Showing posts with label GENERAL AWARENESS. Show all posts
Showing posts with label GENERAL AWARENESS. Show all posts

Thursday, September 22, 2016

Uttar Pradesh Subordinate Service Selection Commission (UPSSSC) Amin and Ahlmad Recruitment Exam 2016 Solved Paper

1. In Uttar Pradesh, lemon is largely grown in–
(a) Saharanpur and Meerut (b) Fatehpur and Pratapgarh (c) Lucknow and Hardoi (d) Allahabad and Varanasi (Ans : b)

2. Which of the following pulses is not covered under Minimum Support Price (MSP)? 
(a) Arhar (b) Masoor (c) Urad (d) Moong (Ans : b)

3. 'Gross Domestic Happiness' concept has been developed by– 
(a) Sweden (b) Bhutan (c) Austria (d) India (Ans : b)

4. Which village ,in Punjab has given the highest number Hockey Olympians? 
(a) Phagwara (b) Batala (c) Mukerian (d) Sansarpur (Ans : d)

5. The fastest train in the world is– 
(a) Shinkansen (Japan) (b) German ICE-3 (c) French TGV (d) Shanghai Maglev (Ans : d)

6. Bastar is a tribal district in the State of– 
(a) Madhya Pradesh (b) Chhattisgarh (c) Jharkhand (d) Odisha (Ans : b)

7. 'Yaari Hai Iman Mera, Yaar Meri Zindagi' is a famous Indo-Afghan friendship song picturised in the film 
(a) Dosti (b) Border (c) Zanjeer (d) Upkar (Ans : c)

8. Who said, "You should go to college and fill your head with knowledge"? 
(a) Angela Merkel (b) Michelle Obama (c) Mahasweta Devi (d) Nita Ambani (Ans : b)

9. Beton Wali Vidhwa is a short story written by– 
(a) Kamleshwar (b) Premchand (c) Ismat Chughtai (d) Khalil Gibran (Ans : b)

10. Which of the following is not included in 'Panchagavya'? 
(a) Cow milk (b) Cow dung (c) Cow ghee (d) Tulsi (Ans : d)

11. In recent visit to African countries, Indian Prime Minister Narendra Modi played drums with the President of which country? 
(a) Kenya (b) South Africa (c) Mozambique (d) Tanzania (Ans : d)

12. Which of the following countries has the highest fertility rate in the world? 
(a) Angola (b) Mali (c) Somalia (d) Nigeria (Ans : c)

13. Who among the following is the first woman President or Nepal? 
(a) Sushila Karki (b) Bidhya Devi Bhandari (c) On sari Gharti Magar (d) None of the above (Ans : b)

14. The present Prime Minister of United Kingdom is– 
(a) David Cameron (b) Andrea Leadsom (c) Angela Eagle (d) Theresa May (Ans : d)

15. The largest judicial body in the world is– 
(a) International-Court of Justice (b) Allahabad High Court (c) Supreme Court of India (d) UNCLOS on Sea (Ans : a)

16. Which of the following is not covered under Minimum Support Price (MSP)? 
(a) Tobacco (b) Copra (c) Vegetable/Fruit (d) Jute (Ans : c)

17. Who among the following is the present emperor of Japan who has desired to step down on health grounds? 
(a) Hirohito (b) Akihito (c) Naruhito (d) None of these (Ans : b)

18. Manual scavenging is banned in India since–
(a) 1947 (b) 1952 (c) 1990 (d) 1993 (Ans : d)

19. The World Population Day is observed on– 
(a) July 1 (b) July 8 (c) July 11 (d) July 25 (Ans : c)

20. What is true about 'Soil Health Card'? 
(a) It comes free of cost. (b) It gives information to improve the soil for high yields. 
(c) It helps in applying right quantum of fertilizer as per requirement of crops. (d) All of the above (Ans : d)

21. According to Census 2011, the number of women senior citizens in India is– 
(a) 103 million (b) 93 million (c) 53 million (d) 51 million (Ans : c)

22. India is world's biggest parliamentary democracy. When was its first Lok Sabha held? 
(a) August 16, 1947 (b) January 27, 1950 (c) May 13, 1952 (d) June 15, 1952 (Ans : c)

23. 'Potala Palace', a seven-storeyed structure, is associated with– 
(a) Maharana of Jodhpur (b) Dalai Lama (c) Raja Virbhadra of Himachal Pradesh (d) Bajirao Mastani (Ans : b)

24. Due to racial discrimination, Mahatma Gandhi was thrown out of the first class compartment at Pietermaritzburg Railway Station in South Africa in the year– 
(a) 1890 (b) 1891 (c) 1892 (d) 1893 (Ans : d)

25. In Euro Football Championship, 2016, Portugal won the championship defeating– 
(a) Germany (b) Spain (c) France (d) Poland (Ans : c)

26. Which among the following is part of 'Jarib'? 
(a) Feeta (b) Challa (c) Gattha (d) All of these (Ans : d)

27. One acre of land is equal to 
(a) 4840 sq yards (b) 10 sq jarib (c) 0.40467 hectare (d) All of these (Ans : a)

28. In which ancient kingdom, women used to participate in wrestling? 
(a) Bahmani kingdom (b) Vijayanagar kingdom (c) Chola kingdom (d) None of the above (Ans : b)

29. Who among the following Mughal emperors was totally non-alcoholic? 
(a) Akbar (b) Shah Jahan (c) Jahangir (d) Aurangzeb (Ans : d)

30. Who among the following brought Bhakti Movement to Northern India? 
(a) Ramanuja (b) Madhvacharya (c) Ramananda (d) Ramdas (Ans : a)

31. who among the following is the present captain of Indian hockey team participating in Rio Olympics? 
(a) Sardar Singh (b) Akashdeep Singh (c) Harmanpreet Singh(d) Sreejesh (Ans : d)

32. How many sessions of Indian National Congress were presided over by Mahatma Gandhi? 
(a) Three (b) Two (c) One (d) None (Ans : c)

33. Which of the following countries has. not adopted 'April 1 to March 31' as its Financial Year? 
(a) Japan (b) New Zealand (c) America (d) Canada (Ans : c)

34. Terminal Doppler Radar (TDR) is used for– 
(a) weather forecasting (b) landing of planes in inclement weather 
(c) recording of earthquakes (d) deep-sea navigation (Ans : a)

35. Which of the following countries has the lowest fertility rate in the world? 
(a) Singapore (b) South Korea (c) Taiwan (d) Latvia (Ans : a)

36. The first flower grown in space is– 
(a) Zinnia (b) Arnoldii (c) Rafflesia (d) None of these (Ans : a)

37. Who among the following has been conferred with the 51st Jnanpith Award by the President of India? 
(a) Ashok Vajpayee (b) Pushpesh Pant (c) Mrinal Pande (d) Raghuveer Chaudhari (Ans : d)

38. Which State government in India has started the process of banning dog-meat? 
(a) Nagaland (b) Odisha (c) Manipur (d) Arunachal Pradesh (Ans : a)

39. Which of the following cities in India is most densely populated? 
(a) Kalyan (b) Hyderabad (c) Kanpur ((d) Vijayawada (Ans : b)

40. What is the literacy rate of Lucknow, the capital of Uttar Pradesh? 
(a) 56% (b) 71% (c) 84% (d) 89% (Ans : c)

41. Who among the following was the first Governor of Uttar Pradesh? 
(a) KM Munshi (b) Sarojini Naidu (c) Sucheta Kriplani (d) VV Giri (Ans : b)

42. Which of the following agricultural crops was covered under Minimum Support Price (MSP) for the first time in 1965? 
(a) Cotton (b) Tobacco (c) Paddy (d) Wheat (Ans : c)

43. 'Operation Sankat Mochan' is associated with– 
(a) flood relief work (b) evacuation of Indians from South Sudan 
(c) National Disaster Management (d) None of the above (Ans : b)

