Ads by Google

Sunday, May 3, 2015

Delhi Postman Mail Guard Exam General Knowledge Solved Paper (Exam Held on 21-12-2014)

1. Who among the following has not won the Bharat Ratna Award? 
(A) CNR Rao (B) M. G. Ramachandran 
(C) Sivaji Ganesan (D) K. Kamaraj (Ans : C)

2. Complete the following series: YAZ, WBX, UCV, .……
(A) STD (B) SOT (C) SEP (D) SDQ (Ans : B)

3. Who among the following has not held the post of Chief Election Commissioner of India? 
(A) Navin Chawla (B) S. Y. Qureshi 
(C) Rangarajan (D) J. M. Lyngdoh (Ans : C)

4. Who presided over the Karachi Session of the Indian National Congress 1931 ? 
(A) Sardar Patel (B) Subhash Chandra Bose 
(C) Gandhiji (D) Maulana Azad (Ans : A)

5. Arrange the following in the increasing order of their size. 
Karnataka, Kerala, Tamil Nadu, Telangana 
(A) Kerala, Telangana, Tamil Nadu, Karnataka 
(B) Kerala, Tamil Nadu, Telangana, Karnataka 
(C) Kerala, Telangana, Karnataka, Tamil Nadu 
(D) Karnataka, Tamil Nadu, Telangana, Kerala (Ans : D)

6. Which of the following languages was not awarded Classical Language status by the Central Govt. ? 
(A) Bengali (B) Sanskrit (C) Kannada (D) Oriya (Ans : A)

7. In a row of boys, if Ashok who is 10th from the left and Zakir who is 9th from the right interchange their positions, Ashok becomes 15th from the left. How many boys are there in the row ? 
(A) 23 (B) 31 (C) 27 (D) 29 (Ans : A)

8. Who among the following won the US Open Tennis Champion- ship 2014 ? 
(A) Kei Nishikori (B) Serena Williams 
(C) Venus Williams (D) Petra Kvitova (Ans : B)

9. Who among the following is associated with 'Wikileaks' ? 
(A) Julian Assange (B) Edward Snowden 
(C) Mark Zuckerberg (D) Oscar Pritorius (Ans : A)

10. The 'Budhacharita' was written by– 
(A) Amarasimha (B) Bhasa 
(C) Virasena (D) Ashwaghosha (Ans : D)

11. Which of the following diseases is not caused by a virus? 
(A) Ebola (B) Malaria 
(C) Rabies (D) Yellow Fever (Ans : B)

12. Simuka was the founder of which dynasty? 
(A) Pallava (B) Satavahana 
(C) Rashtrakuta (D) Huna (Ans : B)

13. The violent incident at Chauri Choura occurred during which of the following agitations? 
(A) Civil Disobedience Movement (B) Non Co-operation Movement 
(C) Quit India Movement (D) None of these  (Ans : B)

14. Arun said, "This girl is the wife of the grandson of my mother. " Who is Arun to the girl? 
(A) Uncle (B) Father-in-law 
(C) Grandfather (D) Cousin (Ans : B)

15. Which of the following rivers flow into the Bay of Bengal? 
(A) Indus (B) Narmada (C) Tapti (D) Yamuna (Ans : D)

16. The ozone layer is found in–
(A) Troposphere (B) Stratosphere 
(C) Exosphere (D) Thermosphere (Ans : B)

17. We get which vitamin through exposure to sunlight? 
(A) Vitamin A (B) Vitamin D 
(C) Vitamin E (D) Vitamin K (Ans : B)

18. Who was awarded the Best Actress in the 61th National Film Awards? 
(A) Geetu Mohandas (B) Amruta Subhash 
(C) Geetanjali Thapa (D) Suhasini (Ans : C)

19. In which state is the Chilka lake? 
(A) Odisha (B) Andhra Pradesh 
(C) Arunachal Pradesh (D) Rajasthan (Ans : A)

20. What is the maximum (sanctioned) strength of Supreme Court including the Chief Justice of India? 
(A) 14 (B) 18 (C) 31 (D) no limit (Ans : C)

