zone is the largest in Indian Railways?
(A) Central Railway (B) Northern Railway 
(C) Eastern Railway (D) Western Railway (Ans : C)

5. The railway station situated in the extreme south is–
(A) Chennai (B) Cochin (C) Kanyakumari (D) Trivandrum (Ans : C)

6. A platform surrounded by rail lines from all the four sides, is called–
(A) dock platform (B) passenger platform 
(C) island platform (D) goods platform (Ans : C)

7. When was the nationalization of Indian Railways done?
(A) 1952 (B) 1950 (C) 1951 (D) 1954 (Ans : B)

8. In which year Research, Design and Standard organization was established?
(A) 1954 (B) 1957 (C) 1959 (D) 1967 (Ans : B)

9. Railway Staff College is situated at–
(A) Bangalore (B) Secundrabad (C) Chennai (D) Vadodara (Ans : D)

10. Where is the Research, Design and Standard Organisation situated?
(A) Lucknow (B) Bangalore (C) Pune (D) New Delhi (Ans : A)

11. Which is the following pairs of regional Railways and their headquarters not true?
(A) South-Central Railway - Secunderabad
(B) Central railway - Bhopal
(C) South Railway - Chennai
(D) North Railway - New Delhi (Ans : B)

12. Between which of the destinations the first Indian train was started?
(A) From Calcutta to Delhi (B) From Mumbai to Thane
(C) From Mumbai to Surat (D) From Mumbai to Madras (Ans : B) 

13. When was the first train in Indian started?
(A) 1851 (B) 1852 (C) 1853 (D) 1854 (Ans : C)

14. In which Governor-General’s reign railway lines in India were established?
(A) Lord William Bentick (B) Lord Cornwallis
(C) Lord Kenning (D) Lord Dalhousie (Ans : D)

15. A station where the rail lines end, is called
(A) junction station (B) way-side-station
(C) block station (D) terminal station (Ans : D)

16. How much distance was traveled by first train of India?
(A) 33 km (B) 36 km (C) 34 km (D) 46 km (Ans : C)

17. What is the position of the Indian Railway in the world according to the length of rail lines?
(A) First (B) Second (C) Third (D) Fourth (Ans : D)

18. What is the length of North-Eastern Frontier Railway (NEFR)?
(A) 4300 Km (B) 3700 Km (C) 4290 km (D) 5298 km (Ans : B)

19. The headquarters of North-Eastern railway is situated at–
(A) Mumbai (V.T) (B) Guwahati (C) Gorakhpur (D) New Delhi (Ans : C)

20. When was the North-Eastern frontier Railway (NEFR) established?
(A) 15th Jan, 1958 (B) 15th Jan, 1955
(C) 2nd Jan, 1956 (D) 14th April, 1952 (Ans : A)

21. The headquarters of North -Eastern Frontier Railway (NEFR) is–
(A) Calcutta (B) Maligaon (Guwahati)
(C) Chennai (D) Gorakhpur (Ans : B)

22. In which of the following cities, the first sub-way train was started?
(A) Mumbai (B) Delhi (C) Calcutta (D) Chennai (Ans : C)

23. General Manger is responsible for–
(A) Railway Board (B) Railway Ministry
(C) Both railway Board and Railway Ministry (D) None of these (Ans : A)

24. The headquarters of South-Central Railways is situated at–
(A) Mumbai (V.T) (B) Chennai
(C) Secundrabad (D) Mumbai (Central) (Ans : C)

25. The headquarters of Northern Railway is at–
(A) New Delhi (B) Guwahati (C) Gorakhpur (D) Mumbai (V.T) (Ans : A)

26. The headquarters of South Railways is situated at–
(A) Calcutta (B) Chennai (C) Delhi (D) Mumbai (Ans : B)

27. In which institution the training of electric work is being given?
(A) Indian Railways Institute of Mechanical and Electrical Engineering
(B) Indian Railways Institute of Electrical Engineering
(C) Railway Staff College
(D) Indian Railways Institute of Civil Engineering (Ans : B)

28. Who invented the railway engine?
(A) Charles Babbage (B) Isaac Newton
(C) James Watt (D) George Stephenson (Ans : D)

29. Where is the Indian Railways Institute of Mechanical and Electrical Engineering Insttitue situated?
(A) Nasik (B) Baroda (C) Jamalpur (D) Pune (Ans : C)

30. Metro Railway is functioning in which of the following Indian States?
(A) Gujarat (B) Maharashtra (C) West Bengal (D) Tamil Nadu (Ans : C)

31.The zone with the minimum length is
(A) North-Eastern Railway (B) North-Eastern Frontier Railway
(C) South-East Railway (D) South-Central Railway (Ans : B)

32. Where is the Indian Railways Institute of Civil Engineering Institute situated?
(A) Pune (B) Chennai (C) Nasik (D) Sikandrabad (Ans : A)

33. How many training institutions of Railways are in India?
(A) Three (B) Four (C) Five (D) Six (Ans : C)

34. What is the position of the Indian Railway under the zonal system?
(A) First (B) Second (C) Third (D) Forth (Ans : B)

