Showing posts with label PREVIOUS PAPERS. Show all posts
Showing posts with label PREVIOUS PAPERS. Show all posts

Sunday, October 10, 2010

Uttarakhand P.C.S. (J) (Pre.) Exam., 2009 General Knowledge Paper

Uttarakhand P.C.S. (J) (Pre.) Exam., 2009
(Held on 7-3-2010)
General Knowledge

1. How many languages are there in the Eighth Schedule of the Constitution of India ?
(A) 16
(B) 18
(C) 20
(D) 22
Ans : (D)

2. Article 340 of the Indian Constitution deals with—
(A) Backward Classes Commission
(B) Election Commission
(C) Union Public Service Commission
(D) Finance Commission
Ans : (A)

3. In which year ‘Advocate’s Welfare Fund Act’ was enacted by Parliament of India ?
(A) 1999
(B) 2001
(C) 2003
(D) 2008
Ans : (B)

4. In which one of the following cases it has been held that prohibition on sale of eggs within municipal area of Rishikesh is not violative of Article 19(1)g of the Constitution ?
(A) B. R. Enterprise Vs. State of U.P.
(B) Sreeniwas General Traders Vs. State of Uttarakhand
(C) Om Prakash Vs. State of U.P.
(D) C. K. Jain Vs. State of Uttaranchal
Ans : (C)

5. ‘Right to Information’ is defined under—
(A) Section 2(f) of the Right to Information Act, 2005
(B) Section 2(j) of the Right to Information Act, 2005
(C) Section 4 of the Right to Information Act, 2005
(D) Section 2(b) of the Right to Information Act, 2005
Ans : (B)

6. In Uttarakhand Legislative Assembly one member is nominated from—
(A) Christian Community
(B) Muslim Community
(C) Anglo-Indian Community
(D) Parsi Community
Ans : (C)

7. A Supreme Court’s Judge retires at an age of—
(A) 58 years
(B) 70 years
(C) 62 years
(D) 65 years
Ans : (D)

8. Who is the head of the ‘State-Executive’ ?
(A) The State Legislature Assembly
(B) The State Cabinet
(C) The Chief Minister
(D) The Governor
Ans : (D)

9. Case of I. R. Coelho V. State of Tamil Nadu is related with—
(A) Judicial review of Article 356 of the Constitution
(B) Judicial review of Article 226 of the Constitution
(C) Judicial review of Ninth Schedule Laws
(D) Judicial review of action taken by Speaker under Article 105 of the Constitution
Ans : (C)

10. Humanisation and decrimanisation of attempts to suicide was recommended by—
(A) 210th Report of Law Commission
(B) 212th Report of Law Commission
(C) 216th Report of Law Commission
(D) 215th Report of Law Commission
Ans : (A)

11. Jaya Bachchan V. Union of India, A.I.R. 2006 S.C. 2119 is related with—
(A) Article 102(1)(a) of the Constitution
(B) Article 109 of the Constitution
(C) Article 190 of the Constitution
(D) Article 226 of the Constitution
Ans : (A)

12. Joint Meeting of both Houses of Parliament is chaired by—
(A) President of India
(B) Chairman of Rajya Sabha
(C) Speaker of Lok Sabha
(D) None of the above
Ans : (C)

13. Who among the following was the Chairman of the Sixth Pay Commission ?
(A) Justice A. K. Majumdar
(B) Justice B. N. Srikrishna
(C) Justice A. R. Lakshmanan
(D) Justice R. C. Lahoti
Ans : (B)

14. ‘www’ on the internet stands for—
(A) Words Words Words
(B) Wide Word Words
(C) World Wide Web
(D) When Where Why
Ans : (C)

15. To which of the following companies, the Delhi High Court has ordered to remove its ‘Logo’ ?
(A) Pepsico India
(C) Reliance Petrochemicals
(D) None of the above
Ans : (A)

16. The Article of the Indian Constitution which automatically become suspended on Proclamation of Emergency is—
(A) Article 14
(B) Article 19
(C) Article 21
(D) Article 32
Ans : (B)

17. Which State in India implemented the ‘Panchayati Raj System’ first ?
(A) Rajasthan
(B) Maharashtra
(C) Bihar
(D) Uttar Pradesh
Ans : (A)

18. In India, which institution holds ultimate authority to accept ‘Five Year Plans’ ?
(A) Planning Commission
(B) National Development Council
(C) Central Cabinet
(D) Parliament
Ans : (B)

19. On whose recommendation the financial distribution between the ‘Union’ and ‘States’ takes place ?
(A) The Finance Commission
(B) The National Development Council
(C) The Planning Commission
(D) The Inter-State Council
Ans : (A)

20. Who is to certify that any bill is a Money Bill ?
(A) Finance Minister
(B) Speaker of Lok Sabha
(C) Prime Minister
(D) None of the above
Ans : (B)

21. The Court which has jurisdiction over election disputes under Section 80 of the Representation of People Act, 1951 is—
(A) Supreme Court
(B) High Court
(C) District Court
(D) Election Tribunal
Ans : (B)

22. Who can remove Election Commissioner from his office ?
(A) Chief Election Commissioner
(B) Prime Minister
(C) Home Minister in the same way as the Judge of the High Court can be removed
(D) President of India on the recommendation of Chief Election Commissioner
Ans : (D)

23. In which of the following cases constitutionality of the Central Educational Institutions (Reservation in Admissions) Act, 2006 was challenged ?
(A) Ashok Kumar Thakur Vs. Union of India
(B) Ashok Kumar Vs. State of U.P.
(C) Ashok Kumar Thakur Vs. State of Bihar
(D) None of the above
Ans : (A)

24. How many times the emergency has been proclaimed in India on the ground of internal disturbance ?
(A) Once
(B) Twice
(C) Thrice
(D) Never
Ans : (A)

25. In which year financial emergency was proclaimed under Article 360 in India ?
(A) 1962
(B) 1965
(C) 1975
(D) Never
Ans : (D)

26. Who appoints the Chairman of the State Public Service Commission in India ?
(A) The President of India
(B) The President of India in consultation with the Governor of the State
(C) The Governor of the State
(D) Chairman of Union Public Service Commission in consultation with the Governor
Ans : (C)

27. By which Amendment of the Indian Constitution Sikkim was included as full-fledged State of the Indian Territory ?
(A) Thirty-Second Constitutional Amendment
(B) Thirty-Sixth Constitutional Amendment
(C) Forty-Fourth Constitutional Amendment
(D) Forty-Second Constitutional Amendment
Ans : (B)

28. Under hich Article of the Constitution of India, Parliament may admit a new State in the Indian Union ?
(A) In Article 1
(B) In Article 2
(C) In Article 3
(D) In Article 4
Ans : (B)

29. Which of the following is not mentioned in Directive Principles of State policy under the Constitution of India ?
(A) Right to adequate means of livelihood
(B) Right to equal pay for equal work
(C) Promotion of international peace and security
(D) Free and compulsory educationfor children upto fourteen years of age
Ans : (D)

30. The Charter of the United Nations was signed at San- Francisco on—
(A) June 26, 1945
(B) August 15, 1943
(C) January 26, 1946
(D) December 30, 1941
Ans : (A)

31. Where the head office of the United Nations is situated ?
(A) Washington
(B) Geneva
(C) New York
(D) The Hague
Ans : (C)

32. How many members are in the Security Council ?
(A) 5
(B) 9
(C) 10
(D) 15
Ans : (D)

33. Which one of the following Article of United Nations Charter is related to the procedure of voting ?
(A) Article 16
(B) Article 18
(C) Article 10
(D) None of the above
Ans : (B)

34. Which one of the following is not one of the principal organ of United Nations ?
(A) Economic and Social Council
(B) Trusteeship Council
(C) International Labour Organization
(D) International Court of Justice
Ans : (C)

35. Two official languages of the United Nations are—
(A) English and Hindi
(B) English and German
(C) English and Urdu
(D) English and French
Ans : (D)

36. The Directive Principles of State Policy in the Constitution of India have been taken from which one of the following ?
(A) The Constitution of Ireland
(B) The Constitution of United States of America
(C) The Constitution of Australia
(D) The Constitution of Canada
Ans : (A)

37. P’s passport was cancelled by the authority without giving him any reasonable opportunity of being heard which was mandatory. In such case—
(A) A writ of mandamus can be issued
(B) A writ of mandamus cannot be issued as the authority has no obligation to act fairly
(C) Since cancellation of passport is always done in interest of security of India, no one can challenge the cancellation
(D) A writ of prohibition can be issued
Ans : (A)

38. The maximum period of continuation of emergency under Article 356 of the Indian Constitution is—
(A) 3 years
(B) 6 months
(C) 1 year
(D) 2 years
Ans : (A)

39. Which one of the following Schedule was added in the Constitution by the 73rd Constitutional Amendment ?
(A) Schedule XII
(B) Schedule VI
(C) Schedule XI
(D) Schedule IX
Ans : (C)

40. The procedure for the removal of Supreme Court Judge is given in—
(A) Article 124 (4)
(B) Article 124 (5)
(C) Article 125
(D) Article 126
Ans : (A)

41. Participation of workers in management of industries is provided under Indian Constitution—
(A) In Article 44 A
(B) In Article 48 A
(C) In Article 43 A
(D) In Article 45
Ans : (C)

42. Article 21-A was added in the Constitution by—
(A) 86th Constitutional Amendment
(B) 88th Constitutional Amendment
(C) 89th Constitutional Amendment
(D) 90th Constitutional Amendment
Ans : (A)