21. What is the chemical name for baking soda ? 
(A) Potassium Nitrate (B) Sodium chloride 
(C) Sodium Bicarbonate (D) Potassium chloride (Ans : C)

22. Which of the following is not a browser? 
(A) Android (B) Firefox 
(C) Chrome (D) Safari (Ans : A)

23. Which metal is common to the alloys brass, bronze and gun-metal? 
(A) Zinc (B) Tin (C) Aluminium (D) Copper (Ans : D)

24. Silvassa is the capital of– 
(A) Oaman and Oiu (B) Oadra and Nagar Haveli 
(C) Lakshadweep (D) Andaman and Nicobar (Ans : B)

25. In which year did nationalization of banks start in India? 
(A) 1966 (B) 1969 (C) 1975 (D) 1980 (Ans : B)

Bihar SSC Graduate Level Preliminary Exam General Knowledge Solved Paper (Exam Held on 16-2-2015)

1. The green pigment found in plants that perform photosynthesis is– 
(A) Chlorophyll (B) Chloroplast (C) Chloroform (D) None of the above (Ans : A)

2. ‘Silent Valley’ is in– 
(A) Tamil Nadu (B) Goa (C) Jammu and Kashmir (D) Kerala (Ans : D)

3. On which river is Goa located? 
(A) Narmada (B) Mandovi (C) Tapi (D) Pennar (Ans : B)

4. Xerophthalmia in human beings is caused due to deficiency of– 
(A) Vitamin-K (B) Vitamin-D (C) Vitamin-A (D) Vitamin-C (Ans : C)

5. Protein-Energy Malnutrition causes– 
(A) Marasmus (B) Rickets (C) Beri-beri (D) Pellagra (Ans : A)

6. At which of the following locations the value of ‘g’ is the largest? 
(A) On top of Mount Everest (B) On top of Qutub Minar 
(C) At a place on Equator (D) A camp site in Antarctica (Ans : D)

7. Malfunction of which organ causes diabetes? 
(A) Liver (B) Pancreas (C) Kidney (D) Heart (Ans : B)

8. EBOLA is a– 
(A) Virus (B) Bacteria (C) Protozoa (D) Fungi (Ans : A)

9. Goitre is caused due to deficiency of Iodine. It is prevalent in– 
(A) Coastal areas (B) Hilly areas (C) Desert areas (D) None of the above (Ans : B)

10. Vitamin-A is mainly stored in– 
(A) Lungs (B) Kidney (C) Breast (D) Liver (Ans : D)

11. Female Culex mosquito is vector of– 
(A) Malaria (B) Filariasis (C) Ring-worm (D) None of the above (Ans : B)

12. Isobars are lines displaying areas of equal– 
(A) humidity (B) temperature (C) rainfall (D) atmospheric pressure (Ans : D)

13. Which of the Rivers mentioned below flows into Rann of Kutchch? 
(A) Sabarmati (B) Luni (C) Betwa (D) None of the above (Ans : B)

14. Thyroid gland is situated in our– 
(A) liver (B) neck (C) arm-pits (D) None of the above (Ans : B)

15. What is the chemical name of the common salt? 
(A) Calcium Carbonate (B) Sodium Carbonate 
(C) Sodium Chloride (D) None of the above (Ans : C)

16. The colour of stars depends upon their– 
(A) Temperature (B) Pressure 
(C) Age (D) Distance from Solar System (Ans : A)

17. Dr. Norman E. Borlaug belonged to– 
(A) Spain (B) Mexico (C) America (D) Austria (Ans : C)

18. Iodine test is used to detect– 
(A) Cholesterol (B) Fat (C) Protein (D) Carbohydrate (Ans : D)

19. Which Article of Indian Constitution abolishes untouchability? 
(A) Article-14 (B) Article-15 (C) Article-17 (D) Article-18 (Ans : C)

