Showing posts with label SEBI. Show all posts
Showing posts with label SEBI. Show all posts

Thursday, October 14, 2010

SEBI ASSISTANT MANAGER OFFICERS EXAM


Syllabus & General Awareness Model Paper for SEBI Asst. Manager Officer Grade A – General Stream

Syllabus for Written Examination (WE)
Written Examination (WE):

Objective type (Multiple Choice) for 200 marks

Date: Sunday 05/12/2010.
For General Stream /Research Stream: Tests for

  1. English Language
  2. Quantitative Aptitude
  3. Reasoning ability
  4. General Awareness

For Legal Stream/ Technical Stream (Information Technology, Civil Engineering and Electrical
Engineering)/ Official Language Stream/:

  1. English Language,
  2. Reasoning ability
  3. Quantitative Aptitude
  4. General Awareness
  5. Professional Knowledge.

Model paper GENERAL AWARENESS

1. Railway rolling stock is not manufactured at

(a) Ahmedabad

(b) Madras

(c) Kapurthala

(d) Varanasi

Ans. (a)

2. Which industry in India was worst affected be cause of the partition?

(a) Paper and Iron

(b) Cotton and Sugar

(c) Jute and Cotton

(d) Engineering and Cement

Ans. (c)

3. A large sized nitrogenous plant based on the gas supplied through Hazira-Bijapur-Jagdishpur pipeline is being set up at

(a) Hazira

(b) Bijapur

(c) Jagdishpur

(d) Babrala

Ans. (a)

4. Fazilka-Abohar region is noted for

(a) luxurious growth of cotton

(b) prosperous cotton textile industry

(c) cottage and handicrafts industry

(d) None of these

Ans. (b)

5. In which industry is sal wood used mostly?

(a) Railway sleepers

(b) Matches

(c) Paper

(d) None of these

Ans. (a)

6. Which of the following is the principal reason for the concentration of heavy industries in the South Bihar region?

(a) Availability of cheap labour

(b) Availability of capital

(c) Availability of raw materials in the region

(d) Nearness to Calcutta

Ans. (c)

7. Out of the following, India earns the maximum foreign exchange from the export of

(a) leather goods

(b) engineering goods

(c) handicrafts

(d) electronic goods

Ans. (c)

8. Kandla, situated on the Gulf of Kachchh, is well known for which of the following?

(a) Cutting and polishing of diamonds

(b) Export processing zone

(c) Centre for marine food products

(d) Traditional art and craft centre

(e) Ship building industry

Ans. (b)

9. The main centre of diamond cutting industry in India is

(a) Panna

(b) Kolar

(c) Surat

(d) Agra

(e) Jaipur

Ans. (e)

Please verify as it may be SURAT also

10. The Himalayan region inspite of having raw material for paper and pulp industry could not develop so far. Which of the following is the most important factor for this?

(a) Non-availability of hydroelectric power in the area

(b) Less demand of paper in the market

(c) Non-availability of cheap labour in the area

(d) Poor means of transport in the region

Ans. (d)

11. As per the latest figures available, out of the total sugar production in India, Maharashtra contributes about

(a) 23%

(b) 17%

(c) 40%

(d) 32%

Ans. (a)

12. Where is the Hindustan Shipyard located?

(a) Cochin

(b) Vishakhapatnam

(c) Bombay

(d) Calcutta

Ans. (b)

13. The ‘satellite freight city’ is being developed near which of the following cities?

(a) Calcutta

(b) Bangalore

(c) Kandla

(d) Gurgaon

(e) New Bombay

Ans. (d)

14. Which of the following states accounts for the largest share of industrial production and capital investment?

(a) West Bengal

(b) Karnataka

(c) Gujarat

(d) Maharashtra

Ans. (d)

15. Consider the following statements:

The Rourkela steel plant obtains

1. hydel power from the Hirakud dam

2. coking coal from Jharia coalfields

3. iron ore from Baba Budon hills

Of these statements, the correct ones are:

(a) 1 and 2

(b) 1 and3

(c) 2 and 3

(d) 1, 2 and 3

Ans. (c)

16. A group of tourists is interested in visiting some beaches in India. Which of the following groups of cities would you suggest?

A. Calcutta, Bangalore, Baroda

B. Ahmedabad, Ranchi, Hyderabad

C. Bombay, Goa, Madras

(a) Only A

(b) Only B

(c) Only C

(d) Both A and B

(e) Both A and C

Ans. (c)

17. Which of the following cities is situated on the bank of river Saryu?

(a) Patna

(b) Ayodhya

(c) Varanasi

(d) Allahabad

Ans. (b)

18. India conducted its first underground nuclear test

(a) Rajasthan

(b) Gujarat

(c) Kerala

(d) Karnataka

Ans. (a)

19. Of the following cities, which one is situated along the banks of river Sabarmati?

(a) Patna

(b) Hyderabad

(c) Nasik

(d) Ahmedabad

Ans. (d)

20. Which of the following states in India is the largest in area?

(a) Maharashtra

(b) Uttar Pradesh

(c) West Bengal

(d) Madhya Pradesh

Ans. (d)

21. Which of the following cities is known as ‘Pink City’?

(a) Gwalior

(b) Lucknow

(c) Hyderabad

(d) Alwar

(e) Jaipur

Ans. (e)

22. Indian Standard Time is the time at which of the following longitudes East of Greenwich?

(a) 30°

(b) 68°

(c) 82 .5 °

(d) 97°

Ans. (c)

23. Which of the following places is not associated with India’s space programme?

(a) Bangalore

(b) Arvi

(c) Trombay

(d) Sriharikota

Ans. (c)