35. Which of the gauges is used in the hilly areas?
(A) Broad gauge (B) Meter gauge
(C) Narrow gauge (D) Special gauge (Ans : C)

36. Where is the extreme north of India a railway station?
(A) Jammutavi (B) Amritsar (C) Pathancoat (D) Guwahat

37. How many institutions do give suggestions for railways technology?
(A) One (B) Two (C) Three (D) Four (Ans : B)

38. Diesel Locomotive Works is situated at–
(A) Perambur (B) Varanasi (C) Kapurthala (D) Bangalore (Ans : B)

39. The manufacturing of steam engine in Chittranjan Locomotive Works was stopped in–
(A) 1974 (B) 1961 (C) 1971 (D) 1973 (Ans : C)

40. The passenger bogies of the Indian Railways are manufactured at which of the following places?
(A) Kapurthala (B) Chittranjan (C) Perambur (D) Bangalore (Ans : C)

41. Indian Railways which is the largest of the Public Sector Enterprises, is divided in how many regions?
(A) 7(B) 9 (C) 8(D) 10 (Ans : B)

42. Besides Mahrashtra, Karnataka and Goa, which of the following is the fourth State for Konakan Railway Project?
(A) Kerala (B) Tamil Nadu (C) Gujarat (D) Andhra Pradesh (Ans : A)

43. Palace On Wheels train was inaugurated in which year?
(A) 1988 (B) 1972 (C) 1982 (D) 1965 (Ans : C)

44. When was the Central Railway established?
(A) 5th Nov 1951 (B) 14th Nov 1951 (C) 14th April 1951 (D) 16th August, 1951 (Ans : A)

45. Rajasthan is under which of the following railway zones?
(A) Northern region (B) Western region
(C) North-Western region (D) Central Region (Ans : B)

46. The largest national enterprise of India is–
(A) Indian Railway (B) Indian Shipyard
(C) Airways (D) None of these (Ans : A)

47. The first locomotive which was manufactured in Chittaranjan on–
(A) November 1950 (B) October 1950
(C) September 1949 (D) October 1954 (Ans : A)

48. Where is the wheel and axle plant of Indian Railways situated?
(A) Chittranjan (B) Kapurthala (C) Bangalore (D) Perambur

49. When was the Jammu City appeared on the map of Indian Railway?
(A) 1965 (B) 1963 (C) 1967 (D) 1965 (Ans : D)

50. Where is the headquarters of Central Railway situated?
(A) Mumbai (V.T) (B) Mumbai (Church Gate)
(C) Gwalior (D) Gorakhpur (Ans : A)
 

Saturday, September 5, 2015

Famous Scientists and their Inventions List

Physics and Chemistry

Archimedes—Invention of the famous Archimedean law, discovery of the principles of lever and specific gravity.
Avogadro—An Italian scientists known for Avogadro’s hypothesis.
Bacquarrel—Radio-activity of uranium.
Baird J.L.—Television.
Benjamin Franklin—Lightning conductor.
Bhabha H.J.—Research in cosmic rays and quantum theory.
Binet—Intelligence tests.
Bose, J.C.—Crescograph.
Bose, S.N.—Discovery of nuclear particles ‘Boson’.
Bohr—Electron Theory, Atomic structure.
Bunsen—Spectroscope.
Bushwell—Submarine.
Carothers—Nylon Plastics.
Cavendish—Discovery of hydrogen, rare gases, chemical composition of water.
Charles Darwin—Theory of Evolution; Origin of Species.
Curie, Madame—Radium.
Dalton—Law of partial pressures; Atomic theory; laws of chemical combination; the law of multiple proportions.
Democritus—(Greek Philosopher)—Atomic theory.
Dewar—Thermos flask.

Pioneers in Mechanical Inventions and Discoveries

Austin—Motor car.
Baird J.L.—Television.
Bell, Graham—Telephone.
Broquet—Helicopter.
Gutenburg—Printing Press.
Colt—Revolver.
Daimler—Gas engine, Automobile.
Davy—Miner’s Safety Lamp.
Diesel—Internal combustion.
Edison—First electric bulb and gramophone.
Faraday—Dynamo.
Frank Whittle—Jet propulsion.
Franklin Benjamin—Lightning conductor.
Lippershe—Telescope.
James Puckle—Machine Gun.
Hoe—Rotary Printing Press.
James Watt—Steam engine (1769).
Macmillan—Bicycle (1842).
Mergenthaler—Linotype.
Montgolfer—Balloon (1883).
R.A. Watson Watt—Radar.
Sholes—Typewriter.
Stephenson—Railway engine.
Swinton—Military tank.
Torricelli—Barometer.
W. & O. Wright—Aeroplane.
Waterman—Fountain pen.
Whittle, Frank—Jet propulsion.
Zeis—Lenses, Camera.

