Tuesday, April 5, 2011

OBJECTIVE GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS

 1: The initials JCB on earth-moving equipment are those of the founder of the company that makes it. What is his name?
    1. John Christopher Ballantyne 2. Joseph Cyril Bamford 3. John Christopher Baxter 4. Jack Croxford Baker
Correct Answer: 2.
 2: The world Economic forum was held recendly in -
    1. Malaysia 2. Kuwait 3. Iran 4. Brazil
Correct Answer: 1.
3: Great Barrier Reef is a
    1. Hill range . 2. Man-made wall . 3. Tidal bore . 4. None of these
Correct Answer: 3.
 4: How many years the South African president Nelson Mandela was in prison?
    1. 20 2. 18 3. 19 4. 17
Correct Answer: 2.
 5: In India tertiary sector includes I.Trade & Transport II.Finance & Real estate III.Forestry & Fishing Choose the correct answer:
    1. I only 2. I and II only 3. II and III only 4. III only 5. Fishing and Forestry fall under primary sector
Correct Answer: 2.
 6: Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists : List-I List-II A. Dictatorship of the proletariat 1. liberalism B. Avowal of rights 2. Communism C. Glorification of State 3. Anarchism D. Opposition of State in general 4. Fascism
    1. A-2 B-4 C-1 D-3 2. A-3 B-1 C-4 D-2 3. A-2 B-1 C-4 D-3 4. A-3 B-4 C-1 D-2
Correct Answer: 3.
 7: Assertion (A) : It is not merely equality under law that determines the stats of women in Society. Reason (R) : Traditions and customs are involved in everyday social interactions.
    1. Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A 2. Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A 3. A is true but R is false 4. A is false but R is true
Correct Answer: 1.
 8: The nutrient that not stored in human body is
    1. Protein 2. Fat 3. Vitamin 4. None of the above
Correct Answer: 1.
 9: How many High Courts in India have jurisdiction over more than one State (Union Territories not included)?
    1. 4 2. 9 3. 3 4. None of these
Correct Answer: 3.
10: What is the Universal Product Code (UPC) adopted for?
    1. Fire safely code in buildings 2. Earthquake-resistant building code 3. Bar code 4. Against adulteration in eatables
Correct Answer: 3.
 11: What is the currency of afghanistan?
    1. Afghani 2. Lek 3. Dinar 4. Australian dollar 5. Schilling
Correct Answer: 1.
12: 33rd National games in 2007 were held in
    1. Ludhiana 2. Guwathi 3. Patiala 4. Shimla
Correct Answer: 2.
13: Greenland is part of
    1. Canada 2. USA 3. Denmark 4. An independent country
Correct Answer: 1.
 14: Chinas first homegrown regional jet is
    1. ARJ21700 2. ARJ71 200 3. ARJ51  700 4. ARJ71  500
Correct Answer: 1.
15: Which literary award did Jhumpa Lahiri’s Interpreter Of Maladies win?
    1. Gyanpeeth Award 2. The Nobel Prize for Literature 3. The Pulitzer 4. No Award was Won
Correct Answer: 3.
16: Which ocean is deepest ocean-
    1. pacific 2. atlantic 3. indian 4. arctic
Correct Answer: 1.
 17: Consider the following statements – According to the Liberals, rights 1. Curtail the power of the state. 2. Enable indiviudals to attain their best selves. 3. Empoer individuals against the collective. 4. From the basis of a vibrant civil society. Which of the satatements given above are correct?
    1. 1, 2 and 4 only 2. 1 and 3 only 3. 2 and 3 only 4. 1, 2, 3 and 4
Correct Answer: 4.
18: Assertion (A) : Judicial Activism in the form of Public Interest Litigation has assumed greater significance in Indian judiciary in recent years. Reason (R) : A National Judicial Commission is mooted to bring about transparency in judicial appointments.
    1. Both A and R are true, and R is the correct explanation of A 2. Both A and R are true, but R is not a correct explanation of A 3. A is true, but R is false 4. A is false, but R is true
Correct Answer: 2.
 19: Who rendered the English translation of India Wins Freedom?
    1. Maulana Abul Kalam Azad 2. Jawaharlal Nehru 3. Humayun Kabir 4. None of these
Correct Answer: 3.
 20: What device for new parents did Ann Moore invent in 1969?