43. Socialist and secular words were added in the Preamble of Indian Constitution by—
(A) 44th Amendment
(B) 42nd Amendment
(C) 45th Amendment
(D) 48th Amendment
Ans : (B)

44. Which one of the following Articles of Indian Constitution is not related to the environmental protection ?
(A) Article 48 A
(B) Article 51 A(i)
(C) Article 51 A(g)
(D) Both (A) and (C)
Ans : (B)

45. In International Court of Justice, there are—
(A) President and 15 other members
(B) President, Vice-President and 15 other members
(C) President, Vice-President and 14 other members
(D) President, Vice-President and 13 other members
Ans : (D)

46. International Human Rights Day is celebrated on—
(A) 26th January
(B) 10th December
(C) 14th July
(D) 26th November
Ans : (B)

47. The Headquarters of International Court of Justice is at—
(A) New York
(B) Geneva
(C) The Hague
(D) Paris
Ans : (C)

48. Sarkaria Commission was set up for the review of relations between—
(A) The Prime Minister and The President
(B) Legislature and Executive
(C) Executive and Judiciary
(D) Centre and States
Ans : (D)

49. Under which Article of the Constitution the Inter-State Council is constituted ?
(A) Article 254
(B) Article 260
(C) Article 263
(D) Article 267
Ans : (C)

50. By which Amendment of the Constitution the Service Tribunals were established ?
(A) 39th Amendment
(B) 44th Amendment
(C) 40th Amendment
(D) 42nd Amendment
Ans : (D)

Sunday, October 3, 2010


General Awareness on



(HELD ON 2-3-2008)

1. The Foreign Exchange Reserve of India are kept in the custody of……
(A) World Bank
(B) International Monetary Fund
(C) Prime Minister Rahat Kosh
(D) Reserve Bank of India
(E) None of these

2. The Reserve Bank of India issues coins and notes of various denominations. At present RBI does not issue coins of which of the following denominations ?
(A) 10 paise
(B) 20 paise
(C) 25 paise
(D) 50 paise
(E) 1·00 Rupee

3. The European Union has adopted which of the following as a common currency ?
(A) Dollar
(B) Dinar
(C) Yen
(D) Peso
(E) Euro

4. Various Banks in the country have installed machines which disburse money to general public. These machines are called……
(A) Coin dispensing machines
(B) ATMs
(C) Debit Card Machines
(D) Ledger Machines
(E) None of these

5. Which of the following names is not associated with the insurance business in India ?
(A) Bajaj Allianz
(D) Tata AIG
(E) GE Money

6. Commodity Exchanges at various places in India are trading in many metals like gold, silver, etc. Many times we read in newspapers that gold no more has emained the highest trading option and has been replaced by a non-traditional metal known as……
(A) copper
(B) steel
(C) zinc
(D) white gold
(E) None of these

7. Which of the following is known as Plastic money ?
1. Demand Draft
2. Credit Card
3. Debit Card
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 2 and 3
(E) All 1, 2 and 3

8. Many a time we see a term in newspapers ‘IPO’. What is the full form of the same ?
(A) Indian Public Offer
(B) Institutional Purchase
(C) Industrial Purchase Order
(D) Indian Purchase Offer
(E) Initial Public Offer

9. Many a times we read in financial newspapers a term/name NMCEX. What is the full form of the same ?
(A) New Multi Capital Exchange
(B) National Medium Commodity Exchange
(C) National Multi Commodity Exchange
(D) Net Marketable Commodity Exchange
(E) None of these

10. Many Banks these days are entering into business of offering loans against property. This business of the banks can be categorized under which of the following heads of banking ?
(A) Corporate Banking
(B) Personal Banking
(C) Merchant Banking
(D) Portfolio Management Service
(E) None of these

11. Which of the following organizations/banks has done a commendable work in the field of micro finance and was awarded Nobel Prize also in the past ?
(A) Gramin Bank of Bangladesh
(E) None of these

12. Nobel Prizes are not given for the performance in the area of…
(A) Literature
(B) Physics
(C) Chemistry
(D) Music
(E) Medical Science

13. In which of the following Hindi films has actor Shahrukh Khan played the role of a Hockey Coach ?
(A) Guru
(B) Chak De India
(C) Om Shanti Om
(D) Jab We Met
(E) None of these

14. Which of the following countries has not made any significant investment in India ?
(A) Japan
(C) Nepal
(D) Britain
(E) France

15. Which of the following is considered an informal method of getting credit/finance ?
(A) Internet Banking
(B) Branch visits
(C) Going to money lenders
(D) Tele Banking
(E) All of these

16. Which amongst the following nations is not a member of the SAARC ?
(A) Bangladesh
(B) Bhutan
(C) Nepal
(D) Maldives
(E) South Africa

17. Which of the following indexes is developed to measure life expectancy, level of literacy, education and standard of living of people in a country ?
(A) Inflation
(B) Sensex
(C) Human Development Index
(E) None of these

18. Which of the following is not a Public Sector Unit/Undertaking/Agency ?
(D) Axis Bank

19. Which of the countries represent letter ‘C’ in the category known as BRIC countries ?
(A) Canada
(B) Chile
(C) Cuba
(D) Croatia
(E) China

20. Who amongst the following addresses the nation on the Independence Day from the ramparts of the Red Fort, Delhi ?
(A) President of India
(B) UPA Chairperson
(C) Speaker of the Lok Sabha
(D) Prime Minister of India
(E) None of these

21. Which of the following awards is given for excellence in the field of sports ?
(A) Kalidas Samman
(B) Dhyanchand Award
(C) Shram Vir Award
(D) Shanti Swarup Bhatnagar Award
(E) None of these

22. Which of the following does not represent the name of a bank working in India ?
(D) Kotak Mahindra
(E) Axis

23. Twenty-20 matches are played in the game of……
(A) Hockey
(B) Football
(C) Badminton
(D) Tennis
(E) Cricket

24. Which of the following deals between India and one major country was put on a hold for some time as India is finding difficult to implement it ?
(A) 123 Pact with USA
(B) Fifth generation fighter plane deal with Russia
(C) Heavy Water deal with Iran
(D) Border talks with China
(E) None of these

25. Which of the following is a type of tax levied by the Govt. on goods and services ?
(E) None of these

1. (D) 2. (B) 3. (E) 4. (B) 5. (E) 6. (D) 7. (D) 8. (E) 9. (C) 10. (B)
11. (A) 12. (D) 13. (B) 14. (C) 15. (C) 16. (E) 17. (C) 18. (B) 19. (E) 20. (D)
21. (B) 22. (C) 23. (E) 24. (A) 25. (D)

Friday, September 24, 2010

Indian Bank P.O. Exam., 2010 Solved Paper

                                      General Awareness
                                                                   (Held on 17-1-2010)

1. The Index of Industrial Production (IIP) is compiled and released by which of the following organizations/ agencies?
(A) Registrar of Companies
(B) Confederation of Indian Industries
(C) Bombay Stock Exchange
(D) Reserve Bank of India
(E) Central Statistical Organisation
Ans : (E)

2. Which of the following states launched a special scheme under which 10 kg of whole wheat flour is sold at a fixed price of Rs. 139 through its select outlets ?
(A) Delhi
(B) Kerala
(C) West Bengal
(D) Uttar Pradesh
(E) None of these
Ans : (A)

3. Which of the following is the abbreviated name of the asset reconstruction company created specifically for small and medium sectors ?
(E) None of these
Ans : (C)

4. Retail investors made Rs. 1•9 lakh crore in market rally, was the news in some major financial newspapers recently. The term ‘Retail investors’, as used in this headline, means which of the following types of stock market investors ?
(A) Promoters of Companies
(B) Individuals
(C) Foreign Institutional Investors
(D) Mutual Funds
(E) Corporate Bodies
Ans : (B)

5. Many times we read in newspapers that some bank(s) has/have to write off certain amount given/advanced by them. In banking terminology, what does ‘write off’ mean ?
(A) Loans sanctioned on paper but bank has yet to make provision for the same so that borrower can withdraw the money
(B) Big corporate loans for which bank has/have to take approval from RBI
(C) Loans for which documentation work is yet to be completed
(D) Bad and uncollectable loans
(E) Those loans which can never become bad or uncollectaebl loans as they are given under some social assistance scheme by the Govt. of India
Ans : (D)

6. Who amongst the following was the chairperson of the ‘Working Group on Benchmark Prime Lending Rate (BPLR)’constituted by the Reserve Bank of India
(A) Dr. K. C. Chakrovorty
(B) Mr. Deepak Mohanty
(C) Mr. Bhaskaran
(D) Mr. O. P. Bhatt
(E) Mr. M. V. Nair
Ans : (B)

7. A bank normally does not have to deal with an issue related to—
(A) Payments and settlement systems
(B) Contractual rights of creditors
(C) Intellectual property rights
(D) Cases of insolvency
(E) Coordination between regulators active in banking/financial sectors.
Ans : (C)

8. As per the news published in various newspapers, Reliance Industries has submitted a bid to acquire petrochemical giant Lyondell Basell. This is a company based in—
(B) Germany
(C) France
(D) Britain
Ans : (E)

9. The new Foreign Trade Policy announced recently by the Govt. of India will be valid upto—
(A) 2014
(B) 2015
(C) 2016
(D) 2020
(E) None of these
Ans : (A)