44. Who among the following has become the new Chairman of Competition Commission of India (CCI)? 
(a) DK Sikri (b) Amitabh Kant (c) Ashok Chawla (d) Dhanendra Kumar (Ans : a)

45. 'Pokemon GO', which is recently in headlines, is associated with– 
(a) football league (b) mobile game (c) electric car (d) space mission (Ans : b)

46. When did United Provinces become Uttar Pradesh? 
(a) 1937 (b) 1947 (c) 1950 (d) 1952 (Ans : c)

47. Which Mughal emperor made Allahabad his capital? 
(a) Akbar (b) Shah Alam (c) Both (a) and (b) (d) None of these (Ans : b)

48. Prithviraj Chauhan was defeated due to treachery of Jaichand. Subsequently where and when jaichand was killed? 
(a) Tarai, 1192 (b) Chandavar, 1193 (c) Kannauj, 1194 (d) None of these (Ans : c)

49. Prior to Kannauj, Harshavardhana was the emperor of– 
(a) Kaushambi (b) Kushinagar (c) Shravasti (d) Thaneshwar (Ans : d)

50. The only area in Uttar Pradesh, where copper is found, is– 
(a) Banda (b) Mirzapur (c) Lalitpur (d) Bulandshahar (Ans : c)
 

Madhya Pradesh Police Constable Exam Solved Paper (Exam Held on 09-08-2016)

1. Who was elected to the office of President as an independent candidate? 
(a) Dr. Rajendra Prasad (b) V V Giri (c) Sanjeeva Reddy (d) Dr. Zakir Hussain (Ans : b)

2. The voting age in general elections was reduced from 21 years to 18 by the– 
(a) 72nd Amendment (b) 62nd Amendment (c) 61st Amendment (d) 71st Amendment (Ans : c)

3. A, B, C, D, E and F are members of a club. There are two married couples in the group. A is the brother of D's husband. C is the President of All India Working Women's Association. F, a sitarist, is a bachelor. B's wife is not a member of the club. Four of them belong to the same family. B and F are colleagues in the same organisation. 
Which of the following groups consist of the members of the same family? 
(a) ABED (b) BCDE (c) ADEF (d) ACDE (Ans : d)

4. Which one of these is a famous port on the western coast of India? 
(a) Nhavasheva (b) Paradeep (c) Tuticorin (d) Port Blair (Ans : a)

5. Which of the following cities do not have a functional metro rail system in India? 
(a) New Delhi (b) Kolkata (c) Hyderabad (d) Bangaluru (Ans : a)

6. Who wrote the book 'The Argumentative Indian'? 
(a) PN Bhagwati (b) Amartya Sen (c) Arvind Panagariya (d) Raghuram Rajan (Ans : b)

7. In the following question, there is certain relationship between the first two terms. Choose the fourth term from the following options, which has a similar kind of relation with the third term. 
UTS : EDC : WVU : ? 
(a) XWV (b) WXY (c) SJM (d) RPO (Ans : a)

8. Which is India's first city to have its own City Animal? 
(a) Gaya (b) Ranchi (c) Patna (d) Guwahati (Ans : d)

9. How many times 'E' precedes the consonants in the word 'UNPRECEDENTED'? 
(a) 1 (b) 2 (c) 3 (d) 4 (Ans : d)

10. Who holds the power of judicial Review in India? 
(a) The Parliament (b) The Supreme Court (c) The Prime Minister (d) The President (Ans : b)

11. Select the option: which is the logical equivalent of the statement given below– 
If I like candies, then I don't like ice creams. I like ice creams. 
(a) I like candies. (b) I don't like chocolates. (c) I don't like candies. (d) None of the above (Ans : c)

12. Which of the following districts of Madhya Pradesh shares it borders with Uttar Pradesh and Chhattisgarh? 
(a) Rewa (b) Anuppur (c) Singrauli (d) Shahdol (Ans : c)

13. Which of the following belongs to the same family as Mumbai, Kolkata and Cochin? 
(a) Delhi (b) Kanpur (c) Chennai (d) Sholapur (Ans : c)

14. 5 persons are sitting in row. One of the two persons at the extreme ends is intelligent and other one is fair. A fat person is sitting to the right of a weak person. A tall person is to the left of the fat person. And the weak person is sitting between the intelligent and fat person Fat person is sitting on whose left hand side? 
(a) Intelligent (b) Fair (c) Weak (d) Tall (Ans : d)

15. Panini wrote a book on grammar. Which book was it? 
(a) Ashtadhyayi (b) Meghadhootha (c) Satapatha (d) Dhanurveda (Ans : a)

16. Chandigarh is the capital of ………. and ………. 
(a) Punjab and Jammu & Kashmir (b) Punjab and Uttarakhand 
(c) Punjab and Himachal Pradesh (d) Punjab and Haryana (Ans : d)

17. The nodal agency of the government of India to disseminate information to the print and electronic media on government policies is– 
(a) Press Information Bureau (b) Press Trust of India (c) United News of India (d) Press Council of India (Ans : a)

18. Which among the following districts does not belong to the Bhopal police range? 
(a) Sehore (b) Rajgarh (c) Vidisha (d) Chhindwara (Ans : d)

19. Which was the oldest university of the Indian subcontinent? 
(a) Nalanda University (b) Taxila University (c) Benaras Hindu University (d) Magadh University (Ans : b)

20. Find out the pair, which is different from the other in the following question. 
(a) Oil and lamp (b) Water and ice (c) Grandfather and grandson (d) Father in law and son in law (Ans : a)

21. Which dam is being built on the Narmada river approx. 10 km from Punasa village in Khandwa district in Western Madhya Pradesh? 
(a) Halali dam (b) Jobat dam (c) Indira Sagar dam (d) Tawa dam (Ans : c)

22. What is the minimum age for a person to become the Prime Minister of India? 
(a) 21 yr (b) 25 yr (c) 35 yr (d) 30 yr (Ans : b)

23. Select the option, which is the logical equivalent of the statement given below– 
If it is liquid, then it is not solid. 
(a) If it is not liquid, then it is not solid. (b) If it is solid, then it is not liquid. 
(c) If it is not solid, then it is not liquid. (d) If it is solid, then it is liquid. (Ans : b)

24. Bina and Dhasaan are tributaries of which river? 
(a) Narmada (b) Tapti (c) Chambal (d) Betwa (Ans : d)

25. ………. was the captain of Indian Women's cricket team, who was born in Madhya Pradesh. 
(a) Sandhya Agarwal (b) Anjum Chopra (c) Mithali Raj (d) Shubangi Kulkarni (Ans : a)

26. Select the option, which is the logical equivalent of the statement given below– 
If my umbrella is up, then it is raining. 
(a) If it is raining, then my umbrella is up. (b) If my umbrella is not up, then it is not raining. 
(c) If it is not raining, then my umbrella is not up. (d) None of the above (Ans : c)

27. In 2008, who received the first copy of the e-passport in India? 
(a) Priyanka Chopra (b) Pratibha Patil (c) Sonia Gandhi (d) Sachin Tendulkar (Ans : b)

28. Farakka Barrage Project is designed for preservation and maintenance of– 
(a) Kochi port (b) Tuticorin port (c) Kolkata port (d) Mangalore port (Ans : c)

29. If cream cracker means computer programming, and its cream cracker, then it's programming. 
(a) True (b) False (c) May be (d) Irrelevant (Ans : a)

30. Where is the Nauradhi Sanctuary located? 
(a) Morena (b) Rewa (c) Banjar (d) Sagar (Ans : d)
 

Monday, March 7, 2016

GOVT. OFFICIAL RESIDENCES

 1. » American President - White House
2. » Brazil President - Alvorada
3. » Britain Prime Minister - 10, Downing Street
4. » Canada Prime Minister - 24 Sussex Drive
5. » French President - Elysee Palace
6. » Germany President - Bellevue Palace
7. » Indian President - Rashtrapathi Bhavan
8. » Indian Prime Minister - No. 7, Race Course Road
9. » India Governor’s - Raj Bhavan
10. » King & Queen of Britain - Bekkingham Palace
11. » Kongo President - Marbil Palace
12. » Nepal King - Narayan Hithi Palace
13. » Pakistan President - Ivane Sadan
14. » Pope - Vatican Palace
15. » Russia President - Kremlin
16. » Spain King - Royal Palace
17. » South Korean President -Blue House
18. » Srilankan President -Temple Trees.....

