Saturday, November 19, 2011

UPSC CDS 2011 general knowledge Questions

1. A devastating Cloud Burst swept over Lehn on August 2010. Which one of the following statements with regard to Cloud Burst is not correct?
(a) Cloud Burst is a localized weather phenomenon representing highly concentrated rainfall over a small area in a short duration of time
(b) Cloud Burst occurs due to upward movement of moisture laden air with sufficient rapidity to form cumulonimbus clouds
(c) Cloud Burst occurs only in hilly areas
(d) There is no satisfactory technique till now for predicting Cloud Burst
ANSWER: (c)


2. Ever greening of patents is done by
(a) Citing another use of the same product
(b) Citing another process of forming the same product
(c) Applying for extension of patent term
(d) Citing another product with same use
ANSWER: (c)

3. Consider the following passage and identify the three tribal principalities referred to therein using the code given below :
In the early history of the far south in India, three tribal principalities are mentioned in Ashokan inscriptions of the third century BC and in Kharavela inscription of the first century BC.
Code :
(a) Vakatakas, Cholas and Satvahanas
(b) Cholas, Pandyas and Cheras
(c) Ikshvakus, Vakatakas and Pandyas
(d) Pallavas, Cholas and Pandyas
ANSWER: (b)

4. Why is Switzerland unable to join European Union (EU) till date (2010) despite its governments persistent effort to do so?
(a) Few EU countries like France and Germany are opposed to Switzerland’s joining the Union
(b) The Swiss people continue to vote against joining the EU as they do not want to lose Switzerland’s sovereignty
(c) EU rejected Switzerland’s application as Swiss Government did not agree to use Euro as currency
(d) All of the above
ANSWER: (b)

5. When we eat something we like, our mouth waters. This is actually not water but fluid secreted from
(a) Nasal glands
(b) Oval epithelium
(c) Salivary glands
(d) Tongue
ANSWER: (c)

6. Along with goods manufactured using child labour, some of the developed countries have started to boycott goods manufactured in developing countries using ‘sweat labour`. ‘Sweat labour’ implies goods produced by
(a) Female laborers at a very low wage
(b) Laborers working in inhuman/unhealthy Working conditions
(c) Laborers working for more than eight hours a day without any break
(d) Laborers where there is a wage discrimination between male and female laborers
ANSWER: (b)

7. Consider the following statements with regard to the mining industry of India :
1. The spatial distribution of minerals is uneven.
2. The mining industry since colonial days has been export-oriented.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
ANSWER: (c)

8. Which one among the following groups of items contains only biodegradable items?
(a) Wood, Grass, Plastic
(b) Wood, Grass, Leather
(c) Fruit peels, Lime juice, China clay cup
(d) Lime juice, Grass, Polystyrene cup
ANSWER: (b)

9. Which one among the following is not true for Special Economic Zones?
(a) No license is required for import
(b) Manufacturing and service activities are allowed
(c) No permission for suborn- tracing
(d) No routine examination of cargo for export-import by customs authorities
ANSWER: (c)

10. Consider the following statement and identify with the help of the code given below the person who made the statement :
“lt would be quite impossible for a few hundred British to administer against the active opposition of the whole of the politically minded of the population. ”
Code :
(a) Jawaharlal Nehru in April 1947 in an address to Congressmen at Lucknow
(b) Clement Attlee in January 1947 in a private letter addressed to Ernest Bevin
(c) Lord Mountbatten in December 1946 in a note given to British Parliament
(d) Viceroy Wavell in January 1946 in a letter to Secretary of State
ANSWER: (d)

11. Sukhoi-30MKl Squadron is not stationed at
(a) Tezpur
(b) Pune
(c) Jamnagar
(d) Bareilly
ANSWER: (c)

12. Dog bite can cause rabies. Which among the following other animals can also cause rabies?
(a) Donkey
(b) Bat
(c) Horse
(d) Crocodile
ANSWER: (b)

13. The interest of the Vijayanagar and Bahmani rulers clashed in three separate and distinct areas in Deccan. Which one among the following was not directly associated with this intense conflict?
(a) Tungabhadra drab
(b) Krishna-Godavari delta/basin
(c) Knavery interior delta
(d) Marathawada country
ANSWER: (c)

14. Which one among the following was not a reform measure carried out by Mahmud Gawan of Bahmani Kingdom?
(a) The Kingdom was divided into eight provinces or Tarafs
(b) Nobles were paid salaries and were asked to maintain contingents of horses
(c) A tract of land, Khalisa, was set apart for the expenses of the Tarafdar
(d) Lands were measured and land taxes were fixed on that basis
ANSWER: (d)

15. Most of the communication satellites today are placed in a geostationary orbit. In order to stay over the same spot on the Earth, a geostationary satellite has to be directly above the
(a) Tropic of Cancer
(b) Either North or South Pole
(c) Equator
(d) Tropic of Capricorn
ANSWER: (c)

