Showing posts with label SSC. Show all posts
Showing posts with label SSC. Show all posts

Sunday, September 18, 2011

SSC CPO EXAM 2011

                General Awareness  
                                             Exam Held On: 28-08- 2011

1. Who said that “Oh! Disrespectable democracy! I love you!”?
    a) G.B.Shaw
    b) Carpenter
    c) Lord Bryce
    d) Appa Dorai
2. The adoptation of High Yielding Variety Programme in Indian Agriculture started in
    a) 1968
    b) 1967
    c) 1966
    d) 1965
3. ‘Brown Revolution’ is
    a) growth of fodder  industry
    b) growth of sea products
    c) growth of milk and milk products
    d) growth of food processing and soft drinks industries in India
4. The total value of goods and services produced in a country during a given period is
    a) Disposable income
    b) National income
    c) Per Capita Income
    d) Net national income
5. Mechanization of Indian agriculture on a considerable scale is not possible due to
    a) small holdings
    b) lack of tractors
    c) poverty of peasants
    d) indifference of the people
6. Which one of the following is NOT a function of the central bank in an economy?
    a) Dealing with foreign exchange
    b) Controlling monetary policy
    c) Controlling government spending
    d) Acting as banker’s bank
7. The three-tier Panchayat Raj System in India was proposed by the
    a) Balwant Rai Mehta Committee
    b) Ashok Mehta Committee
    c) Royal Commission
    d) None of the above
8. Under which Article of the Constitution is the President’s Rule introduced in a state due to the
    failure of the constitutional machinary?
    a) 352
    b) 356
    c) 360
    d) 350
9. Through which principle/device did Mahatma Gandhi strive to bridge economic inequlaities?
    a) Abolition of Machinary
    b) Establishment of village industries
    c) Adoptation of non-violence
    d) Trusteeship theory
10. Arthasastra was written by
    a) Dhanananda
    b) Kautilya
    c) Bimbisara
    d) Pushyamitra
11. Who translated Ramayana into Parsian?
    a) Abul Fazl
    b) Badauni
    c) Abdul Latif
    d) Isar Das
12. Which one of the following was the first English ship that came to India?
     a) Elizabeth
     b) Bengal
     c) Red Dragon
     d) Mayflower
   13. The member-states of the U.N.O. have delegated the primary responsibility for maintaining
      world peace and security to the
     a) General Assembly
     b) Economic and Social Council (EcoSoc)
     c) Security Council
     d) International Court of Justice
14. Which one of the following was the last Buddhist text produced in India?
     a) Divya Vandanam
     b) Dohakosa
     c) Vajrachedika
     d) Vamsathapakasini
15. The approximate circumference of the Earth is
     a) 13,000 km
     b) 20,000 km
     c) 25,000 km
     d) 30,000 km
 16. When did India join the International Tsunami Warning System?
     a) 2004
     b) 2005
     c) 2006
     d) 2007
  17. ‘Cod’ is a variety of
     a) Goat
     b) Fish
     c) Crop
     d) Coral
18. The All India Muslim League was founded by
     a) Malauna Ahmed Ali
     b) Mohammad Ali Jinnah
     c) Agha Khan
     d) Hakim Ajmal Khan
  19. Golden Revolution refers to
     a) Sericulture
     b) Horiculture
     c) Apiculture
     d) Viticulture
20. Which one of the following is a major port on East Coast of India?
     a) Kandla
     b) Vishakhapatnam
     c) Karikal
     d) Pondicheery
21. The total number of bones in our body is
     a) 226
     b) 206
     c) 256
     d) 236
22. The poison of honey bee is
     a) Acidic
     b) Alkaline
     c) Saltish
     d) Protien
23. Birds which swim in water have
     a) webbed feet
     b) broad wings
     c) long beaks
     d) toes with claws
24. A large number of identical plants can be obtained in a short span of time through
     a) large number of seeds of a single plant
     b) stem cuttings
     c) tissue culture technique
     d) hydroponics method
25. The smallest flowering plant is
     a) Wolffia
     b) Lemma
     c) Azolla
     d) Ficus
26. Leukaemia or blood cancer is characterised by abnormal increase of the
     a) Red blood cells
     b) White blood cells
     c) Blood paltelets
     d) Blood plasma
27. The sound produced by a bat
     a) audible
     b) subsonic