Monday, February 8, 2016

History of Indian Postal System

Year — Work
1766 — Establishment of first Indian Postal system by Lord Clive in India.
1774 — Establishment of first G.P.O. in Kolkata by Warren Hastings.
1786 — Establishment of Madras G.P.O.
1793 — Establishment of G.P.O. at Mumbai
1854 — On October 1, 1854, Indian Post Office was recognised as of national importance and was brought under the authority of Director-General. Year 2004 was celebrated as a 150th year of the Indian Post Office. The establishment of the deptt. of Post Office is to be considered from this very year.
1863 — Railway Mail Service (R.M.S.) was started.
1873 — Sale of engraving envelopes was started
1876 — India started Parcel Postal Unit.
1877 — Started of V.P.P.
1879 — Post Card was started.
1880 — Money-order Service was started.
1911 — First airmail was sent from Allahabad to Naini.
1935 — Indian Postal Order was started.
1972 — Pincode was started.
1984 — Postal life insurance was started.
1985 — Post and telephone departments were separated.
1986 — Speed Post Service was started.
1990 — At Mumbai and Chennai, two automatic postal edition Centres were started.
1995 — Rural Postal Insurance was started.
1996 — Media Postal Service was started.
1997 — Business Postal Service was started.
1998 — Satellite Postal Service was started.
1999 — Data Dak and Express Dak Services were started.
2000 — Greeting Post Service was started.
2001 — Electronic fund transfer service was started.
3rd Jan. 2002 — Track and Tax Service based on internet was started.
5th Sep. 2003 — Bill mail Service was started.
30th Jan. 2004 — Beginning of E Postal Service.
10th Aug. 2004 — Logestice Post Service was started.

List of Central Universities in India


Andhra Pradesh
● English & Foreign Languages University, Hyderabad 
www.efluniversity.ac.in
● Maulana Azad National Urdu University, Hyderabad
www.manuu.ac.in
● University of Hyderabad, Hyderabad
www.uohyd.ac.in

Arunachal Pradesh
● Rajiv Gandhi University, Itanagar
www.rgu.ac.in

Assam
● Assam University, Silchar
www.aus.ac.in

● Tezpur University, Tezpur
www.tezu.ernet.in

Bihar
● Central University of Bihar, Patna
www.cub.ac.in

Gujarat
● Central University of Gujarat, Gandhinagar
www.cug.ac.in

Haryana
● Central University of Haryana, Gurgaon
www.cuharyana.org

Himachal Pradesh
● Central University of Himachal Pradesh, Dharamashala
www.cuhimachal.ac.in

Jammu and Kashmir
● Central University of Jammu, Jammu
www.jammuuniversity.in
● Central University of Kashmir, Srinagar
www.cukashmir.ac.in

Jharkhand
● Central University of Jharkhand, Ranchi
www.cuj.ac.in

Karnataka
● Central University of Karnataka, Gulbarga
www.cuk.ac.in

Kerala
● Central University of Kerala, Vidyanagar
www.cukerala.ac.in

Chhattisgarh
● Guru Ghasidas Vishwavidyalaya, Bilaspur
www.ggu.ac.in

Madhya Pradesh
● Dr. Harisingh Gour Vishwavidyalaya, Sagar
www.dhsgsu.ac.in
● The Indira Gandhi National Tribal University, Amarkantak
http://igntu.nic.in

Maharashtra
● Mahatma Gandhi Antarrashtriya Hindi Vishwavidyalaya, Wardha
www.hindivishwa.org

Manipur
● Central Agricultural University, Imphal
www.cau.org.in

● Manipur University, Imphal
www.manipuruniv.ac.in

Meghalaya
● North Eastern Hill University, Shillong
www.nehu.ac.in

Mizoram
● Mizoram University, Aizwal
www.mzu.edu.in

Nagaland
● Nagaland University, Lumami
www.nagauniv.org.in

Odisha
● Central University of Orissa, Koraput
http://cuo.ac.in 

Punjab
● Central University of Punjab, Bathinda
www.centralunipunjab.com

Rajasthan
● Central University of Rajasthan, Jaipur
www.curaj.ac.in

Sikkim
● Sikkim University, Gangtok
www.sikkimuniversity.in

Tamil Nadu
● Central university of Tamil Nadu, Thiruvarur
www.cutn.ac.in
● Indian Maritime University, Chennai
www.imu.tn.nic.in/

Tripura
● Tripura University, Agartala
www.tripurauniv.in

Uttar Pradesh
● Aligarh Muslim University, Aligarh
www.amu.ac.in
● Babasaheb Bhimrao Ambedkar University, Lucknow
www.bbau.ac.in
● Banaras Hindu University, Varanasi
www.bhu.ac.in
● University of Allahabad, Allahabad
www.allduniv.ac.in

Uttarakhand
● Hemwati Nandan Bahuguna Garhwal University, Garhwal
http://hnbgu.ac.in 

West Bengal
● Visva Bharati, Shantiniketan
www.visva-bharati.ac.in

Union Territories
Delhi
● Indira Gandhi National Open University
www.ignou.ac.in
● Jamia Millia Islamia
http://jmi.ac.in
● Jawaharlal Nehru University
www.jnu.ac.in
● University of Delhi
www.du.ac.in

Puducherry
● Pondicherry University
www.pondiuni.edu.in
 

General Awareness Practice Study Material

Indian history and culture
1. What medieval building double dome (Double Dome) whose tomb was built in the first place? - Sikander Lodi's Tomb
2. Where is the pillar on which the peace message of Ashoka and Samudragupta's military victories are engraved details of both? - Prayag
3. AD 1960 by Aurangzeb. In order to suppress the growing power of Shivaji who gets new was expressed? - To Shaista Khan
4. What was the Mughal emperor's coronation twice? - Aurangzeb
5. What dynasty Currencies Shiva is depicted in human form? - Kushan dynasty
6. Supporting treaty Indian ruler who was the first to admit? - Nizam of Hyderabad
7. noted in Kanchi 'Kailash temple' Who built? - Narasimha Varman II
8. What was the Mughal emperors adopted the title King of the South? - Aurangzeb
9. Gandhi-Irwin pact signed Kinhonne instrumental in? - Tej Bahadur Sapru, M. R. Jayakar and b. M. The scribes and liberal leaders
10. What ruler to measure land use Jrib started? - Sher Shah Suri

Indian economy
11. What is the motto of the international forum "The second world is possible '(Another World is possible)? - The World Social Forum (World Social Forum) in
12. (Central Rice Research Institute) is the location of the Central Rice Research Institute? - Cuttack (Orissa)
13. Based on the recommendations of the Committee of National Agricultural Bank was set up? - Shivaraman Committee
14. 'CAPART' (CAPART) What is the full form? - Men's Action and Rural Technology Council for Advanced Negative People
15. Department of the Reserve Bank note issuance gold fund, is required at all times of what value? - 115 cr. 
16. In India, inflation is measured by the index 16. How? - WPI
17 European countries have adopted the name of the unified currency? - Euro
18. Pulses (pulses) which pulses (dal), the MSP for the crop year 2010-11 has been fixed? - Moong dal Rs 3170. Per quintal
19. 'renewable stream scheme which state is concerned? - Rajasthan
20. 'Mr.' (SRI-System of Rice Intensification) technology is used in which areas? - Grain
21. Which elements of the tomato red color is caused by the presence? - Lycopene
22. 'Kanya Vidya Dhan' scheme has been launched in which state? - Uttar Pradesh
23. "In India, special export processing zone '(Special Export Processing Zone) where first established? - In Kandla
24. RBI reduced cash reserve ratio by 24. If the credit, but will affect? - Credit will be less
25. Tax Reform Committee '(Tax Reforms Committee) was appointed the Chairman of? - The king Chelliah