    1. Bottle warmer 2. Baby monitor 3. Disposable diaper 4. Infant carrier
Correct Answer: 4.
 21: Why does government collect taxes?
    1. To spend on administration 2. To spend on welfare programmes 3. To spend on defence 4. All of the above
Correct Answer: 4.
 22: The term BT stands for
    1. Bachelor of Teacher Training 2. Bachelor of Teaching 3. Bachelor of Training 4. None of these
Correct Answer: 2.
 23: The term Gheto refers to a slum in a city, consisting of members belonging to the same ethnic community. It was originally applied to which one of the following ethnic settlements ?
    1. A settlement of Asians in London 2. A settlement of Jews in Europe 3. A settlement of Chinese in Los Angeles 4. A settlement of Italians in the U.S.A
Correct Answer: 2.
24: ‘God bless Africa’ is national anthem of which country ?
    1. Sri Lanka 2. Tanzania 3. China 4. Cyprus
Correct Answer: 2.
25: The Rules of Residence where a couple upon being married, go to live with the brother of the grooms mother, are known as
    1. Patrilocal 2. Matrilocal 3. Avunculocal 4. Neolocal
Correct Answer: 3.
 26: The ruler who introduced the Salivahana Saka era, now being followed by the Indian Government was _________
    1. Kanishka 2. Salivahana 3. Ashoka 4. Sathavahana
Correct Answer: 1.
27: Who among the following has used the concept of locus and focus in reviewing the intellectual development of the discipline of public administration?
    1. Woodrow Wilson 2. Frank J. Goodnow 3. Nicholas Henry 4. Leonard D. White
Correct Answer: 3.
28: Who among the following transformed the Shivaji and Ganapati festival into a national festival ?
    1. Lala Lajpat Rai 2. Bal Gangadhar Tilak 3. Veer Savarkar 4. Gopal Krishna Gokhale
Correct Answer: 2.
 29: In the 1990s, a spacecraft was designed to protect Earth from meteors, asteroids and comets. What was its name?
    1. Buster I 2. Maybelle I 3. Defender II 4. Clementine II
Correct Answer: 4.
 30: Bismillah Khan is a maestro of which of the following instruments?
    1. Violin 2. Tabala 3. Flute 4. Shehanai
Correct Answer: 4.
 31: Antigua Barbuda is located in which time standard ?
Antigua Barbuda is located in which time standard ?
    1. GMT – 4. 2. GMT + 4. 3. GMT – 5. 4. GMT + 5.
Correct Answer: 1.
 32: Who was the discoverer of America?
    1. Christopher Columbus 2. John Cabot 3. Robert Peary 4. None of these
Correct Answer: 1.
 33: The World Trade Center was attacked by Terrorists on
    1. 9th September 2001 2. 10th September 2001 3. 11th September 2001 4. None of these
Correct Answer: 3.
34: Where was held the WTO (World Trade Organization) Ministerial Conference in July 2008 ?
    1. New Delhi 2.  Jakarta 3.  Beijing 4. Jeneva
Correct Answer: 4.
35: Who painted “The Scream”?
    1. Otto Meuller 2. Wassily Kandinsky 3. Vincent Van Gogh 4. Edward Munch
Correct Answer: 4.
 36: Which of the following statements are correct? (1) Epeirogenic movement is continent building movement. (2) Epeirogenic movement is very slow movement. (3) Epeirogenic movements took place during Mesozoic era. (4) Epeirogenic movements cause upliftment and subsidence of continental masses.
    1. 1, 2, 3 2. 1, 2, 4 3. 1, 3, 4 4. 1, 2, 3, 4.
Correct Answer: 2.
 37: In which year did Thomas Alva Edison invent the electric lamp?
    1. 1854 2. 1879 3. 1904 4. 1888 5.
Correct Answer: 2.
 38: Head Quarters of World Bank:
    1. New York 2. London 3. Mexico 4. Washington
Correct Answer: 4.
39: Consider the following statements: 1. The Us Civil Service Commission was established by the Pendleton Act. 2. The Hatch Act was responsible for replacing the patronage system for appointing civil servants in the United States of America, by the merit system. Which of the statements given above is/are correct?
    1. Only 1 2. Only 2 3. Both 1 and 2 4. Neither 1 nor 2
Correct Answer: 1.