16. SIMBEX is an annual joint maritime bilateral exercise conducted between
(a) China and India
(b) Singapore and Indonesia
(c) India and Singapore
(d) Malaysia and Thailand
ANSWER: (c)

17. Which one among the following is a function of the Pro-Tem Speaker of the Lok Sabha?
(a) Conduct of the proceedings of the House in the absence of the Speaker
(b) To check if the election certificates of the members of the House are in order
(c) Swear in the members of the House and hold the charge till a regular Speaker is elected
(d) Give his assent to the bills passed by the House
ANSWER: (c)

18. The term ‘demographic gap’ signifies the difference
(a) In sex ratio
(b) In age
(c) In child/woman ratio
(d) Between the birth and the death rate
ANSWER: (d)

19. When items of jewelry made of metals such as copper or nickel are placed in a solution having a salt of gold, a thin film of gold is deposited by
(a) Cooling to below 0° C
(b) Heating above 100° C
(c) Passing an electric current
(d) Just keeping it for 10 minutes
ANSWER: (b)

20. Due to contraction of eyeball, a long sighted eye can see only
(a) Farther objects which is corrected by using convex lens
(b) Farther objects which is corrected by using concave lens
(c) Nearer objects which is corrected by using convex lens
(d) Nearer objects which is corrected by using concave lens
ANSWER: (a)

21. To boost lndia’s power-generating capacity, the Jawaharlal Nehru Solar Mission was launched in India in January 2010. Which of the following statements regarding this Mission is/are correct?
(1) lndia is fast exhausting reserves of fossil fuel resources.
(2) Solar energy is a clean source of energy.
(3) India lacks technology for development of other alternative sources of power generation.
Select the correct answer using the code given below :
Code :
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1 only
ANSWER: (b)

22. Which of the following features is/are contrary to the norms of a federal polity?
1. Common All India Service
2. Single integrated judiciary
Select the correct answer using the code given below :
Code :
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
ANSWER: (c)

23. Rainwater collected after 30 to 40 minutes of raining is not suitable for drinking because it
(a) Contains bacteria and dirt
(b) Contains dissolved toxic chemicals
(c) Is deficient in minerals
(d) Is acidic
ANSWER: (d)

24. Consider the following statements :
1. The five permanent members of the Security Council are the only countries recognized as nuclear-weapon states under the Nuclear Non-Proliferation Treaty.
2. The term of non-permanent members of the Council is five years.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
ANSWER: (a)

25. Mr. X was advised by an architect to make outer walls of his house with hollow bricks.
The correct reason is that such walls
(a) Make the building stronger
(b) Help keeping inside cooler in summer and warmer in winter
(c) Prevent seepage of moisture from outside
(d) Protect the building from lightning
ANSWER: (b)

26. Mr. X has been invited to participate in a conference to be held at Buenos Aires. He has chosen the following shortest flight route :
Mumbai to Frankfurt (non-stop) Frankfurt to Sao Paulo (non-stop) Sao Paulo to Buenos Aires (non-stop)
Which one of the following seas will likely to be flown over by Mr. X?
(a) Tasman Sea
(b) Labrador Sea
(c) Beaufort Sea
(d) Black Sea
ANSWER: (d)

27. Why do Fold Mountains have enormous thickness of sedimentary rocks?
(a) Due to deposition of sediments in a valley for millions of years
(b) Due to accumulation of sediments in a Geosynclines
(c) The plains were folded into mountains
(d) The sediments were folded into recumbent and nappe folds
ANSWER: (b)

28 Consider the following statements regarding lndia’s advocacy for a permanent seat in the United Nations Security Council ;
1. India is the largest democracy in the world.
2. India is among the top five largest growing economies in the world,
3. India has been the largest contributor to the United Nations Peacekeeping Forces.
4. India is one of the top ten contributors of the United Nations Budget.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1, 2, 3 and 4
(b) 1 and 2 only
(c) 2 only
(d) 1, 3 and 4 only
ANSWER: (a)

29. Water is a good coolant and is used to cool the engines of cars, buses, trucks, etc. It is because water has a
(a) High specific heat
(b) Low surface tension
(c) High boiling point
(d) Low expansively
ANSWER: (a)

30. The Vindhyan system of rocks is important for the production of
(a) Precious stones and building materials
(b) Iron ore and manganese
(c) Bauxite and mica
(d) Copper and uranium
ANSWER: (a)

31. Which of the following best explain why the lower course of a river is sometimes choked with sediments?
1. The valley of a river is widest in its lower course.
2. The velocity of a river in its lower course is low.
3. The delta sometimes develops in a river‘s lower course.
4. Much of the river water is drawn for irrigation in the lower course.
Select the correct answer using the code given below :
(a) 1, 2, 3and 4
(b) 1, 3and4only
(c) 1, 2 and 3 only
(d) 2 and 4 only
ANSWER: (c)

32. A close bottle containing water at room temperature was taken to the Moon and then the lid is opened. The water will
(a) Freeze
(b) Boil
(c) Decompose into oxygen and hydrogen
(d) Not change at all
ANSWER: (d)

