Showing posts with label PSC EXAMS. Show all posts
Showing posts with label PSC EXAMS. Show all posts

Tuesday, October 19, 2010

Uttrakhand Public Service Commission lecturer Exam Solved Paper

1. The founder of ‘Gadar Party’ was?
(A) Vasudev Phadke
(B) Vinay Damodar Savarkar
(C) Bhagat Siagh
(D) Lala Hardayal

2. In which year ‘SALT’ incident took place?
(A) September 5, 1942
(B) September 6, 1942
(C) September 10, 1942
(D) September 8, 1942

3. Which one of the following pairs of (Product—Country)is not correctly matched?
(A) Tea — Sri Lanka
(B) Olive — Tunisia
(C) Banana — Costa Rica
(ID) Coffee — Cuba

4. Which of the following is cold- ocean current?
(A) Gulf-Stream
(B) Labrador
(C) Kuroshio
(D) None of the above

5. Which of the following countries in South America is largest in Area?
(A)Argentina
(B)Bolivia
(C)Brazil
(D)Chile

6. Which of the following ports is not of Western coast in India?
(A) New Mangalore
(B) Kandla
(C) Mumbth
(D) Haldia

7. Where Mount Cotopaxi (highest active volcano in world) is located?
(A) Ecuador
(B) Peru
(C) Tanzania
(D) Japan

8. El Nino is related to?
(A)Climate
(B) Forest
(C)Film
(D) Plant

9. Which of the following State has the longest coast line?
(A) Maharashtra
(B) Tamil Nadu
(C) Andhra Pradesh
(D) Gujarat

10. The formation of ‘Yardang’ is caused by?
(A) Erosion by wind
(B) Deposition by wind
(C) Transportation by wind
(D) None of the above

11. The oldest mountain in India is?
(A) Satpura
(B) Nilgiri
(C) Himalaya
(D) Aravali

12. In which country the ‘Corn Belt’ is located?
(A)Brazil
(B) U.S.A.
(C) Australia
(D) Russia.

13. During the month of January at which one of the following places you will find the sunlight for the maximum duration?
(A) Bhopal
(B) Shinila
(C) Chennai
(D) Kanya Kumari

14. Where is Kalahari desert?
(A) South-West Africa
(B) West Africa
(C) West Asia
(D) Western Australia

15. Where Mediterranian Sea is located?
(A) Between Africa and Europe
(B) Between North America and South America
(C)Between Asia and Japan
(D)Between U.K. and France

16. Grand Bank is located in?
(A) Indian Ocean
(B) Atlantic Ocean
(C) Pacific Ocean
(D) Arctic Sea

17. Nepanagar is related to which Industry?
(A) Fertilizers
(B) Cotton Textile
(C) Jute
(D) Newsprint Paper

18. In which State Dabhol project is located?
(A) Andhra Pradesh
(B) Madhya Pradesh
(C) Maharashtra
(D) Uttarakhand

19. In which month Quit India Movement of 1942 started?
(A) January
(B) July
(C) August
(D) September

20. Indian National Congress was established in?
(A)1885
(B)1906
(C)1905
(D) None of the above

21. Who has the power to Constitute a new State in the Union of India?
(A) President of India
(B) Parliament of India
(C) State Assembly
(D) None of the above

22. Lengthwise which one of the following is the largest?
(A) Himalayas
(B) Alps
(C) Great Dividing Range
(D) Andes

23. In which Article, the Fundamental Duties are incorporated in our Constitution?
(A)Article 51 A
(B)Article 52
(C)Article 49
(D) None of the above

24. After independence of India the first general elections were held
in which year?
(A)1950
(B)1951-52
(C)1949
(D)1948

25. In case the President resigns from his office, he will address his resignation letter to?
(A) The Vice President
(B) Speaker of the Lok Sabha
(C) Prime Minister
(D) Chief Justice of India