Medical Inventions and Discoveries

Banting—Insulin (a cure for diabetes).
Bernard Christian—Replacing the human heart.
Brahmchari, U.M.—Cure of Kala-a-zar fever.
Domagk—Sulpha drugs as bactericides.
Fleming Alexander—Penicillin (in 1929).
Harvey—Circulation of blood.
Hahnemann—Founder of Homeopathy.
Hopkins. F.G.—Vitamin D.
Jenner—Smallpox Vaccination.
Koch Robert—Tubercle Bacillus.
Lainnec—Stethoscope.
Lister, Lord—Antiseptic surgery.
Pasteur Louis—Treatment of rabies; cure of hydrophobia.
Ronald Ross—Malaria parasite.
Salk Jonas E.—Anti-polio. Vaccine.
Simpson and Harrison—Chloroform.
Wakesman—Streptomycin.

Geographical Discoveries
Amundsen—Discovered South Pole in Dec. 14, 1911.
Armstrong, Neil A.—(U.S.A.) First person to set foot on the moon on July 20, 1969.
Cabot Sebastian—Discovered New Found land in 1497.
Columbus Christopher—Discovered America in 1492 and South America in 1498.
Copernicus—Discovered solar system in 1540. He propounded the astronomical system which bears his name.
Edmund Hillary—Conquered Mt. Everest on May 29, 1953, along with Sherpa Tenzing.
Ferdinand de Lesseps—Conceived the plan of the Suez Canal on which work was completed in 1969.
Henry Hundson—Discovered Hudson Bay in 1610.
Kepler—Discovered the Laws of Planetary Motion in 1609.
Magellan—Sailed round the World in 1519.
Marco Polo—A Venetian Traveller who explored China (in 1272) India. South—eastern countries.
Peary, Robert—Discovered North Pole in 1909.
Tabei Mrs. Junko—She is the first-ever woman to climb Mt. Everest on May 16, 1975.
Tasman—Dutch navigator, discovered the Tasmania Island and New Zealand in 1649.
Vasco-De-Gama—The Portuguese sailor rounded the Cape of Good Hope and discovered sea route to India and reached Calicut (now Khozikhode) in 1498.

Sunday, August 16, 2015

Insurance Related General Knowledge Practice Questions

1. National Agricultural Insurance Scheme replace Comprehensive Crop Insurance Scheme was introduced in the year– 
(A) 1997 

(B) 1998 
(C) 1999 
(D) 2000 
(Ans : c)

2. Earlier it was thought safe to allow each financial institution to carry out only one type of finance service. But now Banks are selling shares, Insurance companies can sell banking services. These new financial conglomerates are colloquially referred to as– 
(A) Multinationals 

(B) Financial Supermarkets 
(C) Market Regulators 
(D) Brand Promoters 
(Ans : b)

3. Insurance service provided by various banks is commonly known as–
(A) Investment Banking 

(B) Portfolio Management 
(C) Merchant Banking 
(D) Bancassurance 
(Ans : d)

4. Which one of the following institution is related to export financing and insurance?
(A) ECGC 

(B) GAIL 
(C) CBDT 
(D) IDBI 
(Ans : a)

5. ECGC is related to– 
(A) Export promotion 

(B) Export financing and insurance 
(C) Export quality certification 
(D) Export statistics publication 
(Ans : b)

6. ‘Which of the following organisations is involved in providing the insurance against various rirks to the exportes?
(A) Reserve Bank of India (RBI) 

(B) State trading Corporation of India (STCI) 
(C) EXIM Bank 

(D) Exort Credit and Guarantee Corporation (ECGC) 
(Ans : c)

7. In the context of independent India’s economy, which one of the following was the earliest event to take place? 
(A) Nationalization of Insurance companies 

(B) Nationalization of State Bank of India 
(C) Enactment of Banking Regulation Act 

(D) Introduction of First Five Year Plan 
(Ans : c)

8. The biggest British capital investment in India was made in– 
(A) the tea, coffee, and indigo plantations 

(B) the railways, banking insurance, and shipping 
(C) the cotton textile industry 

(D) the jute mills 
(Ans : B)

9. Which one of the following legislations does not deal with the protection of environment? 
(A) The Water (Cess) Act, 1977 

(B) The Forest (Conservation) Act, 1980 
(C) The Public Liability Insurance Act, 1991 

(D) The Port Laws Amendment Act, 1997 
(Ans : A)

10. Which of the following is not in the State List under the Constitution of India? 
(A) Insurance 

(B) Fisheries 
(C) Agriculture 
(D) Gambling 
(Ans : A)

11. Crop Insurance is the monopoly of– 
(A) National Insurance Company 

(B) General Insurance Company 
(C) Life Insurance Corporation 

(D) NABARD 
(Ans : B)

12. Government has issued an ordinance announcing ULIP as 'Insurance Product'. Who is now the regulator of ULIPs? 
(A) SEBI 

(B) IRDA 
(C) Both 'a' and 'b' 
(D) Government of India 
(Ans : B)

13. Under whose chairmanship was the committee on Insurance Sector reforms set up? 
(A) Narasimham 

(B) C Rangarajan 
(C) R N Malhotra 
(D) None of these 
(Ans : C)