24. Garo and Khasi tribes are mainly found in

(a) Manipur

(b) Meghalaya

(c) Mizoram

(d) Chhota Nagpur

Ans. (b)

25. In terms of the area of the countries, India ranks in the world.

(a) 5th

(b) 6th

(c) 7th

(d) 11th

Ans. (c)

26. Which is the most urbanized state in India?

(a) Punjab

(b) Tamil Nadu

(c) Gujarat

(d) Maharashtra

Ans. (d)

27. In addition to the entire Union Territory of Delhi, the National Capital Region covers parts of the states of

(a) Haryana, Himachal Pradesh and Uttar Pradesh

(b) Haryana, Punjab and Uttar Pradesh

(c) Haryana, Rajasthan and Punjab

(d) Haryana, Rajasthan and Uttar Pradesh

Ans. (d)

28. ‘Ghotul’, a tribal youth dormitory is found among the

(a) Oraon of Bihar

(b) Bhutia of West Bengal

(c) Garo of North East India

(d) M of Madhya Pradesh

Ans. (d)

29. Which one of the following organizations is responsible for production of topographical sheets?

(a) Geological survey of India (GSI)

(b) National Atlas and Thematic Mapping Organisation (NATMO)

(c) Indian Meteorological Department (IMD)

(d) Survey of India (501)

Ans. (d)

30. In terms of area, which of the following is the smallest state in India?

(a) Sikkim

(b) Goa

(c) Nagaland

(d) Tripura

Ans. (b)

31. India’s oldest planetarium is located at

(a) Calcutta

(b) Bombay

(c) Patna

(d) Ahmedabad

Ans. (a)

32. Consider the following satellites put into orbit by India

1. Bhaskara

2. INSAT-1 B

3. Rohini

4. APPLE

Among these, geostationary satellites include

(a) l, 3 and 4

(b) 1 and 3

(c) 2 and 4

(d) 2, 3 and 4

Ans. (c)

33. What is SLV-3?

(a) Communication satellite

(b) India’s space launching vehicle

(c) Space launching pad

(d) None of these

Ans. (b)

34. Which one of the following is the most important reason for the establishment of the Vikram Sarabhai Space Centre at Thumba?

(a) The sea is near to the place in the East, West and South directions.

(b) It is a place near to a city in India, which is nearest to the geographic Equator.

(c) It is situated on the Geomagnetic Equator

(d) Outer space near Thumba exhibits queer atmospheric phenomena.

Ans. (a)

35. The first submarine built by India is

(a) INS Shalki

(b) INS Ganga

(c) INS Godavari

(d) INS Himgiri

Ans. (a)

36. The satellite Aryabhatta was built at

(a) Hassan

(b) Thumba

(c) Bangalore

(d) Sriharikota

Ans. (c)

37. In which of the following regions is ‘Dandakaranya’ located?

(a) Uttar Pradesh and Orissa

(b) Maharashtra, Orissa and M.P.

(c) Nepal and Bihar

(d) Orissa, MR and Andhra Pradesh

Ans. (d)

38. Onge tribe is mainly settled in which of the following States / Union Territories?

(a) Bihar

(b) Nagaland

(c) Lakshadweep

(d) Meghalaya

(e) Andaman & Nicobar

Ans. (d)

39. Which of the following places is not associated with the launching of the space satellites?

(a) Kourou

(b) Sriharikota

(c) Cape Kennedy

(d) Hassan

Ans. (d)

40. INSAT – 2B was launched from

(a) Sriharikota

(b) Thumba

(c) Moscow

(d) Kourou

Ans. (d)

41. What is the percentage of geographical area of India in the world area?

(a) 2.3%

(b) 3.2%

(c) 4%

(d) 5%

Ans. (a)

42. India- built remote sensing satellite Bhaskara II was put into space with the help of

(a) an intercosmos rocket from a soviet cosmodrome

(b) an SLV-3 rocket from Thumba

(c) an Ariana from French Guiana

(d) None of the above

Ans. (a)

43. Which one of the following is known as the Pearl City?

(a) Cochin

(b) Tuticorin

(c) Masulipatnam

(d) Rameshwaram

Ans. (b)

44. In which of the following places is India’s second satellite launching station being

developed?

(a) Sriharikota

(b) Trombay

(c) Hyderabad

(d) Vishakhapatnam

(e) Balasore

Ans. (e)

45. The highest number of tribal population in Tamil Nadu is

(a) Todas

(b) Irulas

(c) Kodas

(d) Malayalis

Ans. (a)

46. Kukis belong to which state?

(a) Nagaland

(b) Tripura

(c) Manipur

(d) Arunachal Pradesh

(e) Mizoram

Ans. (c)

47. Which one of the following pairs is not correct?

(a) Sriharikota – India’s satellite launching centre

(b) Bangalore – India’s space application centre

(c) Thumba - India’s first earth satellite station

(d) SLV-3 - India’s four stage rocket

Ans. (c)

48. In Mizoram, the settlement pattern is mostly of ‘linear type’ along the ridges because

(a) the ridges are cooler than the valleys

(b) the valleys are densely forested

(c) the valleys are cooler than the ridges

(d) accessibility is easier on the ridge tops

Ans. (c)

49.The city of Surat is situated on the bank of the river

(a) Krishna

(b) Kaveri

(c) Tapti

(d) Godavari

Ans. (c)

50. The first district in India to have telephones in all its villages is

(a) Dakshina Kannada

(b) Nellore

(c) Gurdaspur

(d) Ahmednagar

Ans. (a)

loading...