20. The chemical name of Plaster of Paris is– 
(A) Calcium Chloride (B) Calcium Nitrate 
(C) Calcium Sulphate Hydrate (D) None of the above (Ans : C)

21. Among the breeds of cows mentioned below which one is not indigenous? 
(A) Holstein-Friesian (B) Gir (C) Red-Sindhi (D) Tharparkar (Ans : A)

22. Under Bihar Panchayati Raj Act every Gram Panchayat has a life of five years. It is calculated from– 
(A) the date of notification of election (B) the date of first meeting 
(C) the date of result of panchayat election (D) None of the above (Ans : C)

23. In the context of Rajya ‘Sabha which one of the following statements is true? 
(A) Council of Ministers is responsible to Rajya Sabha. 
(B) Confidence vote can be introduced in Rajya Sabha also. 
(C) Parliament can enact laws for the State List subject if Rajya Sabha with two third majority approves that a subject pertaining to State List has gained national importance. 
(D) Money bill can be introduced in Rajya Sabha. (Ans : C)

24. From the following statements identify the incorrect statement pertaining to national symbols– 
(A) Ratio of width of national flag of India to its length is two to three. 
(B) The wheel in the national flag has 24 spokes. 
(C) State emblem is an adaptation from the Lauria Nandangarh Lion Capital. 
(D) Playing time of full version of national anthem is 52 seconds. (Ans : C)

25. In an election to the Lok Sabha or State Legislative Assembly a candidate will lose his deposit if he fails to secure– 
(A) 1/5th of total valid votes (B) 1/7th of total valid votes
(C) 1/6th of total valid votes (D) None of the above (Ans : C)

26. First Convention of Indian National Congress was held in December 1885 at– 
(A) Calcutta (B) Bombay (C) Lahore (D) Madras (Ans : B)

27. A party claims status of opposition party in Lok Sabha. It should have at least member of Parliament in Lok Sabha– 
(A) 55 (B) 65 (C) 40 (D) 100 (Ans : A)

28. Under Bihar Panchayati Raj Act, a member of Gram Panchayat may resign his membership in writing under his hand addressed to Mukhiya. After submission in how many days the resignation will become effective? 
(A) 7 days (B) 15 days (C) 21 days (D) 28 days excluding Sundays (Ans : A)

29. Post independence first General Elections in India was held in the year– 
(A) 1947 (B) 1948 (C) 1952 (D) 1956 (Ans : C)

30. Expenses of NREGS Programme is shared by Central Government and State Government in the ratio of– 
(A) 90 : 10 (B) 50 : 50 (C) 75 : 25 (D) None of the above (Ans : A)

31. Which of the five year plans mentioned below was badly hit by drought and two wars? 
(A) First Five Year Plan (B) Third Five Year Plan 
(C) Fifth Five Year Plan (D) Sixth Five Year Plan (Ans : B)

32. Who founded Kisan Sabha in Bihar? 
(A) Dr. Rajendra Prasad (B) Sahajanand Saraswati 
(C) Jay Prakash Narayan (D) Swami Agnivesh (Ans : B)

33. Nil Darpan, published in 1860 pot-rays the plight of indigo cultivators. Who wrote Nil Darpan ? 
(A) Michael Madhusudan Dutt (B) James Long 
(C) Dinbandhu Mitra (D) Bankim Chandra (Ans : C)

34. Among the committees mentioned below, which committee is related to Panchayati Raj ? 
(A) Balwant Rai Mehta Committee (B) Shah Commission 
(C) M. C. Joshi Committee (D) Justice (Retd.) Mukul Mudgal Committee (Ans : A)

35. Crux of Community Development Programme was– 
(A) Construction of roads (B) Family Planning 
(C) Peoples participation (D) Irrigation (Ans : C)

