Ads by Google

Sunday, April 26, 2015

GENERAL KNOWLEDGE PRACTICE QUESTIONS

1. Which of the following is not a part of India's Money Market ? 
(A) Bill Markets (B) Call Money Market (C) Banks (D) Indian Gold Council (Ans : D)

2. Which of the following States introduced a high-tech foodgrain rationing system to ensure timely supply of the foodgrains to people living below poverty line ? 
(A) Maharashtra (B) Tamil Nadu (C) Delhi (D) Karnataka (Ans : D)

3. Barack Hussain Obama belongs to which of the following political parties ? 
(A) Republican (B) Democratic (C) Labour 
(D) American National Congress (Ans : B)

4. Which of the following State Governments had announced that it would provide a special package of incentives to Employment Intensive Industries? 
(A) Punjab (B) Karna taka (C) Bihar
(D) Uttar Pradesh (Ans : C)

5. Who amongst the following is the author of the book “The Exile” ? 
(A) B. G. Verghese (B) Philip Roth (C) Aravind Adiga 
(D) Navtej Saran (Ans : D)

6. Which of the following is not a fertilizer product ? 
(A) Urea (B) Murate of Potash (C) Di Ammonium Phosphate 
(D) Calcium Carbonate (Ans : D)

7. Which of the following programmes is being implemented in all the districts of the country ? 
(A) Sarva Siksha Abhiyan (B) Navodaya Vidyalay (C) Ultra Mega Power Project 
(D) None of 'these (Ans : D)

8. The Government of India decided to provide a bonus price of Rs. 50 per quintal on which of the following products over and above its minimum support price of Rs. 850 per quintal? 
(A) Wheat (B) Paddy (C) Sugarcane 
(D) Cotton (Ans : B)

9. Which of the following services is not provided by the post offices in India? 
(A) Savings Bank Scheme (B) Retailing of Mutual Funds (C) Sale of Stamp Papers (Judicial) 
(D) Issuance of Demand Drafts (Ans : B)

10. Which of the following diseases is not covered under Integrated Disease Surveillance project ? 
(A) Cholera (B) Tuberculosis (C) AIDS 
(D) Polio (Ans : A)

11. Who amongst the following is the author of the book “The Namesake” ? 
(A) Vikram Seth (B) V. S. Naipaul (C) Arun Bhagat 
(D) Jhumpa Lahiri (Ans : D)

12. Dronacharya Award is given for excellence in– 
(A) Literary work (B) Social service (C) Coaching in sports 
(D) Journalism (Ans : C)

13. India's Space Rocket Launching Centre is in– 
(A) Port Blair (B) Hassan (C) Tirupati 
(D) Sriharikota (Ans : D)

14. Besides USA, India has signed Nuclear Agreement with which of the following countries and is named as “Cooperation Agreement for Peaceful Uses, of Nuclear Energy” ? 
(A) Italy (B) Germany (C) France 
(D) Canada (Ans : C)

15. 'Merdeka Cup' is associated with the game of– 
(A) Badminton (B) Football (C) Hockey 
(D) Golf (Ans : B)

16. World Ozone Day is observed on– 
(A) 16th September (B) 16th October (C) 16th November 
(D) 26th September (Ans : A)

17. Which of the following is not a Government-sponsored organisation? 
(A) Small Industries Development Bank of India (B) NABARD 
(C) National Housing Bank (D) ICICI Bank 
(Ans : D)

18. Who amongst the following is the author of the novel “The White Tiger” ? 
(A) Jhumpa Lahiri (B) Steve Waugh (C) Aravind Adiga 
(D) Paul Krugman (Ans : C)

19. Which of the following is the correct description of the Capital Market? Capital Market comprises 
(A) Stock Markets and Bond Markets (B) Banks and Insurance Companies 
(C) RBI and Nationalised Banks (D) Stock Markets and Banks 
(Ans : A)

20. Which of the following organisations has provided a USS 150 million loan to overhaul the Khadi and Village Industry in India? 
(A) World Bank (B) International Monetary Fund (C) Asian Development Bank 
(D) European Union (Ans : C)

21. Which of the following countries is not the member of IBSA ? 
(A) India (B) Bangladesh (C) South Africa 
(D) Brazil (Ans : B)

22. Which of the followings countries is not the member of the Nuclear Suppliers Group (NSG) ? 
(A) Russia (B) USA (C) France 
(D) Iran (Ans : D)

23. Which of the following terms is used in the game of Lawn Tennis? 
(A) Double Fault (B) Half Nelson (C) Cox 
(D) Crease (Ans : A)