 40: Indias first private FM radio station Radio City opened in Bangalore recently. Which company is the promoter behind this venture?
    1. The Times of India 2. Mid-Day 3. Star India 4. Zee
Correct Answer: 3.
41: Hindalco, one of India’s largest aluminum manufacturers, belongs to which corporate group?
    1. Sterlite 2. A V Birla 3. Gujarat Ambuja 4. Essar
Correct Answer: 2.
42: Vaccination against which disease was developed by Edward Jenner in 1799?
    1. Chicken Pox 2. Small Pox 3. Ruebella 4. None
Correct Answer: 2.
 43: What is Zero Base Budgeting ?
    1. Infinite deficit financing 2. No curtailment in unproductive expenditure 3. Preparation of new budget every time 4. None of the above
Correct Answer: 3.
 44: Which of the year in which Md. Ghazni first invaded India?
    1. 1220 A.D 2. 1001 A.D 3. 1348 A.D 4. 1196 A.D
Correct Answer: 2.
45: The Headquarter of RBI is in
    1. Delhi 2. Kanpur 3. Mumbai 4. None of these
Correct Answer: 3.
46: Who among the following scholars propounded the concept of “Zusammen-hang” i.e. hanging together?
.
    1. Carl Ritter 2. Alexander von Humboldt 3. Bernard Varenius 4. Emmanuel Kant
Correct Answer: 2.
47: The Kingdom of Belgium was established in the year
The Kingdom of Belgium was established the year
    1. 1830 2. 1803 3. 1903 4. 1980
Correct Answer: 1.
48: Fawazil was:
    1. Revenue assigned in lieu of salary 2. Extra payment made to the nobles 3. Excess amount paid to the nobles 4. None of these
Correct Answer: 3.
49: . The capital of Norway is
    1. Warsaw 2. Madirid 3. Oslo 4. Vienna
Correct Answer: 3.
50: Who is the first test tube baby?
    1. Louise joy brown 2. Thomas 3. James 4. Antony
Correct Answer: 1.
 51: In India Central Excise Day is on
In India Central Excise Day is on
    1. February 24 2. February 25 3. February 23 4. February 22
Correct Answer: 1.
52: Consider the following statements : Authoritarian individuals 1. are dynamic and flexible 2. have weakly structural ego 3. possess rigid character 4. think in stereotypes Which of the statements given above are correct?
    1. 1 and 4 2. 1 and 2 3. 1,2 and 3 4. 2,3 and 4
Correct Answer: 4.
 53: As per 2001 Census the State having highest urban population among the following is—
    1. Uttar Pradesh 2. Maharashtra 3. Tamil Nadu 4. None of these
Correct Answer: 3.
54: Who among the following has not been the Union Cabinet Secretary?
    1. T.N. Seshan 2. M.S. Gill 3. Naresh Chandra 4. Zafar Saifulla
Correct Answer: 2.
55: What is Giant Panda’s favourite food ?
    1. Fruits 2. Leaves 3. Honey 4. Bamboo
Correct Answer: 4.
 56: Which day was observed as Independence day all over the country from 1930 onwards till Independence?
    1. 26th January 2. 30th January 3. 1st August 4. 15th August
Correct Answer: 1.
57: Which one of the following Indian banks is not nationalized bank?
    1. Corporation Bank 2. Dena Bank 3. Federal Bank 4. Vijaya Bank
Correct Answer: 3.
 58: A fluorescent tube is preferred to an electric bulb because
    1. it has larger light emitting surface 2. voltage fluctuations do not affect it 3. in a tube electrical energy is almost fully converted into light energy 4. its light is not harmful to the eyes
Correct Answer: 3.
 59: Consider the following statements : Marriage is an important social institution because 1. it is a sacred & permanent bond between husband & wife 2. it aims at procreation and maintenance of children 3. it is conducive to sex discipline and social harmony Which of the statements given above are correct?
    1. 1,2 and 3 2. 1 and 2 3. 1 and 3 4. 2 and 3
Correct Answer: 4.
60: When was the Cooperative Societies Act first passed in India?
    1. 1900 2. 1902 3. 1904 4. None of the above
Correct Answer: 3.
61: In which one of the following institutes is the exhibition of Scientific research material done?