Indian polity and constitution
26. President's national crisis (National Emergency) in what circumstances may announce? - In situations of external aggression and armed rebellion
27. Who was elected unopposed as president of the country? - Neelam Sanjiv Reddy
28. Article 28 of the Constitution under which the impeachment against the President (Impeachment) - Under Article 61
29. What is the underlying purpose behind the policy director of the elements? - Welfare state building

31. The basic rights to which organization has the right to ban necessary? - Parliament
32. The Constitution provides the total schedules? - XII
33. Quo-Warranto Writ literally means what? - "What is your authority?"
34. Who was the first president of the Lok Sabha? - Ganesh Vasudev Mavalankar
35. The Constitution provides for the concurrent list of the constitution which has been? - Australia
36. The Constitution of India, which was founded by a constituent assembly Gi- -kabinet mission under the 1946 plan
37. Article 34 imposes restrictions on how fundamental rights? - When martial law be applied anywhere in India
38.Article 38 of the Constitution which has been discussed in the fundamental duties? - Article 51 (A) in
39. The right to personal freedom which officer to be civil? - Top high court and the Supreme Court
40. Who was the first Chairman of the Council of Independent India? - Dr. S. Radhakrishnan

National Freedom Movement
41. Where and when was the establishment of the All India Kisan Sabha? - Lucknow, 1936
42. The establishment of the Muslim League, who was Viceroy of India? - Lord Minto II
43. India, not two nations, this statement is what? - Mohammad Ali Jinnah
44. Bal Gangadhar Tilak 'Father of Indian Anarest' (Father of Indian Unrest) Who said that? - The Belentain Cirol
45. The session of the Muslim League which was attended by Congress? - Pt. Madan Mohan Malviya
46. ​​'passive resistance' (Passive Resistance) was the father of the theory? - Aribind Ghosh
47. "The Indian press Messiah is called Who? - Sir Charles Metcalfe and the Lord Macaulay
48. Hindustan Socialist Republican Army, who did formed? - Chandra Shekhar Azad
49. Lord Lytton which year was held in Delhi Darbar? - Year 1877
50. The crime of nationalism when declared by the British education? - In 1898

Geography of India and abroad
51. Eco-Saunding technique which is used for the task? - To measure the depth of the sea
52. Which country's southernmost point, Cape Farewell? - New Zealand's
53. On which river is the famous Kariba Dam? - Zambezi river
54. The closest stars to Earth (Proxima Santori) How long does the light to reach the earth? - 4.3 years
55. 1 ° latitude are Pradrrshit about how many kilometers? - 111 km
56. "Sandwich Islands" whose old name? - Hawaii Island
57. What are the two countries leading producer of asbestos? - India and USA
58. "Eco-Saunding 'for your use of the work is done? - To measure the depth of the sea
59. Indian territorial waters extend to how far from the coast? - 12 nautical miles
60. Farl is associated with the rule? - From the direction of winds

General Science & Technology
61. Industrial production of polythene is multiplication whom? - Of ethylene
62. "Newton-Seconds' is counter to what amount? - Momentum (Momentum) of
63. The percentage of U-235 in natural uranium is about? - 0.72%
64. Tracking and Renjing -satelait station in India '(Satellite Tracking and Ranging Station-STARS) is located where? - Kawalur (TN)
65. Lighting power, how changes in the cell's energy? - Transformation of light energy into electrical energy
66. Guru water (Heavy Water) molecular weight of the (Molecular Weight) is? - Automatic License assignment
67. internal energy of the ideal gas depends only on the heating to-
68. Which bomb only affects living things, not buildings? - Neutron
69. AB blood group of the person receiving it, sometimes universal (Universal Recipient) also says, because Unmen- antibody (Antibody) are not
70. E.E.G. Whose activity is to enter? - Brain

Law and Justice
71. untouchability (crime) Act was passed in which year? - 1955
72. Who have said to the federal law that the federal Ha'- It Aplembi Paul
73. Which institution for providing legal aid to the poor, free and fair was founded in 1987? - Legal Services Authorities Act
74. What part of the Constitution of India, the card is called the Constitution? - Preamble to the Constitution
75. "Who in the Constitution citizens' basic rights defenders and the guarantor has been established? - The Supreme Court of India

Agriculture
76. Good Harvest Gram element fertilizer (NPK) may be given in the amount of? - 20 kg N + 40 kg P2O5 + 20 kg K2O and 20 kg sulfur / ha
77. A small rash gram (Gram / Chickpea) species of seed per hectare is kept? - 60-65 kg / ha
78. If land zinc (Zn) deficiency, the gram crop fertilizer to be what? - 20 kg zinc sulphate (21% Zn) per hectare
79. Gram (Gram / Chickpea) of Ukta resistant (Wilt Resistant) are species? - Dkp-92-3; KWR-108, JG-315, JG-16, JG-74 and resistant
80. What is the average yields of chickpea? - Some 18-20. / Ha

Sports
81. Which of the International Tennis Federation ITF 2015, best female player of the year is awarded to the woman? - American Serena Williams
82. 'Derby' (Derby) which sport is concerned? - Horse racing (Horse Racing) by
83. How long interval since the Asian Games are held? - 4 year time period covered by the
84. In 2015, the American who was honored with the award for best male football player is? - Michael Bradley
85. The first Indian to win a gold medal in the Olympic Games it? - Abhinav Bindra
86. Guru Gobind Singh Sports College has been established in which city? - Lucknow
87. For excellence in game What is the greatest reward? - Arjuna
88. Somdev Verman related to which game players? - Lawn tennis
89. How many players play the game of volleyball? - 6 Players
90. The theme of the Olympic torch-the Journey of Harmony (Journey of Harmony)

Miscellaneous
91. United Nations Day (UN Day) is celebrated? - October 24
92. Human Resources Development Ministry was established when? - September 26, 1985 
93. "Wadia Institute in Dehradun is related to the subject? - Earth Science (Geology) 
94. Indian Institute of Technology (I.I.T) Kanpur which has Mirnan nano satellites on the occasion of the golden jubilee celebrations of the Institute been assigned to the President? - Firefly
95. US President Barack Hussein Obama was the candidate of which political party? - Democratic Party
96. India's first successful nuclear tests at Pokhran what the code was called? - Smiling Buddha
97. The United States 'appeal of the Kansians Foundation' (The Appeal of Conscience Foundation) by the Prime Minister of India, Dr. Manmohan Singh, which was selected for the award? - World Statesman Award
98. Myanmar's opposition leader and former general secretary of the National League for Democracy, Aung San Suu Kyi won the Nobel Peace Prize when? - In 1991
99. The name of the German Parliament? - Bundsteg (Bundestag)
100. Brazil's first female president, who have been selected? - Dilma Rofes

Friday, January 15, 2016

RIVERS & THEIR PLACES OF ORIGIN

  GANGA : Gangotri (Uttarakhand)
  INDUS : Mansarovar (Tibet)
  NARMADA : Maikal Hills,Amarkantak (MP)
  TAPT/TAPTI : Satpura Range, Betul (MP)
  MAHANADI : Nagri Town (Chhattisgarh)
  BRAHAMPUTRA : Chemayungdung (Tibet)

  SUTLEJ : Mt Kailash (Tibet)
  BEAS : Rohtang Pass (Himachal Pradesh)
  GODAVARI : Nasik (Maharashtra)
  KRISHNA : Mahabaleshwar (Maharashtra)
  CAUVERY : Brahmagiri Hills, Coorg (Karnataka)
  SABARMATI : Udaipur, Aravalli Hills (Rajasthan)
  RAVI : Chamba (Himachal Pradesh)
  PENNER : Nandi Hills, Chickballapur (Karnataka)