24. Who amongst the following was the first Prime Minister of Nepal after it had got the status of the democratic republic nation? 
(A) Ram Baran Yadav (B) Subhash Nembang 
(C) G. P. Koirala (D) Pushpa Kamal Dahal (prachanda) 
(Ans : D)

25. 'Agha Khan Cup' is associated with the game of– 
(A) Cricket (B) Football (C) Lawn Tennis 
(D) Hockey (Ans : D)

26. Which of the following organisations was specially established to operate in Gramin areas by design itself? 
(A) Commercial Banks (B) Central Financial Institutes (C) Private Banks 
(D) Regional Rural Banks (Ans : D)

27. Who amongst the following is the author of the book (novel) “Infinite Jest? 
(A) Quentin Bryce (B) Aravind Adiga (C) Paul Newman 
(D) David Foster Wallace (Ans : D)

28. India has purchased Harpoon II Missiles from which of the following countries? 
(A) Italy (B) China (C) France 
(D) USA (Ans : D)

29. Which of the following is not one of the Millennium Goals set by U.N.O. ? 
(A) Achieve Universal Primary Education (B) Improve Computer Literacy 
(C) Combat HIV / AIDS (D) Environmental sustainability (Ans : B)

30. Which of the following States introduced “One Kg. Rice for Rupee One” scheme, the first of its kind in the country? 
(A) West Bengal (B) Odisha (C) Bihar 
(D) Tamil Nadu (Ans : D)