    1. State Museum-Lucknow 2. State Hygiene Institute-Lucknow 3. Bharat-Kala-Bhawan-Varanasi 4. None of these
Correct Answer: 2.
 62: Consider the following Statements: (1) Among the major oceans, indian ocean is wormer than the Atlantic and pacific oceans in both the hemispheres. (2) The average surface temperature of pacific ocean is higher than that of the Atlantic ocean in the southern hemisphere. (3) Among the major oceans, the Atlantic ocean is the coldest in the equitorial region. Which of these statements are correct?
    1. 1 and 2 2. 2 and 3 3. 1 and 3 4. 1, 2 and 3.
Correct Answer: 2.
63: Social stratum refers to a number of individuals having a relatively similar
    1. Status, role or other culturally relevant set of characteristics 2. Role, position or other economically relevant set of characteristics 3. Position, status or other politically relevant set of characteristics 4. Status, rank or other socially relevant set of characteristics 5.
Correct Answer: 4.
64: Infant mortality rate is
    1. the number of children who live past their first year of life 2. the number of infants who do not live past their first year of life 3. rapidly increasing in the United States 4. None
Correct Answer: 2.
65: Which Guru declared Guru Granth Sahib as permanent Guru of Sikhs ?
Which Guru declared Guru Granth Sahib as permanent Guru of Sikhs ?
    1. Guru Gobind Singh Ji 2. Guru Nanak Sahib Ji 3. Guru Arjan Sahib Ji 4. None
Correct Answer: 1.
 66: Bharat Kala Bhawan is situated at
    1. Varanasi 2. Chennai 3. Kolkata 4. New Delhi
Correct Answer: 1.
67: According to 2001 census what is the percentage of Literacy in Haryana ?
    1. 62.40% 2. 55.85% 3. 65.72% 4. 67.9%
Correct Answer: 4.
68: The character ‘Hori’ is from Prem Chand’s which novel?
    1. Pratigya 2. Godan 3. Gaban 4. None of these
Correct Answer: 2.
69: United Nations University is located at ….
    1. New York 2. Tokyo 3. London 4. Washington
Correct Answer: 2.
 70: Day and night are the result of
    1. Earth’s rotation around its axis 2. Earth’s revolution 3. Earth’s rotation accompanied with its revolution 4. None of these
Correct Answer: 1.
71: The gas whose aqueous solution is strongly acidic in nature is—
    1. Ammonia 2. Phosphine 3. Sulphur dioxide 4. Hydrogen sulphide
Correct Answer: 3.
 72: The highest mountain peak is in
    1. Nepal 2. India 3. China 4. none of these
Correct Answer: 1.
73: Which State of India has abolished beauty Contest?
    1. Uttar Pradesh 2. Madhya Pradesh 3. Tamilnadu 4. Kerala
Correct Answer: 1.
74: Which bird lays the largest egg?
    1. Pigeon 2. Hen 3. Mute Swan 4. Eagle 5.
Correct Answer: 3.
 75: What is earth’s polar diameter ?
    1. 40066 km 2. 39992 km 3. 12753 km 4. 12710 km
Correct Answer: 4.
76: Who invented dynamite?
    1. Mac millan 2. Dr. Paul muller 3. Alfred nobel 4. Gottileb daimler
Correct Answer: 3.
 77: World Tourism Day is on
World Tourism Day is on
    1. September 27 2. September 2 3. September 7 4. September 1
Correct Answer: 1.
 78: Who wrote ‘Panchatantra’ ?
    1. Bhavabhuti 2. Narayan Sharma 3. Vishnu Sharma 4. Sriharsha
Correct Answer: 3.
79: Which one of the following statements describes a unitary system ?
    1. Where the territorial divisions are subordinate agencies of the Central Government 2. Where the territorial divisions have coordinate status with the Central Government 3. A device to reconcile national unity with rights of the units 4. Where the functions of the government are vested in a single individual
Correct Answer: 1.
80: Which country’s flag is green with a panel of three vertical bands of red, black and orange below a soaring orange eagle, on the outer edge of the flag?
Which country’s flag is green with a panel of three vertical bands of red, black and orange below a soaring orange eagle, on the outer edge of the flag?
    1. Zambia 2. Zaire 3. Zimbabwe 4. Zululand
Correct Answer: 1.