10. The Committee on Financial Sector Assessment (CFSA) set up by the Reserve Bank of India has also recommended several reforms in which of the following existing laws in India?
(A) Taxation Laws
(B) Commercial Laws
(C) Banking Regulation Laws
(D) Property Laws
(E) All of these
Ans : (C)

11. As per the reports published in various financial newspapers/magazines, exports to Euro zones from various countries and India unexpectedly tumbled again in last two/three months. What does it indicate ?
1. It has raised fresh doubts about the reality of the economic recovery of ‘16 country strong’ Euro zone.
2. Euro has yet to establish its credibility as an acceptable currency. Countries still prefer US$ to any t hoer
currency for major trans-border trades.
3. Euro zone countries do not wish to import much from India.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
Ans : (B)

12. Which of the following governments has recently informed to its creditors that there may be delays in repayment of loans, it has taken from various agencies/organizations all over the world ?
(A) Dubai
(B) Japan
(C) Sri Lanka
(D) Nepal
(E) None of these
Ans : (A)

13. As per existing norms and policies of the RBI, Banks are required to advance how much of their total advances to priority sectors ?
(A) 30%
(B) 35%
(C) 40%
(D) 25%
(E) None of these
Ans : (C)

14. Which of the following was the first Mutual Fund listed on the newly launched Mutual Fund platform on National Stock Exchange ?
(A) UTI Mutual Fund
(B) SBI Mutual Fund
(C) LIC Mutual Fund
(D) Bank of Baroda Mutual Fund
(E) None of these
Ans : (A)

15. As per the newspaper reports, the L&T has tied up with NPCIL to make forgings for nuclear power plants. This joint venture is being developed in—
(A) Chennai
(B) Bangalore
(C) Hazira
(D) Narora
(E) Tarapore
Ans : (C)

16. As per the Reserve Bank of India (RBI), the economic conditions in India are not yet suitable for full convertibility of Rupee. At present rupee is convertible at which of the following accounts ?
1. Fully at Capital Account
2. Fully of Current Account
3. Partially at Trade Account
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Only 1 and 3
(E) None of these
Ans : (B)

17. As per the notification issued by the banks, the ‘third party ATM usage’ will now be restricted to certain withdrawals and limits only. What does it really mean ?
1. The ATM card holders will not be able to withdraw from other banks’ ATMs under any circumstances.
2. Customers of one bank may be able to withdraw only a limited amount from other banks’ ATMs.
3. ATM card holders will have to pay a fee if they withdraw money from other banks’ ATMs frequently.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Only 2 and 3
(E) Only 1 and 3
Ans : (D)

18. Transport of goods by which of the following is free from levy of the Service Tax ?
(A) Indian Railways
(B) Shipping Companies owned by NRIs
(C) All Private Road Transport Companies
(D) By the Transport Corporation of India in its own special containers
(E) None of these
Ans : (A)

19. As per the news published in major newspapers, the Reserve Bank of India (RBI) raised Statutory Liquidity Ratio (SLR) by 100 basis points to 25%. What was/were the reason(s) owing to which RBI raised the SLR ?
1. It will help in reducing liquidity in the market.
2. Inflation will come down substantially.
3. It will facilitate companies to launch their IPOs as the financial climate will become conducive for the same.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 1 and 2
(D) Only 2 and 3
(E) All 1, 2 and 3
Ans : (C)

20. The Securitisation asnd Reconstruction of Financial Assets and Enforcement of Security Interests Act (SARFAESI Act) at present, is not applicable to—
(A) Public Sector Banks
(B) Financial Institutes of the Govt.
(C) Private Banks
(D) Non Banking Financial Companies
(E) Small and Cooperative Banks
Ans : (D)

21. As we all know, the US $ was at a 15 months low against the basket of currencies till recent past. Recently it reached a 14 years low against one of the major currencies. Which of the following is that currency ?
(A) Yuan
(B) Euro
(C) Rupee
(D) Yen
(E) None of these
Ans : (D)

22. The rate of interest, banks charge to its main/major and prime customers is popularly called as—
(A) Risk Premium
(B) Prime Lending Rate
(C) Repo Rate
(D) Reverse Repo Rate
(E) Cost of fund
Ans : (B)

23. Which of the following countries has launched OCEAN SAT-2, a satellite to provide data on its oceans ?
(A) China
(C) France
(D) India
(E) None of these
Ans : (D)

24. Parambikulam-Aliyar Multipurpose project is located in the hills of—
(A) Nilgiri hills range
(B) Periyar hills range
(C) Anamalai hills range
(D) Sahyadri hills range
(E) None of these
Ans : (C)

25. Which of the following organisations/agencies has recently released “World Investment Report : 2009 Transnational Corporations, Agricultural Production and Development” ?
(A) World Bank
(B) Asian Development Bank
(E) None of these
Ans : (C)

26. Which of the following states is in the process of passing two amendments to its municipality and panchayat raj acts to enable women to have 50% seats in all local self government bodies ?
(A) Gujarat
(B) Uttar Pradesh
(C) Kerala
(D) Madhya Pradesh
(E) Delhi
Ans : (C)

27. Which of the following states recently organized an open public court ‘Jan Sunwai’ for the first time to present a public audit of its Special Economic Zones ?
(A) Gujarat
(B) Tamil Nadu
(C) Maharashtra
(D) Kerala
(E) West Bengal
Ans : (C)

28. The National Stock Exchange recently launched Interest Rate Futures (IRF). IRF in fact is a—
(A) New mode of trading specifically for SME sector
(B) Financial mode of trading
(C) Electronic mode of transferring money from one account to another
(D) Safest and fastest mode of trading at all the stock exchanges of India simultaneously
(E) None of these
Ans : (B)

29. What is the full form of UNEP, a term frequently seen in newspapers ?
(A) Universal Notification on Energy Protection
(B) Universal New Education Project
(C) Universal Natural Energy Project
(D) United Nations Education Programme
(E) United Nations Environment Programme
Ans : (E)

30. The Reserve Bank of India has directed all the banks to ensure that the names of their customers, individuals or corporates, do not appear in any list published by the Security Council Committee. This act/directive of the RBI is to ensure which of the following ?
(A) To ensure that the bank loans/advances taken by the individuals/organizations are used only in those activities for which they are taken
(B) To ensure that money deposited in the bank has not come from unknown and unauthorized sources
(C) To ensure that no one visits a foreign nation for any illegal activity by purchasing foreign currency from a bank
(D) To ensure that Indians do not go to a nation where Indians are being targeted for racial discrimination
(E) None of these
Ans : (A)

31. As per the resolution passed in the Pittsburgh Summit of G-20, now more weightage will be given to under-represented nations in the organizations like IMF etc. How much quota will be shifted to such nations in this way ?
(A) 5%
(B) 7%
(C) 10%
(D) 15%
(E) 17%
Ans : (A)

32. As per the decision taken by the Govt. of India, all new players using spectrum band for providing 3-G spectrum mobile service to its customers will have to pay a part of their annual revenue as spectrum charges to the Govt. of India. What is that charge in terms of percentage ?
(A) 1%
(B) 1•5%
(C) 3%
(D) 2•5%
(E) None of these
Ans : (A)

33. Which of the following bodies/agencies recently passed a resolution asking all the nations to sign the Nuclear Non Proliferation Treaty (NPT) without any further delay ?
(A) UN General Assembly
(B) International Atomic Energy Agency (IAEA)
(C) North Atlantic Treaty Organisation (NATO)
(D) South Asian Association of Regional Cooperation (SAARC)
(E) UN Security Council
Ans : (B)

34. Which of the following is not considered as a parameter for defining the Below Poverty Line (BPL) status of a person ?
(A) Food security
(B) Marital Status
(C) Debt
(D) Literacy
(E) Land holdings
Ans : (B)

35. Which of the following countries was successful in retaining ‘ICC Champions Trophy’, the final of which was played in October 2009 ?
(A) New Zealand
(B) Australia
(C) India
(D) South Africa
(E) None of these
Ans : (B)

36. Which of the following countries has been adjudged as the largest exporter of cotton ?
(A) Bangladesh
(B) Brazil
(C) Britain
(D) India
(E) None of these
Ans : (D)

37. Angela Merkel has become the Chancellor of which of the following nations again for a second four-year term ?
(A) Poland
(B) Russia
(C) Ukraine
(D) Germany
(E) None of these
Ans : (D)

38. ‘Maximum City’ is a book written by—
(A) V. S. Naipaul
(B) Vikram Seth
(C) Chetan Bhagat
(D) Kiran Desai
(E) Suketu Mehta
Ans : (E)

39. Which of the following countries has taken over as the Vice Chairman of the Organisation for Economic Cooperation and Development ?
(A) China
(B) South Korea
(C) North Korea
(D) India
(E) Iran
Ans : (B)

40. The Olympic Games 2016 will be organized in the city of—
(A) New Delhi
(B) Paris
(C) Tokyo
(D) New York
(E) Rio de Janeiro
Ans : (E)

41. Which of the following countries has raised objection to India’s efforts to make a 608 km long road link through Jammu and Kashmir, Himachal Pradesh, Uttarakhand, Sikkim and Arunachal Pradesh ?
(A) China
(B) Nepal
(C) Myanmar
(D) Bhutan
(E) Afghanistan
Ans : (A)

42. India has recently signed a Nuclear Pact with which of the following countries which insists on peaceful use of radioactive minerals (Such minerals are in plenty in that country) ?
(A) Mongolia
(B) Thailand
(C) Bangladesh
(D) Sri Lanka
(E) None of these
Ans : (A)