33. Which one among the following statements regarding the constitutionally guaranteed Right to Education in India is correct?
(a) This right covers both child and adult illiteracy and therefore universally guarantees education to all citizens of India
(b) This right is a child right covering the age group of 6 to 14 years and becomes operational from the year 2015
(c) This right has been taken from the British Constitution which was the first Welfare State in the world
(d) This right has been given to all Indian children between the ages of 6 to 14 years under the 86th Constitutional Amendment Act
ANSWER: (d)

34. Which one among the following is not correct about Down‘s syndrome?
(a) It is a genetic disorder
(b) Effected individual has early ageing
(c) Effected person has mental retardation
(d) Effected person has furrowed tongue with open mouth
ANSWER: (d)

35. The rainfall distribution pattern over the Ganga basin decreases from the
(a) West to east and north to south
(b) East to west and north to south
(c) West to east and south to north
(d) East to west and south to north
ANSWER: (a)

36. Which one among the following elements/ions is essential in small quantities for development of healthy teeth but causes mottling of the teeth if consumed in higher quantities?
(a) Iron
(b) Chloride
(c) Fluoride
(d) Potassium
ANSWER: (c)

37. Currently half of the world’ s population live in just six countries. identify them from the following.
(a) India, China, Pakistan, Brazil, Bangladesh, Indonesia
(b) India, China, Bangladesh, South Africa, Pakistan, Indonesia
(c) China, India, United States, Indonesia, Brazil, Pakistan
(d) China, India, Bangladesh, United States, Pakistan, Indonesia
ANSWER: (c)

38. Half portion of a rectangular piece of ice is wrapped with a white piece of cloth while the other half with a black one. ln this context, which one among the following statements is correct?
(a) lce melts more easily under black wrap
(b) lce melts more easily under white wrap
(c) No ice melts at all under the black wrap
(d) No ice melts at all under the white wrap
ANSWER: (a)

39. Global positioning system (GPS) is associated with
1. Determining latitude and longitude
2. Constellation of satellites
3. US system of GPS and Russian system of GLONASS
4. Navigation
Select the correct answer using the code given below :
Code :
(a) 1, 2 and 4 only
(b) 1 and 4 only
(c) 2 and 3 only
(d) I, 2, 3 and 4
ANSWER: (a)

40. What is the similarity between Milwaukee Deep, Java Trench and Challenger Deep?
(a) They all are trenches in the Pacific Ocean
(b) They are the deepest points of the Atlantic, Indian and Pacific Oceans, respectively
(c) They all are trenches in the Indian Ocean
(d) They all are deeps ofthe Atlantic Ocean
ANSWER: (b)

41. Contact lenses are made from
(a) Polyvinyl chloride
(b) Polystyrene
(c) Lucite
(d) Teflon
ANSWER: (c)

42. Which one among the following best explains the reason for the eastern and western boundaries of the Pacific Ocean experiencing frequent earthquake?
(a) There are deep ocean trenches along these margins
(b) High mountain stretch along the continental margins adjacent to this ocean
(c) The currents of the vast Pacific Ocean continue to dash against the continental margins
(d) These margins coincide with the plate Margins
ANSWER: (d)

43. The tenure of every Panchayat shall be for five years from the date of
(a) Its first meeting
(b) Issue of notification for the conduct of elections to the Panchayat
(c) Declaration of the election results
(d) Taking oath of office by the elected members
ANSWER: (a)

44. Which one among the following metals is used for making boats because it does not corrode by seawater?
(a) Tungsten
(b) Nickel
(c) Antimony
(d) Titanium
ANSWER: (d)

45. A special category State invariably
(a) Is a border State
(b) Has harsh terrain
(c) Has low literacy rate
(d) Has poor infrastructure
ANSWER: (d)

46. Which one among the following is a strong smelling agent. added to LPG cylinder to help
in the detection of gas leakage?
(a) Ethanol
(b) Thioethanol
(c) Methane
(d) Chloroform
ANSWER: (b)

47. In scuba-diving, while ascending towards the water surface, there is a danger of bursting the
lungs. It is because of
(a) Archimedes’ principle
(b) Boyle’s law
(c) Gay-Lussac’s law of combining volumes
(d) Graham’s law of diffusion
ANSWER: (b)

48. Which one among the following industries produces the most non-biodegradable wastes?
(a) Thermal power plants
(b) Food processing units
(c) Textile mills
(d) Paper mills
ANSWER: (a)

49. Which one of the following is nuclear-capable submarine-launched ballistic missile?
(a) Sagarika
(b) Shourya
(c) Prithvi
(d) Nag
ANSWER: (a)

50. Which of the following diseases are transmitted from one person to another?
1. AIDS
2. Cirrhosis
3. Hepatitis B
4. Syphilis
Select the correct answer using the code given below
Code :
(a) 1, 2, 3 and 4
(b) 1, 3 and 4 only
(c) 1 and 2 only
(d) 2, 3 and 4 only
ANSWER: (a)

No comments:

Post a Comment

Post a Comment