     c) infrasonic
     d) ultrasonic
28. When a bar magnet is cut into two halves, the pole strength of each piece
     a) becomes double
     b) becomes half
     c) becomes zero
     d) remains the same
29. Cooking oil is converted intovegetable ghee by the process of
     a) Crystallisation
     b) Condensation
     c) Hydrogenation
     d) Scrubland
30. A balloon filled with helium rises in air because
     a) air exerts an upward force on the balloon
     b) the balloon is weightless
     c) helium is less dense than air
     d) helium pushes down on the air below the balloon
31. One can distinguish a telescope from a microscope by observing
     a) length
     b) colour
     c) size of the lens
     d) length and size of the lens
32. National Environmental Engineering Reasearch Institute is located at
     a) Pune
     b) Delhi
     c) Nagpur
     d) Chennai
33. Rusting of iron requires
     a) oxygen and cabon dioxide
     b) oxygen and water
     c) cabon dioxide only
     d) oxygen only
34. Glass is a
     a) pure solid
     b) supercooled liquid
     c) gel
     d) polymer
35. Uranium eventually decays into a stable isotope of
     a) Radium
     b) Thorium
     c) Lead
     d) Pollonium
36. Which of the toxic heavy metals is found in modern tannery industries?
     a) Nickel
     b) Zinc
     c) Chromium
     d) Lead
37. Which of the following contains high content of lead?
     a) Coal
     b) Cooking gas
     c) High octane fuel
     d) low octane fuel
38. Electrostaic precipitator is used to control
     a) Air pollution
     b) Water pollution
     c) Solid waste
     d) Noise pollution
39. Kucipudi is a dance-drama associated with the State of
     a) Assam
     b) Andhra Pradesh
     c) Orissa
     d) manipur
40. X-rays were discovered by
     a) Faraday
     b) Roentgen
     c) H.Davy
     d) Lavoisier
41. Who among the following is NOT a recipient of Dadashaeb Phalke Award?
     a) V. Shantaram
     b) Raj Kapoor
     c) Mukesh Bhatt
     d) Lata Mangeshkar
42. A new technology which provides the ability to create an artificial world and have people interact
     with it is called
     a) Televirtuality
     b) Virtual reality
     c) Alternate reality
     d) 3-D reality
43. A parallel port is most often used by a
     a) Printer
     b) Monitor
     c) Mouse
     d) External storage device
44. The secret operation carried out successfully by the US Navy Seals, in which Osma Bin Laden,
      the world’s most wanted terriorist was killed, was codenamed as
     a) Jasmine
     b) Rose
     c) Geronimo
     d) Cobra
45. As per the latest ‘Sample Registeration Survey Report’ released some time back by the Census
     Office at New Delhi, there has been a siginificant improvement in the ‘Infant Mortality Rate’ per
     1000 live births in India during the period 1999-2009. What has been the percentage change during
     this period?
     a) 15%
     b) 29%
     c) 35%
     d) 42%
46. Premlata Agarwal has become the oldest Indian woman  to scale Mount Everest at the age of 45.
     She belongs to the state of
     a) Jharkhand
     b) Uttar Pradesh
     c) Rajasthan
     d) Bihar
47. The book ‘Great Soul : Mahatma Gandhi and His Struggle with India’ was in news some time
     back and was banned in some Indian States inclusding Gujarat. The author of the book is
     a) Joseph Lelyveld
     b) Michael Ondaatje
     c) Jack Welch
     d) Duncan Green
48. Who got the ‘Purple Cap’ for taking maximum number of wickets in IPL-4 series?
     a) Harbhajan Singh
     b) Lasith Malinga
     c) Daniel Vettori
     d) Albie Morkel
49. At which place did the Union Finance Minister, Pranab Mukherjee lay the foundation stone for
     a new banknote paper mill some time back?
     a) Surat
     b) Aurangabad
     c) Mysore
     d) Guntur
50. The governement set up a committee headed by the Chairman, Central Board of Direct Taxes
     some time back to go into
     a) modification of tax laws
     b) the entire structure of tax laws including the question of imposition of bank tax
     c) the concerns of the foreign investors in India with regard to taxation matters
     d) aspects of generation of black money, its transfer abroad and bringing back such
         money into India’s legitimate financial system