43. India won Compaq Cup Cricket Final (Tri series) 2009 by defeating—
(A) New Zealand
(B) South Africa
(C) Bangladesh
(D) England
(E) Sri Lanka
Ans : (E)

44. Who amongst the following won the 76th National Billiards Championship held in Sept. 2009 ?
(A) Geet Sethi
(B) Dhruv Sitwala
(C) Devendra Joshi
(D) Pankaj Advani
(E) None of these
Ans : (D)

45. Who amongst the following won the Men’s Singles US Open Tennis 2009 ? (played in Sept. 2009)
(A) Juan Martin del Potro
(B) Leander Paes
(C) Lukas Dlouhy
(D) Roger Federer
(E) None of these
Ans : (A)

46. ‘A Good Woman’ is a book written by—
(A) Dario Fo
(B) V. S. Naipaul
(C) Orhan Pamuk
(D) Herta Muller
(E) Danielle Steel
Ans : (E)

47. ASEAN recently signed an agreement called ‘FTA’ with India. What is the full form of ‘FTA’ ?
(A) Foreign Trade Agreement
(B) Full Trade Agreement
(C) Favourite Trade Acknowledgement
(D) Final and Total Approach
(E) Free Trade Agreement
Ans : (E)

48. ‘’CRY’’ is the name of the organization which works for the welfare of—
(A) Cancer Patients
(B) Children
(C) War victims
(D) Senior Citizens
(E) None of these
Ans : (B)

49. Which of the following is/are not called the types of Inflation?
1. Cost push
2. Real wages
3. Demand pull
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Only 1 and 3
(E) Only 2 and 3
Ans : (D)

50. ‘’Mumbai Gold Cup’’ is associated with the game of—
(A) Cricket
(B) Football
(C) Hockey
(D) Badminton
(E) Lawn Tennis
Ans : (C)

Punjab National Bank Clerk Exam., 2010 Solved Paper

                                          Marketing and Computer Knowledge 

 (Held on 4-4-2010) 1. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to the group ?
1. Marketing function includes—
(A) Designing new products
(B) Advertisements
(C) Publicity
(D) After sales service
(E) All of these
Ans : (E)

2. Lead generation can be resorted to by browsing—
(A) Telephone directories
(B) Yellow pages
(C) Internet sites
(D) List of existing customers
(E) All of these
Ans : (E)

3. Effective selling skills depend on—
(A) Effective lead generation
(B) Sales Call Planning
(C) Territory Allocation
(D) Effective communication skills
(E) All of these
Ans : (E)

4. Market Information means—
(A) Knowledge level of marketing staff
(B) Information about marketing staff
(C) Information regarding Share market
(D) Knowledge of related markets
(E) All of these
Ans : (D)

5. Marketing channels mean—
(A) Delivery period
(B) Delivery time
(C) Delivery outlets
(D) Delivery place
(E) All of these
Ans : (E)

6. ‘Buyer Resistance’ means—
(A) Buyer’s interest in the product being sold
(B) Buyer fighting with the seller
(C) Buyer’s hesitation in buying the product
(D) Buyer becoming a seller
(E) Buyer buying the product
Ans : (C)

7. Marketing is the function of—
(A) Sales persons
(B) Production Department
(C) Planning Department
(D) Team leaders
(E) A collective function of all staff
Ans : (E)

8. A DSA means—
(A) Direct Service Agency
(B) Direct Selling Agent
(C) Double Selling Agent
(D) Distribution Agency
(E) None of these
Ans : (B)

9. Service Marketing is resorted to in—
(A) All manufacturing companies
(B) All production houses
(C) Export units
(D) Insurance companies and banks
(E) All of these
Ans : (D)

10. Marketing is—
(A) A skilled person’s job
(B) A one day function
(C) A one time act
(D) Required only when a new product is launched
(E) None of these
Ans : (A)

11. Market share refers to—
(A) Share market prices
(B) Price fluctuation in the market
(C) Share issue floated by the company
(D) Share of wallet
(E) Share of business of the company as compared to peers
Ans : (E)

12. Service Marketing is the same as—
(A) Internet marketing
(B) Telemarketing
(C) Internal Marketing
(D) Relationship Marketing
(E) All of these
Ans : (D)

13. Current Accounts can be freely opened by ………… Find the incorrect answer.
(A) All NRIs
(B) All businessmen
(C) Government departments
(D) Firms and Companies
(E) HUFs
Ans : (E)

14. Buyer Resistance can be overcome by—
(A) Cordial relation between buyer and seller
(B) Good negotiation
(C) Persuasive communication
(D) Good after sales service
(E) All of these
Ans : (A)

15. Cross-selling is useful for canvassing—
(A) Current Accounts
(B) Fixed Deposit Accounts
(C) Student loans
(D) Car loans
(E) All of these
Ans : (E)

16. Market segmentation helps to determine—
(A) Target groups
(B) Sale price
(C) Profit levels
(D) Product life cycle
(E) All of these
Ans : (A)

17. The target group for Car loans is—
(A) Auto manufacturing companies
(B) Car dealers
(C) Taxi drivers
(D) Car purchasers
(E) All of these
Ans : (E)

18. The best promotional tool in any marketing is—
(A) e-promotion
(B) Public Relations
(C) Viral marketing
(D) Word of mouth publicity
(E) Advertisements
Ans : (E)

19. Customisation results in—
(A) Customer exodus
(B) Customer retention
(C) Customer complaints
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (B)

20. The target group for Education Loans is—
(A) All parents
(B) All Professors
(C) All Research Scholars
(D) All Tutorial Colleges
(E) All College Students
Ans : (E)

21. Find the correct sentence.
(A) Higher the price, higher are the sales
(B) More sales persons lead to more sales
(C) Mission statement is part of a Market Plan
(D) Better sales incentives means better performance
(E) All customers are profitable customers
Ans : (C)

22. Good marketing strategy envisages good and proper—
(A) Product development
(B) Promotion and Distribution
(C) Pricing
(D) Relationship management
(E) All of these
Ans : (E)

23. Savings Accounts can be opened by—
(A) All individuals fulfilling KYC norms
(B) All individuals earning more than Rs. 1,00,000 per annum
(C) All individuals above the age of 18
(D) All salaried persons only
(E) All students below the age of 18
Ans : (C)

24. Situation Analysis is useful for—
(A) SWOT Analysis
(B) Analysis of Sales person’s performances
(C) Analysis of capital markets
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (A)

25. Information that comes from an external source and fed into computer software is called—
(A) Input
(B) Output
(C) Throughput
(D) Reports
(E) None of these
Ans : (A)

26. With a CD you can—
(A) Read
(B) Write
(C) Neither Read nor Write
(D) Both Read and Write
(E) None of these
Ans : (D)

27. Errors in a computer program are referred to as—
(A) bugs
(B) mistakes
(C) item overlooked
(D) blunders
(E) None of these
Ans : (A)

28. Which of the following are computers that can be carried around easily ?
(A) Laptops
(B) Supercomputers
(C) PCs
(D) Minicomputers
(E) None of these
Ans : (A)

29. What menu is selected to change font and style ?
(A) Tools
(B) File
(C) Format
(D) Edit
(E) None of these
Ans : (C)

30. Where is the disk put in a computer ?
(A) In the hard drive
(B) In the disk drive
(C) Into the CPU
(D) In the modem
(E) None of these
Ans : (B)

31. A computer’s hard disk is—
(A) an arithmetic and logical unit
(B) computer software
(C) operating system
(D) computer hardware
(E) None of these
Ans : (D)

32. A compiler is used to translate a program written in—
(A) a low level language
(B) a high level language
(C) assembly language
(D) machine language
(E) None of these
Ans : (B)

33. In programming, you use the following keys—
(A) Arrow keys
(B) Function keys
(C) Alpha keys
(D) page up and Page Down keys
(E) None of these
Ans : (A)

34. Which keys enable the input of numbers quickly ?
(A) Function keys
(B) The numeric keypad
(C) Ctrl, shift and alt
(D) Arrow keys
(E) None of these
Ans : (B)

35. Files are organized by storing them in—
(A) tables
(B) databases
(C) folders
(D) graphs
(E) None of these
Ans : (C)

36. The secret code that restricts entry to some programs—
(A) entry-code
(B) passport
(C) password
(D) access-code
(E) None of these
Ans : (C)

37. Advertisements are not required in—
(A) Public Sector banks
(B) Private Sector banks
(C) Government concerns
(D) Profit making companies
(E) None of these
Ans : (C)

38. The most common method of entering text and numerical data into a computer system is through the use of a—
(A) plotter
(B) scanner
(C) printer
(D) keyboard
(E) None of these
Ans : (D)

39. Computer programs are also known as—
(A) operating systems
(B) documents
(C) peripherals
(D) applications
(E) None of these
Ans : (D)

40. A collection of unprocessed items is ………
(A) information
(B) data
(C) memory
(D) reports
(E) None of these
Ans : (B)

41. ……… is when the more powerhungry components, such as the monitor and the hard drive, are put in idle.
(A) Hibernation
(B) Power down
(C) Standby mode
(D) The shutdown procedure
(E) None of these
Ans : (C)

42. ……… is the process of dividing the disk into tracks and sectors.
(A) Tracking
(B) Formatting
(C) Crashing
(D) Allotting
(E) None of these
Ans : (B)