Thursday, January 14, 2016

NABARD Assistant Manager (Grade A and B) Exam General Awareness Solved Paper (Exam Held on 1-3-2015)

1. World's first robot-staffed Hotel is set to open in which of the following countries?
(A) China (B) US (C) Singapore (D) Abu Dhabi (E) Japan (Ans : E) 

2. In which of the following states, the per capita availability of Milk is highest in the country? 
(A) Maharashtra (B) Haryana (C) Guajarat (D) Punjab (E) Tamil Nadu (Ans : D) 

3. In which city is India's first post office ATM opened? 
(A) Ahmedabad (B) Chennai (C) New Delhi (D) Mumbai (E) Hyderabad (Ans : B) 

4. At present how many credit information companies are operating in India? 
(A) Two (B) Three (C) Other than those given as options (D) Four (E) Five (Ans : D) 

5. SWIFT was founded in which of the following cities? 
(A) London (B) Brussels (C) New York (D) Hong Kong (E) Mumbai (Ans : B) 

6. Who is the head of the newly formed Expenditure Management Commission ? 
(A) Dr. Anand Sinha (B) Dr. Urjit Patel (C) Shri Arvind Mayaram (D) Dr. Subir Gokarn (E) Dr. Bimal Jalan (Ans : E) 

7. Vistara airline started its operations in India in January 2015. What is the tagline of this airline? 
(A) Fly the New Feelings (B) Now Everyone Can Fly (C) Fly at the cheapest rates 
(D) World's most favourite airline (E) Fly like a King (Ans : A) 

8. The NITI Aayog is headed by– 
(A) Minister for Planning (B) Prime Minister (C) Finance Minister (D) RBI Governor. (E) President of India (Ans : B) 

9. According to an order issued by the Culture Ministry on January 28, 2015. Who among the following has been appointed as the new chairman of Sangeet Natak Academi ? 
(A) Leela Samson (B) Anant Nag (C) Dr. P. V. Rajamannar (D) Girish Karnad (E) Shekhar Sen (Ans : E) 

10. As per Swachh Bharat Abhiyan, the aim of building a clean India is by which year? 
(A) 2021 (B) 2019 (C) 2018 (D) 2020 (E) 2016 (Ans : B) 

11. The first woman officer who led the Guard of honour at Rashtrapati Bhavan on January 26th 2015 is– 
(A) Nisha Thakur (B) Pooja Thakur (C) Punit Arora (D) Namrata Thakur (E) Other than those given as options (Ans : B) 

12. Paulina Vega, a 22-year-old student won the coveted title of Miss Universe 2015. She is from which of the following countries? 
(A) Colombia (B) India (C) Hungary (D) Honduras (E) Lithuania (Ans : A) 

13. Who amongst the following is the present Director of Centre for Advanced Financial Research and Learning (CAFRAL)? 
(A) D. K. Mohanty (B) P. Vijaya Bhaskar (C) H. R. Khan (D) G. Gopalakrishna (E) Dr. K. C. Chakraborty (Ans : D) 

14. Which of the following is the largest stock exchange in the world? 
(A) New York Stock Exchange (B) London Stock Exchange (C) Shanghai Stock Exchange 
(D) Tokyo Stock Exchange (E) NASDAQ OMX (Ans : A) 

15. Which Bank has announced the launch of country's first ‘contact-less' debit and credit cards to enable electronic payments with- out swiping ? 
(A) ICICI bank (B) HDFC bank (C) Axis bank (D) Union Bank of India (E) State Bank of India (Ans : A) 

16. Which of the following state Govt. has recently appointed yoga guru Ramdev as its brand ambassador to promote yoga and ayurveda in a big way? 
(A) Uttarakhand (B) Haryana (C) Madhya Pradesh (D) Himachal Pradesh (E) Uttar Pradesh (Ans : B) 

17. Who is the host of ICC Cricket World Cup 2015 ? 
(A) Australia and Newzealand (B) Other than those given as options (C) India and Sri Lanka 
(D) South Africa and Australia (E) England (Ans : A) 

18. Who is the chairperson of RBI? 
(A) Y. V. Reddy (B) K. L. Mohanti (C) Raghuram Rajan (D) Indra Nooyi (E) None of these (Ans : C) 

19. Who amongst the following is the present foreign secretary of India? 
(A) Sujata Singh (B) Ranjan Mathai (C) Shivshankar Menon (D) Nirupama Rao (E) Subrahmanyam Jaishankar (Ans : E) 

20. Recently the Government has notified that One Rupee Currency Notes will be put it to circulation again. The new notes will bear the signature of which of the following authorities? 
(A) Prime Minister (B) Finance Secretary (C) Finance Minister (D) Governor of RBI (E) President of India (Ans : B) 

21. RAM mense ? 
(A) Random Access Memory (B) Read Only Memory (C) Read Access Memory (D) Random Auto Memory (Ans : A) 

22. What is the minimum paid-up equity capital required for starting a small finance bank ? 
(A) Rs. 50 Crore (B) Other than those given as options (C) Rs. 250 Crore (D) Rs. 100 Crore (E) Rs. 500 Crore (Ans : D) 

23. The 'digital village' project to provide services ranging from cashless banking to digitised school teaching was recently started at Akodara village of Gujarat at the initiative of– 
(A) Aziz Premji Trust (B) Govt. of Gujarat (C) ICICI Bank (D) State Bank of India (E) Tata Enterprises (Ans : C) 

24. The year 2015 has been declared by the 68th Session of United Nations General Assembly as– 
(A) International Year of Fruits (B) International Year of Food (C) International Year of Vegetables 
(D) International Year of Good Health (E) International Year of Soils (Ans : E) 

25. Union Government renamed Direct Benefit Transfer Scheme for LPG as– 
(A) Other than those given as options (B) PAHAL (C) Ajeevika 
(D) Direct Transfer Scheme (E) Money Transfer Scheme (Ans : B) 

26. At the Asian Games held in September-October 2014, which Indian boxer refused to accept the bronze medal in order to protest a controversial decision by the judges? 
(A) L. Sarita Devi (B) Mary Kom (C) Rolando Bohol (D) Varghese Johnson (E) Kavita Goyal (Ans : A) 

27. As per Union Budget, how much capital is required to be infused in banks to meet Basel-III norms by 2018? 
(A) Rs. 2.40 lakh crore (B) Rs. 0.50 lakh crore (C) Rs. 1.00 lakh crore (D) Rs. 3.40 lakh crore (E) Rs. 5.00 lakh crore (Ans : A) 

28. Banks borrow money from the RBI at which of the following rates? 
(A) Base Rate (B) Reserve Repo Rate (C) Bank Rate (D) CRR (E) Repo Rate (Ans : E) 

29. Banks will soon be able to offer higher rate of interest on unbreakable fixed deposits. What is the minimum amount that is required to be invested in such a deposit scheme? 
(A) Over Rs. 50 lakhs (B) Upto Rs. 51akhs (C) Upto Rs. 10 lakhs (D) Over Rs. 25 lakhs (E) Over Rs. 100 lakhs (Ans : E) 

30. How many applications have been received by RBI, for starting payments bank ? 
(A) 112 (B) 65 (C) 41 (D) 72 (E) 113 (Ans : C) 

31. Pravasi Bhartiya Divas (PBD)- 2015 which was celebrated recently, was organized in which of the following States? 
(A) Kerala (B) Gujarat (C) Maharashtra (D) Rajasthan (E) Himachal Pradesh (Ans : B) 

32. A small deposit scheme for girl child, as part of the 'Beti Bachao Beti Padhao' campaign, was launched by the Govt. recently it is called as– 
(A) Balika Shiksha Account (B) Beti Padhao Deposit Scheme (C) Suraksha Deposit Scheme 
(D) Kanya Jagriti Jyoti Account (E) Sukanya Samridhi Account (Ans : E) 