Saturday, June 25, 2011

S.S.C. Statistical Investigators Grade-III and Compiler Exam

General Awareness  
 

1. The headquarters of the Asian Development Bank is located at—
(A) Bangkok
(B) Singapore
(C) Kualalumpur
(D) Manila
Ans : (D)
2. Explicit cost means—
(A) Payments made for short period
(B) Payments made for long period
(C) Payments incurred on fixed and variable costs
(D) Payments made for productive resources
Ans : (D)
3. The most important aspect affecting cropping pattern is—
(A) The social consideration
(B) The economic consideration
(C) The political consideration
(D) The geographical consideration
Ans : (D)
4. Which is the most mobile factor of production ?
(A) Land
(B) Labour
(C) Capital
(D) Organisation
Ans : (C)
5. Cottage and small scale industries are desirable in Indian Economy from the point of view of—
(A) Income generation
(B) Large scale production
(C) Low cost technology
(D) Employment generation
Ans : (D)
6. Which one of the following item is entered as credit in the balance of Payment Account ?
(A) Imports from abroad
(B) Purchase of assets from abroad
(C) Sale of assets abroad
(D) Purchase of gold from abroad
Ans : (C)
7. When there are economies of scale, it means that an increase in production must be accompanied by—
(A) A reduction in total cost of production
(B) A reduction in average cost of production
(C) A reduction in prices of inputs
(D) An increase in profitability of producers
Ans : (B)
8. G-77 stands for a group of 77—
(A) Capitalist countries
(B) Socialist countries
(C) Advanced countries
(D) Developing countries
Ans : (D)
9. Changes in Bank Rate affects—
(A) The market rate of interest
(B) Select industries for investments
(C) Banks giving loans
(D) The cash reserve ratios
Ans : (A)
10. Total costs is a combination of—
(A) Fixed cost and variable cost
(B) Money cost and real cost
(C) Economic cost and social cost
(D) Past cost and future cost
Ans : (A)
11. The present strength of the Rajya Sabha is—
(A) 245
(B) 250
(C) 260
(D) 300
Ans : (A)
12. The electoral college for election to the office of the President consists of elected members of the—
(A) Lok Sabha
(B) Lok Sabha and the Rajya Sabha
(C) Lok Sabha, the Rajya Sabha and State Legislative Assemblies
(D) None of these
Ans : (C)
13. Under which Article of the Constitution the central government can take pre-emptive action to protect any state against external aggression and internal disturbances—
(A) 355
(B) 356
(C) 357
(D) 358
Ans : (A)
14. When did India become a Republic ? On—
(A) August 15, 1947
(B) November 26, 1949
(C) January 26, 1950
(D) December 10, 1946
Ans : (C)
15. Who was the first Indian Scholar who treated Mathematics as a distinct subject ?
(A) Brahma Gupta
(B) Aryabhatta
(C) Varahamihira
(D) Ramanujam
Ans : (B)
16. In Buddhism a Chaitya is also known as—
(A) Residence of the Monks
(B) Hall of Worship
(C) Dining Hall
(D) Congregation Hall
Ans : (D)
17. When were Goa, Diu and Daman annexed into the Indian Union ?
(A) 1947 A.D.
(B) 1961 A.D.
(C) 1951 A.D.
(D) 1954 A.D.
Ans : (B)
18. The Maldives are the islands of this ocean—
(A) Atlantic Ocean
(B) Indian Ocean
(C) Pacific Ocean
(D) Arctic Ocean
Ans : (B)
19. Shiva is worshipped as Nataraja in a famous temple in Tamil Nadu, where ?
(A) Tanjore
(B) Madurai
(C) Rameshwaram
(D) Chidambaram
Ans : (D)
20. Australia is particularly known for—
(A) Wheat Mills and Wheat Cultivation
(B) Sheep rearing and Mining
(C) Lumbering and Paper Mills
(D) Jute Mills and Jute Cultivation
Ans : (B)
21. Lime is sometimes applied to soil in order to—
(A) Increase the acidity of the soil
(B) Decrease the alkalinity of the soil
(C) Decrease the acidity of the soil
(D) Increase the alkalinity of the soil
Ans : (D)
22. Which of the following depletes the ozone layer ?
(A) CFC’s
(B) Carbon dioxide
(C) Carbon monoxide
(D) Nitrogen dioxide
Ans : (A)
23. The turgid condition of a cell is due to—
(A) Loss of water
(B) Entry of water
(C) Loss of solutes
(D) Entry of solutes
Ans : (B)
24.In the blood group ‘O’ the antigen present is—
(A) A
(B) B
(C) A and B
(D) No antigen
Ans : (D)
25. The time-period of a pendulum on the moon—
(A) Decreases
(B) Increases
(C) Remains the same
(D) Is zero
Ans : (B)
26. The human ear is sensitive to sound intensity ranging from—
(A) 200 to 300 db
(B) 300 to 400 db
(C) 500 to 600 db
(D) 0 to 180 db
Ans : (D)
27. A solar eclipse occurs when the—
(A) Sun comes between the earth and the moon
(B) Moon comes between the sun and the earth
(C) Earth comes between the sun and the moon
(D) Sun comes between the earth and the star
Ans : (B)
28. The Angstrom unit measures—
(A) Temperature
(B) Electric current
(C) Time
(D) Wavelength
Ans : (D)
29. We can hold a pen due to the—
(A) Force of gravity
(B) Force of friction
(C) Force of weight
(D) Work done by our muscles
Ans : (B)
30. One calorie of energy is equivalent to—
(A) 0.42 joule
(B) 4.2 joule
(C) 42 joule
(D) 420 joule
Ans : (B)