43. A saved document is referred to as a ………
(A) file
(B) word
(C) folder
(D) project
(E) None of these
Ans : (A)

44. Which of the following is the largest unit of storage ?
(A) GB
(B) KB
(C) MB
(D) TB
(E) None of these
Ans : (D)

45. The operating system is the most common type of ……… software.
(A) communication
(B) application
(C) system
(D) word-processing
(E) None of these
Ans : (B)

46. A ……… is approximately one billion bytes.
(A) kilobyte
(B) bit
(C) gigabyte
(D) megabyte
(E) None of these
Ans : (C)

47. A scanner scans—
(A) Pictures
(B) Text
(C) Both Pictures and Text
(D) Neither Pictures nor Text
(E) None of these
Ans : (C)

48. Dumb terminals have terminals and—
(A) Mouse
(B) Speakers
(C) Keyboard
(D) Mouse or Speakers
(E) None of these
Ans : (C)

49. The portion of the CPU that coordinates the activities of all the other computer components is the—
(A) motherboard
(B) coordination board
(C) control unit
(D) arithmetic logic unit
(E) None of these
Ans : (C)

50. A repair for a known software bug, usually available at no charge on the Internet, is called a(n)—
(A) version
(B) patch
(C) tutorial
(E) None of these
Ans : (B)

Haryana School Teachers Eligibility Test (Master/Mistress), 2009 Solved Paper

Haryana School Teachers Eligibility Test (Master/Mistress), 2009
(Held on 13-12-2009)
Social Science

1. What aspiration the doctrine of Lebensraum denotes in the foreign policy of Hitler ?
(A) Colonial expansion of Germany
(B) Membership of League of Nations for Germany
(C) To acquire labourers (workmen) for Germany
(D) Territorial expansion of Germany
Ans : (D)

2. Blue Revolution is related with—
(A) Mineral production
(B) Semi precious stones trade
(C) Fishing
(D) Food processing
Ans : (C)

3. Who appoints the Chief Election Commissioner ?
(A) President
(B) Supreme Court
(C) Prime Minister
(D) Parliament
Ans : (A)

4. GDP is the total value of …… produced during a particular year.
(A) All final goods and services
(B) All intermediate and final goods
(C) All goods and services
(D) All intermediate goods and services
Ans : (A)

5. Which country first granted universal adult franchise ?
(A) New Zealand
(B) America
(C) Germany
(D) Britain
Ans : (C)

6. State, which constituted maximum in rubber production in India, is—
(A) Kerela
(B) Andhra Pradesh
(C) Karnataka
(D) Tamil Nadu
Ans : (A)

7. In which year Mandal Commission was constituted ?
(A) 1980
(B) 1979
(C) 1977
(D) 1975
Ans : (B)

8. Which war resulted into the unification of Germany and Italy ?
(A) Crimean War, 1854
(B) The First Balkan War, 1912
(C) The battle of Sedan, 1870
(D) The battle of Sedova, 1866
Ans : (A)

9. Which African country got independence first ?
(A) Zambia
(B) Ghana (Gold Coast)
(C) South Africa
(D) Nigeria
Ans : (B)

10. ‘Himadri’ is the name, used for—
(A) Lesser Himalayas
(B) Outer Himalayas
(C) Trans Himalayas
(D) Greater Himalayas
Ans : (D)

11. Which of the following is not an essential element of a political party ?
(A) Members
(B) Money
(C) Leadership
(D) Ideology
Ans : (B)

12. Which of these is not a function of RBI ?
(A) Formulating monetary policy
(B) Deciding the value of rupee
(C) Printing Currency
(D) Maintaining minimum cash balance of commerical banks
Ans : (B)

13. Who said it “Democracy is a rule of the people, for the people and by the people” ?
(A) J. S. Mill
(B) Diecy
(C) Aristotle
(D) Abraham Lincoln
Ans : (D)

14. How many types of ‘Ration Cards’ are in India ?
(A) 5
(B) 4
(C) 2
(D) 3
Ans : (D)

15. Which of the following is a challenge to democracy in India ?
(A) Political parties
(B) Strong bureaucracy
(C) Use of money in politics
(D) Large size of the country
Ans : (C)

16. Match the following—
(a) Charles Dickens
(b) Thomas Hardy
(c) Emily Brante
(d) Daniel Defoe
1. Wuthering Heights
2. Pickwick Papers
3. Mayor of Casterbridge
4. Robinson Crusoe
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 2 1
(B) 2 3 4 1
(C) 2 3 1 4
(D) 3 2 1 4
Ans : (C)

17. The tribe belonging to the hills of Orissa is—
(A) Galong
(B) Digari
(C) Juang
(D) Patkoi
Ans : (C)

18. What was the real purpose behind the Berlin Conference of 1884-85 ?
(A) To find the solution of Turkish problem
(B) To find the solution of Russian-Austrian dispute
(C) To divide Africa for the colonial interest of European powers
(D) To resolve the disputes of Balkan nations
Ans : (C)

19. How many industries are now reserved for public sector ?
(A) Four
(B) Six
(C) Five
(D) Three
Ans : (D)

20. Which of the following is the highest mountain peak in India ?
(A) K–2
(B) Mount Abu
(C) Kanchanjanga
(D) Mount Everest
Ans : (A)

21. How many Lok Sabha constituencies are in India ?
(A) 545
(B) 543
(C) 540
(D) 560
Ans : (B)

22. Where is the headquarters of BIS located ?
(A) Bangalore
(B) Mumbai
(C) New Delhi
(D) Jaipur
Ans : (C)

23. Who is the father of consumer movement ?
(A) Aruna Ray
(B) Rajendra Singh
(C) Ralph Nadar
(D) Mahatma Gandhi
Ans : (C)

24. Which is the most poor state of India ?
(A) Madhya Pradesh
(B) Uttar Pradesh
(C) Orissa
(D) Bihar
Ans : (C)

25. Who among the following worked for eradication of caste inequalities ?
(A) Dr. Rajendra Prasad
(B) Lokmanya Tilak
(C) Periyar Ramaswami Naickar
(D) Lala Lajpat Rai
Ans : (C)

26. Which of the following is most affected by chemical weathering ?
(A) Sand stone
(B) Granite
(C) Lime stone
(D) Igneous rocks
Ans : (D)

27. The slogan of Janta Party in 1977 elections was—
(A) Increase in food production
(B) Green revolution
(C) Save democracy
(D) Garibi Hatao
Ans : (C)

28. Which state has the lowest IMR in India ?
(A) Maharashtra
(B) Kerela
(C) Punjab
(D) Gujarat
Ans : (B)

29. The struggle for democracy is centred round—
(A) Elections and vote
(B) Resources and strength
(C) Political equalitiy, freedom and justice
(D) Power and government
Ans : (C)

30. What is literary percentage of Rural India, as per the census 2001 ?
(A) 37•68
(B) 39•93
(C) 59•04
(D) 49•93
Ans : (C)

31. For how many days budget proposals can be detained by Rajya Sabha ?
(A) 15 days
(B) 25 days
(C) 30 days
(D) 14 days
Ans : (D)

32. Which English novelist used social impacts of industrialisation as subject-matter of his/her novels ?
(A) Jane Austen
(B) Daniel Defoe
(C) Richardson
(D) Charles Dickens
Ans : (D)

33. How many members UNO has at present ?
(A) 192
(B) 190
(C) 189
(D) 195
Ans : (A)

34. River, which joins Rann of Kutch, is—
(A) Luni
(B) Chambal
(C) Mahi
(D) Subarmati
Ans : (A)

35. A political party can be recognised as a state party, if—
(A) It gets at least 5 seats in the state legislative assembly elections
(B) It gets 2% votes in the state legislative assembly elections
(C) It gets at least 6% votes and win 2 seats in the state legislative assembly elections
(D) It gets 10% votes in the state legislative assembly elections
Ans : (C)

36. What is the largest source of credit in rural households of India ?
(A) Money Lenders
(B) Landlords
(C) Commerical Banks
(D) Cooperative Societies
Ans : (A)

37. Which of the following country does not provide right to vote to women ?
(A) Brazil
(B) Spain
(C) Saudi Arabia
(D) China
Ans : (C)

38. When was ‘Antyodaya Anna Yojana’ launched ?
(A) Year 2004
(B) Year 2003
(C) Year 2000
(D) Year 1998
Ans : (C)

39. Which of the following is not true ?
(A) Democracy produces good governance
(B) Democracy is not free from corruption
(C) Democracy has greater success in regulating elections
(D) Democracy is not good for big countries
Ans : (D)

40. Which among the following Hindi literators is considered as ‘Upanyas Samrat’ (the greatest novelist) ?
(A) Devkinandan Khatri
(B) Munshi Premchand
(C) Acharya Hazari Prasad Dwivedi
(D) Acharya Ram Chandra Shukla
Ans : (B)

41. The state, which is a leading chemical fertilizer producer in India, is—
(A) Madhya Pradesh
(B) Gujarat
(C) Maharashtra
(D) Tamil Nadu
Ans : (D)

42. Which among the following was not the cause of economic depression ?
(A) Growing habit of speculation
(B) World wide famine
(C) Repercussion of first world war
(D) Narrow economic nationalism
Ans : (A)

43. Which of the following is a selfemployment programme ?
(A) Jawahar Gram Samridhi Yojna
(B) Prime Minister Rozgar Yojna
(C) Swarna Jayanti Gram Swarozgar Yojna
(D) All of the above
Ans : (C)