33. Under the Liberalized Remittance Scheme (LRS) for resident individuals, what is the maximum amount that can be remitted abroad? 
(A) $ 250,000 (B) $ 350,000 (C) $ 500,000 (D) $ 150,000 (E) $ 50,000 (Ans : A) 

34. Which Indian state has been ranked as the fastest growing state for the year 2013-14 with GDP growth rate of 11-08% in 2013-14 ? 
(A) Madhya Pradesh (B) Haryana (C) Gujarat (D) Maharashtra (E) Bihar (Ans : A) 

35. Who among the following is the chairman of the External Advisory Committee (EAC) set up by RBI to evaluate application received for Payment? 
(A) Dr. Nachiket Mor (B) Smt. Usha Thorat (C) Shri H. R. Khan (D) Shri R. Gandhi (E) Shri S. S. Mundra (Ans : A) 

36. The deadline to exchange pre-2005 currency notes is– 
(A) 31-12-2015 (B) 30-06-2015 (C) 31-03-2015 (D) 30-09-2015 (E) 28-02-2015 (Ans : B) 

37. 'Winds of sarnara' won the new Age Album Trophy at 57th Grammy Awards recently. The album has been launched by– 
(A) A. R. Rahman (B) Ricky Kej and Wouter Kellerman (C) Bennet Veetraag 
(D) Peter Kater and Zakir Hussain (E) Paul Avgernios and Peter Kater (Ans : B) 

38. Which of the following books is written by Sanjaya Baru, former media advisor of the former Prime Minister, Manmohan Singh, just before the last Lok Sabha Election? 
(A) The Prime Minister with innovative ideas (B) The Accidental Prime Minister (C) The Intelligent Prime Minister 
(D) The Different Prime Minister (E) The Sudden Prime Minister (Ans : B) 

39. The player's auction for the 8th edition of Indian Premier League was concluded recently in Bengaluru. Which player amongst the following fetched highest amount at the auction? 
(A) Dinesh Karthik (B) Yuvraj Singh (C) Darren Sammy (D) Michael Hussey (E) Murali Vijay (Ans : B) 

40. Who among the following is the chairman of the recently constituted 7th Pay Commission? 
(A) Justice B. N. Srikrishna (retd.) (B) Dr. C. Rangarajan (C) Dr. D. Subbarao 
(D) Justice Ashok Kumar Mathur (retd.) (E) Dr. Y. V. Reddy (Ans : D)
 

U.P. PCS Lower Subordinate Services (Pre.) Exam General Studies Solved Paper (Exam Held on 26-9-2010)

1. The Thermometer suitable to measure 2000°C temperature is—
(A) total radiation thermometer
(B) gas thermometer
(C) mercury thermometer
(D) vapour pressure thermometer
Ans : (A)

2. The gas used for artificial ripening of green fruit is—
(A) ethane
(B) ethylene
(C) carbon dioxide
(D) oxytocin
Ans : (B)

3. In which of the following districts India's largest mica belt is found ?
(A) Balaghat and Chhindwara
(B) Udaipur, Ajmer and Alwar
(C) Hazaribagh, Gaya and Monghyr
(D) Salem and Dharmapuri
Ans : (C)

4. Silent valley is situated in—
(A) Uttarakhand
(B) Kerala
(C) Arunachal
(D) Jammu and Kashmir
Ans : (B)

5. The fastest computer of the world is—
(A) Param-10000
(B) J-8
(C) Yenha-3
(D) T-3A
Ans : (A)


6. Which one of the following organizations is not related to science and technology ?
(A) DST
(B) CSIR
(C) ICSSR
(D) DAE
Ans : (C)

7. The name of the ICBM developed by India with a strike range of more than 2000 km is—
(A) Prithvi
(B) Trishul
(C) Akash
(D) Agni-II
Ans : (D)

8. Geneco technology is—
(A) A defence system for prevention from AIDS
(B) A method for the development of species for food crops
(C) A techniques for pre-information regarding genetic diseases
(D) A technique for prevention of cataract
Ans : (C)

9. 2, 4-D is—
(A) an insecticide
(B) an explosive
(C) a fungicide
(D) a herbicide
Ans : (D)

10. The percentage of nuclear enery in India's total energy generation is—
(A) 60%
(B) 27%
(C) 10%
(D) 2%
Ans : (D)

11. ‘Satish Dhawan Space Centre’ is located at—
(A) Vishakhapatnam
(B) Goa
(C) Shri Hari Kota
(D) Chennai
Ans : (C)

12. Which one of the following scientists has carried out researches both in the field of biology and physics ?
(A) Jagdish Chandra Bose
(B) Har Govind Khorana
(C) C. V. Raman
(D) Homi J. Bhabha
Ans : (A)

13. Which one of the following is a bacterial disease ?
(A) Herpes
(B) Polio
(C) Pox
(D) Tetanus
Ans : (D)

14. An Offshore Patrol Vessel was inducted into Coast Guard in March 2010. It is named—
(A) Eagle
(B) Vishwast
(C) Jatayu
(D) Aashwast
Ans : (B)

15. To insulate the country from disruptions in supply of crude oil, India has eastablished ‘India Strategic Petroleum Reserves Ltd.’ It will construct underground storages at three places. Identify the place which has not been selected for the purpose.
(A) Vishakhapatnam
(B) Manglore
(C) Padur
(D) Ankaleshwar
Ans : (D)

16. Presidents of USA and Russia recently signed a historic treaty committing their respective country to drastically reduce arms. It was signed on—
(A) 15 January, 2010
(B) 18 May, 2009
(C) 08 April, 2010
(D) 12 February, 2010
Ans : (C)

17. Russia has agreed recently to construct how many units of nuclear Reactor at Kudankulam in Tamil Nadu ?
(A) 02
(B) 04
(C) 05
(D) 06
Ans : (A)

18. Who of the following has been appointed as Chairman of Mumbai Stock Exchange in March, 2010 ?
(A) Prof. Rakesh Mohan
(B) Prof. Bhagawati
(C) S. Ram Dorai
(D) Prof. Manoranjan Misra
Ans : (C)

19. Who of the following is the fourth woman Judge appointed in the Supreme Court in India in April, 2010 ?
(A) Justice Fatima Beevi
(B) Justice Sujata Manohar
(C) Justice Gyan Sudha Misra
(D) Justice Ruma Pal
Ans : (C)

20. A World Expo 2010 as a grand event to showcase the best achievements of human civilisation has been opened on May 1, 2010. Where was this expo opened ?
(A) In Shanghai
(B) In Kuala Lumpur
(C) In Tokyo
(D) In Moscow
Ans : (A)

21. Air Force Exercise Garuda-2010 was held by India jointly with which of the following countries ?
(A) France and Singapore
(B) Australia and France
(C) Singapore and Australia
(D) None of these
Ans : (A)

22. Which one of the following states bagged the ‘National Rural Health Mission Award’ of the Government of India in April, 2010 ?
(A) Uttar Pradesh
(B) Orissa
(C) Madhya Pradesh
(D) Rajasthan
Ans : (D)

23. Who of the following has been included in the ‘Hall of Fame’ by I.C.C. in March, 2010 ?
(A) Sachin Tendulkar
(B) Sunil Gavaskar
(C) Kapil Dev
(D) Anil Kumble
Ans : (C)

24. Who said, ‘Imperialism’ is dead as ‘dodo’ ?
(A) Ramje Macdonald
(B) Winston Churchill
(C) Clement Attlee
(D) Lord Wavell
Ans : (B)

25. The annual session of Muslim League in the year 1970 was held at—
(A) Dacca
(B) Karachi
(C) Aligarh
(D) Lucknow
Ans : (B)