31.
Metals, when exposed to electromagnetic radiations, emit—
(A) Electrons
(B) Protons
(C) Neutrons
(D) Alpha particles
Ans : (A)
32. Which one of the following is a super cooled liquid ?
(A) Mercury
(B) Bromine
(C) Glass
(D) Ice-cream
Ans : (C)
33. Haemoglobin is an Iron-containing—
(A) Nucleic acid
(B) Protein
(C) Antibody
(D) Hormone
Ans : (B)
34. Green flames given out by the burning of firework is due to the presence of—
(A) Sodium
(B) Barium
(C) Potassium
(D) Calcium
Ans : (B)
35. Which one of the following is not a function of protein ?
(A) Building up of tissues
(B) Catalysing some reactions
(C) Growth of bones
(D) Repair of torn tissues
Ans : (B)
36. Metal used for galvanising iron is—
(A) Mercury
(B) Aluminium
(C) Copper
(D) Zinc
Ans : (D)
37. An example of a synthetic rubber is—
(A) Neoprene
(B) Nylon
(C) Rayon
(D) Polyester
Ans : (A)
38. The metal which is called Quick Silver is—
(A) Silver
(B) Aluminium
(C) Mercury
(D) Lead
Ans : (C)
39. What is the tenure of office of the Vice-President ?
(A) Co-terminus with that of the President
(B) Five years
(C) Six years
(D) As decided by the Electoral College voting the person
Ans : (B)
40. Who amidst the following Presidents held office for two terms ?
(A) Dr. Rajendra Prasad
(B) Dr. Radhakrishnan
(C) Dr. Zakir Hussain
(D) Dr. Shankar Dayal Sharma
Ans : (A)
41. Which of the following constitutional documents had the most profound influence in creating the Indian Constitution ?
(A) The Government of India Act, 1935
(B) The US Constitution
(C) The British Constitution
(D) The UN Charter
Ans : (A)
42. Which of the following produces the widely used antibiotic penicillin ?
(A) An algae
(B) A bacterium
(C) A synthetic process
(D) A fungus
Ans : (D)
43. What forms the largest part of most diets ?
(A) Nucleic acid
(B) Proteins
(C) Carbohydrates
(D) Lipids
Ans : (C)
44. Acid present in Tamarind is—
(A) Citric acid
(B) Acetic acid
(C) Tartaric acid
(D) Oxalic acid
Ans : (C)
45. Which of the following diseases is caused by a viral infection ?
(A) Typhoid
(B) Cholera
(C) Common cold
(D) Tetanus
Ans : (C)
46. In which part of India does saffron grow ?
(A) Darjeeling district
(B) Kashmir
(C) Hills in Madhya Pradesh
(D) Nilgiri Hills
Ans : (B)
47. India is one of the largest producer of which of the following spices ?
1. Black pepper
2. Cardamom
3. Cloves
4. Ginger
Select the correct answer by using the codes given below :
(A) 1 and 3
(B) 2 and 3
(C) 1, 2 and 4
(D) 3 and 4
Ans : (C)
48. Which one of the following is not a Fundamental Right ?
(A) Right to strike
(B) Right against exploitation
(C) Right to equality
(D) Right to freedom of religion
Ans : (A)
49. Who can issue the writs for enforcement of the fundamental rights ?
(A) The District Judge
(B) The Human Rights Commission
(C) The High Court and the Supreme Court
(D) The Director General of Police
Ans : (C)
50. What does hail consist of ?
(A) Granular ice
(B) Crystals of ice
(C) Water droplets
(D) Masses of ice in layers one above the other
Ans : (D)

Tuesday, October 12, 2010

OBJECTIVE GK FOR COMPETITIVE EXAMS

1. “Thangla Pass’ is situated in which district ?