14. For regulation of the insurance trade in the country the Government has formed–
(A) SEBI 

(B) RBI 
(C) IRDA 
(D) GIC 
(Ans : C)

15. IRDA is associated with– 
(A) railways 

(B) insurance sectors 
(C) telecommunication 
(D) banking 
(Ans : B)

16. Aam Admi Bima Yojana is an insurance scheme for rural landless households introduced by– 
(A) LIC 

(B) UTI 
(C) ICICI 
(D) None of these 
(Ans : A)

17. Aam Admi Bima Yojana provide insurance of ………. on natural death– 
(A) Rs. 75000 

(B) Rs. 30000 
(C) Rs. 50000 
(D) Rs. 10000 
(Ans : B) 
18. According to the recently passed Insurance Laws (Amendment) Bill 2015 , FDI in Insurance Sector is–
(A) 74% 

(B) 26% 
(C) 49% 
(D) 51% 
(Ans : C)

19. Which first bank in India to fully own an insurance business ?
(A) HDFC Bank 

(B) Kotak Mahindra Bank 
(C) ICICI Bank 
(D) IDBI Bank 
(Ans : B)

20. As per the Insurance Act, every insurer has to prepare at the end of financial year
(A) Balance Sheet 

(B) Profit and Loss Account
(C) Revenue Account for each class of Insurance business 

(D) All of the above 
(Ans: D)

Saturday, August 8, 2015

Chief Crops and the State Producing of Them

● Barley—U.P., Rajasthan, Bihar, Punjab and Haryana.
● Cardamom—Kerala, Karnataka and Tamil Nadu.
● Cashewnut—Kerala, Maharashtra, Andhra Pradesh, Goa and Odisha.
● Coffee—Karnataka, Tamil Nadu (Nilgiri Hills) and Kerala.
● Cotton—Gujarat, Maharashtra, Karnataka, Punjab, U.P., Tamil Nadu, Madhya Pradesh, Andhra Pradesh.
● Gram and Pulses—U.P., Haryana, Madhya Pradesh, Punjab, Maharashtra and Karnataka.
● Ground nut—Andhra Pradesh, Tamil Nadu, Gujarat, Maharashtra and Madhya Pradesh.
● Jute—Asom, West Bengal, Bihar and Odisha.
● Maize—U.P., Bihar, Punjab and Rajasthan.
● Rice—West Bengal, Andhra Pradesh, Madhya Pradesh, Chhattisgarh, Bihar, Tamil Nadu, U.P. and Odisha.
● Rubber—Kerala, Tamil Nadu, Karnataka, Andman and Nicobar.
● Saffron—Jammu and Kashmir State.
● Sugarcane—U.P., Maharashtra, Tamil Nadu, Bihar, Haryana, Punjab and Gujarat.
● Tobacco—Andhra Pradesh, Bihar, U.P., West Bengal, Maharashtra, Tamil Nadu, Karnataka.
● Wheat—U.P., Punjab, Haryana, Madhya Pradesh, Rajasthan, Maharashtra.