36. Dronacharya Award is given in– 
(A) Literature (B) Peace (C) Sports Coaching (D) Bravery (Ans : C)

37. National Sports Day is celebrated on 29th August, which is related to– 
(A) Dhyan Chand (B) Milkha Singh (C) Daleep Singh (D) C. K. Nayadu (Ans : A)

38. Magsaysay Award is given after Ramon Magsaysay. He was President of which nation ? 
(A) Myanmar (B) Malaysia (C) Philippines (D) Sweden (Ans : C)

39. XXII Winter Olympic Games were organized in which country ? 
(A) Russia (B) South Korea (C) United Kingdom (D) Switzerland (Ans : A)

40. Sahara Desert is situated in– 
(A) Asia (B) Europe (C) Africa (D) Australia (Ans : C)

41. Durand Cup is associated with– 
(A) Tennis (B) Soccer (C) Hockey (D) None of the above (Ans : B)

42. Who won the Nobel Prize for Peace for the year 2014 ? 
(A) Barack Obama (B) Ban Ki Moon 
(C) Malala Yusufzai and Kailash Satyarthi (D) European Union (Ans : C)

43. ‘Bihu’ is a folk dance of– 
(A) Assam (B) Odisa (C) West Bengal (D) Tripura (Ans : A)

44. Capital of Peru is– 
(A) La Paz (B) Quito (C) Lima (D) Bogota (Ans : C)

45. Chernobyl Nuclear Plant, now decommissioned is in– 
(A) Russia (B) Ukraine (C) Belarus (D) Georgia (Ans : B)

46. What is the currency of Japan? 
(A) Dirham (B) Kroner (C) Yuan (D) Yen (Ans : D)

47. Which of the cyclones did not touch the Eastern Coast of India? 
(A) Nilofar (B) Hud Hud (C) Lehar (D) Helen (Ans : A)

48. Who wrote the book ‘Train to Pakistan’ ? 
(A) Mulk Raj Anand (B) Shobha Singh 
(C) Ruskin Bond (D) Khuswant Singh (Ans : D)

49. Who is the author of the book “Wings of Fire” ? 
(A) Abul Kalam Azad (B) Abdul Kalam 
(C) Arundhati Roy (D) Chetan Bhagat (Ans : A)

50. ‘The Discovery of India’ was written in Ahmadnagar Fort during imprisonment. Who wrote ‘The Discovery of India’ ? 
(A) Swami Vivekanand (B) Mahatma Gandhi 
(C) Subhash Chandra Bose (D) Jawahar Lal Nehru (Ans : D)

51. Which country is known as Sugar Bowl of the World? 
(A) Cuba (B) India (C) Brazil (D) U.S.A. (Ans : A)

52. Water attains maximum density at– 
(A) 0°C (B) 4°F (C) 4K (D) 4°C (Ans : D)

53. In which year United Nations Organization was formed ? 
(A) 1945 (B) 1947 (C) 1954 (D) 1919 (Ans : A)

54. Who was the Viceroy of India on the eve of Indian Independence? 
(A) Lord Wave II (B) Lord Curzon (C) Lord Mountbatten (D) C. Raj Gopalachari (Ans : C)

55. Which ICS Officer was associated with the formation of Indian National Congress in 1885 ? 
(A) Macauley (B) Lord Simon (C) Lord Irwin (D) A. D. Hume (Ans : D)

56. New capital of Myanmar is– 
(A) Yangon (B) Mandalay (C) Naypyidaw (D) Kachin (Ans : C)

57. Who wrote the novel ‘Tamas’ ? 
(A) Bhisma Sahani (B) Balraj Sahani (C) Prem Chand (D) Amrita Pritam (Ans : A)

58. Which team won the Ranji Tropy for the year 2013-14 ? 
(A) Maharashtra (B) Railway (C) Karnataka (D) Punjab (Ans : A)