44. Which of the following rivers is not a tributary of the river Indus ?
(A) Chenab
(B) Gandak
(C) Jhelum
(D) Beas
Ans : (B)

45. How many seats are reserved for scheduled caste in Lok Sabha ?
(A) 70
(B) 78
(C) 79
(D) 75
Ans : (C)

46. What is the name of the grade standard which is given to the agriculture products in India ?
(B) ISI Mark
(C) Hall Mark
(D) All of the above
Ans : (A)

47. In S.H.G. (Self Help Group) most of the decisions regarding savings and loan activities are taken by—
(A) Members
(B) Government
(C) Bank
Ans : (D)

48. The estimated calorie intake to determine the poverty in India for a rural person is—
(A) 2200 calories
(B) 2000 calories
(C) 2400 calories
(D) 2100 calories
Ans : (C)

49. How many fundamental rights were provided in the Indian Constitution orginally ?
(A) 7
(B) 9
(C) 5
(D) 6
Ans : (A)

50. Which of the following was a French dynasty ?
(A) Saxons
(B) Habsburg
(C) Romonov
(D) Bourbons
Ans : (D)

51. What is the prescribed educational qualification for elected representatives in India ?
(A) Secondary
(B) No educational qualification prescribed
(C) Post-graduation
(D) Graduation
Ans : (B)

52. BMI refers to—
(A) Body Mass in India
(B) Basic Materials in India
(C) Body Material Index
(D) Body Mass Index
Ans : (D)

53. In which year a democratic constitution was adopted by the United States of America ?
(A) 1787
(B) 1791
(C) 1760
(D) 1780
Ans : (A)

54. Which of the following is known as ‘Manchester of India’ ?
(A) Chennai
(B) Ahmedabad
(C) Mumbai
(D) Jaipur
Ans : (B)

55. A coalition government means—
(A) Government formed by the majority party
(B) Government elected by the Parliament
(C) Government nominated by the President
(D) Government formed by alliance of two or more political parties
Ans : (D)

56. Which among the following can not be considered as the social impact of industrialisation ?
(A) Urbanisation
(B) Decrease in gender discrimination
(C) Origin of Labour class
(D) Origin of nuclear family
Ans : (B)

57. Which of the following is not a feature of democracy ?
(A) Struggle by the people
(B) Rule of one man
(C) Popular participation
(D) Freedom of press
Ans : (B)

58. Which is not a tertiary sector activity ?
(A) Electricity production
(B) Education
(C) Trade
(D) Transport
Ans : (A)

59. Right to information is a law that allows people to—
(A) Register a complain against the government
(B) Watch proceedings in the Legislative Assembly
(C) Find out what is happening in the government
(D) Take part in elections
Ans : (C)

60. Which of the following cities is located on IST line ?
(A) Lucknow
(B) Varanasi
(C) Allahabad
(D) Kanpur
Ans : (C)

61. In democracy rulers—
(A) work according to liking of their party
(B) work according to liking of some people
(C) are free to do what they like
(D) have to follow rules
Ans : (D)

62. Minimum support price of Agriculture Products is recommended by—
Ans : (A)

63. Which of the following metro cities has the highest density of population ?
(A) Chennai
(B) Delhi
(C) Mumabi
(D) Kolkata
Ans : (C)

64. Which of the following is not correctly matched ?
Literator — Language
(A) Bankim Chandra Chatterji — Bangla
(B) Jai Shankar Prasad — Hindi
(C) Fakir Mohan Senapati — Oriya
(D) Chandu Menon — Tamil
Ans : (D)

65. Hydel Power projet in Himachal Pradesh is—
(A) Salal
(B) Lower Jhelum
(C) Chamera
(D) Mukeria
Ans : (C)

66. Which among the following American President gave the slogan of ‘New–Deal’ ?
(A) Roosevelt
(B) Truman
(C) Hoover
(D) Eisenhower
Ans : (A)

67. Which of the following is not a non-conventional source of energy ?
(A) Tidal energy
(B) Coal
(C) Solar energy
(D) Biogas
Ans : (B)

68. ‘Sundarvan’ is situated—
(A) Along the delta of rivers Ganga and Brahmaputra
(B) Along Himalayan foot hills
(C) Along Malabar coast
(D) Along the delta of river Godavari
Ans : (A)

69. Beside Hindi, how many languages have been recognised by the Constitution as scheduled languages ?
(A) 25
(B) 21
(C) 18
(D) 15
Ans : (B)

70. Under COPRA a district level court may deal only with the case involving claims upto—
(A) Rs. 1 crore
(B) More than 1 crore
(C) Rs. 20 lakhs
(D) Rs. 20 thousand
Ans : (C)

71. In which year COPRA was enacted ?
(A) 1987
(B) 1988
(C) 1985
(D) 1986
Ans : (D)

72. When was ‘National Rural Employment Guarantee Act’ passed ?
(A) October 2005
(B) December 2005
(C) November 2005
(D) September 2005
Ans : (D)

73. Which of the following is not correct about pressure groups ?
(A) All pressure groups are political parties
(B) Pressure groups are useful in democracy
(C) It seeks to promote interest of a particular group
(D) It tries to influence the government
Ans : (A)

74. In France ‘Tithe tax’ was collected by—
(A) Church
(B) Local Municipal Bodies
(C) Feudal Lords
(D) King
Ans : (A)

75. What was the immediate cause of Russian Revolution of 1905 A.D. ?
(A) Police attack on a peaceful procession (The event of bloody Sunday)
(B) Famine
(C) Russian defeat in war
(D) Economic crisis
Ans : (A)

76. ……… refers to total income of country divided by total population.
(A) National income
(B) Personal income
(C) Per capita income
(D) Disposable income
Ans : (C)

77. Salvador Allende was President of—
(A) Argentina
(B) Peru
(C) Brazil
(D) Chile
Ans : (D)

78. Konkan coast is situated between—
(A) Goa and Thiruvananthapuram
(B) Tuticorin and Puduchery
(C) Mumabi and Goa
(D) Goa and Daman
Ans : (D)

79. Amnesty International is related to which of the following ?
(A) Food Aid
(B) Human Rights
(C) Education
(D) Law and Justice
Ans : (B)

80. Which among the following is not correctly matched ?
(A) James Hargreaves—Spinning Jenny
(B) James Watt —Diesel Engine
(C) Stephenson—Steam Engine
(D) Graham Bell —Telephone
Ans : (B)

81. Which agency of UNO is responsible to maintain peace and security ?
(A) Security Council
Ans : (A)

82. Which type of unemployment is mainly found in urban areas ?
(A) Educated unemployment
(B) Cyclical unemployment
(C) Disguised unemployment
(D) Seasonal unemployment
Ans : (A)

83. Democratic Reforms should relate to—
(A) Good governance
(B) Collection of more taxes
(C) Not providing money to politicial parties
(D) Assigning more power to government
Ans : (A)

84. Which of the following physiographic divisions of India is known as the store house of minearls ?
(A) Chhotanagpur plateau
(B) Deccan plateau
(C) Aravalli region
(D) Malwa plateau
Ans : (A)

85. Who said it “I have fought against white domination and I have fought against black domination” ?
(A) Fidel Castro
(B) Sukarno
(C) Nelson Mandela
(D) Boutras Ghali
Ans : (C)

86. What is buffer stock ?
(A) Stock of raw material
(B) Stock of goods
(C) Stock of wheat and rice
(D) Stock of money
Ans : (B)

87. Where in India Jhoom cultivation is practised ?
(A) Western India
(B) North Eastern India
(C) Western Ghats
(D) Southern India
Ans : (B)

88. W.T.O. was started on the initiative of …… countries.
(A) Develped
(B) Developing
(C) Under-developed
(D) All of the above
Ans : (D)

89. Which of the following is not owned by Hindustan Fertilizer Corporation Ltd. ?
(A) Nangal
(B) Durgapur
(C) Namrup
(D) Barauni
Ans : (C)

90. Which among the following are famous as Bretton Woods institutions ?
(B) World Trade Organisation (W.T.O.) and World Trade Center (W.T.C.)
(C) World Bank and International Monetary Fund (I.M.F.)
(D) World Health Organisation and International Labour Organisation (I.L.O.)
Ans : (C)

91. Development of a country can generally be determined by its—
(A) Per capita income
(B) Average literacy level
(C) Health status of its people
(D) All of the above
Ans : (D)

92. Hirakud project is situated along which of the following rivers ?
(A) Son
(B) Godavari
(C) Mahanadi
(D) Mahi
Ans : (C)

93. Which of the following is known as the third tier of government ?
(A) Union Public Service Commission
(B) Election Commission
(C) Supreme Court
(D) Local Self Government
Ans : (C)

94. When was the W.T.O. established ?
(A) 1st March, 1996
(B) 1st January, 1996
(C) 1st January, 1995
(D) 1st December, 1995
Ans : (C)

95. Which of these is not a standard for qualtiy ?
(A) Hall Mark
(B) Jago Grahak Jago
(D) Agmark
Ans : (B)

96. What is the most difficult challenge faced by independent India ?
(A) Unemployment
(B) Poverty
(C) Pollution
(D) Population
Ans : (D)

97. Who wrote the book ‘Discovery of India’ ?
(A) Govind Ballabh Pant
(B) Madan Mohan Malviya
(C) Mahatma Gandhi
(D) Jawaharlal Nehru
Ans : (D)

98. Who was the architect of ‘Reign of Terror’ during French Revolution ?
(A) Marat
(B) Napoleon
(C) Dante
(D) Robespierre
Ans : (D)