26. The Indian National Congress had launched the Non Co-operation Movement in the year—
(A) 1918 A.D.
(B) 1919 A.D.
(C) 1920 A.D.
(D) 1921 A.D.
Ans : (C)

27. Who amongst the following made regular broadcast on Congress Radio operated during Quit India Movement ?
(A) Jaya Prakash Narayan
(B) Subhas Chandra Bose
(C) Ram Manohar Lohia
(D) Sucheta Kriplani
Ans : (C)

28. Which of the following newspapers advocated revolutionary terrorism during the period of Indian freedom struggle ?
1. Sandhya
2. Yugantar
3. Kaal
Choose the correct answer from the code given below :
Codes :
(A) 1, 2
(B) 1, 3
(C) 2, 3
(D) 1, 2, 3
Ans : (D)

29. The movement in India which became popular during the first World War was the—
(A) Swadeshi and Boycott Movement
(B) Home Rule Movement
(C) Separatist Movement
(D) Swarajist Party Movement
Ans : (B)

30. Arrange the following events in chronological order and choose the correct answer using the code given below :
1. Jallianwalabagh Massacre
2. Chaurichaura Episode
3. Champaran Movement
4. Moplah Rebellion
Codes :
(A) 1, 2, 3, 4
(B) 2, 1, 3, 4
(C) 3, 1, 4, 2
(D) 3, 1, 2, 4
Ans : (C)

31. Match List-I with List-II and choose the correct answer from the codes given below the Lists :
List-I(a) Abul Kalam Azad
(b) Pherozeshah Mehta
(c) Annie Besant
(d) Mahatma Gandhi
List-II1. Bombay Chronicle
2. Al-Hilal
3. Young India
4. New India
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 4 3
(B) 1 2 3 4
(C) 2 1 3 4
(D) 3 2 1 4
Ans : (A)

32. Who of the following was the President of Indian National Congress for consecutive six years ?
(A) Jawahar Lal Nehru
(B) Dadabhai Naoroji
(C) Abul Kalam Azad
(D) Gopal Krishna Gokhale
Ans : (C)

33. Who of the following had started the Khilafat Movement ? Choose the answer from the code given below :
1. Shaukat Ali
2. Mohammad Ali
3. Shariatullah
4. Abul Kalam Azad
Codes :
(A) 1 and 2
(B) 1, 3 and 4
(C) 1, 2 and 3
(D) 1, 2, 3, 4
Ans : (A)

34. Kakori Conspiracy Case took place in the year—
(A) 1920
(B) 1925
(C) 1930
(D) 1935
Ans : (B)

35. In the Interim Government (1946) who held the Railways Portfolio ?
(A) Baldev Singh
(B) T. T. Chudrigar
(C) Asaf Ali
(D) Abdul Rab Nishtar
Ans : (C)

36. The Province where Indian National Congress did not form ministry after the General election of 1937 was—
(A) Orissa
(B) Bihar
(C) Madras
(D) Bengal
Ans : (D)

37. The transfer of capital of British India from Calcutta to Delhi was effected during the period of—
(A) Lord Minto
(B) Lord Hardinge
(C) Lord Chelmsford
(D) Lord Reading
Ans : (B)

38. Who was the leader of the Swadeshi Movement in Madras ?
(A) Srinivas Sastri
(B) Rajagopalachari
(C) Chidambaram Pillai
(D) Chintamani
Ans : (C)

39. Which one of the following statements is not correct about Dadabhai Naoroji ?
(A) He wrote a book ‘Poverty and Un-British rule in India’
(B) He worked as a professor of Gujarati in the University College, London
(C) He laid the foundation of woman's education in Bombay
(D) He was elected as a member of British Parliament on the ticket of the Conservative Party
Ans : (D)

40. Which one of the following was directly related to the Poona Pact of 1932 ?
(A) Indian women
(B) Indian labour class
(C) Indian farmers
(D) Indian depressed class
Ans : (D)

41. Subhas Chandra Bose had founded ‘Forward Bloc’ in the year—
(A) 1936 A.D.
(B) 1937 A.D.
(C) 1938 A.D.
(D) 1939 A.D.
Ans : (D)

42. The Gujarra minor rock edict, in which the name of Ashoka is mentioned, is located in—
(A) Mirzapur district of Uttar Pradesh
(B) Datia district of Madhya Pradesh
(C) Jaipur district of Rajasthan
(D) Champaran district of Bihar
Ans : (B)

43. Choose the correct pair from the following—
(A) Khajuraho —Chandellas
(B) Ellora caves —Saka
(C) Mahabalipuram—Rashtrakutas
(D) Meenakshi Temple—Pallavas
Ans : (A)

44. Which of the following sites has yielded skeleton of dog along with human skeleton in burial ?
(A) Brahmagiri
(B) Burzahom
(C) Chirand
(D) Maski
Ans : (B)

45. Which of the following Ashokan inscriptions is devoted to the principle of religious tolerance completely ?
(A) Rock edict XIII
(B) Rock edict XII
(C) Pillar inscription VII
(D) Bhabru minor rock edict
Ans : (C)

46. The earliest evidence of agriculture in Indian sub-continent comes from—
(A) Koldihwa
(B) Lahuradeva
(C) Mehargarh
(D) Tokwa
Ans : (C)

47. Which of the following mentions about the meeting of Sandrokottas (Chandragupta Maurya) with Alexander, the Great ?
(A) Pliny
(B) Justin
(C) Strabo
(D) Megasthenese
Ans : (D)

48. Which Sultan of Delhi assumed the title of Alexander the Great ?
(A) Balban
(B) Alauddin Khalji
(C) Mahammad Bin Tughlaq
(D) Sikandar Lodi
Ans : (B)

49. Who among the following was given the title of ‘Shaikh-ul-Hind’ ?
(A) Baba Fariduddin
(B) Khwaja Qutbuddin Bakhtiyar Kaki
(C) Khwaja Moinuddin Chisti
(D) Shaikh Salim Chishti
Ans : (C)

50. Which one of the following is correctly matched ?
(A) Kakatiya : Devagiri
(B) Hoyasala : Dwarsamudra
(C) Yadav : Warangal
(D) Pandya : Madura
Ans : (B)

51. Who of the following introduced silver coin called ‘tanka’ ?
(A) Alauddin Khilji
(B) Qutub-ud-din Aibak
(C) Iltutmish
(D) Balban
Ans : (C)

52. From the following names identify the one who was not the brother of Humayun.
(A) Kamran
(B) Usman
(C) Askari
(D) Hindal
Ans : (B)

53. ‘Permanent Settlement’ was introduced during the tenure of—
(A) Warren Hastings
(B) Lord Cornwallis
(C) Sir John Shore
(D) Lord Wellesley
Ans : (B)

54. In whose reign was the ‘Treaty of Chittor’ signed between Mughal and the Rana of Mewar ?
(A) Akbar
(B) Jahangir
(C) Shahjahan
(D) Aurangzeb
Ans : (B)

55. Which medieval Indian ruler prior to Akbar has been referred to as the ‘Akbar of Kashmir’ ?
(A) Ibrahim Shah Sharqi
(B) Sultan Sikandar
(C) Zainul Abedin
(D) Mahmud Gawan
Ans : (C)

56. The Bengali leader who opposed socio-religious reforms and support orthodoxy was—
(A) Radhakant Deb
(B) Nemisadhan Bose
(C) Hemchandra Biswas
(D) Hemchandra De
Ans : (A)

57. Varindra Ghosh was associated with—
(A) Anushilan Samiti
(B) Sadhava Samaj
(C) Abhinava Bharat
(D) Swadesh Bandhav Samiti
Ans : (A)

58. Who was the first Sultan of Delhi to have levied ‘Haqq-i-Sharab’ or irrigation tax ?
(A) Alauddin Khalji
(B) Ghiyasuddin Tughlaq
(C) Mohammad Bin Tughlaq
(D) Firoz Tughlaq
Ans : (D)