Indian Towns Associated with Industries or Factories


  • Agra (U.P.)—Marble, leather, carpets, stoneware. 
  • Ahmedabad (Gujarat)—Cotton Textiles. 
  • Aligarh (U.P.)—Locks, cutlery and dairy industry. 
  • Ambernath (Maharashtra)—Machine Tools Prototype Factory. 
  • Ankleshwar (Gujarat)—Oil fields. 
  • Bangaluru (Karnataka)—Cotton textiles, toys, carpets, motors, Hindustan Aircraft, Telephone and Machine tools. 
  • Bareilly (U.P.)—Resin industry, Bamboo wood work, Match Factory. 
  • Batanagar—Shoes Bhilai (Chhattisgarh)—Steel. 
  • Bokaro (Jharkhand)—Steel plant. 
  • Mumbai—Cotton textiles, cinema, woollen goods etc. 
  • Kolkata (West Bengal)—Jute, Electric bulbs and lamps. 
  • Chitranjan (West Bengal)—Locomotive. 
  • Chhindwara (M. P.)—Coal, Lime-stone. 
  • Churk (U.P.)—Cement. 
  • Cochin (Kerala)—Ship-building, coffee, coconut, oil, coirmat rubber. 
  • Cyberabad (Andhra Pradesh)—Electronics Computer etc. Information Technology. 
  • Dalmianagar (Jharkhand)—Cement. 
  • Delhi—D.D.T., Textiles and Housing. 
  • Dhariwal (Punjab)—Woollen goods. 
  • Digboi—Petroleum. 
  • Durgapur (West Bengal)—Steel. 
  • Firozabad (U.P.)—Glass. 
  • Guntur (A.P.)—Cotton manufacture. 
  • Gwalior (M.P.)—Pottery. 
  • Jaipur (Raj.)—Embroidery, pottery, brassware. 
  • Jalahalli—Machine Tools Factory and Electronics. 
  • Jamshedpur (Jharkhand)—Iron and Steel goods. 
  • Jharia (Jharkhand)—Coal. 
  • Katni (M.P.)—Cement. 
  • Kalamassery (Kerala)—Hindustan Machine Tools. 
  • Khetri (Rajasthan)—Copper. 
  • Ludhiana (Punjab)—Hosiery. 
  • Moradabad (U.P.)—Utensils, Calico-printing. 
  • Mysore (Karnataka)—Silk. 
  • Narora (U.P.)—Atomic Power Unit. 
  • Nangal (Punjab)—Fertilizers. 
  • Nepanagar (M.P.)—Newsprint. 
  • Neyveli—Lignite. Nunamati—Oil-refining. 
  • Perambur (Tamil Nadu)—Integral Coach Factory. 
  • Pimpri (Maharashtra)—Penicillin Factory. 
  • Pinjore (Haryana)—Hindustan Machine Tools. 
  • Rana Pratap Sagar (Rajasthan)—Hydro Power Plant. 
  • Rawatbhata (Raj.)—Atomic Power Plant near Kota. 
  • Raniganj (West Bengal)—Coal mines. 
  • Renukoote (U.P.)—Hindustan Aluminium works. 
  • Rourkela (Odisha)—Steel, Fertilizers. 
  • Rupnarainpur (West Bengal)—Cables. 
  • Saharanpur (U.P.)—Mangoes, Cigarette factory, paper mill. 
  • Sindri (Jharkhand)—Fertilizers. 
  • Singareni (Andhra Pradesh)—Coal. 
  • Singhbhum (Jharkhand)—Copper. 
  • Srinagar (Kashmir)—Woollen Shawls, silks, wood work embroidery. 
  • Surajpur (Haryana)—Cement factory. 
  • Surat (Gujarat)—Textiles. Sholapur (Maharashtra)—Cotton textiles. 
  • Tarapur (Maharashtra)—Atomic Power Plant. 
  • Tiruchirapalli (Tamil Nadu)—Cigar. 
  • Titagarh (West Bengal)—Paper and Jute. 
  • Trombay (Maharashtra)—Atomic Reactors, Fertilizers, oil refineries, Uranium Thorium Factory.
  •  Vijaypur (M.P.)—Fertilizers. 
  • Vishakhapatnam (Andhra Pradesh)—Ship building, Iron and Steel and Oil refinery. 
  • Zainkot (Jammu and Kashmir)—Hindustan Machine Tools (Watches).

Wednesday, August 5, 2015

Famous Airports in India

Amritsar international airport  - Punjab
Indira Gandhi international airport - New Delhi
Lokpriya Gopinath Bordolio international airport - Guwahati
Sardar Vallabhai Patel international airport - Gujarat
Netaji Subash Chandra Bose international airport - Kolkata
Chhatrapati Shivaji international airport - Mumbai
Hyderabad Airport - Hyderabad
Goa Airport - Goa
Chennai international airport - Chennai
Cochin international airport - Cochin
Veer Savarkar international airport - Port Blair
Rajiv Gandhi international airport - Hyderabad
Lok nayak jai prakash international airport - Patna,bihar
Swami Vivekananda airport - Raipur,chattisgarh
Calicut international airport - Kozhikode,kerala
Devi Ahilyabai holkar international airport - Indore,m.p.
Dr. Babasaheb ambedkar - Nagpur, Maharashtra
Gandhi nagar international airport - Nasik, Maharashtra
Tulihal international airport - Imphal,manipur
Sri guru ram dass jee international airport - Amritsar,punjab
Tiruchirapali international airport - Tamilnadu
Lal bahadur shastri international airport - Varanasi
Bagdogra international airport - Silguri,west Bengal

Important Committees

1. Finance Ministry constituted a Task on Financial Redress Agency (FRA) under ________ to begin work for FRA as recommended by Financial Sector Legislative Reforms Commission to act as a unified financial redressal agency? – Dhirendra Swarup

2. Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) has set up an Expert Group under ___________ to examine impact of Foods with High in Fat, Sugar and Salt (HFSS) (also called Junk Food) on the health of consumers? – D Prabhakaran

3. International Boxing Association (AIBA) constituted a five member committee under _________ to manage the process of finding a group to organise and run boxing in India. – Kishan Narsi

4. Committee on Railway traffic optimization led by ___________ submitted its report to Ministry of Railways? – Mohd. Jamshed

5. For Revisiting & Revitalizing the PPP Model of Infrastructure Development submitted its Report. ? –Vijay Kelkar

6. Finance Ministry appointed committee under chairmanship of ________ (head of 20th Law Commission of India) to look into issue of Minimum Alternate Tax (MAT) on Foreign Institutional Investors (FIIs) to resolve the contentious issue of MAT between the tax authorities and the foreign investor? - Ajit Prakash Shah.