26. To which State Article — 370 is applicable?
(A) Manipur
(B) Nagaland
(C) Jammu and Kashmir
(D) Mizoram

27. Under which Article of the Constitution of India, amendment is made in the Constitution?
(A)Article 368
(B)Article 350
(C)Article 320
(D) None of the above

28. At present how many schedules are there in our Constitution?
(A) 08 Schedules
(B) 09 Schedules
(C) 12 Schedules
(D) 10 Schedules

29. The aim of Poona Pact was?
(A) Hindu-Muslim unity
(B) Representation to the depressed class
(C) Special right to the native states
(D) Review of Dyarchy

30. The newspaper ‘Al-Hilal’ was brought out by?
(A) M. A. Ansari
(B) Maulana Abul Kalam Azad
(C) Hakim Ajmal Khan
(D) Muhammad Iqbal

31. In which of the following year the separate electorate for Muslim in India was introduced?
(A)1909
(B) 1915
(C)1919
(D) 1935

32. The first-split in Indian National Congress took place in which of its session ?
(A) Surat
(B) Poona
(C) Nagpur
(D) Bombay

33. In which year the capital of India was shifted from Calcutta to
Delhi by Britishers?
(A)1910
(B) 1911
(C)1912
(D) 1915

34. ‘Swaraj is my birth right and I shall have it.’ Who among the following said this?
(A) Mahatma Gandhi
(B) Jawahar Lal Nehru
(C) Bal Gangadhar Tilak
(D) Lala Lajpat Rai

35. Which one of the following Fundamental Right can’t be suspended even during the emergency?
(A) Right of Equality
(B) Right of Freedom of Expression
(C) Right to Constitutional Remedies
(D) Right to Life and Personal Liberty

36. The name of the Committee to enquire into the ‘Jalianwala Bag’ massacre was?
(A) Butler Committee
(B) Simon Commission
(C) Hunter Committee
(D) Raymond Commission

37. The ‘Mopala’ revolt of 1921 took place in?
(A) Telangana
(B) Vidarbh
(C) Malabar
(D) Marathwara

38. Who among the following pleaded ‘Indian National Army’ case at ‘Red Fort’?
(A) Bhulabhai Desai
(B) Asaf Ali
(C) Rajendra Prasad
(D) C. Rajgopalachari

39. Open market operations are a part of?
(A) Monetary Policy
(B) Fiscal Policy
(C) Foreign Trade Policy
(D) Industrial Policy

40. NABARD is?
(A) An Autonomous PublicSector Institution
(B) A Subsidiary of S.B.I. (State Bank of India)
(C) A Nationalised Public Sector Bank
(D) An Apex Agricultural Bank

41. Fiscal Policy is concerned with?.
(A) Export and Import
(B) Public Revenue and Expenditure
(C) Issue of Currency
(D) Population Control

42. Who of the following did form the ‘Home Rule Society’ in England for revolutionary activities?
(A) Bhikaji Cama
(B) Rash Bthari Bose
(C) Madan Lal Dhingra
(D) Shyamji Krishna Verma

43. One among the following is not a Central Government tax.
(A) Income tax
(B) Custom tax
(C) Land revenue
(D) Central excise

44. One among the following is the Chairman of the 13th Finance
Commission.
(A) Dr. C. Rangarajan
(B) Dr. Vijay Kelkar
(C) Dr. S. Acharya
(D) Dr. Y. V. Reddy

45. Bharat Nirman Yojana is associated with the development of?
(A) Urban infrastructure
(B) Rural infrastructure
(C) Bridges and roads
(D) Information technology

46. Foreign Exchange Reserves of India are kept in the custody of?
(A) International Bank for Reconstruction and Development
(B) International Monetary Fund
(C) Government Treasury
(D) Reserve Bank of India

47. The agency estimating the National Income of India is?
(A) Reserve Bank of India
(B) Planning Commission
(C) Ministry of Finance
(D) Central Statistical Organisation