59. Who was the Prime Minister of Britain at the time of Indian Independence? 
(A) Harold Wilson (B) Winston Churchill 
(C) Clement Attlee (D) Macmillan (Ans : C)

60. Who is the current Governor of Reserve Bank of India? 
(A) Bimal Jalan (B) U.K. Sinha (C) Raghu Ram Rajan (D) Nandan Nilkeni (Ans : C)

61. Who is the current Chairperson of National Commission for Women of India? 
(A) Mamata Sharma (B) Lalitha Kumaramangalam 
(C) Girija Vyas (D) Krishna Tirath (Ans : B)

62. When was Panchsheel Treaty signed between India and China? 
(A) 1949 (B) 1962 (C) 1954 (D) None of the above (Ans : C)

63. Who is the father of Green Revolution in India? 
(A) Prakash Singh Kairon (B) A.P.J. Abdul Kalam 
(C) M.S. Swaminathan (D) None of the above (Ans : C)

64. Aung San Suu Kyi leader of NLO belongs to which country ? 
(A) South Korea (B) Sri Lanka (C) Thailand (D) Myanmar (Ans : D)

65. When was Poona Pact signed between Mahatma Gandhi and Baba Saheb Ambedkar ? 
(A) 1919 (B) 1932 (C) 1937 (D) 1935 (Ans : B)

66. Gir forests are famous for lions. They are located in– 
(A) Jharkhand (B) Chhattisgarh (C) Gujarat (D) Assam (Ans : C)

67. Famous painter Raja Ravi Verma belonged to the court of– 
(A) Mysore (B) Travancore (C) Coorg (D) Cooch Behar (Ans : B)

68. Which river flowing in Bihar originates at Amarkantaka ? 
(A) Koyal (B) Sone (C) Pun Pun (D) Karo (Ans : B)

69. Who among the following studied in the University of Nalanda ? 
(A) Megasthanese (B) Hiuen Tsang (C) Ibn Batuta (D) Al-Baruni (Ans : B)

70. When was the resolution of ‘Poorna Swaraj’ passed by the Congress? 
(A) 26th February, 1930 Karachi (B) 26th January, 1930 Lahore 
(C) 26th November, 1931 Calcutta (D) 26th January, 1930 Bombay (Ans : B)
 