99. What were the ‘Soviets’ in Russia ?
(A) Peasant organisations
(B) Military regiments
(C) Police force
(D) Local autonomous organisations in Russia
Ans : (D)

100. ‘Opium Wars’ are related to—
(A) History of Vietnam
(B) History of Modern Japan
(C) History of Modern China
(D) History of Modern France
Ans : (C)

101. The fundamenal basis of a political party is—
(A) Power
(B) Strength
(C) Ideology
(D) Money
Ans : (C)

102. River, which is known as ‘Dakshin Ganga’ (Ganga of South), is—
(A) Mahanadi
(B) Pennar
(C) Tungbhadra
(D) Cauvery
Ans : (D)

103. When was National Human Rights Commission constituted in India ?
(A) 1989
(B) 1995
(C) 1993
(D) 1990
Ans : (C)

104. What was the Zollverain ?
(A) Economic union of German states
(B) Religious association of Geman States
(C) Political organisation of German states
(D) Cultural organisation of German states
Ans : (A)

105. ‘Red Sindhi’ is—
(A) A buffalo breed
(B) A horse breed
(C) A cow breed
(D) A human breed
Ans : (C)

106. In year 2001, the literacy rate of India was—
(A) 70%
(B) 61%
(C) 65%
(D) 48%
Ans : (C)

107. Who distributes symbols to political parties ?
(A) Election Commission
(B) Prime Minister’s Office (PMO)
(C) Parliament
(D) Cabinet
Ans : (A)

108. The activities of Primary, Secondary and Tertiary sectors are—
(A) Organised
(B) Unorganised
(C) Independent
(D) Interdependent
Ans : (D)

109. Apartheid was related to—
(A) Racial discrimination
(B) Struggle for independence
(C) Forced imprisonment
(D) Categorisation of people
Ans : (A)

110. For which of the following nation groups the word ‘Indo-China’ is used ?
(A) Loas–Malayasia–Indonesia
(B) Vietnam–Korea–Japan
(C) Vietnam–Laos–Cambodia
(D) Cambodia – Philippines–Indonesia
Ans : (C)

111. Which rank does Ahmedabad stand at in urban population as per census 2001 ?
(A) Tenth
(B) Eleventh
(C) Sixth
(D) Seventh
Ans : (D)

112. In which continent ‘novel’ as a literary form first originated ?
(A) Eurpoe
(B) America
(C) Asia
(D) Africa
Ans : (A)

113. Which of the following plant is not engaged in production of heavy water ?
(A) Talcher
(B) Tarapur
(C) Trambey
(D) Hazira
Ans : (C)

114. Where did the Industrial Revolution first begin ?
(A) Germany
(B) England
(C) France
(D) Russia
Ans : (B)

115. Which of the following sources contribute most in irrigation in India ?
(A) Pond
(B) Canal
(C) Wells and Tube wells
(D) All of the above
Ans : (B)

116. Which of the following contributes most in electric power generation in India ?
(A) Hydel
(B) Winds
(C) Thermal
(D) Atomic
Ans : (C)

117. Which of the following statement is correct ?
(A) Democracy accommodates social diversity
(B) Democracy promotes social diversity
(C) Democracy aggravates social classes
(D) Democracy leads to disintegration
Ans : (A)

118. At present (2006) what is the total membership of W.T.O. ?
(A) 160
(B) 153
(C) 150
(D) 149
Ans : (B)

119. According to the census (2001) what is the sex ratio in India ?
(A) 930
(B) 933
(C) 946
(D) 926
Ans : (B)

120. What is the full form of NSSO—
(A) National Social Survey Organization
(B) National Social Sample Organization
(C) National Sample Survey Organization
(D) National Statistical Survey Organization
Ans : (C)

121. Match the following—
Power Plants Places
(a) Periyar
(b) Durga Duani
(c) Anta
(d) Narora
Nature of Plant
1. Thermal
2. Tidal Energy
3. Atomic
4. Hydro Power
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 3 4 2
(B) 4 2 1 3
(C) 2 4 3 1
(D) 3 2 4 1
Ans : (B)

122. The doctrine of ‘Separation of Power’ is a contribution of which Francis thinker ?
(A) Voltaire
(B) Didaro
(C) Montesquieu
(D) Rousseau
Ans : (C)

123. What is the full form of ‘Commintern’ ?
(A) Communist Terminology
(B) Confederation of Communists
(C) Communist International
(D) Commissar International
Ans : (C)

124. When did the Santhal Uprising happen ?
(A) 1898-99
(B) 1930-32
(C) 1830-32
(D) 1855-56
Ans : (D)

125. Equinox position occurs on—
(A) July 4
(B) December 22
(C) March 21
(D) January 3
Ans : (C)

126. Which of the following is not an island of the Arabian sea ?
(A) Minicoy
(B) Sriharikota
(C) Kheriabet
(D) Bhatkal
Ans : (B)

127. Which of the following is true about sharing of power by government bodies ?
(A) Undermine unity of the country
(B) Creates a balanace of power
(C) Delays government decisions
(D) Increases instability
Ans : (B)

128. Which among the following statements is not true about the European revolutions of 1848 ?
(A) Installation of national assembly at Frankfurt by German states
(B) The passing of first Reform Act in England
(C) Installation of Constitutional Monarchy in Naples
(D) Installation of Republican Government in France
Ans : (B)

129. The first textile industry in India was established at—
(A) Ahmedabad
(B) Gwalior
(C) Kolkata
(D) Mumbai
Ans : (C)

130. The workforce population includes people from—
(A) 18 to 60 years
(B) 21 to 60 years
(C) 25 to 59 years
(D) 15 to 59 years
Ans : (D)

131. Which of the following should not happen in a good democracy ?
(A) Respect to minority voice
(B) Discrimination on the basis of caste, religion and gender
(C) Free and fair elections
(D) Good governance
Ans : (B)

132. Underemployment occurs when people—
(A) Are working less than what they are capacble of doing
(B) Are not paid for their work
(C) Do not want to work
(D) Are working in busy manner
Ans : (A)

133. The institution which prepares constitution is called—
(A) Election Commission
(B) Constituent Assembly
(C) Parliament
(D) Legislature
Ans : (B)

134. Match the following—
National Leader
(a) Ahamad Sukarno
(b) Ho-Chi-Minh
(c) Aung-San
(d) Gamal Abdel Nasser
1. Egypt 2. Myanmar
3. Indonesia 4. Vietnam
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 4 2 3
(B) 4 3 2 1
(C) 1 2 3 4
(D) 3 4 2 1
Ans : (D)

135. Which of the following is the largest natural port of India ?
(A) Chennai
(B) Kolkata
(C) Kandla
(D) Mumbai
Ans : (D)

136. The credit of inventing the printing technique goes to—
(A) Egypt
(B) India
(C) China
(D) France
Ans : (C)

137. Which of the following states has registered lowest population growth in last decade (1991–2001) ?
(A) Tamil Nadu
(B) Karnataka
(C) Goa
(D) Kerela
Ans : (D)

138. Which among the following can not be considered as a reason of industrial revolution in Europe ?
(A) Population growth in Europe and the discovery of new markets in America and Asia
(B) High intellectual level of European citizens
(C) Renaissance and the origin of scientific attitude in Europe
(D) Mercantile revolution and beginning of capitalism
Ans : (B)

139. Which of the following is the period of sixth five year plan ?
(A) 1974-78
(B) 1985-90
(C) 1992-97
(D) 1980-85
Ans : (D)

140. Aliabet is situated—
(A) Near Kolkata (West Bengal)
(B) Near Thiruvananthapuram (Kerela)
(C) Near Bhavnagar (Gujarat)
(D) Near Mumbai (Maharashtra)
Ans : (C)

141. Which countries in the world has highest women political representation ?
(A) India
(B) Russia
(C) Nordic countries (Sweden, Finland, Norway)
(D) America
Ans : (A)

142. What are the main sectors into which Indian economy is classified on the basis of ownership ?
(A) Primary and Secondary Sector
(B) Secondary and Tertairy Sector
(C) Private and Public Sector
(D) All of the above
Ans : (C)

143. When the first complete census was done in India ?
(A) 1951
(B) 1911
(C) 1872
(D) 1881
Ans : (D)

144. How many people in India live in poverty ?
(A) 26 crore
(B) 28 crore
(C) 32 crore
(D) 30 crore
Ans : (A)

145. Proportion of rural population in India as per 2001 census is—
(A) 27•8
(B) 78•2
(C) 72•2
(D) 27•2
Ans : (C)

146. The fall of Bastille took place on—
(A) July 4, 1914
(B) September 1, 1939
(C) July 4, 1776
(D) July 14, 1789
Ans : (D)

147. In post revolution Russia, which among the following policies was adopted for economic development ?
(A) Corporatisation
(B) Mixed Economy
(C) Privatisation
(D) Five Years Planning
Ans : (C)

148. Where was the Imperial Forest Research Institute situated ?
(A) New Delhi
(B) Dehradun
(C) Simla
(D) Imphal
Ans : (B)

149. Khetri in Rajasthan is famous for—
(A) Iron
(B) Coal
(C) Zinc
(D) Copper
Ans : (D)

150. Who were the protagonists of Chartist Movement in England ?
(A) Workmen (Labourers)
(B) Capitalists
(C) Upper class Citizens
(D) Peasants
Ans : (A)

151. What is not true about a federal system ?
(A) Promote unity of the country
(B) Encourage dictatorship
(C) Ensure power sharing
(D) Accommodate regional diversity
Ans : (B)