48. The largest Dam in India is?
(A) Bhakra Dam
(B) Nagarjun Dam
(C) Hirakud Dam
(D) Kosi Dam

49. What is the common name of Deuterium Oxide?
(A) Water
(B) Ozone
(C) Heavy water
(D) Rust

50. In which State of India Nathula Pass is located?
(A) Silckim
(B) Uttarakhand
(C) Uttar Pradesh
(D) Himachal Pradesh

51. How many diagonals can be drawn in a Pantagon?
(A)7
(B)5
(C)8
(D) 10

52. Which of the following is not a
fruit?
(A) Torato
(B) Cucumber
(C) Pumpkin
(D) Potato

53. Haemoglobin contains?
(A)Copper
(B) Silver
(C)Gold
(D) Iron

54. Which blood group is considered as universal donor?
(A)B
(B)O
(C)A
(D) AB

55. In which country Copenhagen talks for climate summit was
held in 2009?
(A)Italy
(B) germany
(C)Canada
(D) Denmark

56. Ascorbic add is?
(A) Vitamin A
(B) Vitamin D
(C) Vitamin C
(D) Biotin

57. Which compound is used as a
refrigerant?
(A) CF2Cl2
(B) CCl4
(C) CF4
(D) CH3COCH3

58. Sound waves do not travel in?
(A) Hydrogen
(B) Vacuum
(C)Iron
(D) Water

59. If a doctor gives you 5 pills and told you to take them after every five hours. How long would you take to finish them?
(A) 25 hours
(B) 20 hours
(C) 30hours

60. The line spectrum observed in the visible region of hydrogen atom is named as?
(A) Balmer
(B) Lyman
(C) Paschan
(D) Pfund

61. Diabetic patients are deficient in the production of?
(A) Glycine
(B) Haemoglobin
(C) Histamine
(D) Insulin

62. The intensity of an earthquake is measured with a?
(A) Lactometer
(B) Barometer
(C) Polygraph
(D) Sismograph

63. If pressure at a certain depth in sea water is P1 and at the same depth in river water is P2 then—
(A) P1=P2
(B) P1
P2
(D) P1- P2= atmospheric pres sure

64. Which of the following radiations has shortest wavelength?
(A) Radio waves
(B) ultraviolet rays
(C) Infrared rays
(D) Micro waves

65. Ice bags float in water because density of ice is?
(A) Greater than the density of water
(B) Less than the density ofwater
(C) Equal the density of water
(D) None of these

66. Brass is an alloy that is made up of?
(A) Zinc and Sulphur
(B) Zinc and Magnesium
(C) Zinc and Copper
(D) Copper and Sulphur

67. The form of nitrogen absorbed by plant is?
(A) Nitrite
(B) Nitrate
(C) Ammonia
(D) Nitrogen

68. Animal with longest life is?
(A) Elephant
(B) Dog
(C) Crocodile
(D) Tortoise

69. Arjuna Award winner Saina Nehwal is associated with which game?
(A) Tennis
(B) Hockey
(C) Badminton
(D) Golf

70. Santosh Trophy is related to which game?
(A) Hockey
(B) Cricket
(C) Football
(D) Basketball

Answers :

1 D
2 A
3 D
4 B
5 C
6 D
7 A
8 A
9 D
10 A
11 D
12 B
13 D
14 A
15 A
16 B
17 D
18 C
19 C
20 A
21 B
22 D
23 A
24 B
25 A
26 C
27 A
28 C
29 B
30 B
31 A
32 A
33 C
34 C
35 D
36 C
37 C
38 A
39 A
40 B
41 B
42 D
43 C
44 B
45 B
46 D
47 D
48 C
49 C
50 A
51 B
52 D
53 D
54 B
55 D
56 C
57 A
58 B
59 B
60 A
61 D
62 D
63 C
64 B
65 B
66 C
67 B
68 D
69 C
70 C
loading...