 81: The present Chairperson of Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) is…
    1. Pradeep Baijal 2. Justice Sodhi 3. Nripendra Mishra 4. M. S.Verma
Correct Answer: 3.
82: Consider the following statements: 1. The Twelfth Finance Commission has not recommended the continuation of Fiscal Reforms Facility. 2. In the Twelfth Finance Commission Report for the period 2005-10, the grants-in-aid recommended for maintaining public buildings is five times more than that for maintaining forests. Which of the statements given above is/are correct?
    1. Only 1 2. Only 2 3. Both 1 and 2 4. Neither 1 nor 2
Correct Answer: 3.
 83: Who is the chairman of Procter and Gamble Hygiene and Healthcare India Ltd?
    1. Bob Williams 2. B V Patel 3. Rajesh Sinha 4. Kevin Parker 5.
Correct Answer: 2.
84: Consider the following statements about cultural relativism : 1. It is the tendency to evaluate other cultures in terms of our own culture 2. Each society is evaluated in terms of its own circumstances and values 3. The contemporary society is evaluated in relation to its past 4. Actions that are moral in some societies might be immoral in others Which of these statements are correct?
    1. 1 and 2 2. 1 and 4 3. 2 and 3 4. 2 and 4
Correct Answer: 3.
85: A national council is proposed for developing Creative and cultural Industries which of the following is the part of three industries
    1. Cottage Industries 2. Handloom of Handicraft 3. Product design fashion 4. All of the Above
Correct Answer: 4.
86: In the year 2006, Muhammad Yusuf, a Pakistani batsman has broken the record of highest aggregate runs in test cricket in a calender year which up till now stood in whose name.
    1. Don Bradman 2. Sachin Tendulkar 3. Barry Richards 4. Vivian Richards
Correct Answer: 4.
87: “Boxer Rebellion” is associated with which of the following countries?
    1. USA 2. Argentina 3. France 4. China
Correct Answer: 4.
 88: Where is the world’s highest ground -based telescope situated?
    1. Ladakh 2. Tibet 3. Kashmir 4. Kulu
Correct Answer: 1.
 89: The first person to reach South Pole was
    1. Ann Bancroft 2. Robert Peary 3. Amundsen 4. Nawang Gombu
Correct Answer: 3.
90: Which of the following is an objective method of measuring personality?
    1. Interview 2. Questionnaire 3. Observation 4. All of the above
Correct Answer: 2.
 91: At which place does the Ganga enter the plains area?
    1. Haridwar 2. Dehradun 3. Moradabad 4. None of the above
Correct Answer: 1.
92: How many soldiers and warriors is Bhishma said to have killed each day of the war?
How many soldiers and warriors is Bhishma said to have killed each day of the war?
    1. 500 2. 1,000 3. 10,000 4. 5,000
Correct Answer: 3.
93: The International court of Justice is in
    1. America 2. England 3. France 4. Netherlands
Correct Answer: 4.
 94: Salts of which of the following elements provide colours to fireworks?
    1. Zinc and sulphur 2. Potassium and mercury 3. Strontium and barium 4. Chromium and nickel
Correct Answer: 2.
 95: Which of the following is not correctly matched? (a) River columbia : Coulee Dam (b) River colorado : Hoover Dam (c) River Zambezi : Aughrabies Dam (d) River Volta : Akosombo Dam.
    1. a 2. b 3. c 4. d
Correct Answer: 3.
 96: Who amongst the following is the recipient of Padma Vibhushan given away recently ?
    1. Anu Malik 2. Shan 3. Asha Bhosle 4. None of these
Correct Answer: 3.
 97: Baljit Sainis name is associated with:
    1. Badminton 2. Athletics 3. Cricket 4. Hockey
Correct Answer: 4.
 98: High performance delivered is punch line of which company?
    1. ABN AMRO 2. Reliance communication 3. Acer 4. Accenture
Correct Answer: 4.
 99: Which Poland born scientist’s biography did Lal Bahadur shastri translate to Hindi?
    1. Marie Curie 2. Copernicus 3. Ciolkowski 4. Wroblewski
Correct Answer: 1.
 100: Where was the session of Muslim League held when the resolution demanding the creation of Pakistan was passed ?
    1. Bombay 2. Calcutta 3. Lahore 4. None of the above
Correct Answer: 3.

No comments:

Post a Comment

Post a Comment