59. Which Sultan of Delhi had established a separate agriculture department and had planned the ‘rotation of crops’ ?
(A) Iltutmish
(B) Balban
(C) Alauddin Khalji
(D) Mohammad Bin Tughlaq
Ans : (D)

60. As per world statistics 2008, what approximate percentage of world population lives in Asia ?
(A) 61%
(B) 63%
(C) 65%
(D) 66%
Ans : (A)

61. The State having highest scheduled caste population in India is—
(A) Rajasthan
(B) Maharashtra
(C) Madhya Pradesh
(D) Uttar Pradesh
Ans : (D)

62. Ujjain is situated at the bank of—
(A) Chambal river
(B) Kschipra river
(C) Godavari river
(D) Narmada river
Ans : (B)

63. Bagalihar Project lies on the—
(A) Jhelum river
(B) Ravi river
(C) Chenab river
(D) Indus river
Ans : (C)

64. Drakensberg is a mountain of—
(A) Botswana
(B) Namibia
(C) South Africa
(D) Zambia
Ans : (C)

65. Which one of the following is a cold current of the South Atlantic Ocean ?
(A) Canary Current
(B) Benguela Current
(C) Agulhas Current
(D) Brazil Current
Ans : (B)

66. Which region of the world, would you associate with ‘Bushmen’ ?
(A) East Africa
(B) Sahara Desert
(C) New Zealand
(D) Kalahari
Ans : (D)

67. Identify the only tributary of River Ganges which rises in the plains—
(A) Son
(B) Sharda or Saryu
(C) Gomti
(D) Ram Ganga
Ans : (C)

68. Uttar Pradesh holds the first place in India in the production of—
(A) Rice and wheat
(B) Wheat and sugarcane
(C) Rice and Sugarcane
(D) Wheat and pulses
Ans : (B)

69. Which one of the following is the tertiary activity ?
(A) Forestry
(B) Manufacturing
(C) Farming
(D) Marketing
Ans : (D)

70. Chilka lake is situated in—
(A) West Bengal
(B) Andhra Pradesh
(C) Orissa
(D) Tamil Nadu
Ans : (C)

71. The distance of Moon from the Earth is—
(A) 364 thousand kms
(B) 300 thousand kms
(C) 446 thousand kms
(D) 384 thousand kms
Ans : (D)

72. Japan is one of the leading industrial countries of the world because—
(A) It has ample mineral resources
(B) It has ample bio-energy resources
(C) Industrial revolution was initiated here
(D) It has high technological capacity
Ans : (D)

73. The planet which is called twin sister of earth is—
(A) Mercury
(B) Venus
(C) Mars
(D) Pluto
Ans : (B)

74. The deepest lake of the World is—
(A) Pushkar lake in Rajasthan
(B) Lake superior in America
(C) Victoria lake in Africa
(D) Baikal lake in Russia
Ans : (D)

75. The deepest trenches of the ocean are found in—
(A) Indian Ocean
(B) Pacific Ocean
(C) Arctic Ocean
(D) Atlantic Ocean
Ans : (B)

76. The Fundamental Duties of a citizen do not include duty—
(A) to protect and improve the natural environment
(B) to cherish and follow the noble ideals which inspired our national struggle for freedom
(C) to strive towards abolition of untouchability
(D) to develop scientific temper, humanism and the spirit of enquiry and reform
Ans : (C)

77. Education which was initially a state subject was transferred to the Concurrent list by the—
(A) 24th Amendment
(B) 25th Amendment
(C) 42nd Amendment
(D) 44th Amendment
Ans : (C)

78. The Constitution is silent in the Directive Principles of State Policy about—
(A) adult education
(B) living wages for workers
(C) free legal aid to the poor
(D) Primary education to children till they complete the age of 6 years
Ans : (A)

79. The Drafting Committee of the Constituent Assembly under Dr. B. R. Ambedkar had how many other members ?
(A) 7
(B) 6
(C) 5
(D) 4
Ans : (B)

80. The distribution of legislative power between the centre and the states in the Constitution is given in—
(A) Sixth schedule
(B) Seventh schedule
(C) Eighth schedule
(D) Ninth schedule
Ans : (B)

81. The number of High Court of Judicature in India is—
(A) Twenty
(B) Twenty one
(C) Twenty two
(D) Twenty three
Ans : (B)

82. Which one of the following states does not have a bicameral legislature ?
(A) Uttar Pradesh
(B) Madhya Pradesh
(C) Bihar
(D) Karnataka
Ans : (B)

83. The cardinal features of political system in India are—
1. It is a democratic republic.
2. It has a Parliamentary form of government.
3. The supreme power vests in people of India.
4. It provide for a unified authority
Select the correct answer from the codes given below :
Codes :(A) 1 and 2
(B) 1, 2 and 3
(C) 2, 3 and 4
(D) All the four
Ans : (D)

84. The basis of determining dearness allowances to employees of India is—
(A) National Income
(B) Consumer Price Index
(C) Standard of Living
(D) Per Capita Income
Ans : (B)

85. Narsinham Committee related to—
(A) Higher education reforms
(B) Tax structure reforms
(C) Banking structure reforms
(D) Planning implementation reforms
Ans : (C)

86. Note issuing department of Reserve Bank of India should always possess the minimum gold stock worth—
(A) Rs. 85 crore
(B) Rs. 115 crore
(C) Rs, 200 crore
(D) None of the above
Ans : (B)

87. ‘Smart Money’ is a term used for—
(A) Internet Banking
(B) Credit Card
(C) Saving Account in the Bank
(D) Current Account in the Bank
Ans : (B)

88. The aim of differentiated Interest scheme was to provide concessional loans to—
(A) Weaker Section of Society
(B) Public Sector Industries
(C) Public Limited Companies
(D) Big Exporters
Ans : (A)

89. The first Industry to develop in India was the—
(A) Cottage industry
(B) Cement industry
(C) Iron and steel industry
(D) Engineering industry
Ans : (A)

90. Which one of the following states was having the highest Human Development Index in the year 2001 ?
(A) Assam
(B) Kerala
(C) Uttar Pradesh
(D) Madhya Pradesh
Ans : (B)

91. In which one of the following Countries High Yield variety seed were developed for the first time ?
(A) Argentina
(B) China
(C) Mexico
(D) India
Ans : (C)

92. Which one of the following per capita daily calorie intake has been recommended for determining the poverty line in rural areas in India ?
(A) 2200
(B) 2400
(C) 2500
(D) 2600
Ans : (B)

93. In India which agency is entrusted with the collection of data of capital formation ?
(A) RBI and Central Statistical Organisation
(B) RBI and SBI
(C) RBI and all other Commercial Banks
(D) Central Statistical Organisation and National Sample Survey
Ans : (D)

94. Which one of the following duration is related to XI Five Year Plan in India ?
(A) 2005-10
(B) 2006-11
(C) 2007-12
(D) 2008-13
Ans : (C)

95. Open market operations of RBI refer to—
(A) buying and selling of shares
(B) auctioning of foreign exchange
(C) trading in securities
(D) transactions in gold
Ans : (A)

96. Which of the following is the smallest bone in the human body ?
(A) Vomer
(B) Stapes
(C) Malleus
(D) Incus
Ans : (B)
t
97. Which of the following is fish ?
(A) Sea cucumber
(B) Sea cow
(C) Sea horse
(D) Sea lion
Ans : (C)

98. The yellow colour of human urine is due to a pigment called—
(A) Cytochrome
(B) Urochrome
(C) Haemochrome
(D) Phenolichrome
Ans : (B)

99. The branch of study dealing with old age and aging is called—
(A) Oncology
(B) Gerentology
(C) Teratology
(D) Ornithology
Ans : (B)

100. Emphysaema is a disease caused by environmental pollution in which the affected organ of the body is—
(A) liver
(B) kidney
(C) lungs
(D) brain
Ans : (C)
 
loading...