Monday, April 20, 2015

Famous Books and Authors

Books — Authors
• Accident — Daniel Steel
• Ain-e-Akbari — Abul Fazal
• A Simple Path — Lucinda Ward
• A Mountain of Happiness — D. K. Khullar
• A Moment in Time — Alka Raghuvanshi
• Abhijnan Shakuntalam — Kalidas
• Azhar (Life) — Harsha Bhogle
• Agni Veena — Kazi Nazurul Islam
• Anna Karennina — Tolstoy
• August Coup, The —Mikhail S. Gorbachov
• Anand Math, Kapal Kundla, Durgesh Nandini— Bankim Chandra Chatterjee
• A Pair of Blue Eyes — Thomas Hardy
• Bhagwad Gita, Mahabhrat —Veda Vyas
• Bliss was it in that Dawn — Minoo Masani
• Blood Bath in Bangladesh — Prabodh Chandra
• Blood Brothers —M. J. Akbar
• Bihari Satsai — Bihari
• Bharat Bharati — Maithili Saran Gupta
• Charitraheen — Sarat Chandra Chatterjee
• Chittirappavai — P. V. Akaliandan
• Conservationist, The — Nadine Gordimer
• Cosmic Reality — Lajja Ram
• Divine Comedy — Dante
• Discovery of India, Glimpses of World History — Jawahar Lal Nehru
• Death of a city — Amrita Pritam
• Decline and Fall of Roman Empire — Gibbon
• Das Capital — Karl Marx
• Descendant of Man — Charles Darwin
• Desparate Major — David Sorel
• Death, The Supreme Friend — Kaka Saheb Kalelkar
• Experiments with Untruth — Michael Aenderson
• Economic Planning of India — Ashoka Mehta
• Eternal India — Mrs. Indira Gandhi
• End of an Era, The — C. S. Pandit
• Famished Road — Ben Okri
• Final Exit — Derek Humphry
• From the Himalayas — Ruskin Bond
• Forty years after Forgive me Amma —Sundeep Mishra
• Independence — S. K. Banerjee
• Freedom from Fear — Aung San Suu Kyi
• Glimpses of World History — Jawahar Lal Nehru
• Gandhi to Gandhi : Private Faces of Public Figures — Ansar Harvana
• Gitanjali —Rabindra Nath Tagore Good Earth, House Divided — Pearl Buck
• Golden Threshold, Broken wing — Sarojini Naidu
• Goddan, Rang Bhumi, Kaya Kalp — Prem Chand
• Gulag Archipelago — Alexander Solzhenitsyn
• Gurusangaran — O. P. Vijayan
• Harry Potter and the Order of the Phoenix — J. K. Rowling
• Harsha Charit — Bana Bhatta
• Hindu view of Life —Dr. S. Radhakrishnan
• Higher than Hope — Fatima Meer
• Hitlist in Hindi —Ravindra Rajhans
• History of Western Philosophy —B. Russel
• Human Knowledge —B. Russel
• Identity and Violence : The Illusion of Destiny —Prof. Amartya Sen
• Impossible Allies —C. Raja Mohan
• India Wins Freedom —Abul Kalam Azad
• Indian Philosophy —Dr. S. Radhakrishnan
• Indian War of Independence —V. D. Savarkar
• Kamayani, Prem Pathic, Ajatshatru —Jai Shanker Prasad
• Life Divine —Sri Aurobindo
• Lenin in Zurich —Alexander Solzhenitsyn
• Last Days of Netaji —G. D. Khosla
• Les Miserables —Victor Hugo
• Literary Theory and Criticism in Theory and Practice in English —Ravindra Rajhans
• Living History — Hillary Clinton
• Mahabharat —Veda Vyas
• Maximum City —Suketu Mehta
• Meghdoot, Shakuntla, Kumarshambhava, Reghuvansha —Kalidas
• Mein Kempf —Hitler
• My Childhood Day —Tasleema Nasreen
• My Experiments With Truth —Mahatma Gandhi
• My Own Boswell —M. Hidayatullah
• Murder in the Cathedral Waste Land —Eliot, T. S.
• Mrityunjaya —Birendra Kumar Bhattacharya
• Naganand —King Shri Harsha
• Neeti Shatak —Bharthari
• Odyssey, Illiad —Homer
• Origin of Species —Charles Darwin
• Oil —Jack Anderson
• Panchtantra —Vishnu Sharma
• Political Economy of India —Chandra Shekhar
• Rajtarangini —Kalhana
• Ramayana —Valmiki (in Sanskrit)
• Ram Charit Manas, Vinay Patrika —Tulsi Das
• Red —Irvin Allan Sealy
• Satanic Verses —Salman Rushdie
• Shah Nama —Firdausi
• Social Contract —Rousseau
• Speaker’s Diary — Manohar Joshi
• The Coolie, The Golden Breath —Mulkraj Anand
• Tale of Two Cities —Charles Dickens
• The Light that Failed —Rudyard Kipling
• The God of Small Things —Arundhati Roy
• The Greater Common Good —Arundhati Roy
• The Tin Drum —Guenter Grass
• The Kite Runner A Thousand Splendid Suns —Khaled Hosseini
• Utopia —Sir Thomas More
• War and Peace —Tolstoy
• Wake up India —Annie Besant
• Yayati —V. S. Khandekar
• A New World —Amit Chaudhari
• Interpreter of Maladies —Jhumpa Lahiri
• Satwan Lok —P. L. Gautam
• District Diary —Jaswant Singh
• Bradman’s Best —Rolland Perry
• How I Play Golf —Tiger Woods
• Ignited Minds — Dr. A.P.J. Abdul Kalam
• Life of Pi — Yann Martel
• Two Lives —Vikram Seth
• The Namesake —Jhumpa Lahiri
• Harry Potter and the Order of the Phoenix —J. K. Rowling
• India First — K. R. Malkani
• My Life — Bill Clinton
• Straight From Heart — Kapil Deo
• The Hungary Tide — Amitav Ghosh
• The Piano Teacher — Elfriede Jelinek
• Magic Seeds — V.S. Naipaul
• Harry Potter and the Half–Blood Prince — J. K. Rowling
• Guiding Souls : Dialogues on The Purpose of Life — Dr. A.P.J. Abdul Kalam
• Spouse : The Truth About Marriage — Shobha De
• Small Island — Andrea Levy
• The Future of India — Dr. Bimal Jalan
• The Argumentative Indian —Dr. Amartya Sen
• Mao, the Unknown Story —Jung Chang & Jon Holliday
• Shalimar, the Clown — Salman Rushdie
• The Sea — John Banville Out of My Comfort Zone : The Autobiography —Steve Waugh
• Touch Play —Dev Sukumar
• A Call To Honour : In Service of Emergent India — Jaswant Singh
• Falling Over Backward — Arun Shourie
• The Inheritance of Loss — Kiran Desai
• Sacred Games — Vikram Chandra
• One Day Cricket, The Indian Challenge —Ashish Rai
• The Exile Navtej Sarna I Witness : Partial Observations —Kapil Sibal
• The White Tiger —Aravind Adiga
• Wolf Hall —Hilary Mantel
• Dreams from my father —Barack Obama
• The Humbling —Philip Roth
• The Museum of Innocence —Orphan Pamuk
• Songs of Blood and Sword —Fatima Bhutto
• Keeping the Faith : Memoirs of a Parliamentarian —Somnath Chatterjee
• Vikas Ki Udan Abhi Baki Hai —Bhupinder Singh Hooda
• India-Pakistan–“Coming to Terms” —Ashutosh Mishra
 

Chhattisgarh Objective General Knowledge Questions

1. Who of the following was the first elected member of Chhattisgarh elected from the constituency of municipal councils of Nagpur and Chhattisgarh in the Legislative Assembly of the Central Provinces in 1913 ? 
(A) Shivdas Daga (B) Mahant Laxminarayandas (C) NathmalMunim (D) Shivprasad (Ans : C)