7. Insurance Regulatory and Development Authority 's Committee headed by _______ in its report suggested changing wordings of disclaimer in advertisements of insurance companies from Insurance is a subject matter of solicitation to Before buying, know the conditions and exclusions, to make a well-informed decision. ? – M Ramaprasad

8. __________Government constituted Special Investigation Team (SIT) under Ravishankar Ayyanar to probe Chittoor firing Case? – Andhra Pradesh

9. ___________for recommending restructuring and strengthening of UGC (University Grants Commission) submitted report to Ministry of Human Resource Development. – Hari Gautam

10.___________ to examine the possibility of replacing multiple prior permissions with pre-existing regulatory mechanism. ? – Ajay Shankar

11. Ministry of Water Resources, River Development & Ganga Rejuvenation constituted a 'Task Force' chaired by ____ on Interlinking of Rivers to look into the issues relating to Interlinking of Rivers ( ILR) in the country ? – BN Navalawala

12. National Transport Development Policy Committee (NTDPC), under chairmanship of _____ submitted its report suggesting reforms for development of various modes of transport categorized as immediate reforms and long run goals. ? – Rakesh Mohan Prakash Shah

13. ____ Government constituted committee headed by its Chief Secretary Anjani Kumar Singh to consider demand of hike in pay for fixed pay teachers in the state ? – Bihar

14. ____ to suggest a framework to assess Corporate Social Responsibility (CSR) activities undertaken by companies. – Anil Baijal

15. Government created three-member Special Investigation Team (SIT) headed by _____for re-investigation of 1984 anti-Sikh riot cases ? – Pramod Asthana

16. Committee headed by _____on Road Safety submitted its report to supreme court and recommended ban of sale of alcohol on National and State highways to minimize road accidents along with other recommendations. ? – KS Radhakrishnan

17. Ministry of Railways constituted a Committee under ____ to identify factors and issues affecting growth of traffic (Freight & Passenger) and suggest a plan of action for Traffic Optimization ? – Mohd. Jamshed

18. Odisha Government has appointed ____ as Chairman of committee for Inquiring of multi-crore chit fund scam in Odisha ? – Madan Mohan Das

19. 20th Law Commission of India headed by ______ submitted 253rd report Commercial Division and Commercial Appellate Division of High Courts and Commercial Courts Bill, 2015 ? – A P Shah

20. Committee headed by _____ submitted report on restructuring of Food Corporation of India (FCI) ? – Shanta Kumar

21. Government accepted recommendations of ______ committee to look into concerns of people of the the North East states living in other parts of the country ? – M P Bezbaruah

22. Government reconstituted Empowered Committee for setting up of Semiconductor Wafer Fabrication (FAB) manufacturing facilities in the country under NITI Aayog member _____ ? – V K Saraswat

23. Government reconstituted Pollution Control Board Working Group to simplify procedures to get consent certificates and categorisation of industries. The Working Group comprising of 11 members will be headed by _____ ? – Ayi Vaman N Acharya

24. Reserve Bank of India (RBI) constituted a Committee under RBI Deputy Governor ____, to reexamine appropriate set of businesses and licensing terms for Urban Cooperative Banks (UCB) – R Gandhi

Tuesday, July 28, 2015

Official Residences

Leaders-Residences 
» American President-White House
White House
» Brazil President-Palacio da Alvorada
» Britain Prime Minister-10, Downing Street
» Canada Prime Minister-24 Sussex Drive 
» French President-Elysee Palace 
» Germany President-Bellevue Palace
Rashtrapathi Bhavan
» Indian President-Rashtrapathi Bhavan
» Indian Prime Minister-No. 7, Race Course Road
» India Governor’s-Raj Bhavan 
» King & Queen of Britain-Bekkingham Palace 
» Kongo President-Marbil Palace
Narayan Hithi Palace
» Nepal King-Narayan Hithi Palace
» Pakistan President-Ivane Sadan
» Pope-Vatican Palace 
» Russia President-Kremlin 
» Spain King-Royal Palace 
» South Korean President-Blue House 
» Sreelankan President-Temple Trees