152. Who was the founder of ‘Young Itlay’ movement ?
(A) Mussolini
(B) Cavour
(C) Garibaldi
(D) Mazzini
Ans : (D)

153. Which of the following is associated with Aluminium production ?
Ans : (C)

154. In India the infant mortality rate has come down from 147 per thousand in 1951 to …… in 2000.
(A) 65
(B) 80
(C) 70
(D) 75
Ans : (D)

155. Which of the following is a correct statement about democracy ?
(A) Democracy discourages people’s initiatives
(B) Democracy and development go together
(C) Dictatorship is better than democracy
(D) Democracy promotes inequalities
Ans : (B)

156. NREGA stands for—
(A) National Rural Equal Guarantee Act
(B) National Rural Equal Grant Act
(C) National Rual Employment Guaratnee Activity
(D) National Rural Employment Guarantee Act
Ans : (D)

157. In which year elections to the constituent Assembly were held in India ?
(A) January 1947
(B) July 1946
(C) August 1947
(D) December 1946
Ans : (B)

158. Which of the following is not correctly matched ?
European Coloniser —African Territories
(A) David Livingstone—Zambisi Valley
(B) De Braza —Cape Colony
(C) Henry Stanley—Congo River Valley
(D) Cecil Rhodes —Rhodesia
Ans : (B)

159. Shivasamudram Hydro Power Project is situated in the state—
(A) Karnataka
(B) Maharashtra
(C) Tamil Nadu
(D) Kerela
Ans : (A)

160. Match the following—
(a) Paris
(b) London
(c) New York
(d) Cairo
Related River
1. Thames
2. Seine
3. Nile
4. Hudson
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 1 2 3
(B) 1 4 3 2
(C) 1 2 3 4
(D) 2 1 4 3
Ans : (D)

161. The corridor connecting Thiruvananthapuram with Western Tamil Nadu is known as—
(A) Aleppi
(B) Calicut
(C) Palghat
(D) Shenkotta
Ans : (C)

162. Which of the following neighbouring countries has better performance in terms of human development than India ?
(A) Nepal
(B) Pakistan
(C) Bangladesh
(D) Sri Lanka
Ans : (D)

163. What does the abbreviations DPIP stands for ?
(A) District Population Improvement Programme
(B) District Poverty Initiative Programme
(C) Department of Poverty Improvement Programme
(D) Department of Population Improvement Programme
Ans : (B)

164. ‘Ten Degree Channel’ is located between—
(A) Little Nicobar island and Great Nicobar island
(B) Battimalv island and Chaura island
(C) Car Nicobar island and Battimalv island
(D) Car Nicobar island and Little Andaman island
Ans : (D)

165. Who said this : “Politics be guided by ethics” ?
(A) Sardar Patel
(B) Ambedkar
(C) Jawaharlal Nehru
(D) Mahatma Gandhi
Ans : (D)

166. Formal sources of credit does not includes—
(A) Banks
(B) Cooperatives
(C) Employers
(D) None of the above
Ans : (C)

167. A feature of Martial Law is—
(A) Army takes part in election
(B) Army is not a part of civil administration
(C) Army assumes political power
(D) Army of a country invades the other country
Ans : (C)

168. Identify the state where ‘Green Revolution’ was not introduced first—
(A) Rajasthan
(B) Western Uttar Pradesh
(C) Punjab
(D) Haryana
Ans : (A)

169. Which of the following physiographic divisions in India owns highest population density ?
(A) Coastal plains
(B) Western desert
(C) Lower Gangetic plain
(D) Upper Gangetic plain
Ans : (C)

170. ‘Metternich’ was the—
(A) Foreign Minister of Russia
(B) President of France
(C) Foreign Minister of Austria
(D) Chancellor of Prussia
Ans : (C)

171. What was the nature of Fascist ideology ?
(A) Humanism
(B) Liberalism
(C) Radical Nationalism
(D) Socialism
Ans : (C)

172. When did the II World War begin ?
(A) On July 14, 1940
(B) On August 4, 1940
(C) On November 1, 1939
(D) On September 1, 1939
Ans : (D)

173. Second highest density of population is found at (census 2001)—
(A) Pondicherry
(B) Lakshwadeep
(C) Delhi
(D) Chandigarh
Ans : (D)

174. Who was a socialist thinker among the following ?
(A) Jermi Bentham
(B) Adam Smith
(C) Saint Simon
(D) T. H. Green
Ans : (C)

175. Match the following—
Defeated Nations in Ist World War
(a) Germany
(b) Austria
(c) Turkey
(d) Hungary
Name of Treaty
1. Treaty of Saint Germain
2. Treaty of Versailles
3. Treaty of Trianon
4. Treaty of Sevres
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 4 3
(B) 1 4 2 3
(C) 2 3 4 1
(D) 2 1 4 3
Ans : (D)

176. Which among the following indirectly prepared the back ground of the unification of Germany ?
(A) Peter the Great
(B) Joseph Ferdinand
(C) Napolean Bonapart
(D) Matternich
Ans : (D)

177. The width of India from East to West is—
(A) 15200 km
(B) 2933 km
(C) 3214 km
(D) 7516 km
Ans : (B)

178. When and where the most devastating famine occurred in India ?
(A) Famine of Orissa in 1926
(B) Famine of Bihar in 1947
(C) Famine of Bengal in 1943
(D) Famine of Rajasthan in 1943
Ans : (C)

179. Which of the following is not true about political parties ?
(A) Political parties are involved in grouping
(B) Political parties are faced with leadership clashes
(C) Political parties are involved in corruption
(D) Political parties are not required in democracy
Ans : (D)

180. In Minimum Support Price there is—
(A) Purchase of food grains by farmers
(B) Purchase of food grains by government
(C) Purchase of food grains by traders
(D) Purchase of food grains by foreign countries
Ans : (B)

181. A Republican state is that—
(A) Where head of the state is elected
(B) Where head of the state is appointed
(C) Where head of the state is hereditary
(D) Where head of the state is nominated
Ans : (A)

182. Who were the founders of ‘Orange-Free State’ in South Africa ?
(A) French
(B) German
(C) Britishers
(D) Dutch
Ans : (D)

183. Chipko movement was effectively led by—
(A) Ramanathan
(B) Ranganathan
(C) S. L. Bahuguna
(D) H. N. Bahuguna
Ans : (C)

184. Where in the world was the first underground rail service started ?
(A) Calcutta
(B) New York
(C) Paris
(D) London
Ans : (D)

185. EI-NINO orginates in—
(A) Indian Ocean
(B) Mediterranean Sea
(C) Pacific Ocean
(D) Atlantic Ocean
Ans : (C)

186. When is the National Consumer Day celebtrated ?
(A) December 24
(B) March 24
(C) March 15
(D) April 15
Ans : (A)

187. Where the Gir National Park is located ?
(A) Maharashtra
(B) Madhya Pradesh
(C) Uttarakhand
(D) Gujarat
Ans : (D)

188. Which of the following is not a ‘Tiger project’ ?
(A) Indravati
(B) Ghataprabha
(C) Ranthambhor
(D) Sariska
Ans : (B)

189. Answer to communalism is—
(A) Secularism
(B) Special status to majority religions
(C) Ban on religion
(D) Control over religious activities
Ans : (A)

190. Which is the largest producing sector of Indian Economy ?
(A) Tertiary Sector
(B) Public Sector
(C) Primary Sector
(D) Secondary Sector
Ans : (A)

191. In 1904-05 Russia was defeated by which of the following countries ?
(A) Turkey
(B) Japan
(C) France
(D) Germany
Ans : (B)

192. In which year Parliament of India enacted R.T.I. (Right to Information) Act ?
(A) 2006
(B) 2007
(C) 2004
(D) 2005
Ans : (D)

193. Which of the following states is a leading tea producer ?
(A) Uttarakhand
(B) Kerela
(C) Assam
(D) Himachal Pradesh
Ans : (C)

194. The Congress of Vienna (1814-15) was convened—
(A) To resolve the Spanish succession dispute
(B) To keep peace and security in the European territories of Turkish empire
(C) For the political settlement of European states after the fall of Napoleon
(D) For the division of African colonies among European powers
Ans : (C)

195. Which among the following wasnot a cause of Hitler’s rise ?
(A) Repercussions of economic depression
(B) The weakness of French government
(C) The treaty of Versailles
(D) Failure of Vimar republic
Ans : (B)

196. In November 1936, between which countries the Anti Commintern Pact took place ?
(A) Between Turkey-Italy
(B) Between England-France
(C) Between Germany-Japan
(D) Between Germany-Italy
Ans : (C)

197. Where is the highest malefemale ratio in India (census 2001) ?
(A) Mizoram
(B) Kerela
(C) Pondicherry
(D) Delhi
Ans : (B)

198. Who among the following is considered as the Father of Scientific Socialism ?
(A) Charles Fourier
(B) Karl Marx
(C) Robert Oven
(D) Louis Blanc
Ans : (B)

199. What is the literal meaning of the title of Hitler’s autobiography ‘Mein Kampf’ ?
(A) My Life
(B) My Country
(C) My Struggle
(D) My Victory
Ans : (C)

200. From the following activities, which is a Non-economic activity ?
(A) Neena helps her son with his home-work
(B) Shilpa is a nurse in a hospital
(C) Anoop works as a teacher in a school
(D) Kartik works in a private firm
Ans : (A)