Sunday, September 4, 2011


1. Neo-colonialism means
(a) Domination of independent but economically less developed countries
(b) Exploitation of countries of Asia
(c) Conquest of Mia and Africa
(d) Conquest of America
Ans. (a)

2. The main cause of imperialism was
(a) Demands caused by industrial revolution
(b) Improvement in transport/communication
(c) Demand for slaves
(d) Demand for cash crops
Ans. (a)

3. African nations were rich in
(a) Mineral wealth
(b) Rubber and iron
(c) Slaves
(d) Cheap labor
Ans. (b)

4. China defeated by Japan had to pay ………… to Japan.
(a) 150 m dollars
(b) 160 m dollars
(c) 170 m dollars
(d) 180 m dollars
Ans. (a)

5. Burma was captured by
(a) Germany
(b) Britain
(c) USSR
(d) France
Ans. (b)

6. The Meiji Dynasty came to power in Japan in
(a) 1865
(b) 1866
(c) 1867
(d) 1868
Ans. (b)

7. Japan captured Korea in the year
(a) 1914
(b) 1912
(c) 1910
(d) 1916
Ans. (c)

8. The Dutch colony called Cape Colony was captured by the
(a) British
(b) German
(c) French
(d) Dutch
Ans. (b)

9. European conquest of Africa led to
(a) Racial discrimination
(b) Reckless killing
(c) Slave trade
(d) Exploitation
Ans. (c)

10. The Dollar diplomacy mean,
(a) Economic exploitation
(b) Big stick policy
(c) Civilizing doctrine
(d) Conversion policy
Ans. (a)

11. The temperature water at the bottom of a large waterfall is higher than that  of the water at the top, because
(a)the falling water absorbs heat from the sun
(b)the KE of the falling water is converted into heat
(c) the water at the bottom has greater PE
(d) rocks on the bed of the river give out heat
Ans. (b)

12. Calorimeters are generally made of
(a) copper
(b) brass
(c) aluminum
(d) zinc
Ans. (a)

13. The unit of latent heat is
(a) cal-g
(b) cal/°C
(c) cal/g
(d) none of these
Ans. (c)

14. The unit of specific heat is
(a) cal°C
(b) ca1/g/°C
(c) cal/g
(d) none of these
Ans. (b)

15. When 1 g of water at 100°C gets converted into steam at the same temperature, the change in volume is approximately
(a) 1 cc
(b) 1000 cc
(c) 1500 cc
(d) 1670 cc
Ans. (d)

1 comment:

  1. Nice blog Calorimeters, Batch Dispersers, Magnetic Stirrers, Vacuum dryer / mixer, Agitators