2. What is Kusiyaar in Chhattisgarhi ? 
(A) Paddy (B) Banana (C) Coconut (D) Sugarcane (Ans : D)

3. What is the percentage of irrigated area in Chhattisgarh State from all sources of irrigation ? 
(A) 12 per cent (B) 16 per cent (C) 15 per cent (D) 13 per cent (Ans : A)

4. Which of the following is known as the energy capital of Chhattisgarh State? 
(A) Bhilai (B) Sarguja (C) Raipur (D) Korba (Ans : D)

5. For whom the Chhattisgarh Soochana Shakit Yojana is running by the Chhattisgarh Govt. ? 
(A) This scheme is for S. T. Girls (B) This scheme is for the BPL family girls 
(C) This scheme is for all girls (D) This scheme is for S.C. girls (Ans : C)

6. How many districts border are there in Raipur district? 
(A) 5 (B) 4 (C) 6 (D) 7 (Ans : C)

7. The right order of pats from East to West in Chhatisgarh is– 
(A) Jamira pat, Jarang pat, Jashpur pat, Main pat (B) Jarang pat, Jashpur pat, Jamira pat, Main pat 
(C) Jashpur pat, Jarang pat, Main pat, Jarnira pat (D) Jashpur pat, Jarang pat, Jamira pat, Main pat (Ans : E)

8. What is the female literacy rate in Chhattisgarh according to Census of 2011 ? 
(A) 56.32% (B) 59.58% (C) 62.27% (D) 64.73% (Ans : B)

9. Which district of Chhattisgarh ranks first in the literacy according to Census of 2011 ? 
(A) Raipur (B) Bilaspur (C) Durg (D) Korba (Ans : C)

10. Which district is having highest Human Development Index (HDI) value in Chhattisgarh ? 
(A) Raipur (B) Korba (C) Durg (D) Bilaspur (Ans : B)

11. What was the education dimension sub-index of Chhattisgarh as per UNDP Inequality Adjusted Human Development Index 2011 ? 
(A) 0.192 (B) 0.258 (C) 0.187 (D) 0.202 (Ans : D)

12. What is the area under Bamboo forest in Chhattisgarh ? 
(A) 5553 sq. kilometer (B) 6556 sq. kilometer (C) 2500 sq. kilometer (D) 6914 sq. kilometer (Ans : B)

13. What is the number of land holdings in Chhattisgarh ? 
(A) 34.61 lakh (B) 52.10 lakh (C) 41.51 lakh (D) 29.87 lakh (Ans : A)

14. The Chief Administrative Officer of Chhattisgarh State administrative services is– 
(A) Principal Secretary (B) Chief Secretary (C) Home Secretary (D) Vidhan Sabha Secretary (Ans : B)

15. Under whom the Director General of Police of Chhattisgarh works ? 
(A) Home Secretary (B) Under Secretary (C) Inspector General of Police (D) Joint Secretary (Ans : A)

16. At which of the following place in Chhattisgarh there is a mechanized underground coal mine? 
(A) Sohagpur (B) Manikpur (C) Chirimiri (D) Korba (Ans : A)

17. Which one of the following is the first established cement factory in Chhattisgarh ? 
(A) Jamul Cement Factory (B) Century Cement Factory 
(C) Modi Cement Factory (D) Raymond Cement Factory (Ans : A)

18. Who of the Maratha ruler of Chhattisgarh, introduced the ‘Suba’ system? 
(A) Birnbaji (B) Chirnnaji (C) Vyankoji (D) Parsoji (Ans : C)

19. Who was not appointed as Superintendent of Chhattisgarh during the period of British Protectorate on Bhosla Kingdom? 
(A) Captain Edmund (B) Major P. Vans Agnew (C) Captain Hunter (D) Captain Elliot (Ans : D)

20. Where is the main seat of followers of Kabirpanth situated in Chhattisgarh ? 
(A) Rajim (B) Kudurmal (C) Kawardha (D) Damakheda (Ans : D)

21. To which the traditional Chhattisgarhi song’ Aa ho debi ganga’ is related? 
(A) Bhojali (B) Marriage (C) Jasgeet (D) Baansgeet (Ans : A)

22. Who is the writer and director of Chhattisgarhi ,play ‘Raja Foklawa’ ? 
(A) Habib Tanveer (B) Rakesh Tiwari (C) Mirza Masood (D) Subhash Mishra (Ans : B)