Sunday, July 26, 2015

Famous Scientists and their Inventions List

Physics and Chemistry

Archimedes—Invention of the famous Archimedean law, discovery of the principles of lever and specific gravity.
Avogadro—An Italian scientists known for Avogadro’s hypothesis.
Bacquarrel—Radio-activity of uranium.
Baird J.L.—Television.
Benjamin Franklin—Lightning conductor.
Bhabha H.J.—Research in cosmic rays and quantum theory.
Binet—Intelligence tests.
Bose, J.C.—Crescograph.
Bose, S.N.—Discovery of nuclear particles ‘Boson’.
Bohr—Electron Theory, Atomic structure.
Bunsen—Spectroscope.
Bushwell—Submarine.
Carothers—Nylon Plastics.
Cavendish—Discovery of hydrogen, rare gases, chemical composition of water.
Charles Darwin—Theory of Evolution; Origin of Species.
Curie, Madame—Radium.
Dalton—Law of partial pressures; Atomic theory; laws of chemical combination; the law of multiple proportions.
Democritus—(Greek Philosopher)—Atomic theory.
Dewar—Thermos flask.
Einstein—Theory of relativity.
Euclid—Science of geometry.
Fahrenheit—Fahrenheit mercury thermometric scale in which freezing point is—32° and boiling point is 212°.
Farady—Electromagnetic induction and laws of electrolysis.
Fermi—Artificial splitting of atoms.
Freud—Psycho-analysis.
Gay Lussac—Law of gases.
Herschel. William—Discovered the planet Uranus.
Hertz—Electrical waves.
Hoffman—Aniline dye.
Kelvin, Lord—Dynamic theory of heat.
Khorana, Dr. Hargovind—Interpretation of genetic code.
Lawrence—Invention of cyclotron.
Lee de Forest—Talkies, radio, telephone.
Lockyer—Helium gas.
Louis Braille—Discovered and perfected his system of reading and writing for the blind.
Marconi—Wireless telegraphy, radio.
Maxwell—Electromagnetic theory of light.
Mendel—Laws of heredity.
Mendeleev—Periodic table.
Millikan, R.A.—Cosmic rays.
Newton—Laws of Motion, laws of gravitation.
Nobel—Dynamite.
Otto Hahn—Discovery of uranium fission.
Planck—Quantum theory.
Priestley—Discovery of oxygen.
Raman C.V.—‘Raman Effect’.
Ramnathan—Molecular scattering of light in fluids.
Ramanujam—A great Indian mathematician.
Ramsay—Discovery of inert gases like Argon, Helium, Neon etc.
Robert Mallet—Seismograph.
Roger Bacon—Discovery of gun powder.
Rontgen—Discovery of X-rays.
Rutherford—Succeeded in splitting the atom for the first time.
Stephenson—British engineer-to put locomotive on the line.
Thomson J.J.—Discovered electron.
Urey—Discovery of Heavy Hydrogen.
Volta—Current electricity and electric battery.
Wadia D.N.—Meteorology.
Ykawa. Hideki—Meson.

Pioneers in Mechanical Inventions and Discoveries


Austin—Motor car.
Baird J.L.—Television.
Bell, Graham—Telephone.
Broquet—Helicopter.
Gutenburg—Printing Press.
Colt—Revolver.
Daimler—Gas engine, Automobile.
Davy—Miner’s Safety Lamp.
Diesel—Internal combustion.
Edison—First electric bulb and gramophone.
Faraday—Dynamo.
Frank Whittle—Jet propulsion.
Franklin Benjamin—Lightning conductor.
Lippershe—Telescope.
James Puckle—Machine Gun.
Hoe—Rotary Printing Press.
James Watt—Steam engine (1769).
Macmillan—Bicycle (1842).
Mergenthaler—Linotype.
Montgolfer—Balloon (1883).
R.A. Watson Watt—Radar.
Sholes—Typewriter.
Stephenson—Railway engine.
Swinton—Military tank.
Torricelli—Barometer.
W. & O. Wright—Aeroplane.
Waterman—Fountain pen.
Whittle, Frank—Jet propulsion.
Zeis—Lenses, Camera.

Medical Inventions & Discoveries


Banting—Insulin (a cure for diabetes).
Bernard Christian—Replacing the human heart.
Brahmchari, U.M.—Cure of Kala-a-zar fever.
Domagk—Sulpha drugs as bactericides.
Fleming Alexander—Penicillin (in 1929).
Harvey—Circulation of blood.
Hahnemann—Founder of Homeopathy.
Hopkins. F.G.—Vitamin D.
Jenner—Smallpox Vaccination.
Koch Robert—Tubercle Bacillus.
Lainnec—Stethoscope.
Lister, Lord—Antiseptic surgery.
Pasteur Louis—Treatment of rabies; cure of hydrophobia.
Ronald Ross—Malaria parasite.
Salk Jonas E.—Anti-polio. Vaccine.
Simpson and Harrison—Chloroform.
Wakesman—Streptomycin.


Geographical Discoveries

Amundsen—Discovered South Pole in Dec. 14, 1911.
Armstrong, Neil A.—(U.S.A.) First person to set foot on the moon on July 20, 1969.
Cabot Sebastian—Discovered New Found land in 1497.
Columbus Christopher—Discovered America in 1492 and South America in 1498.
Copernicus—Discovered solar system in 1540. He propounded the astronomical system which bears his name.
Edmund Hillary—Conquered Mt. Everest on May 29, 1953, along with Sherpa Tenzing.
Ferdinand de Lesseps—Conceived the plan of the Suez Canal on which work was completed in 1969.
Henry Hundson—Discovered Hudson Bay in 1610.
Kepler—Discovered the Laws of Planetary Motion in 1609.
Magellan—Sailed round the World in 1519.
Marco Polo—A Venetian Traveller who explored China (in 1272) India. South—eastern countries.
Peary, Robert—Discovered North Pole in 1909.
Tabei Mrs. Junko—She is the first-ever woman to climb Mt. Everest on May 16, 1975.
Tasman—Dutch navigator, discovered the Tasmania Island and New Zealand in 1649.
Vasco-De-Gama—The Portuguese sailor rounded the Cape of Good Hope and discovered sea route to India and reached Calicut (now Khozikhode) in 1498.