First in India Female Personalities

● Prime-Minister—Indira Gandhi 
● Woman (India and World) who crossed English Channel through Swimming—Arti Shah 
● Governor—Sarojini Naidu (U. P.) 
● I. P. S.—Kiran Bedi ● President of National Congress—Anne Besant 
● Chairman of the Union Public Service Commission—Rose-William Baithu 
● Winner of Nobel Prize—Mother Teresa (for peace) 
● Awardee of Miss World—Reeta Farhia 
● Awardee of Miss Universe—Sushmita Sen 
● Mayer—Tara Charian (Madras-1957) 
● Minister in Central Cabinet—Rajkumari Amrit Kaur 
● Chief Minister—Sucheta Kriplani 
● Parliamentrian—Radhabai Subbarayan (1938) 
● Judge of Supreme Court—Justice Meera Sahaib Fatima Bibi 
● Chief Justice of High Court—Justice Leela Seth (Himachal Pradesh) 
● Session Judge of the Counting—Anna Chandi (Kerala) 
● Mountaineer who climbed (Conquered) the Mt. Everest—Bacchendri Pal 
● Awardee of Norman Barlog Prize—Dr. Amrita Patil 
● Literature who was awarded the Sahitya Akademi award—Amrita Pritam (1956) 
● Honoured with ‘Bharat Ratna’—Indira Gandhi 
● Awardee of Lenin peace award—Aruna Asaf Ali 
● Awardee of Jananpith Purshkar—Asha Purna Devi (1976) 
● Woman who reached ‘Antarctica’—Mahel Musa (1977) 
● Woman who reached the North Pole—Pritisu Gupta (1993) 
● Woman who travelled All round the world—Ujjawala Patil (1988) by Boat 
● Chief Engineer—P. K. Tresia Naguli 
● Pilot—Flying Officer Sushma Mukhopaddhyaya 
● Air Lines Pilot—Capt. Durga Banerjee 
● Commander of Boeing 737 Plane—Capt. Saudamini Deshmukh 
● Paratrooper of Indian Air Force—Geeta Ghosh 
● I. A. S.—Auna George Malhotra 
● First television news broadcaster—Pratima Puri 
● Participated in mustic programme of U.N.O.—M. S. Subbuluxmi (1966) 
● Woman participated in Olympic games—Meri Lila Row (1952) 
● Woman who won the medal in Olympic games—Malleshwari (weight lifting—Sydney) 
● Woman who won the Gold Medal in Asian games—Kamaljeet Sidhu (1970, 400 metre) 
● Woman who won the medal in Commonwealth games—Anil Ghiya and Kawal Thakur Singh (woman Doubles Badminton, 1978) ● Medal winner in International Athletic Championship—Anju B. George (2003 Paris) 
● Grandmaster winner in Chess—Bhagiya Sri Thispey (1988) 
● One hundred wicket taker in International Cricket—Indulgi (1986) 
● Awardee of Arjun Purskar—N. Lamsden (Hockey, 1961) 
● Woman who made hat-trick in football—Youlandade-Suza (1978) 
● Awardee of Ashok Chakra—Neerja Bhanot (Posthumously) 
● Awardee of Sena Medal—Vimla Devi (1988) 
● Degree of graduation—Kadambni Ganguly (Bose) and Chandramukhi Bose (Kolkata University, 1883) 
● Awardee of B. E. degree—Ella-Majumdar (1951) 
● M.B.B.S. Degree awardee—Vidhumuti Bose and Virginia Mitter (Kolkata Medical College) 
● First Surgeon—Dr. Prema Mukherjee 
● Deputy Governor of Reserve Bank—K. J. Udesi (2003) 
● Chairman of NABARD—Ranjana Kumar 
● D. I. G. (Police)—Kanchan Chaudhry Bhattacharya 
● Lieutenant General—Punita Arora 
● Chairman of Indian Air lines—Shushma Chawla 
● Barrister—Cornonia Sorabji (Allahabad High Court-1923) 
● Advocate—Regina Guha 
● Ambassador—Vijayalaxmi Pandit (U.S.S.R.-1947) 
● Woman who crossed over Gibralter Strait by Swimming—Arati Pradhan 
● World Record in Powerlifting—Sumita Laha (1989) 
● Represented the nation in all three games (Cricket, Hockey and Basketball)—Shrin Khushro Kiyasa 
● First Commercial test Pilot of the world—Capt. Surun Darsi and Capt. Rose Lopar 
● Pilot of Indian Air Force—Harita Daoel 
● Twice scaled the Mt. Everest—Santosh Yadav 
● Ramon Magsaysay Prize awardee—Kiran Bedi 
● Heroin awarded Dada Sahaib Phalke Prize—Devika Rani Rorik 
● Youngest woman who scaled the Mt. Everest twice—Decky Dolma 
● Scientist who was awarded Shanti Swarup Bhatnagar award—Ashima Chatterjee 
● Foreign Secretary—Chokila Ayyar 
● First Chief Secretary of the Country—Nirmla Buch 
● First Space traveller—Kalpana Chawla 
● Joint Director of C.B.I.—Archana Sunder Lingam 
● Winner of Murti Devi Prize—Pratibha Rai 
● Woman Contested the Presidential election—Capt. Laxmi Sahgal 
● Air Vice-Marshal and Air-Marshal in Indian Air Force—P. Bondyopaddhyay 
● Non-military Police Advisor in U.N.O.—Kiran Bedi 
● Revenue Secretary—Vinita Rai 
● Referee in Boxing—Rajia Sabnam 
● First woman of Indian origin who stayed for the longest time in space—Sunita William 
loading...