23. Who is the first Grammar writer of Chhattisgarhi ? 
(A) Dr. Baldev Prasad Mishra (B) Padumlal Punnalal Bakshi 
(C) Hiralal Kavyopadhyay (D) Dr. Hiralal Shukla (Ans : C)

24. Which Chhattisgarhi writer is related to Chhayavad of Hindi Literature? 
(A) Makhanlal Chaturvedi (B) Dr. Paleshwar Sharma 
(C) Mukutdhar Pandey (D) Jagannath Prasad Bhanu  (Ans : C)

25. What is the number of State Universities in Chhattisgarh ? 
(A) 7 (B) 6 (C) 14 (D) None of the above (Ans : D)

26. What was the sanctioned admission capacity of Engineering-colleges in the year 2012-13 in Chhattisgarh ? 
(A) 27680 (B) 22770 (C) 16860 (D) 19590 (Ans : D)

27. Which of the following players from Chhattisgarh has performed captaincy of Indian Hockey team ? 
(A) Neha Bajaj (B) Tandra Roy Choudhary (C) Saba Anjum (D) Anjani Patel (Ans : C)

28. What is the percentage of Forest Area to total geographical area of Chhattisgarh ? 
(A) 43.85 per cent (B) 48.12 per cent (C) 49.67 per cent (D) 40.21 per cent (Ans : A)

29. Which of the following criteria is not compulsory for Chhattisgarh Chief Minister’s Children Heart Welfare Scheme? 
(A) Native of Chhattisgarh (B) Financial incompetence 
(C) Name in below poverty line (BPL) list (D) Institutions contractualised with Government (Ans : C)

30. In which year Rajkumar College was established in Chhattisgarh? 
(A) 1882 (B) 1894 (C) 1911 (D) 2000 (Ans : B)

31. What is the tollfree number for Sanjeevani facility in Chhattisgarh? 
(A) 100 (B) 108 (C) 1008 (D) 151 (Ans : B)

32. How many administrative divisions are there in Chhattisgarh ? 
(A) Three (B) Four (C) Five (D) Six (Ans : C)

33. During the Revolt of 1857 in Chhattisgarh, who defeated the Zamindar of Sonakhan, Narayan Singh? 
(A) Lieutenant Smith (B) Lieutenant Sanders (C) Captain Blunt (D) Captain Crawfurd (Ans : A)

34. Who of the following leader of Chhattisgarh was elected ‘dictator’ on 14 January, 1932 for the entire central provinces during the Civil Disobedience Movement? 
(A) Thakur Chhedilal (B) Ghanshyam Singh Gupta (C) Thakur Pyarelal Singh (D) Ravishankar Shukla (Ans : D)

35. Who of the following was / were the elected members of Swaraj Party from Chhattisgarh from 1924 to 1926 in the Legislattive Council of the Central Provinces? 
(A) E. Raghavendra Rao (B) Ravishankar Shukla (C) Ghanshyamsingh Gupta (D) All the above (Ans : D)
 

Friday, April 17, 2015

Headquarters of Nationalised & Public Sectors Bank in India

1. SBI ----Mumbai
2. State Bank of Bikaner and Jaipur -- Jaipur
3. State Bank of Travancore -- Thiruvananthapuram
4. State Bank of Mysore ---- Bangalore
5. State Bank of Patiala ---- Patiala
6. State Bank of Hyderabad --- Hyderabad
7. Union Bank of India ----- Mumbai
8. Bank of India ----- Mumbai
9. Central Bank of India ----- Mumbai
10. Dena Bank ------ Mumbai
11. IDBI Bank ----- Mumbai
12. Allahabad Bank ----- Kolkata
13. UCO Bank ----- Kolkata
14. United Bank of India ----- Kolkata
15. Punjab National Bank ----- New Delhi
16. Oriental Bank of Commerce ---- New Delhi
17. Punjab and Sind Bank --- New Delhi
18. Bhartiya Mahila Bank --- New Delhi
19. Canara Bank --- Bangalore
20. Vijaya Bank --- Bangalore
21. Indian Bank --- Chennai
22. Indian Overseas Bank--- Chennai
23. Bank of Baroda --- Vadodara
24. Syndicate Bank ---- Manipal(Karnataka)
25. Corporation Bank --- Mangalore
26. Andhra Bank --- Hyderabad
27. Bank of Maharashtra --- Pune

Note: 
i.There are a total of 27 PSBs in India [21 Nationalised banks + 6 State bank group (SBI + 5 associates) ]
ii. At present there are 23 Private Banks functioning in India
iii. At present there are 56 RRBs (Regional Rural Banks ) functioning in India.
iv. At present there are 41 Foreign Banks functioning in India
loading...