(A) Charnoli
(B) Pithcragarh
(C) Uttarkashi
(D) Almora

Answer.C

2. Rajjat is celebrated in a gap of how many years ?

(A) 06 years (B) 10 years
(C) 12 years (D) 05 years.

Answer.C

3. Where is ’Khat1ing glacier’ situated ?

(A) Pithoragarh district
(B) Tehri district
(C) Chamoli district
(D) Uttarkashi district

Answer.B

4. How many district share boundary with Nainital ?

(A) 05 (B) 04
(C) 06 (D) 03

Answer.B

5. Who was the youngest soldier who got ’Victoria Cross’ award
in Uttarakhand ?

(A) Gabar Singh Negi
(B) Darmiyan Singh Negi
(C) Chandra Singh Garhwali
(D) Madho Singh Bhandari

Answer.A

6. How many deemed, State, Central universities were work-
ing till 2009_ in Uttarakhand ?

(A) 08 (B) 10
(C) 09 (D) 15

Answer.D

7. In which district of Uttarakhand
Lakha Mandal is situated ?

(A) Dehradun
(B) Rudraprayag
(C) Nainital
(D) Uttarkashi

Answer.A

8. Which of the following is not a Tribe 0f Uttarakhand ?

(A) Bhotia (B) Tharu
(C) Boksa (D) Naga

Answer.D

9. Where is the ’Central Building Research Institute’ situated ?

(A) Haridwar (B) Dehradun
(C) Tehri (D) Roorkee

Answer.D

10. Who were Kaluwa and Bija
Singh ?

(A) Freedom fighters
(B) Traders
(C) Painters
(D) Players

Answer.A

11. Which river in Uttarakhand is named as ’Rathwahini’ ?

(A) Nayar
(B) Finder
(C) Ramgariga
(D) Sarayu

Answer.C

12. When did the famous ‘Gaud1ar’
fair begin ?

(A) 1930 (B) 1951
(C) 1961 (D) 1943

Answer.D

13. Why did the place ’Malpa’ came into light ?

(A) Tourist place
(B) Land slide
(C) Trade V
(D) Sports

Answer.B

14. When and by whom was Uttaranchal Development
Council formed ?

(A) May 30-31, 1982 by Dr. D. D.
Pant
(B) August 15, 1958 by Govind
Ballabh Pant
(C) May 30-31, 1988 by Soban
Singh ]ina
(D) November 9, 2000 by
Nityarnand Swami

Answer.C

15. To which—Wadia Institute of
Dehradun is related ?

(A) Music
(B) Geology
(C) Archaeology
{D) Engineering ‘

Answer.B

16. Which of the following is not
properly matched ?

(A) Chandi Prasad Bhatt
-— Environment
(B) Bachhendri Pal
-— Mountaineering
(C) jaspal Rana — Literature
(D) B. C. Khanduri —P0litics

Answer.C

17. Who among the following is
called the ’Gandhi’ of Uttara
khand 7

(A) Sunder La1Bahuguna
(B) Indramani Badoni
(C) Chandi Prasad Bhatt
(D) Hemwati Nandan Bahuguna

Answer.B

18. Who established the ’Santikunj’
in Haridwar ?

(A) Swami Ramteertha
(B) Swami Sahajanand
(C) Pt. Sri Ram Sharma
(D) Vivekanand

Answer.C

19. Who was the founder of Katorie’s
dynasty ?

(A) Basant Dev
(B) Nimber Dev
(C) Lakhan Pal Dev
(D) Subhik Raj Dev

Answer.A
A
20. Who made Garhwal Painting ?

(A) Mukundilal
(B) Gumani Pant
(C) Maula Ram
(D) V ishvambhar Datt Chandola

Answer.C

21. When did H.N.B. Garwal University get the status of Central
University ?

(A) January 15, 2009
(B) August 15, 2009
(C) March 15, 2009
(D) january 26, 2009

Answer.A

22. Where did Mahatma Gandhi
wrote ’Anashakti Yoga Tika’ ?

(A) Kausani
(B) Almara
(C) Haridwar
(D) Pauri

Answer.A

23. Who is known as hero of
Peshawar incident ?

(A) Keshar Singh Rawat
(B) Veer Chandra Singh
Garhwali
(C) Harak Singh Rawat
(D) Narayan Singh Gousai