Sunday, May 3, 2015

Delhi Postman Mail Guard Exam General Knowledge Solved Paper (Exam Held on 21-12-2014)

1. Who among the following has not won the Bharat Ratna Award? 
(A) CNR Rao (B) M. G. Ramachandran 
(C) Sivaji Ganesan (D) K. Kamaraj (Ans : C)

2. Complete the following series: YAZ, WBX, UCV, .……
(A) STD (B) SOT (C) SEP (D) SDQ (Ans : B)

3. Who among the following has not held the post of Chief Election Commissioner of India? 
(A) Navin Chawla (B) S. Y. Qureshi 
(C) Rangarajan (D) J. M. Lyngdoh (Ans : C)

4. Who presided over the Karachi Session of the Indian National Congress 1931 ? 
(A) Sardar Patel (B) Subhash Chandra Bose 
(C) Gandhiji (D) Maulana Azad (Ans : A)

5. Arrange the following in the increasing order of their size. 
Karnataka, Kerala, Tamil Nadu, Telangana 
(A) Kerala, Telangana, Tamil Nadu, Karnataka 
(B) Kerala, Tamil Nadu, Telangana, Karnataka 
(C) Kerala, Telangana, Karnataka, Tamil Nadu 
(D) Karnataka, Tamil Nadu, Telangana, Kerala (Ans : D)

6. Which of the following languages was not awarded Classical Language status by the Central Govt. ? 
(A) Bengali (B) Sanskrit (C) Kannada (D) Oriya (Ans : A)

7. In a row of boys, if Ashok who is 10th from the left and Zakir who is 9th from the right interchange their positions, Ashok becomes 15th from the left. How many boys are there in the row ? 
(A) 23 (B) 31 (C) 27 (D) 29 (Ans : A)

8. Who among the following won the US Open Tennis Champion- ship 2014 ? 
(A) Kei Nishikori (B) Serena Williams 
(C) Venus Williams (D) Petra Kvitova (Ans : B)

9. Who among the following is associated with 'Wikileaks' ? 
(A) Julian Assange (B) Edward Snowden 
(C) Mark Zuckerberg (D) Oscar Pritorius (Ans : A)

10. The 'Budhacharita' was written by– 
(A) Amarasimha (B) Bhasa 
(C) Virasena (D) Ashwaghosha (Ans : D)

11. Which of the following diseases is not caused by a virus? 
(A) Ebola (B) Malaria 
(C) Rabies (D) Yellow Fever (Ans : B)

12. Simuka was the founder of which dynasty? 
(A) Pallava (B) Satavahana 
(C) Rashtrakuta (D) Huna (Ans : B)

13. The violent incident at Chauri Choura occurred during which of the following agitations? 
(A) Civil Disobedience Movement (B) Non Co-operation Movement 
(C) Quit India Movement (D) None of these  (Ans : B)

14. Arun said, "This girl is the wife of the grandson of my mother. " Who is Arun to the girl? 
(A) Uncle (B) Father-in-law 
(C) Grandfather (D) Cousin (Ans : B)

15. Which of the following rivers flow into the Bay of Bengal? 
(A) Indus (B) Narmada (C) Tapti (D) Yamuna (Ans : D)

16. The ozone layer is found in–
(A) Troposphere (B) Stratosphere 
(C) Exosphere (D) Thermosphere (Ans : B)

17. We get which vitamin through exposure to sunlight? 
(A) Vitamin A (B) Vitamin D 
(C) Vitamin E (D) Vitamin K (Ans : B)

18. Who was awarded the Best Actress in the 61th National Film Awards? 
(A) Geetu Mohandas (B) Amruta Subhash 
(C) Geetanjali Thapa (D) Suhasini (Ans : C)

19. In which state is the Chilka lake? 
(A) Odisha (B) Andhra Pradesh 
(C) Arunachal Pradesh (D) Rajasthan (Ans : A)

20. What is the maximum (sanctioned) strength of Supreme Court including the Chief Justice of India? 
(A) 14 (B) 18 (C) 31 (D) no limit (Ans : C)

21. What is the chemical name for baking soda ? 
(A) Potassium Nitrate (B) Sodium chloride 
(C) Sodium Bicarbonate (D) Potassium chloride (Ans : C)

22. Which of the following is not a browser? 
(A) Android (B) Firefox 
(C) Chrome (D) Safari (Ans : A)

23. Which metal is common to the alloys brass, bronze and gun-metal? 
(A) Zinc (B) Tin (C) Aluminium (D) Copper (Ans : D)

24. Silvassa is the capital of– 
(A) Oaman and Oiu (B) Oadra and Nagar Haveli 
(C) Lakshadweep (D) Andaman and Nicobar (Ans : B)

25. In which year did nationalization of banks start in India? 
(A) 1966 (B) 1969 (C) 1975 (D) 1980 (Ans : B)
loading...