Answer.B

24. When did Martyr ’Shri Dev
Suman’ die ?

(A) Iuly 24, 1943
(B) ]u1y 22, 1944
(C) ]uly 24, 1944
(D) ]u1y 25, 1944

Answer.D

25. Who led the Chipko Movement ?

(A) Gaura Devi
(B) SaralaBel1an
(C) Radha Bhatt
(D) Teelu Rauteli

Answer.A

26. The founder of ’Gadar Party’
was-

(A) Vasudev Phadke
(B) Vinay Darnodar Savarkar
(C) Bhagat Singh
(D) Lala Hardayal

Answer.D

27. In which year ’SALT” incident
took place ?

(A) September 5, 1942
(B) September 6, 1942
(C) September 10, 1942
(D) September 8, 1942

Answer.A

28. From which year ’A1mora
Akhbar’ published ?

(A) 1871 (B) 1771
(C) 1971 (D) 1870

Answer.A

29. Which one of the following pairs
(Pr0duct—C0untry) is not
correctly matched ?

(A) Tea — Sri Lanka
(B) Olive – Tunisia
(C) Banana — Costa Rica
(D) Coffee — Cuba

Answer.D

30. Which of the following is cold•
ocean current ?

(A) Gulf-Stream
(B) Labrador
(C) Kuroshio
(D) None of the above

Answer.B

31. Which of the following countries
in South America is largest in
Area ?

(A) Argentina (B) Bolivia
(C) Brazil (D) Chile

Answer.C

32. Which of the following ports is
not of Western coast in India ?

(A) New Mangalore
(B) Kandla
(C) Mumbai
(D) Haldia

Answer.D

33. Where Mount Cotopaxi (highest
active volcano in world) is located ?

(A) Ecuador (B) Peru
(C) Tanzania (D) ]apan

Answer.A

34. EI Nino is related to-

(A) Climate (B) Forest
(C) Film (D) Plant

Answer.A

35. Which of the following State has
the longest coast line ?

(A) Maharashtra
(B) Tamil Nadu
(C) Andhra Pradesh
(D) Gujarat

Answer.D

36. The formation of ’Yardang’ is
caused by-

(A) Erosion by wind
(B) Deposition by wind
(C) Transportation by wind
(D) None of the above

Answer.A

37. The oldest mountain in India is-

(A) Satpura (B) Nilgiri
(C) Himalaya (D) Aravali

Answer.D

38. In which country the [COIN Belt’
is located ?

(A) Brazil (B) U.S.A.
(C) Australia (D) Russia

Answer.B

39. During the month of January at
which one of the following
places you will find the sunlight
for the maximum duration ?

(A) Bhopal
(B) Shimla
(C) Chennai
(D) Kanya Kumari

Answer.D

40. Where is Kalahari desert ?

(A) South~West Africa
(B) West Africa
(C) West Asia
(D) Western Australia

Answer.A

41. Where Mediterranian Sea is
located ?

(A) Between Africa and Europe
(B) Between North America and
South America
(C) Between Asia and Japan
(D) Between U.K. and France

Answer.A

42. Grand Bank is located in-

(A) Indian Ocean
(B) Atlantic Ocean
(C) Pacific Ocean
(D) Arctic Sea

Answer.D

43. Nepanagar is related to which
Industry ?

(A) Fertilizers
(B) Cotton Textile
(C) Jute
(D) Newsprint Paper

Answer.B

44. In which State Dabhol project is
located ?

(A) Andhra Pradesh
(B) MadhyaPradesh
(C) Maharashtra
(D) Uttarakhand

Answer.C

45. ln which month Quit India
Movement of 1942 started ?

(A) January (B) July
(C) August (D) September

Answer.C

46. Indian National Congress was
established in-

(A) 1885
(B) 1906
(C) 1905
(D) None of the above

Answer.A

47. Who has the power to Constitute
a new State in the Union of
India 7

(A) President of India
(B) Parliament of India
(C) State Assembly
(D) None of the above
Answer.B

48. Lengthwise which one of the
following is the largest ?

(A) Himalayas
(B) Alps
(C) Great Dividing Range
(D) Andes

Answer.D

49. In which Article, the Fundamental Duties are incorporated
in our Constitution ?

(A) Article 51 A
(B) Article 52
(C) Article 49
(D) None of the above

Answer.A

50. After independence of India the
first general elections were held

(A) 1950 (B) 1951-52
(C) 1949 (D) 1948

Answer.B

loading...